Western Australia

Populära destinationer i Western Australia

Här hittar du en introduktion till några av de mest populära resmålen och aktiviteterna i Western Australia. Mer inspiration och värdefulla tips inför en resa till just ditt drömresmål hittar du genom att följa länkarna under respektive destination. Men först, de populäraste topp tio destinationerna i Western Australia följt av fler tips på resmål, samt vad du bör tänka på vid en resa i delstaten.

  • Ningaloo Reef Marine Park, Exmouth, Coral Coast; Lättillgängligt korallrev med chans att se hundratals fiskarter och jättesköldpaddor. Under rätt säsong kan man även simma med valhajar (wotif.com/things-to-do/whale-shark-swim-experience.a259861.activity-details).
  • The Pinnacles Desert, Nambung National Park, Coral Coast; Gyllene kalkstenspelare som skjuter upp ur vågiga sanddyner. Ett besök hit inger känslan av att du vandrar omkring på månen bland kusliga pelare (wotif.com/things-to-do/search?location=The+Pinnacles%2C+Cervantes).
  • Bungle Bungles, Purnululu National Park, Kimberley; Världsarvslistad kupolformad bergskedja av sandsten som med sina horisontella ränder i mörkgrått till glödande orange liknar gigantiska bikupor. Ett landmärke synonymt med Western Australia (wotif.com/things-to-do/bungle-bungles-and-lake-argyle-scenic-flight.a577986.activity-details).
  • Karajini National Park; En plats med ilsket röd ökensand, benvita eukalyptusträd och studsande känguruer under den obarmhärtiga solen – det Australien du sett i filmer. Här kan du uppleva vandringsleder av olika svårighetsgrad. Vandringen tar dig genom djupa dalar och breda klyftor, till raviner med sagolika vyer eller till vattenfall och iskalla sötvattensjöar att svalka dig i.
  • Perth; Världens mest isolerade storstad med en unik mångkulturell prägel. Det finns ett stort utbud av familjevänliga attraktioner, restauranger inspirerade av mat från världens alla hörn, grönskande parker och stränder för alla (wotif.com/discover/australia/western-australia/perth.d180013). Från Perth kan du ta en dagstur till den naturliga bergformation Wave Rock i Hyden. Det ser ut som en våg av orange- och grårandigt berg som stelnat mitt i rörelsen (wotif.com/things-to-do/wave-rock-day-tour-from-perth.a173911.activity-details).
  • Cable Beach, Broome; På den platta och packade sandstranden susar 4-hjulsdrivna bilar fram så att sanden sprutar om dem. Synen av den djupt röda marken som möter det ljusblå havet är en sällsam syn. Vid lågvatten kan du klättra ned för hala klippblock och utforska uråldriga dinosauriefotspår. På kvällarna anordnas kamelridning i solnedgången. Kanske ett besök till Broome Museum där du kan lära dig om pärl-industrin och stadens historia kan intressera dig (wotif.com/discover/australia/western-australia/broome.d6130647).
  • Gibb river road, Kimberley; En äventyrlig körsträcka på 660 kilometer mellan Derby och Kununurra som lämpar sig väl för 4-hjulsdrivna bilentusiaster. Vägen tar dig till lummiga nationalparker där du kan bada i iskalla insjöar och se öronbedövande vattenfall. Här finns över 300 sorters fåglar i regnbågens alla färger och fiske i världsklass. Du får garanterat se känguruer, dingo och reptiler i alla dess former och storlekar samt både söt- och saltvattenskrokodiler.
  • Margaret river med omgivningar; Testa surfarvänliga sandstränder eller fortsätt inåt landet för vinprovning och lokaltillverkad gourmetmat, testa ost och choklad och kom hem med shoppingpåsen full av godsaker och lokala produkter (wotif.com/things-to-do/full-day-margaret-river-wine-tour-for-food-lovers.a474398.activity-details). Gör ett stopp vid Mammoth Caves, en lättillgänglig och handikappanpassad kalkstensgrotta full av uråldriga fossiler från utdöda gigantiska australiska djur (wotif.com/things-to-do/mammoth-cave-self-guided-audio-tour.a488421.activity-details).
  • Rottnest island; En ö med paradislika stränder idealiska för snorkling eller bad. Ta dig runt via småvägar på cykel och ta en paus vid en av de två fyrarna. Du lär garanterat stöta på de nyfikna små djuren Quokkas på vägen. Ön är ett naturskyddsområde som än idag är betydelsefullt för aboriginerna som anser att det är en plats för andar (wotif.com/discover/australia/western-australia/perth/rottnest-island.d3047).
  • Monkey Mia Wild Dolphin Reserve, Coral Coast; Ett tidigt besök till delfin-reservatet i Monkey Bay kanske ger just dig chansen att få handmata de vilda delfinerna.

