Uppdaterade cykelregler för barn i NSW

Se upp! Regler för cyklande barn varierar bereonde på vilken stat man befinner sig i. Nedan kan du läsa om hur jag upptäckte vad som gällde i min stat.

När min åttaåriga dotter ville börja cykla till skolan var det en glad nyhet. För visst ville jag uppmuntra en sund livsstil. Och bonusen, jag skulle själv få den där motionen jag så länge pratat om. Och inte kunde jag säga nej till de där ivriga ögonen som glittrade av uppspelthet när den nya cykeln äntligen kom. Men vilka cykelregler var det egentligen som gällde i trafiken? Fram med datorn tills sökmotorn gått varm! Ganska snart upptäckte jag att regler skiljde sig åt beroende på vilken stat det gällde. Nyfiket ögnade jag igenom den ena artikeln efter den andra.

Vuxna i sällskap av barn på gångbanan

På hemsidan om Safety and Roadrules i Victoria till exempel, verkar barn upp till 12 år ha rätten att cykla på gångbanan. Bara de följer vissa regler. Sen är det tydligen vägen som gäller för dem, precis som vilket annat fordon som helst. Om inte reglerna ändras snart förstås, för i NSW har lagen just uppdaterats (den 23 juli 2018). Förenklat kan man säga att enligt NSW Roadsafety kan ett barn lagenligt cykla på gångbanan ända upp till 16 års ålder. Till min glädje får även vuxna som cyklar tillsammans med barnen ta sig fram via gångbanan. Skönt! Det underlättar verkligen eftersom jag måste ha min treåring fastspänd i cykelbarnstol.

Barn under tio år får INTE korsa vägen ensamma

Så det är bara att damma av cykeln och hjälmen, sen något abrupt väcka liv i cykelmusklerna. För man kan ju inte låta sitt barn cykla ensam till skolan förrän de är äldre. De får ju inte ens korsa vägen själva innan de fyllt tio och kan uppträda ansvarsfullt i trafiken (säger i alla fall många skolpolicys, lagar och riktlinjer).

Dags att cykla!

Sen var det bara att sätta igång på riktigt för mig, även om det gick lite långsamt (och lite vingligt) till en början. Nu efter två veckors cyklande fram och tillbaka till skolan tillsammans med min dotter (och superglada treåringen bakom mig i barnstolen) kan jag kan stolt rapportera att vi cyklister sover riktigt gott när natten kommer!

Vad gäller i Din stat?

För de som vill veta mer om vad som gäller i sin stat kan man bland annat få tips och länkar på hemsidan Road Rules, men jag rekommenderar också att man tar kontakt med sin skola för att få klarhet i vilken policy de har, eller går in på australia.gov.au och söker reda på en uppdaterad version av cykelregler för just den aktuella staten.

Lycka till, och framförallt, ha skoj! Frisk luft, motion och att färdas både miljövänligt och ekonomiskt gör kroppen gott 😊

 

Therese Larsson, NSW,  A Swede In Australia