Western Australias södra delar

Större delen av Western Australia består av vildmark. I grova drag ungefär hälften. Denna del kallas för Golden Outback. Likt övriga delar av landet är det längs kusten som merparten av städerna klänger sig fast. Så det är i det sydvästra hörnet av Western Australia vi hittar landets största stad Perth. Men det inre av Western Australia är också värt ett besök och det finns gott om sevärdheter inom denna region. Räkna dock med långa avstånd däremellan. Skippa den heta sommaren och kom tidigare. Efter ihärdigt regn förvandlas torra slätter till vildvuxna marker. Western Australia är välkänt för sina vilda blommor som täcker marken under våren. Tjocka mattor i regnbågens alla färger rullas ut och förgyller området. Det finns omkring 12 000 olika växtarter varav hälften av dem inte kan ses någon annanstans i världen. Inom Fitzgerald River National Park och längs kusten mot Cape Le Grande är chansen stor att du får se några av de ovanliga blommorna.

Western Australia är oväntat rik på färger. Förutom vildblommornas nyanser finns öknens karaktäristiska röda golv, men också de snövita sandstränderna längs Esperance. Twilight Beach ramas in av granitblock och låga buskar. Alldeles bakom sveper vinden över sanddyner och sänker temperaturen en bit. Här finns några av landets kanske vackraste stränder. I närheten ligger två rosa sjöar att inspektera. Som om inte det vore nog är nationalparkerna inte särskilt långt bort.

Norrut väntar hjärtat av den västra öknen. Bo en natt i Kalgoorlie, den pampiga huvudorten bland guldfälten. En stad mitt i vildmarken som kommit till efter att guld hittades i området i slutet av 1800-talet. Här finns massor av spännande historia kvar från guldgrävandets storhetstid. Och det finns fler gamla gruvstäder att upptäcka än Kalgoorlie. Sicksacka dig fram på landsbygden eller ställ in siktet på de större orterna. Det är en speciell känsla att besöka spökstäder som tömts efter sina forna glansdagar. Också naturen berättar en fascinerande historia. Strax utanför den lilla staden Hyden med ett hundratal invånare väntar flera upptäckter. Mest spektakulärt är Wave Rock, en gigantisk granitklippa som ser ut att ha frusit till is mitt i en vågrörelse. Här finns också klippblock som liknar en flodhästs gap och över 400 olika grottmålningar som berättar historien om den lokala ursprungsbefolkningen. Österut väntar ett äventyr av en särskilt kaliber. Följ Eyre Highway över Nullarbor Plain ända bort till South Australia. Vägen är spikrak och kantas enbart av låga buskar och blodrött grus. Det är en väg som bäddar för en oförglömlig upplevelse. Väljer du istället att ta dig västerut från Kalgoorlie kommer du till Western Australias huvudstad Perth. Även om staden ofta kallas världens mest isolerade storstad finns det mycket att upptäcka inom ett kortare avstånd. Vare sig det gäller en avkopplande weekend långt bort från stadens puls eller en fartfylld dag vid havet har regionen något att erbjuda. Det bästa är att du enkelt kan ta dig runt med hjälp av kollektivtrafik. Nätverket är väl utbyggt och med hjälp av tåg, buss och färja kan du ta dig långt utan tillgång till eget fordon. De gyllene sandstränderna i väst ligger inom räckhåll. Njut några dagar i City Beach, Scarborough, Cottesloe eller South Beach som breder ut sig längs kusten och är populära tillhåll under varma dagar. Eftersom solen skiner nästan jämt är det inte ovanligt att en dag kickas igång vid havet och slutar inne på en uteservering i staden.

