Yorke & Fleurieu Peninsula

Söder om Adelaide sticker två landstungor ut i havet. Namnet på dem är Fleurieu och Yorke Peninsula och de är två uppskattade semesterdestinationer i South Australia. De två halvöarna utgör spännande utflykter från delstatens huvudstad. Och det tar inte lång tid att nå dem. Inom en timme är du i Fleurieu och Yorke ligger en och en halv timme från Adelaide. Stövelformade Yorke Peninsula har bra fiske och surfing. Yorke är väldigt enkelt och lågmält. Små trästugor kantar kusten som smeks av de blå vågorna. Den avslappnade livsstilen här är utmärkt för en avkopplande vistelse. En stor del av halvön används inom lantbruket. Den nordligare delen har en historia inom kopparindustrin. 1859 hittades koppar i närheten av Kadina och det utgjorde starten på en längre tids utvinning. Folk från Cornwall i södra England emigrerade för detta arbete vilket gjort området känt som lilla Cornwall.

Fleurieu är mer utvecklat än Yorke och där finns fler boenden att välja på. Det generösa utbudet och närhet till Adelaide gör halvön till det populäraste valet av de två. Precis vid ingången till halvön ligger vinregionen McLaren Vale som blivit en uppstickare till Barossa Valley. Böljande gröna fält med vinrankor som slingrar sig fram breder ut sig. Regionen är främst känd för sin Shiraz. Det finns fler än 60 vingårdar att besöka. Dessutom är fruktträdgårdar, grönsaksodlingar och mejerier aldrig långt borta. På så vis kan du kombinera ett glas vin med något gott att äta till. Detta är South Australias egen gourmetdestination med flotta restauranger i överflöd. Och efter all mat och dryck finns vackra sandstränder att vila upp sig på. Bila längre söderut och du möts av fler sevärdheter. I sydöst ligger semesterorten Victor Harbor precis vid kusten. Det är en vacker hamnstad med närhet till den steniga ön Granite Island, där en koloni pingviner bor.

Både Yorke och Fleurieu kantas av milslånga stränder i öst och väst. Naturområdena Innes National Park och Deep Creek Conservation Centre är två ypperliga platser att besöka. Inom bägge naturområden finns campingplatser och givande vandringsleder. Vilda djur strövar fritt och parkerna är fulla av inhemska växter. Landskapet ramas in av en klippig kust och saltstänkta stränder. Gamla fyrar blickar ut över havet och vågorna bjuder in till surfing i världsklass. Från Fleurieus sydvästra spets kan du sedan ta en färja över till Kangaroo Island.

Sevärdheter och upplevelser

Allra längst ut på spetsen av Yorke Peninsula ligger Innes National Park (environment.sa.gov.au/parks/Find_a_Park/Browse_by_region/Yorke_Peninsula/innes-national-park). Inom parken finns vandringsleder med olika längd, en halvtimme upp till fyra timmar. Härifrån kan du blicka ut över den dramatiska kusten med höga klippor, en gammal fyr och ett brusande hav. Du kan köra med vanlig bil genom hela parken. Här finns flera sandstränder som är populära för att simma, surfa och fiska. Det finns ett besökscenter där du kan få information om campingplatser.

Strax norr om Innes National Park ligger Daly Head. Stranden är kritvit och havet skummande. Daly Head erbjuder vågor i världsklass och lockar därmed många surfare. Platsen anses vara så bra att den fått status som surfingreservat. Öster om landstungas häl, utanför staden Edithbourg ligger Troubridge Island Conservation Park (environment.sa.gov.au/parks/Find_a_Park/Browse_by_region/Yorke_Peninsula/troubridge-island-conservation-park). Ön kan bara nås med båt och tillstånd krävs. Det kan du skaffa hos besökscentret vid Innes National Park. Troubridge Island är en viktig plats för häckande fåglar och är därmed ett paradis för fågelskådare. På ön bor bland annat skarvar, tärnor och pingviner. Du kan övernatta i en gammal fyrvaktarstuga. Det finns plats för upp till tolv personer. Kontakta informationscentret för hjälp med bokningar.

En timme rakt söder om Adelaide ligger Fleurieu Peninsula. Halvön är betydligt mindre än Yorke men här finns fler alternativ. Fleurieu är mer etablerat med fler semesterboenden, sevärdheter och attraktioner. Det är ett populärt resmål för stadsbor som vill vara i naturen en stund. Dessutom är det en språngbräda till Kangaroo Island. Längst ut i sydväst går färjor med SeaLink (sealink.com.au) från Cape Jervis över till den vackra ön.

McLaren Vale (mclarenvale.info) är ännu närmare Adelaide och är en lummig uppstickare till vinrivalen Barossa Valley. Det var här South Australias vinproduktion började. Kring McLaren Vale finns över 60 olika vingårdar. Besök någon av dem för att smaka på de lokala delikatesserna. Och förutom vin finns en hel del annat gott att ta del av, som färskt bröd, frukt och ost. Det finns ett bra utbud av restauranger och mysiga bed and breakfast.

I den sydöstra delen av halvön ligger Victor Harbour. Staden är en semesterfavorit, välkänd för sina vackra stränder, rika djurliv och avslappnade atmosfär. Att köra hit från Adelaide tar 75 minuter. Valfångst var tidigare en viktig inkomstkälla. Det är dock historia. I dag kan du i stället se knölvalar simma fritt. Under vintermånaderna mellan juni och oktober ses de utanför kusten. Följ med ut på en guidad tur tillsammans med Big Duck Tours (wotif.com/things-to-do/victor-harbour-seal-island-tour.a451655.activity-details). Åk ut till havs och se sälar, sjölejon, delfiner och valar när det är säsong mellan maj-oktober.

