När suget efter Sverige slår till!

När längtan efter Sverige slår till har våra svensk-australiska vänner en mängd med tips att dela med sig av. Läs om vad man kan göra, äta eller vart man kan få tag i svenska varor eller läckerheter här i Australien. Ett stort tack till alla ni som bidrag! Trevlig läsning.

För de som gillar att baka och laga mat verkar flera typiskt svenska maträtter eller godsaker smyga sig in allt som oftast. Semlor, kanelbullar, ärtsoppa eller grönsakssoppa med svenska pannkakor kanske dyker upp när suget slår till. När det inte är nog blir det till att söka rätt på härligt svenska smakupplevelser bland Australiens internationella sortiment. Har man tur (eller vet vart man ska gå) kan man under sin vanliga handel hitta varor så som lingonsylt, filmjölk, Daimtårta eller lakrits i flera av affärerna här! Eller som en annan, ta första bästa tillfälle att besöka ett svenskinspirerat café eller en skandinavisk restaurang i närheten (se lista nedan för tips)!

Man dras lätt åt de gul-blå färgerna

Det kanske mest uppenbara som en annan mer än gärna besöker är förstås IKEA (vila i frid Ingvar Kamprad och tack för att du startade IKEA). Där kan man förutom att få läsa svenska namn på produkterna dessutom hitta varor som är både svenskinspirerade och praktiska. Min personliga favorit är förstås matavdelningen! Lösgodis, glögg vid juletid, sill och knäckebröd (tack och lov för det!!), hjortronsylt eller smaskiga köttbullar som hela familjen uppskattar är bara några att nämna. Och glöm inte att blicka upp emot skyn innan du lämna IKEA, de vackra gul-blå färgerna fladdrar så vackert i brisen!

Lilla Sverige når ut i världen på fler än ett sätt

Sverige är bra på att exportera svenska varor som inte enbart kommer från IKEA. En stor exportindustri som man i dagsläget enkelt kan få tillgång till är ju faktiskt den svenska musiken! Dessutom finns svensk film både på skandinaviska filmfestivaler (fast bara ynka en gång per år vad jag känner till) och desto mer att tillgå via Netflix, SBS on Demand eller andra betaltjänster. Radio går väldigt bra att lyssna på via en app på mobilen, så om du vill lyssna på Stockholms pendelkaos eller höra om bilköer på Essingeleden är det lätt fixat! Melodikrysset är en annan gammal goding, säkert minns flera hur både föräldrar och bekanta (kanske till och med du) brukade lyssna på radioprogrammet. Och hör man på Ring så spelar vi kan man få höra allt möjligt smått och gott. 😉

En annan export är förstås kläder. H&M finns på flera ställen i Australien, vi har lokala företag som importerar kläder, skor och andra prylar. Hos många kan man beställa från sortimentet via internet, även godis och annat snacks kan dimpa ned i brevlådan om man önskar det (se lista nedan)!

Hederlig gammal brevväxling eller teknikens under

Att prata svenska antingen med släktingar hemifrån (finns flera kostnadsfria sätt, t ex Viber eller Skype), gå på svenska träffar (svenska kyrkan, föräldragrupper eller lokala Facebook grupper, se nedan). För de som gillar att skriva på svenska eller om Sverige-Australien är bloggandet en populär hobby, något som dessutom uppskattas enormt av den familj och de vänner som är kvar i Sverige. Och ett vykort med australienmotiv eller ännu bättre men säkert allt ovanligare; skicka ett riktigt handskrivet brev, tänk vad glada de skulle bli i Sverige 😊

Att skratta och gråta är absolut ett måste

Varför inte dela med sig av svenskheten till dina aussie bekanta eller din aussie familj? För den som vill att barnen ska få lite inblick i den svenska kulturen finns Svenska skolan på flera platser i Australien.  Eller varför inte helt enkelt namnge släktingar (eller dig själv om det är aktuellt) med korrekta svenska namn så som mormor och morfar till exempel. Lär alla dansa Små grodorna, bjud på sill och nubbe, se på svenska filmer med engelsk undertext och skratta tillsammans. Dela med dig av traditioner, berätta om misstag eller komiska men ändå så kära minnen du har från Sverige. Gråt över vad du saknar, men gläd dig över de vackra minnena du har. De har format oss och kommer säkerligen finnas med oss och orsaka både leenden och tårar över tiden.

För visst ska man tillåta sig att gråta en skvätt ibland. Sen kan man kanske trösta sig med filmer så som Sällskapsresan, Yrrol, MIffo, Livet är en schlager, Tillsammans, Tomten är far till alla barnen eller varför inte Änglagård? Filmer som är så där typiska för den svenska kulturen att det nästan är komiskt. Så se till att ta med lite gamla godingar från Sverige när du får tillfälle! Och önska dig gärna svenska tidningar eller korsord om du har lyckan att få underbara paket från Sverige lite då och då.

För trösten finns att få, här och nu!

Mer läsning på svenska är enkelt att få tag i nuförtiden. Både e-böcker och utlagt material online fixar den biten. Många svenskar via Facebookgrupper säljer eller skänker bort sina svenska boksamlingar, både för stora och små. Det finns även annat svenskdesignat under bytes och säljes att hitta på Facebook; kläder, leksaker, skor, möbler, musik, ja säkert en hel del annat också att unna sig, bli nostalgisk över eller få trösta sig med.

Jag hoppas att just du finner något i denna (inte på långa vägar kompletta) lista över vad man skulle kunna göra när tanken eller längtan på Sverige slår till. Eller för den som bara råkar ha förälskat sig i svenska saker över huvud taget!

Hör gärna av dig med fler tips på vägen.

Groceries med svensk mat/godis/ingredienser i Australien:

  • Aldi – Lingonsylt
  • Woolies– Filmjölk,
  • IGA – pepparkakor, daimtårta.
  • Ibland kan man hitta Knorrs kryddor (bl.a. Aromat) på sydafrikanska butiker och avdelningar.
  • Internationella avdelningen på välsorterade affärer har ofta saltgodis under holländska produkter.
  • IKEA – köttbullar, godis, knäckebröd, sylt, dryck mm

Affärer/organisationer/caféer/restauranger med svenska produkter: