Western Australia

Annons

Inledning

Upplev delstaten vars ena hälft består av vildmark och öken med långa avstånd och sparsamt befolkade områden, ett område täckt av gyllene sand; The Golden Outback i Western Australia. För naturfotografen väntar färgsprakande blommor under vårens grönskande prakt då unika och färggranna blommor dyker upp på de mest oväntade platser. Fota landets unika djurliv i sin naturliga miljö med oförglömliga vyer som bakgrund; en sagolik plats helt enkelt. Det finns mycket att upptäcka för den som gillar utmaningar. Besök spökstäder från forna guldålderns glans, se aboriginska målningar i hänförande grottmiljöer eller upplev öknens röda golv under dina bara fötter. Testa dig själv och låt äventyret börja, va självförsörjande medan du bilar genom ökenområden mellan magnifika nationalparker tills du saknar civilisationens bekvämligheter och söker dig tillbaka mot mer livfulla områden.

För möten med nya människor, stadslivets alla bekvämligheter, shopping, kaféer, kultur och festande är huvudstaden Perth eller en av alla de mindre kuststäderna ett bra utgångsläge. Därifrån kan du göra en kortare tur till vindistriktet Swan Valley öster om Perth för vinprovning eller motionera på någon av de många vandringslederna.

Vid kusten finns allehanda aktiviteter; förutom att bada kan du snorkla, hyra kajak, surfa i olika former, eller varför inte ett besök till bilfria Rottnest Island där pungdjuren quokkas bor. Är du intresserad av att se pingviner, sjölejon eller få chans att se flasknosdelfinen så är South East Coast den rätta platsen. Har du kikaren med dig kanske du lyckas skåda flera av de 130 olika fågelarterna i Mandurahs våtmarker söder om huvudstaden. Norr om Perth är det ett unikt djurliv av annat slag – Coral Coast och det världsarvslistade korallrevet bjuder på en färggrann värld under vattenytan.

Destinationer i Western Australia

 • Western Australias södra delar
 • Perth
 • Fremantle
 • Rottnest Island
 • Albany & Denmark
 • Omkring Margaret River
 • Karajini National Park
 • Kalgoorlie-Boulder
 • Coral Coast
 • Exmouth
 • Geraldton
 • Kimberley & Pilbara
 • Purnululu National Park (Bungle Bungles)
 • Broome
 • Mitchell Falls
 • Ta dig till och runt inom delstaten

  När det gäller att ta sig till och runt platser i Western Australia finns det alternativ för alla budgetar. Kollektivtrafiken är något begränsad men erbjuder tåg, buss och båt/färja. Dock är avgångarna färre till vissa destinationer, speciellt inåt landet, så kolla noga att det passar dina reseplaner. Ta med i planeringen att det på grund av stora avstånd tar tid att ta sig från ett område till ett annat. För de med ont om tid finns det många flygplatser att välja på, dock inga i delstatens allra innersta då detta område är för glesbefolkat för kommersiell flygtrafik. Det finns guidade turer eller bussturer för olika ändamål. Man kan ta sig långt utan tillgång till eget fordon. Mer info hittar du under respektive region och destination. Många väljer dock att köra bil i Western Australia då det är långa sträckor att täcka. Mer flexibilitet helt enkel. För den som planerar att bila längs kusten genom Western Australia är det bäst att köra moturs för att åka med vinden “The roaring forties”.

  Blir du trött på att köra kan du såklart byta till tåg eller buss. Studerar man kartan inser man snabbt att det är få stora vägar i delstaten och långa avstånd mellan städerna, speciellt om man tar sig runt via inlandet. Man tvingas förr eller senare ut mot kusten för att kunna ta sig vidare. Med undantag för delstatens övre norra ände kan man i stort sett ta sig runt hela Western Australia via kustvägen. Viktigt att tänka på är dock att ha gott om tid – det är en väldigt stor delstat och avstånden är långa. Har du begränsad tid bör du inrikta dig på några destinationer och emellanåt ta dig vidare via flyg. Hyr du bil finns det flera firmor med olika lösningar för att hitta vad som passar dig och din budget. Vill du veta mer om kollektivtrafik eller att hyra bil hittar du tips och länkar inom ämnet under Resa inom Australien respektive Hyra eller köpa bil.

  Tänk på

  Den heta sommaren görs bäst i att undvikas. Undvik regnperioden januari till mars. Inget speciellt tillstånd krävs för att köra genom delstaten men däremot behövs inträdesbiljetter till nationalparker och ibland är kravet för att få köra in en passande fyrhjulsdrift.

  Kolla in väderleken och packa därefter, alternativt håll dig hemma! Du vill inte bli fast i ett monsunregn ute på vägarna. Om du beger dig på en längre bilresa gäller det att kunna vara självförsörjande. Mobiltäckning, tv och internet ses som lyx och är inget att ta för givet i vissa regioner. För den som söker yttersta komfort är det Perth och större städer som gäller (hotelscombined.com/Place/Perth.htm).