Inledning

Upplev delstaten vars ena hälft består av vildmark och öken med långa avstånd och sparsamt befolkade områden, ett område täckt av gyllene sand; The Golden Outback i Western Australia. För naturfotografen väntar färgsprakande blommor under vårens grönskande prakt då unika och färggranna blommor dyker upp på de mest oväntade platser. Fota landets unika djurliv i sin naturliga miljö med oförglömliga vyer som bakgrund; en sagolik plats helt enkelt. Det finns mycket att upptäcka för den som gillar utmaningar. Besök spökstäder från forna guldålderns glans, se aboriginska målningar i hänförande grottmiljöer eller upplev öknens röda golv under dina bara fötter. Testa dig själv och låt äventyret börja, va självförsörjande medan du bilar genom ökenområden mellan magnifika nationalparker tills du saknar civilisationens bekvämligheter och söker dig tillbaka mot mer livfulla områden.

För möten med nya människor, stadslivets alla bekvämligheter, shopping, kaféer, kultur och festande är huvudstaden Perth eller en av alla de mindre kuststäderna ett bra utgångsläge. Därifrån kan du göra en kortare tur till vindistriktet Swan Valley öster om Perth för vinprovning eller motionera på någon av de många vandringslederna.

Vid kusten finns allehanda aktiviteter; förutom att bada kan du snorkla, hyra kajak, surfa i olika former, eller varför inte ett besök till bilfria Rottnest Island där pungdjuren quokkas bor. Är du intresserad av att se pingviner, sjölejon eller få chans att se flasknosdelfinen så är South East Coast den rätta platsen. Har du kikaren med dig kanske du lyckas skåda flera av de 130 olika fågelarterna i Mandurahs våtmarker söder om huvudstaden. Norr om Perth är det ett unikt djurliv av annat slag – Coral Coast och det världsarvslistade korallrevet bjuder på en färggrann värld under vattenytan.

Destinationer i Western Australia

Ta dig till och runt inom delstaten

När det gäller att ta sig till och runt platser i Western Australia finns det alternativ för alla budgetar. Kollektivtrafiken är något begränsad men erbjuder tåg, buss och båt/färja. Dock är avgångarna färre till vissa destinationer, speciellt inåt landet, så kolla noga att det passar dina reseplaner. Ta med i planeringen att det på grund av stora avstånd tar tid att ta sig från ett område till ett annat. För de med ont om tid finns det många flygplatser att välja på, dock inga i delstatens allra innersta då detta område är för glesbefolkat för kommersiell flygtrafik. Det finns guidade turer eller bussturer för olika ändamål. Man kan ta sig långt utan tillgång till eget fordon. Mer info hittar du under respektive region och destination. Många väljer dock att köra bil i Western Australia då det är långa sträckor att täcka. Mer flexibilitet helt enkel. För den som planerar att bila längs kusten genom Western Australia är det bäst att köra moturs för att åka med vinden “The roaring forties”.

Blir du trött på att köra kan du såklart byta till tåg eller buss. Studerar man kartan inser man snabbt att det är få stora vägar i delstaten och långa avstånd mellan städerna, speciellt om man tar sig runt via inlandet. Man tvingas förr eller senare ut mot kusten för att kunna ta sig vidare. Med undantag för delstatens övre norra ände kan man i stort sett ta sig runt hela Western Australia via kustvägen. Viktigt att tänka på är dock att ha gott om tid – det är en väldigt stor delstat och avstånden är långa. Har du begränsad tid bör du inrikta dig på några destinationer och emellanåt ta dig vidare via flyg. Hyr du bil finns det flera firmor med olika lösningar för att hitta vad som passar dig och din budget. Vill du veta mer om kollektivtrafik eller att hyra bil hittar du tips och länkar inom ämnet under Resa inom Australien respektive Hyra eller köpa bil.

Tänk på

Den heta sommaren görs bäst i att undvikas. Undvik regnperioden januari till mars. Inget speciellt tillstånd krävs för att köra genom delstaten men däremot behövs inträdesbiljetter till nationalparker och ibland är kravet för att få köra in en passande fyrhjulsdrift.

Kolla in väderleken och packa därefter, alternativt håll dig hemma! Du vill inte bli fast i ett monsunregn ute på vägarna. Om du beger dig på en längre bilresa gäller det att kunna vara självförsörjande. Mobiltäckning, tv och internet ses som lyx och är inget att ta för givet i vissa regioner. För den som söker yttersta komfort är det Perth och större städer som gäller (hotelscombined.com/Place/Perth.htm).