Yarra Valley & Dandenong Ranges

I Yarra Valley finns en hög koncentration av Victorias vingårdar, vackert inbäddade bland kuperade och frodiga landskap som sträcker ut sig i ett lapptäcke. Detta är livsnjutarens mecka, där god mat och fylligt vin står i centrum. Yarra Valley ligger endast en timmes bilresa öster om Melbourne men ljusår från den stressiga stadsmiljön. Det är en populär weekenddestination för de som vill koppla av och komma närmare naturen utan att tumma på komforten. Här kan du besöka någon av vinkällarna och prova på de olika smakrika dryckerna som produceras i regionen. Bo på mysiga bed and breakfasts och vakna utvilad. Följ med på en spännande rundresa i regionen ledd av kunniga och passionerade guider. Avsluta sedan dagen på någon av restaurangerna som fulländat matkonsten. Passa på att unna dig ännu mer gott när du är i området. Välj och vraka bland handgjorda chokladpraliner av högsta kvalitet hos Yarra Valley Chocolaterie & Ice Creamery. Har du plats i magen finns också färsk glass. Få sedan en introduktion till det australiska djurlivet hos Healesville Sanctuary. Detta är mer av en fristad än ett klassiskt zoo. Här kan du se djuren i sin rätta miljö. Ytorna är stora och burarna få. Här bor inhemska djur som bland annat koala, näbbdjur, känguru och tasmansk djävul.

Efter allt det goda är det dags att röra på påkarna. Dandenong Ranges böljande blå bergsryggar vilar i en tät skog av ståtlig eukalyptus och grönskande ormbunksraviner. Njut av skogens svalkande temperatur och ta dig högt upp för att få en vacker vy över Melbourne. Området kan upptäckas till fots genom att gå längs någon av de många vandringslederna. Se vattenfall och porlande bäckar och undersök den lokala floran och faunan. Få upp flåset genom att följa den mördande jobbiga leden 1 000 Steps på fem kilometer upp och ner. Se mer av naturen från tåget Puffing Billy som kör från Belgrave till Gembrook. Stig ombord på det gamla ångloket och sitt ner under resan som går genom lummig skog och över gamla träbroar medan röken bolmar upp mot skyn. Eller gör som barnen, låt benen dingla utanför vagnen och håll i dig hårt medan världen susar förbi framför dina fötter. Gör ett stopp i någon av Dandenong Ranges tre byar och finn gator kantade av charmiga kaféer och intressanta antikaffärer att snoka runt i. Tillbringa dagen med att sippa te, mumsa på scones och leta efter fynd.

Sevärdheter och upplevelser

The Dandenong Ranges är en vacker tillflyktsort med sina ormbunksbeklädda trädstammar och dimhöljda berg. De tre största byarna i området heter Mount Dandenong Village, Olinda och Sassafras. Kör längs Mount Dandenong Tourist Road så passerar du dem alla tre. Gör ett stopp för att ta del av deras charmiga små kaféer och härliga restauranger med en blandning av gammalt och nytt. Ett av de mest kända kaféerna är Miss Marples Tearoom i Sassafrass (missmarplestearoom.com), inspirerat av Agatha Christies karaktär med en förkärlek för att lösa mordmysterier.

3 500 hektar av Dandenong Ranges är skyddat som nationalpark (parkweb.vic.gov.au/explore/parks/dandenong-ranges-national-park). Parkens vegetation varierar från lågt buskage till tempererad regnskog. Det finns flera hundra olika växtarter samt en mängd djurarter som lever i parken. Håll ögonen öppna för wallabies och wombats. Nätet av vandringsleder är sammanlagt över 160 kilometer långt. Förutom att gå till fots kan du även cykla och rida. Se till att få med dig en karta från besökscentret innan du ger dit ut då många leder är sammanlänkade och det är lätt att gå vilse.

En resa med Puffing Billy (puffingbilly.com.au/en) är ett måste i Dandenong Ranges och en höjdpunkt för många. Ångloket lämnar stationen i Belgrave flera gånger om dagen och tuffar sig fram genom lummig skog och förbi vattenfall, över gamla träbroar och över hedar. Slutstationen är Gembrook men tåget stannar på flera platser längs vägen där du kan hoppa av. I biljettpriset ingår en returresa. Du kan även resa i första klass och sitta ner i den historiska vagnen och bli serverad en trerättersmeny. Ibland har de temakvällar som kombinerar resan med god mat och dryck samt livemusik. Annars kan du kombinera en tur med ångloket med ett besök i charmiga Sassafrass och serveras scones med te (wotif.com/things-to-do/half-day-tour-puffing-billy-steam-train-ride.a228701.activity-details).

Den bästa utsiktsplatsen är SkyHigh Mt Dandenong (skyhighmtdandenong.com.au) på 633 meter över havet. Härifrån får du en vidsträckt utsikt över området och förutom Melbourne kan du se Phillip Bay och Mornington Peninsula. Låt mjölksyran bränna i benen när du går längs Kokoda Memorial Trail som också kallas 1 000 Steps. Trappstegen leder brant uppåt och de tar till synes aldrig slut. Att gå fram och tillbaka tar ungefär två timmar. Vill du utmana dig själv kan du försöka springa uppför trappstegen (lycka till!), något av ett hatobjekt bland träningsintresserade som ofta ses svettas upp och ner för leden.