En 630 meter lång gångbro i trä leder över till ön Granite Island (environment.sa.gov.au/parks/Find_a_Park/Browse_by_region/Fleurieu_Peninsula/granite-island-recreation-park). I stället för att gå kan du hoppa ombord på en spårvagn som dras av hästar (horsedrawntram.com.au). Ön är stenig och består som namnet antyder av stora granitblock, täckta av lågväxande grönska. Du kan följa Kaiki Walk runt ön, en vandringsled på knappt två kilometer som följer kusten. På Granite Island bor en koloni med pingviner. Du kan se dem på egen hand eller lära dig mer genom att följa med på en guidad tur. De anordnas kvällstid medan solen går ned och pingvinerna återvänder till ön efter en lång dags fiske. Kontakta informationscentret i Victor Harbor för att boka en plats. Ett lugnare ställe än Victor Harbour är Goolwa. Det är ett bra alternativ om du vill komma bort från horder av turister. Om du vill se mer av djurlivet längs och utanför kusten kan du följa med på en guidad båttur (wotif.com/things-to-do/southern-ocean-adventure.a451657.activity-details).

Deep Creek Conservation Park (environment.sa.gov.au/parks/Find_a_Park/Browse_by_region/Fleurieu_Peninsula/deep-creek-conservation-park) ligger i sydväst. Detta är den största delen orörd skog på Fleurieu. Prova någon av de 15 vandringslederna. Den flera dagar långa Heysen Trail går genom parken upp mot Flinders Ranges. Från Deep Creek får du en fin utsikt över vattnet mot Kangaroo Island.

Bra att veta

Turistinformation

Här (fleurieupeninsula.com.au) kan du besöka den officiella hemsidan om Fleurieu Peninsula. I Victor Harbor finns ett informationscenter vid 1 Esplanade, (holidayatvictorharbor.com.au/index.php). För Yorke Peninsula finns ett besökscenter i staden Minlaton. Adressen är 29 Main Street (yorkepeninsula.com.au). De har öppet mellan 09 och 15. För aktiviteter och en snabb överblick av aktiviternas kostnad kan du besöka wotifs hemsida (wotif.com/things-to-do/search?location=Fleurieu%20Peninsula,%20South%20Australia,%20Australia).

Varningar och förberedelser

Området har medelhavsklimat med svala vintrar och varma och torra somrar. Under vintern ligger temperaturen mellan 10 och 18 grader medan sommardagar är mellan 24 och 35 grader varma. Mest regn faller under vintern. Det är också då du har störst chans att se knölvalar som simmar utefter kusten. Hösten är en bra tid att göra ett besök, när värmen ännu håller i sig och antalet besökare minskar.

Transport

För att ta sig runt utan egen bil krävs en kombination av kollektivtrafik blandat med buss som körs av privata aktörer. Exempelvis kör Yorke Peninsula Coaches mellan Adelaide och flera städer längs halvön Yorke (ypcoaches.com.au). Till McLaren Vale kan du åka med flera turarrangörer så att du kan provsmaka vin utan att behöva bekymra dig om transport.

Mellan Mt Barker och Victor Harbor kan du ta tåget Steam Ranger som drivs med ånglok (steamranger.org.au). Annars är det lättast att ta bil såklart (wotif.com/Car-Hire). Särskilt om du vill enkelt upptäcka bägge halvöarna.

Boende

Yorke Peninsula

Inom Innes National Park finns sju campingplatser att välja mellan. Stenhouse Bay, Pondalowie Bay, Browns Beach, Cable Bay Beach, Casuarina, Gym Beach och Shell Beach. Du kan förboka boendet på nätet (environment.sa.gov.au/parks/Find_a_Park/Browse_by_region/Yorke_Peninsula/innes-national-park#see-and-do) eller genom besökscentret i Minlaton. Pondalowie är störst av de sju med flest faciliteter såsom grillplats och toalett. Du får däremot mer plats för dig själv genom att bo vid Cable Bay, Casuarina eller Shell Beach. Vill du bo i fyrvaktarstugan ute på Troubridge Island måste du kontakta Troubridge Island Hideaway and Charter på +61 8 8852 6290 eller besöka dem vid Blance Street i Edithburgh. Du kan även få hjälp via informationcentret.

Fleurieu Peninsula

Det finns gott om boenden på Fleurieu Peninsula. I Staden Victor Harbor kan du bo på Victor Harbor City Inn (hotelscombined.com/Hotel/Victor_Harbor_City_Inn.htm) som nyligen renoverats. Där får du ett rum från 125 dollar per natt. Det ligger väldigt centralt vid huvudgatan. Gratis wifi och gratis parkering. De har luftkonditionering och varje rum har kylskåp och vattenkokare.
McLaren Vale (hotelscombined.com/Place/McLaren_Vale.htm) är en bra bas att utgå ifrån om du tänkt utforska Fleurieu och dess vingårdar. Här finns  allt från campingplatser till lyxiga boenden att hyra.

Bland McLaren Vales vingårdar finns många fina bed and breakfasts att bo på. Ett av dem är Bellevue (hotelscombined.com/Hotel/Bellevue_Bed_Breakfast_McLaren_Vale.htm) vid 12 Chalk Hill Road. Från 99 dollar per person och natt och uppåt. Det ligger en kort promenad från huvudgatan där det finns bra utbud av restauranger. Inom Deep Creek Conservation Park finns fem campingplatser. Stringybark, Trig, Tapanappa och Cobbler Hill kan nås med vanlig bil medan Eagle Waterhole bara nås till fots. Vatten, mat och bränsle måste tas med till samtliga campingplatser. Dessutom måste du ta med allt skräp tillbaka. Boka i förväg på nätet för att försäkra dig om en plats (environment.sa.gov.au/parks/booking#Deep%20Creek%20Conservation%20Park).