Wilsons Promontory

Fastlandets sydligaste spets har fått namnet Wilsons Promontory. Det är en skrovlig udde klädd i dovt grön som är omgivet av förföriskt vatten. Udden sticker ut över sundet Bass Strait i delstaten Victoria. Förr i tiden när vattnet stod högre gick det en bro över till Tasmanien. Så är inte fallet i dag. Under stormiga dagar rör sig vildsinta vågor över vattnet och en resa över sundet med färjan Spirit of Tasmania kan göra vem som helst sjösjuk. 1898 fick området sin status som nationalpark. Sedan dess har parken räddats från exploatering och i stället expanderat sina gränser vid ett flertal tillfällen. I dag spänner Wilsons Promontory National Park över ett område på omkring 50 000 hektar. Även vattnen kring parken är skyddade som marin naturpark. Det gör att korall, sjögräs och sälar överlever. Wilsons Promontory är till stor del fortfarande orörd vildmark.

The Prom ligger mindre än tre timmar från Melbourne och är Victorias äldsta och mest älskade nationalpark. Det är en underbar plats att vandra i, bada och surfa. Med sin klippiga kustlinje, dramatiska natur och sin finkorniga sand är The Prom en populär plats för familjer och vänner på utflykt. Många väljer att tälta på någon av de omåttligt populära campingplatserna. Tidal River är parkens huvudort där det finns gott om tältplatser ett stenkast ifrån sandstranden Norman Beach. Här har djuren blivit vana vid människor och det är inte ovanligt att de söker kontakt i utbyte mot en bit mat. Detta är dock inte tillåtet, så motstå frestelsen att komma alltför nära de wombats som tumlar runt i buskagen.

Är inte camping något för dig kan du höja komforten och hyra en stuga inom parken. Den vackraste och mest exotiska platsen att sova på ligger längst ute på udden intill fyren. Där finns stugor att hyra för den som klarar av att vandra några mil. Det finns många häftiga vandringar att ge sig ut på inom parken beroende på din entusiasm, erfarenhet och dagsform. En av de kortare vandringarna är Mount Oberon Summit Walk. Ta dig upp för den branta leden och bli riktlig belönad på toppen av berget med fantastiska vyer över landskapet. Gillar du utmaningar och klarar av att gå flera dagar i sträck ska du testa The Great Prom Walk. Under vandringens fyra dagar får du chans att upptäcka många av The Proms pärlor under dagen och sova under stjärnorna på natten.

Sevärdheter och upplevelser

Tidal River är navet inom Wilsons Promontory och därmed en given utgångspunkt. Här finns besökscenter med information om olika vandringar inom parken och en mindre affär som säljer smått och gott. Kvällstid händer det att det visas filmer på utomhusbion Tidal River Open-Air Cinema. För specifik information, vänd dig till besökscentret. Alldeles i närheten ligger ett campingområde och en kort promenad bort hittar du Norman Beach, en vacker och bred strandremsa i närheten av Mount Oberon. Efter att du bekantat dig med stranden kan du vandra upp för berget för att få en bättre överblick av stranden. Gå längs Mt Oberon Summit Walk som är på tre och en halv kilometer och tar i snitt en timme enkel väg. Börja gå från parkeringsplatsen vid Telegraph Saddle och ta med dig en stor vattenflaska. Det är brant och det finns nästan inga skuggiga partier som skyddar mot solen. Väl på toppen kan det vara blåsigt och kyligt, men utsikten över udden är magisk.

Lilly Pilly Gully ligger inte långt från Tidal River. Här kan du gå en enkel promenad på nästan sex kilometer genom den skiftande vegetationen. Gå genom regnskogen som öppnar upp sig till hedar, som sedan blir till lägre buskage och slutligen en skog av eukalyptusträd. Denna led lämpar sig väl för de som reser tillsammans med lite större barn. Håll utkik efter vilda djur längs vägen. Gå till fots mot Squeaky Beach, en av de finare stränderna i området. Sanden innehåller en stor del kvarts vilket gör att det knarrar när du går på den, därav namnet Squeaky Beach. Lite längre norrut väntar Picnic Bay och Whisky Bay som erbjuder lite mindre stränder omgivna av knaggliga granitblock.

En av de populäraste vandringarna som sträcker sig över flera dagar är The Great Prom Walk (visitvictoria.com/regions/Gippsland/Things-to-do/Outdoor-activities). Du kan själv välja vilka delar du vill se vilket gör vandringen mellan 35 och 50 kilometer lång. Räkna med att det tar mellan tre och fyra dagar att gå om du inte vill stressa dig fram. Börja gå från Tidal River, klättra uppför Windy Saddle och ta dig ner mot Sealers Cove. Därifrån följer du kusten längs Refuge Cove och klättrar längs den branta leden till Kersops Peak och vidare till Little Waterloo Bay. Därefter styr du kosan mot fyren Wilsons Promontory Lighthouse längst ut på udden. För att ta dig tillbaka går du genom skogen längs Telegraph Track.