Floden Swan River ringlar sig från nordost inåt landet ner genom Perth och mynnar sedan ut i havet vid Fremantle. Den eklektiska hamnstaden har en färgstark befolkning och ett mångfacetterat utbud av barer, konstgallerier och så många kaféer att en hel gata går under namnet Cappuccino Strip. Utanför kusten väntar magiska Rottnest Island. Ön är bebodd av de charmiga pungdjuren quokkas och fri från biltrafik. Ta en färja från antingen Fremantle eller Perth och tillbringa en hel dag i badkläder med snorkelset. Strax öster om Perth ligger vindistriktet Swan Valley som är Western Australias äldsta. Vinodlingarna ligger intill det kuperade landskapet i Darling Range. Omgivningarna är pittoreska och fotovänliga. Även om Swan Valley inte kan mäta sig med Margaret River i sydväst är det ändå värt en tur. Prova viner hos lokala vinmakare på egen hand eller följ med på en guidad tur för att upptäcka guldkornen. I närheten ligger Perth Hills som gömmer mysiga kaféer och närodlade matvaror bland vacker natur. Här finns också varierande vandringsleder.

Den långa kuststräckan medför att mycket i området kretsar kring havet. Vattnet utanför staden Rockingham döljer ett sprudlande marint liv. Vattenaktiviteter är populära. Kajak, paddelsurfing och kitesurfing för att nämna några. Men de vattenlevande djuren är det största dragplåstret. Pingviner och sjölejon syns ofta i det grönblå havet. De lekfulla flasknosdelfinerna som håller till strax utanför kusten kommer gärna och hälsar på. Och du kan komma riktigt nära dem genom att följa med på en guidad tur.

Överblick

Den charmiga staden Fremantle ligger 35 minuter väster om Perth. Fremantle är Perths godshamn och därmed viktig för export och import. Här kan man strosa runt i timmar för att besöka kaféer med uteservering och besöka olika konstnärers ateljéer. Många fina sekelskiftesbyggnader finns bevarade och stranden ligger nära. Besök inomhusmarknaden Fremantle Markets (fremantlemarkets.com.au) där det finns mat från hela världen och unika hantverk. I staden finns också världsarvslistade Fremantle Prison (fremantleprison.com.au) som berättar en grym historia. Från Fremantle kan du också ta dig ut till Rottnest Island med färja men det går lika bra att åka från Perth. Ön är fri från biltrafik men cykel är tillåtet. Här kan du snorkla och sedan träffa söta små quokkas. Rottnest är en av de populäraste destinationerna i området och perfekt för en dagsutflykt.

Rockingham är värt ett besök om du uppskattar vattenlevande djur. Det är inte staden i sig som är spännande utan det som finns i närheten. Shoalwater Islands Marine Park har turkosblå vatten och lämpar sig väl för olika aktiviteter. Från fastlandet går en sandbank över till ön Penguin Island, men ta i stället färjan (penguinisland.com.au) som är mycket säkrare. Folk har dött på grund av starka strömmar i vattnet då de försökt ta sig över på egen hand. På ön bor flera hundra små pingviner. Du kan också boka in dig på olika former av längre turer och få simma med delfiner, se sjölejon och pingviner. Det går också att testa kitesurfing, paddelsurfing eller kajakpaddling kring ön.

En bit söderut ligger Mandurah som är delstatens näst största stad. Den var tidigare en liten fiskeby. Likt Rockingham finns även här ett rikt marint liv, men även museer, vingårdar och natur finns alldeles i närheten (visitpeel.com.au). För fågelskådare är Mandurah lite av ett paradis (visitpeel.com.au/go-bird-watching-and-explore-wetlands-of-international-importance) då det finns över 130 fågelarter runt de olika våtmarkerna. För de som vill ha några dagar på sig att upptäcka Mandurah finns det en mängd boendealternativ i området (hotelscombined.com/Place/Mandurah.htm). Ett tips för resenärer som vill spara pengar är den gratis guidade turen genom stadskärnan som anordnas varje fredag och lördag under vår och sommar. Under turen får man veta mycket om stadens historia och dess arv (visitpeel.com.au/foreshore-heritage-walk-tour-free).

