Victoria

Populära destinationer i Victoria

Här hittar du en introduktion till några av de mest populära resmålen och aktiviteterna i Victoria. Mer inspiration och värdefulla tips inför en resa till just ditt drömresmål hittar du genom att följa länkarna under respektive destination. Men först, de populäraste topp fem destinationerna i Victoria följt av fler tips på resmål, samt vad du bör tänka på vid en resa i delstaten.

  • Great Ocean Road; Den 250 km långa kustvägen mellan Torquay och Allansford i södra Victoria slingrar sig förbi en mäng oförglömliga utsiktsplatser och fotografiska höjdpunkter. Gör ett stopp i nationalparken Otway National Park för svalkande vattenfall eller i Lord Ard Gorge för vackra utsiktsplatser och vandringsleder. Kör längs Shipwreck Coast och skåda kalkstensformationerna Twelve Apostles som reser sig ur vattnet likt förfallna pelare och stanna upp i surfarstaden Bells Beach. Du kan bila eller cykla och vandra i etapper längs populära Great Ocean Road (wotif.com/discover/australia/victoria/great-ocean-road.d6135588).
  • Phillip Island; Ett dramatiskt kustlandskap med breda och långa sandstränder. Här kan du se känguruer, pelikaner, pälssälar, koalor och inte minst dvärgpingviner i sin naturliga miljö. Ta dig runt via traditionella cyklar eller el-cyklar, surfa, vandra eller åk till Phillip Island Grand Prix Circuit (wotif.com/discover/australia/victoria/phillip-island.d6051897).
  • Melbourne City och St Kilda; Melbourne – staden som är livlig, sjudande och ständigt överraskande. Besök rustika kaféer som göms mellan graffittiprydda betongväggar efter en shoppingrunda bland populära vintagebutiker och hektiska marknader. Besök landets största sportarena MCG. Rör dig sedan ut i förorterna till bohemiska St Kilda för en dag på stranden (wotif.com/discover/australia/victoria/melbourne/st-kilda.d181708).
  • Wilsons Promontory; The Promontory ligger mindre än tre timmar från Melbourne och är Victorias äldsta och mest älskade nationalpark och är till stor del fortfarande orörd vildmark. Det är en underbar plats att vandra i, campa, bada och surfa. Med sin klippiga kustlinje, dramatiska natur och sin finkorniga sand är The Prom en populär plats för familjer och vänner på utflykt (wotif.com/things-to-do/wilsons-promontory-national-park-full-day-trip.a190627.activity-details).
  • Yarra Valley Region & Dandenong Ranges; Yarra Valley – livsnjutarens mecka, där god mat och fylligt vin står i centrum. Gör sedan ett besök på Healesville Sanctuary där du kan se australiska djur i sin rätta miljö eller åk genom Dandenong Ranges som med sina ormbunksklädda trädstammar och dimhöljda berg kan upptäckas från ångloket Puffing Billy (wotif.com/things-to-do/half-day-tour-puffing-billy-steam-train-ride.a228701.activity-details).

Inledning

I den moderna metropolen Melbourne med sina viktorianska byggnader och lagerlokaler utsmyckade med artistisk gatukonst väntar en heldag med shopping. Fyll på energin med mat från världens alla hörn, eller njut av den europeiska kafékulturens värmande atmosfär. När magen är full hittar du förstås allehanda nöjen i Australiens näst största stad. Ta en paus från stadslivet och testa på friluftsliv, vandringsleder för alla typer finns nära till hands. När du jobbat upp svetten tar du dig enkelt till standen vid St Kilda eller till Mornington Peninsula för en badstund med delfinerna. Sedan väntar vinprovning i Yarra Valley. När metropolens heta puls blir för mycket är utsikterna goda för mer bad, snorkling och strandliv. Ett besök till Phillip Island ge fina förutsättningar för surfing, annars är det Torquay och Bells Beach som gäller.

Om värmen är emot dig är det annat som gäller. Slunga dig utför pudervita puckelpister i östra Victoria. Åk slalom eller längdskidor bland snötyngda eukalyptusträd. Den inbitade cyklisten drar till bergen sommartid, där grönklädda toppar och hisknande utsikter skyltar för var kurvas stigning. Vill man inte upp för bergen kan man ta sig ned, djupt ned i fuktiga och svala grottsystem bland uråldriga kalkstensformationer i staden Buchan i östra Victoria. Från trånga grottsystem till öppna vyer och friska vindar. I väntan på napp förundras sportfiskare över det starka australiska ljuset i vattenspegeln över Gippsland Lakes medan en bris med doft av euakalyptus drar förbi .