Är du erfaren surfare kan du testa vågorna vid någon av stränderna, exempelvis Norman Beach. Tänk dock på att det inte finns livräddare i närheten och att vågorna kan bli väldigt höga. Att surfa utan erfarenhet är inget att rekommendera. Har du ingen egen bil kan du upptäcka Wilsons Promontory genom att åka med på en endags- eller flerdagarstur. Bunyip Tours kan ta dig till både The Prom och Phillip Island (wotif.com/things-to-do/2-day-phillip-island-wilsons-promontory-national-park-trip.a190601.activity-details) eller enbart the Prom hela vägen från Melbourne (wotif.com/things-to-do/wilsons-promontory-national-park-full-day-trip.a190627.activity-details).

Bra att veta

Turistinformation

Det finns ett informationscenter längs Ring Road i Tidal River, inom nationalparken. Centret har tillgänglighetsanpassats för att göra det lättare för rullstolsburna att ta sig runt. Gör detta till ditt första stopp i parken för att få mer information om vad som finns att göra. Köp broschyren Discovering the Prom som är ovärderlig om du ska stanna någon längre stund och särskilt om du tänker ge dig ut på en flerdagarsvandring. Centret har öppet dagligen mellan 08:30 och 16:30 och det tar ungefär en halvtimme att köra hit från parkingången.

Varningar och förberedelser

Det funkar fint att besöka området året om, men räkna med folkmassor om du kommer under påsk eller högsommar. Har du möjlighet är det värt att planera din resa så att du slipper trängas med en massa andra. Se till att du skaffar tillstånd om du planerar att ge dig ut på en längre vandring. Boka detta genom Parks Victoria (parkweb.vic.gov.au/explore/parks/wilsons-promontory-national-park/things-to-do). Tänk på att ta med dig tillräckligt med mat för vandringen då det finns begränsat med möjligheter att handla inom parken. Vissa delar av parken kan stängas av för besökare på grund av underhåll. Håll dig uppdaterad genom Parks Victorias hemsida för att undvika besvikelser.

Transport

Tillgång till transport är absolut nödvändigt för att upptäcka nationalparken (wotif.com/Car-Hire). Ett smidigt sätt är att hyra en bil tillsammans med andra och dela på kostnaden. Annars kör en gratis buss mellan Tidal River och Telegraph Saddle under sommaren och påsken. Mellan november och april kör de också på helgerna. Ett tidschema finns att ta del av vid besökscentret. Under denna period är parkeringsplatsen vid Telegraph Saddle stängd.

Boende

Det finns 484 campingplatser vid Tidal River, i närheten av besökscentret (parkweb.vic.gov.au/explore/parks/wilsons-promontory-national-park/things-to-do/tidal-river). Med gångavstånd till Norman Beach och någon minut från den lokala affären är detta ett toppenläge. Tjugo av platserna har elektricitet och passar därför om du har husvagn. Under sommar, påsk och andra långhelger är det absolut nödvändigt att boka i förväg. Från jul till slutet av januari lottas platserna ut. Campingplatserna är oerhört populära och försvinner i en rasande fart så boka via Parks Victoria (parkstay.vic.gov.au/wilsons-promontory-national-park). På plats finns toalett, dusch, utekök och tvättstuga. Det finns också dricksvatten och grillplats. Däremot finns inget bränsle så se till att du har det med dig. Tillgång till parkeringsplats finns.

Ta chansen att vila huvudet på en spännande plats. Längst ut på udden ligger Wilsons Promontory Lightstation, byggd 1859. Här ligger flera fullt utrustade stugor som nu är tillgängliga för uthyrning via Parks Victoria (parkstay.vic.gov.au/wilsons-promontory-national-park). Detta är den sydligaste delen av landet och att ta sig hit är ingen enkel match. Du måste bära din egen packning och ta med dig mat. Allt skräp måste sedan bäras med hem. Antingen kan du följa leden från parkeringsplatsen vid Telegraph Saddle (20 kilometer enkel väg). Eller så tar du den vackrare leden som går längs kusten. Du startar vid Tidal River och går via Oberon (24 kilometer enkel väg). Väl på plats belönas du med en oslagbar utsikt över bukten. Det är en unik chans att få se hur fyrvakten en gång i tiden levde. För de som föredrar ett något mer lättillgängligt eller rent av centralt boendealternativ gäller det att snabbt boka in sig (hotelscombined.com/Place/Wilsons_Promontory.htm).

Karta

Google Maps