20 minuter öster om Perth ligger delstatens äldsta vindistrikt, Swan Valley (swanvalley.com.au/Home) som ligger intill de natursköna höjderna i Darling Range. Området kan enkelt nås med bil, men båt längs med Swan River är ett förslag. Huvudorten Guildford är en historisk stad och en bra utgångspunkt där det finns en turistbyrå att besöka. Följ den 32 kilometer långa slingan Swan Valley Food and Wine Trail (swanvalley.com.au/See-and-Do/Food-and-Wine-Trails) som tar dig genom många av områdets sevärdheter. Det närliggande området Perth Hills (perthhills.com.au) är också en destination för vinfantaster men det finns även ett stort utbud av lokalproducerad mat att köpa samt skickliga hantverkare som säljer sina alster. Både Perth Hills och Swan Valley är välbesökta destinationer för både turister och australier (hotelscombined.com/Place/Swan_Valley_Western_Australia.htm).

Avon Valley ligger inte alltför långt bort från Perth Hills. Här är färder i luftballong populärt bland besökande (ballooning.net.au). Kör du motorvägen mot Avon Valley passerar du Caversham Wildlife Park, en park där känguru, koala, wombat och emu vandrar runt till besökarnas stora förtjusning. Om man planerar i förväg kan du dessutom få vara med och mata eller klappa några av djuren (cavershamwildlife.com.au).

New Norcia (newnorcia.wa.edu.au) ligger två timmars bilfärd nordost om Perth. Staden grundades av spanska munkar år 1847. Än i dag finns ett religiöst fäste, men staden har också en stark aboriginsk prägel. New Norcia har många vackra sekelskiftesbyggnader som bevarats. Föruom att besöka klostret kan du också svänga förbi stadens museum.

Rör dig inåt landet och upplev svunna storhetstider i Kalgoorlie-Boulder. I slutet av 1800-talet hittades guld i området och Kalgoorlie började byggas. Staden Kalgoorlie är uppbyggd med praktfulla byggnader som kommit till tack vare det värdefulla guldet. 1989 gick staden samman med grannen Boulder. Kal har länge varit känd som en fredlös stad där råbarkade män beställer skummande öl av bikiniklädda bartenders. Delar av den bilden stämmer fortfarande, även om staden i dagsläget är något mer städad. Utanför Kal kan du besöka en av världens största dagbrott och se gigantiska lastbilar brumma förbi. Kalgoorlie-Boulder har ett besökscenter inne i stadshuset vid 316 Hannan Street och det finns också ett center i Esperance. Det finns gott om möjligheter till att övernatta i Kalgoorlie-Boulder (hotelscombined.com/Place/Kalgoorlie_Boulder.htm).

När gruvarbetarna får några lediga dagar är det många som beger sig söderut. Hit reser även barnfamiljer, ungdomar och äldre. I Esperance kan alla koppla av. Den natursköna semesterorten ligger precis intill havets rullande vågor. Skrovliga klippor av granit sticker upp ur det förföriskt grönblå vattnet. Esperance är som taget ur ett reklamblad med snövit sand. I staden finns gott om boendealternativ och trevliga restauranger. En kort biltur västerut och du hamnar vid Twilight Beach, en av de mest förtrollande vackra stränderna.

I Western Australia finns ett flertal rosa sjöar. Än är det oklart vad det är som gör att vattnet ändrar färg, men det tros vara någon form av alger. En av dessa mystiska sjöar ligger i närheten av staden Esperance och har fått namnet Pink Lake. Sjön ses bäst från den skyltade utsiktsplatsen. Färgen skiftar beroende på vädret vilket innebär att den inte alltid är särskilt färgstark. Lake Hillier är en annan tuggummirosa sjö som ligger ute på Middle Island, strax söder om Cape Arid National Park (parks.dpaw.wa.gov.au/park/cape-arid). Sjön ligger intill strandkanten och sedd från ovan ser den ut som en vattenmelon med de gröna träden runtom. Det finns mer att upptäcka inom nationalparkerna i närheten. Cape Le Grand National Park (parks.dpaw.wa.gov.au/park/cape-le-grand) har ett varierande landskap med granitberg och vida hedar. Här finns ännu fler sandstränder. Här går det bra att campa om du har lust.

