Uluru (Ayers Rock)

Tänk på Australien och chansen är stor att du ser Uluru framför dig, den ikoniska sandstensklippan i mitten av landet. Uluru, även kallad Ayers Rock, är ilsket röd. Knotig, fårad och massiv skjuter den upp ur Australiens flacka mittpunkt. Terrakottafärgad sand och löst damm fångas upp av vinden och far omkring i luften. Blandas med flugor som surrar runt. Isblå himmel och låga blekgröna buskar kontrasterar vackert. Det här är helig mark och hem för det aboriginska folket Anangu som bott här i över 30 000 år. Det gör det till en fantastisk plats att lära sig mer om de aboriginska folkens historia och kultur, och om Tjukurpa, Drömtiden, aboriginernas mytologiska skapelsetro. Klippan Uluru är 348 meter hög, men större delen av berget ligger begravd under marken. Uluru ligger i Uluru-Kata Tjuta National Park, i området med det passande namnet Red Centre, i den södra delen av Northern Territory. Det är ett av naturens sanna underverk som lockar turister som geologer. Med tanke på dess avlägsna placering och oländiga terräng kan du med rätta fråga dig om det är värt resan hit, om långa timmar i en stekhet bil eller buss för att skåda en stor, röd sandstensklippa verkligen kan rättfärdigas. Svaret är ja.

Området omges av en mystik som är svårfunnen. En spirituell känsla infinner sig och du får uppleva en exotisk tomhet i den australiska öknen. Det är en renodlad version av klassiska Outback. Men däremot ska man inte glömma bort att det trots allt är något av en pärs att komma hit. Om du inte väljer att ta flyget från den närliggande flygplatsen, förstås. Vandra runt basen av klippan eller häng med på en guidad tur, men undvik att bestiga Uluru. Det är trots allt helig mark för urbefolkningen. Skyltar finns uppsatta som undanber folk att klättra på berget, så visa respekt. Ett måste är att se när Uluru växlar färg i ljus. Stig upp tidigt för att se solen stiga över klippan. Ljuset leker över bergets fasad och färgerna skiftar i mjukt rosa, kraftig orange, ljusgrått och sammetsrött. Det hela utspelas återigen när solen sänker sig över horisonten. Efter mörkrets inbrott tänds stjärnorna över himlavalvet. Uluru ligger i en avskalad miljö långt bort från gatulyktor så natten är kolsvart. Det finns ingenting runtomkring som stör och alla de tusentals stjärnorna lyser upp som ljus. Det är en mäktig plats att vara på och studera himlen.

Sevärdheter och upplevelser

Upptäck och utforska

Du stöter på Uluru-Kata Tjuta Cultural Centre (parksaustralia.gov.au/uluru/do/cultural-centre.html) strax innan du anländer till Uluru. Det är en bra utgångspunkt för att få en större förståelse av Uluru och det aboriginska folket Anangu. Inträdet är gratis och det finns mycket information att ta del av. De har en souvenirbutik och en picknickplats. Varje eftermiddag hålls en workshop med lokala konstnärer där du får måla en tavla med traditionell teknik. Boka detta genom Ayers Rock Resort (ayersrockresort.com.au). Det självklara målet under resan hit är naturligtvis sandstensklippan. Besök Uluru under tidig morgon och sen kväll då berget badar i ljus och färgen ändras i solskenet. Skyltar finns uppsatta om de bästa utsiktsplatserna för dessa tillfällen.

Det finns flera leder du kan vandra runt Uluru. Om du väljer att gå runt hela klippan tar det nästan fyra timmar och sträckan är 9,4 kilometer. Utgå från parkeringsplatsen Mala. Vid åttatiden på morgonen brukar en parkvakt leda en guidad tur från parkeringsplatsen till Kantju Gorge. Vandringen är ungefär två kilometer lång och du kommer lära dig mer om Mala-folket, deras konstformer och kultur. Kata Tjuta, som betyder många huvuden, ligger 50 kilometer västerut från Uluru. Man tror att Kata Tjuta tidigare var många gånger större än Uluru, men att väder och vind har slitit ner berget till 36 kupoler. Kata Tjuta är helig mark för Anangu-folkets män och därför finns endast två vandringsleder tillgängliga. Välj att gå Valley of the Winds Walk som snirklar sig i en cirkel på sju och en halv kilometer och tar tre timmar att vandra. Leden är brant på vissa ställen. Ta med mycket vatten och stressa inte.