Gillar man sport bär de flesta vägar förr eller senare till huvudstaden Melbourne. Där tas sport på blodigt allvar. Förutom Aussie rules football finns en mängd sporter att välja på utöver tennis, golf, hästkapplöpning och motorsport. Står istället avkoppling och hälsa högt på agendan finns weekendorten Daylesford som kryllar av lyxiga spa-anläggningar. Men ett besök på en av Victorias alla vingårdar i världsklass kan också vara avkopplande. Hitta det goda livet i sydöstra delstatens mysiga orter där du kan prova på lokala delikatesser och gourmetmat.

Ha kameran redo för magnifika solnedgångar och australiska färger. Glöm inte de ikoniska Twelve Apostles längs den sydvästra kusten och Great Ocean Road. Den här resan passar bra både för den som vill bila runt eller föredrar att ta sig via guidade turer eller kollektivt. Om du inte nöjer dig med att avnjuta Victorias magnifika landskap längs med vägen finns det gott om nationalparker som ger mersmak. Friluftsentusiaster har en mängd aktiviteter att välja på, i alla svårighetsgrader. Besök bergens kuperade landskap eller bestig Mount Feathertop, ägna dig åt bergsklättring, paddla kajak eller ta en tur på hästryggen i öster. Du kan gå eller cykla runt på den delvis bilfria nationalparken och ön French Island, eller ta dig till bergen och en av Victorias mäktigaste nationalparker Grampians National Park som har en otroligt rik flora och fauna. Vill du se små pingviner eller sälar är det Phillip Island som gäller. Helt enkelt, för den som vill besöka Victoria finns det mycket att utforska, och destinationer för allt från den ensamresande till familjegrupper, från budget till lyx.

Destinationer i Victoria

Ta dig till och runt delstaten

Du kan ta dig till huvudstaden Melbourne och större städer via bil, buss, tåg eller flyg. I metropolen finns bra kollektivtrafik med bussar, tåg och spårvagnar. Från Melbourne kan du ta dig vidare i alla vädersträck. Söderut går färjor till Devonport i Tasmanien, västerut kan du färdas längs den dramatiska kustlinjen vid Great Ocean Road. Österut tar du dig mot huvudstaden Canberra och norr mot Bendigo. Det går att ta sig till de flesta orter med kollektivtrafik, men det innebär ofta flera byten vilket förlänger restiden. Hyr du bil går det avsevärt mycket snabbare och du kan skräddarsy din resa, men ett gott tips är att förboka boende via populära reserutter. Rör du dig i vägar kring bergen och vid Gippsland Lakes krävs fyrhjulsdrift. Är det vinter är det ett krav att ha med sig snökedjor i bilen samt att sätta fast dem vid behov. Vid vissa nationalparker är det egen bil som gäller för att kunna ta sig runt. Vill du veta mer om kollektivtrafik eller att hyra bil och vilka budgetvarianter det finns hittar du tips och länkar under Resa inom Australien respektive Hyra eller köpa bil. Under utvalda destinationer i denna serie hittar du mer information om vilket transportsätt som rekommenderas.

För den som vill slappna av och låta någon annan sitta bakom ratten finns en mängd dagsturer och längre guidade turer för allehanda sevärdheter i Victoria att välja på. Följ med på en busstur via Great Ocean Road där boende, mat och stopp redan är ordnade, eller varför inte en dagstur medan du avslappnat avnjuter god mat och vyerna från båt via Yarra River.

Tänk på

Det brukar framhållas att Victorias största nackdel är dess väder; milda somrar, ihärdigt skyfall och kraftiga vindar. Det kan vara värt att packa med sig tåliga kläder, exempelvis en varm tröja och en regnjacka. Fundera på vilka aktiviteter som intresserar dig och välj den årstid som passar bäst därefter. Planerar du att resa längs Great Ocean Road och sova i någon av semesterorterna längs vägen är det nödvändigt att boka i förväg. Särskilt under sommaren och långhelger då folk från Melbourne gärna gör ett besök. Detsamma gäller andra populära turistattraktioner – boka i förväg och var beredd på trängsel om du kommer under högsäsong.

Om du reser mellan de olika delstaterna bör du ha koll på att vissa saker kan vara förbjudna att ta med, som exempelvis vissa grönsaker, jord eller frukt. För att slippa dryga böter på hundratals, ibland tusentals dollar, besök Interstate Quarantine (interstatequarantine.org.au) för att se vad som gäller.