Bland det som kallas vetebältet hittar du Wave Rock några minuters bilfärd öster om Hyden. En 110 meter lång och 15 meters hög klippa som ser ut som en gigantisk våg precis innan den bryts. Wave Rock tros ha formats under 2 700 miljoner år. Regnvattnet som strilar ner har gett formationen dess färger i rött, orange och brunt. I området finns andra magnifika stenformationer som Hippo’s Yawn och The Humps. Vid Mulka’s Cave kan du också se urgamla hällristningar gjorda av aboriginska stammar.

Lockar det stora äventyret finns det en given väg att gå. Eller snarare köra, för den är extremt lång. Från gruvstaden Norseman svänger du ut på Eyre Highway. Denna motorväg leder över gränsen till South Australia. Ceduna är den första större staden på andra sidan delstatsgränsen. Se till att få en god natts sömn innan du sätter dig bakom ratten för mellan Norseman (hotelscombined.com/Place/Norseman.htm) och Ceduna (hotelscombined.com/Place/Ceduna.htm) är det en körning på 1 200 kilometer längs Nullarbor Plain. Namnet Nullarbor härstammar från latin och betyder inga träd. Att färdas över Nullarbor Plain är ingen lätt sak då det finns få orter längs vägen. Behöver du hjälp under färden kan det ta lång tid innan den kommer.

Praktisk information

Säsonger

Varma, soliga sommardagar med temperaturer uppemot 35 grader. Det blir både varmare och torrare ju längre inåt landet du kommer. Under vintrarna är det svalare och det regnar mer. En av de bästa tiderna att besöka de inre regionerna är under våren. Delstaten är känd för sina tusentals olika vilda blommor som pryder marken i alla dess färger. Mellan juni och september är chansen störst att du får se marken stå i blom.

Sommar och långhelger är högsäsong i Perth. Det innebär att boenden bokas upp, att priserna stiger och att en strid ström med turister dyker upp (hotelscombined.com/Place/Perth.htm). Vissa aktiviteter är endast tillgängliga under sommarhalvåret. Exempelvis håller Rockingham Wildlife Encounters stängt under vintern mellan juni och augusti.

Transport

Den eviga frågan under en resa i Australien är huruvida man ska hyra egen bil eller inte. Oftast är det smidigast att ha eget fordon. För att se mer än kust av Western Australia krävs bil (wotif.com/Car-Hire). Åtminstone om du vill ha friheten att uppleva flera platser under en begränsad tid. Men det går att ta sig till Kalgoorlie och Esperance med buss från Perth med Transwa (transwa.wa.gov.au). Bussar går också mellan Kalgoorlie och Esperance. Ska du däremot korsa Nullarbor Plain är det endast bil som gäller, så vida du inte följer med på en arrangerad tur. Räkna med att bensinpriserna längs Nullarbor och inåt landet är cirka 30 procent högre än i storstäderna.

Många av destinationerna kring Perth kan nås med hjälp av kollektivtrafik. Till Swan Valley kan man ta färjan som avgår nere vid Barrack Street Jetty (captaincookcruises.com.au) eller ta tåget från Perth till Guildford (transperth.wa.gov.au). Vinprovning och lunch kan bokas via färjebolaget. För att ta sig ut till Rockingham, Mandurah och Fremantle finns tåg som avgår från Perth centralstation (transperth.wa.gov.au). För att ta sig till Rockingham och Mandurah får man räkna med en resetid på cirka en timme, att ta tåget till Fremantle tar drygt en halvtimme. Använd dig av reseplaneraren på Transperths sida (transperth.wa.gov.au). Inom den större delen av regionen är det TransWA (transwa.wa.gov.au) som sköter kollektivtrafiken. Stannar du en längre tid kan det vara värt att investera i ett besökskort. Det magnifika tåget Indian Pacific (greatsouthernrail.com.au/trains/the-indian-pacific) kör hela vägen mellan Perth och Sydney och korsar därmed Nullarbor Plain.