Sväng först förbi informationscentret inför ett besök till Yarra Valley och be om en karta över vindistrikten. De flesta är skyltade från vägen och erbjuder vinprovningar. Har du ingen nykter chaufför att tillgå är det bäst att följa med på en rundtur. Du kan åka hela vägen från Melbourne om du vill det (wotif.com/things-to-do/yarra-valley-winery-small-group-tour.a260243.activity-details) eller följa med exempelvis med Wild Wombat Winery Tours (wildwombatwinerytours.com.au). De designar rundturerna efter önskemål och har hand om mindre grupper. De kör veckans alla dagar och även de erbjuder dagsturer från Melbourne. Ett annat företag värt att kolla upp är Wine Compass Winery Tours (winecompass.com.au). Några vindgårdar värda att nämna är Giant Steps (giantstepswine.com.au) som producerar Pinot Noir, Chardonnay, Syrah och Merlot. Yarra Valley är välkänt för sitt mousserande vin. Dominique Portet (dominiqueportet.com) har en del gott mousserande samt rosévin.
Efter allt vin kanske det är dags för något annat. Four Pillars Distillery (fourpillarsgin.com.au) är ett litet bränneri som tillverkar gin. Mot tio dollar får du provsmaka fem olika sorters gin som gjorts på området. Lokalerna är moderna och härliga med svarta väggar som pryds av flaskor av alla de slag. Är du mer av en gottegris kommer du garanterat att uppskatta ett besök hos Yarra Valley Chocolaterie & Ice Creamery (yvci.com.au). De tillverkar över 250 olika sorters chokladpraliner för hand och har anställt kunnig personal från Europa. Provsmak är gratis men det kommer bli svårt att åka hem tomhänt. Har du plats i magen kan du även prova någon av deras egentillverkade glassorter. Vill du kittla smaklökarna ordentligt en dag kan du förstås testa både vin, cider och choklad under en och samma dag (wotif.com/things-to-do/yarra-valley-wine-cider-chocolates-tour-in-small-groups.a190807.activity-details).

Bra att veta

Turistinformation

Det finns ett informationscenter vid 1211 Burwood Highway i Upper Ferntree Gully. De har massor med information om en resa till Dandenong Ranges och området kring Yarra Valley. Tisdag till lördag har de öppet mellan 09:30 och 16:30. Söndagar 10 till 14 och måndagar 11 till 15. Det finns även ett informationscenter i Healesville vid Harker Street som har öppet mellan 09 till 17. Några hjälpsamma hemsidor att titta närmare på är exempelvis Visit Yarra Valley (visityarravalley.com.au), Visit Dandenong Ranges (visitdandenongranges.com.au) och Villages of Mt Dandenong (villagesofmtdandenong.com.au). För aktiviteter kan du även ta en titt på wotifs hemsida (wotif.com/things-to-do/search?location=Dandenong,%20Victoria,%20Australia).

Transport

Att köra från Melbourne till Yarra Valley eller Dandenong Ranges tar ungefär en timme (wotif.com/Car-Hire). Det är betydligt krångligare att ta sig hit med kollektivtrafik, men det är möjligt. Gå in på Public Transport Victoria (ptv.vic.gov.au) och använd reseplaneraren för att se din närmsta resväg. Du kan exempelvis ta dig med tåg till Belgrave eller Upper Ferntree Gully Station och sedan byta till buss. Du får mycket mer av resan om du har bil.

Boende

Flest boendealternativ kring Yarra Valley hittar du i Healesville som är en inkörsport till Yarra Valley. Det finns ett generöst utbud av bed and breakfasts att välja på. Genom att bo i Healesville har du även nära till många vingårdar och trevliga restauranger. Tuck Inn (hotelscombined.com/Hotel/Tuck_Inn_Yarra_Valley.htm) har fem rum där två personer får plats. Det är högt i tak, nyrenoverat och fräscht. Det finns ett stort vardagsrum där gäster kan samlas och mysa framför eldstaden. Ägarna Ozzie och Donia är väldigt serviceinriktade och gör sitt yttersta för att du ska trivas under din vistelse. Dock är boendet endast för gäster över 14 år. Ett annat boende värt att nämna är Strathvea Guesthouse B&B (hotelscombined.com/Hotel/Strathvea_BB_Guest_House.htm) vid 755 Myers Creek Road. Det är vackert beläget med pittoreska omgivningar. Med plats för upp till 22 personer. De serverar underbar frukost och använder främst lokala råvaror.

För en lista över campingplatser i trakten, besök Visit Yarra (visityarravalley.com.au/activity/camping-yarra-valley). De platser som är gratis ligger en bit utanför Yarra Valley. Bland annat finns Feiglin Campground 25 kilometer norr om Healesville eller Keppel Creek Camp sex kilometer norr om Marysville. Ett av de närmsta alternativen, som dock kostar, är BIG 4 Yarra Valley Park Lane Holiday Park (hotelscombined.com/Hotel/BIG4_Yarra_Valley_Holiday_Park.htm). I denna semesterby kan du hyra en stuga med alla bekvämligheter eller endast välja en gräsplätt att slå upp tältet på.

Uppe bland bergen kan du boka in dig hos Merrow Cottages (hotelscombined.com/Hotel/Merrow_Cottages_Gatehouse.htm) vid 21 Hume Lane. Insup lugnet, egendomen ligger mitt bland den uråldriga skogen men har samtidigt gångavstånd till pubar och restauranger. Be om ett rum med balkong så kan du njuta till fullo av att befinna dig bland Dandenong Ranges. Ett lyxigt B&B väntar hos Gracehill Accomodation i byn Olinda (hotelscombined.com/Hotel/Gracehill_Accommodation.htm) vid 28 Chalet Road. Här är både barn och vuxna välkomna och det går lätt för en grupp vänner eller en familj att få plats. Stora trädgårdar omgärdar egendomen. Husen har fullt utrustade kök och värden fyller på kylen med färsk mat innan du flyttar in.

Karta

Google Maps