Utforska

Tack vare de korta avstånden från Perth ut till de olika sevärdheterna i närheten är det fullt möjligt att kunna besöka två eller tre olika platser under en och samma helg. Men självklart är det bäst att avsätta en del tid så att man inte behöver stressa sig igenom resan. Efter att ha utforskat vad Perth har att erbjuda (wotif.com/discover/australia/western-australia/perth.d180013) beger du dig till Swan Valley och huvudorten Guildford. Besök några av distriktets många vingårdar på egen hand eller följ med på en guidad tur så slipper du tänka på bilkörningen (wotif.com/things-to-do/search?location=Guildford%2C+Western+Australia%2C+Australia). Du kan exempelvis åka med Swan Valley Tours (wotif.com/things-to-do/swan-valley-wineries-half-day-coach-tour.a258424.activity-details).

Efter en härlig dag med god mat och dryck är det dags för andra aktiviteter. Nästa morgon tar du tåget till hamnstaden Fremantle (wotif.com/discover/australia/western-australia/perth/fremantle.d8079). Där kan du utan problem tillbringa en förmiddag eller en hel dag. Besök helgmarknaden och ta en kaffe längs gatan South Terrace som går under smeknamnet Cappuccino Strip. Ta färjan över till natursköna Rottnest Island och upptäck ön på två hjul. Hyr ett snorkelset och leta sedan efter din egen favoritstrand, eller välj bland guidade turer och en mängd aktiviteter (wotif.com/things-to-do/search?location=Rottnest+Island). Träffa några selfieälskande quokkas och jobba på brännan innan det är dags att återvända till fastlandet.

Dagen därpå åker du söderut mot Rockingham. Där kan du slappa vid Rockingham Beach eller boka in dig på en guidad tur (wotif.com/things-to-do/search?location=Rockingham,%20Western%20Australia,%20Australia. Träffa pingvinerna på Penguin Island och hyr en kajak för att se mer av Shoalwater Islands Marine Park. En annan uppskattad aktivitet är att simma med vilda delfiner som lever i vattnen alldeles i närheten.

Vill du inåt landet söderut och kommer från Perth har du två alternativ. Det första är att du kör österut mot Kalgoorlie (wotif.com/discover/australia/western-australia/kalgoorlie-boulder.d1800). 600 kilometer senare når du denna gruvstädernas gruvstad, byggd på skimrande guld. Du kan tillbringa några dagar i Kal utan att tröttna. Vandra längs de breda gatorna. Blicka upp mot de majestätiska byggnaderna och prova de lokala pubarna. Besök Super Pit, ett av världens största dagbrott. Följ med ner i dess spiral av jordlager, där grävmaskiner skyfflar undan marken i jakt på fyndigheter. Därefter kör du mot Esperance.

Alternativ två är att köra från Perth mot Hyden. Några kilometer från staden är Wave Rock ditt mål, 330 kilometer bort från delstatens huvudstad. Förutom att se detta vågliknande block bör du också pricka in Hippo’s Yawn som ligger i närheten. Precis som namnet antyder ser detta block ut som en gäspande flodhäst. Därefter kan du köra ner mot Fitzgerald River National Park (parks.dpaw.wa.gov.au/park/fitzgerald-river) eller ta vägen österut mot Esperance.

Väl framme i kustorten Esperance låter du bilen vila en stund. Sippa färskbryggt kaffe, ät nyfångade skaldjur och sov i fräscha lakan på ett boende som passar din budget (hotelscombined.com/Place/Esperance.htm). Plocka fram badkläder, solkräm och bok. Vig några dagar till att besöka några av landets vackraste stränder. Kolla om Pink Lake verkligen är rosa på riktigt eller kör ut till någon av de närliggande nationalparkerna. Fem stycken finns inom en dags körning från Esperance. Bland dem den otroligt vackra Cape Le Grande National Park (parks.dpaw.wa.gov.au/park/cape-le-grand). Klättra uppför Frenchman’s Peak för en oslagbar vy över området. Bada vid Lucky Bay och har du tur kan du tillbringa natten i parken.

Är du redo för ett storslaget äventyr kör du norrut mot Norseman (norseman.info). Här laddar du upp med proviant. Detta är din sista chans att införskaffa allt du behöver innan avfärd. Sedan kommer det att dröja dagar innan du återser en stad med bra utbud igen. Gör en visit till informationscentret. Därefter ger du dig av längs Eyre Highway, den ensliga motorvägen som tar dig över Nullarbor Plain hela vägen till South Australia.