Om du gillar friluftsliv och camping kan du uppleva flera populära attraktioner som Uluru och Kings Canyon under en 3-dagars camping tur med Emu Run Experience (wotif.com/things-to-do/3-day-uluru-kings-canyon-camping-tour.a417612.activity-details). Vill du se Uluru ur en helt annan synvinkel kan du åka helikopter med Professional Helicopter Services Uluru (wotif.com/things-to-do/uluru-kata-tjuta-helicopter-flight.a298598.activity-details). Beroende på hur mycket tid och pengar du har finns olika turer att välja mellan. Den allra längsta av dem tar dig ända ut till Kings Canyon och Lake Amadeus. I paketet ingår upphämtning vid hotellet.

Restauranger

Restaurangerna kring Uluru tillhör Ayers Rock Resort (ayersrockresort.com.au/around-the-resort/dining-and-bars/restaurants-and-bars). Det finns alternativ som passar alla plånböcker, även om de flesta är en aning dyra. Det finns en bra blandning av kaféer, barer och flotta restauranger på området. Kulata Academy Café ligger vid torget och anställer ungdomar med aboriginsk härkomst så att de får arbetsträna. Det finns smörgåsar, sallader och färskmalet kaffe. De serverar också en prisvärd frukost för under tio dollar.

Arnguli Grill ligger vid Deserts Garden Hotel och lagar middagar där inhemska örter och kryddor får smaksätta moderna rätter. De serverar bland annat känguru och krokodil. De har en gedigen vinlista och underbara efterrätter. Dock i den lite högre prisklassen. Pioneer BBQ and Bar är en avslappnad bar av typen gör-det-själv. Du väljer en bit kött eller fisk och får sedan tillaga det på egen hand vid de öppna grillarna. Till det finns en salladsbuffé och olika desserter. Underhållningen står ett liveband för, och i baren kan du beställa in ett glas kall öl.

Bra att veta

Turistinformation

Parks Australia (parksaustralia.gov.au/uluru) har en del nyttig information om Red Centre som kan vara värt att kika på. Det finns ett informationscenter inom Ayers Rock Resort (ayersrockresort.com.au/around-the-resort/services-and-facilities) som har öppet dagligen mellan 08 och 19. För att hitta aktiviteter, biljetter och boenden i Uluru kan du även ta en titt på wotif hemsida (wotif.com/discover/australia/northern-territory/petermann/uluru.d6054666).

Varningar och förberedelser

Under sommarmånaderna december-februari kan dagstemperaturen stiga till över 40 grader. Har du svårt med hetta kan det vara lämpligt att besöka Uluru under höst eller vår i stället. Tänk på att det är viktigt att skydda sig mot solen då ozonlagret nästan är obefintligt. Använd solkräm och keps eller solhatt. Drick mycket vatten och ha på dig bekväma skor. Tänk dock på att nätterna är kalla i öknen, så glöm inte att packa med några varma plagg. Det finns massvis med små, envisa flugor så ta också med insektssprej.

Ta sig hit och vidare

Flera flygbolag flyger till Ayers Rock Airport från flera större australiska städer (wotif.com/Flights). Flygplatsen ligger endast 20 minuters bilresa från Uluru, nära staden Yulara. Alla flyg möts av en minibuss som kör till Ayers Rock Resort. Resan tar kring tio minuter. AAT Kings kör buss mellan Ayers Rock och Kings Canyon (wotif.com/things-to-do/shared-shuttle-ayers-rock-kings-canyon.a224331.activity-details) samt arrangerar både kortare och längre turer kring Red Centre (wotif.com/things-to-do/half-day-uluru-morning-guided-base-walking-tour.a228499.activity-details). Gray Line är ett annat bussföretag som tar dig mellan Uluru och Alice Springs (wotif.com/things-to-do/uluru-alice-springs-1-way-transfer.a180443.activity-details).

För största frihet är det bäst att hyra bil (wotif.com/Car-Hire).

Boende

Ayers Rock Resort (hotelscombined.com/Place/Ayers_Rock.htm) erbjuder i stort sett allt du kan tänkas behöva. Det är nästan som ett litet samhälle med en rad olika boendealternativ, mataffärer, restauranger och ett eget spa. Området är uppbyggt på ett klimatsmart och miljövänligt sett och ligger som en liten klunga i öknen, några minuters bilfärd från Uluru. Att bo här kostar. Räkna med saftiga priser. Men det finns å andra sidan inte mycket till alternativ. Vid Ayers Rock Campground (hotelscombined.com/Hotel/Ayers_Rock_Campground.htm) kan du hyra mer eller mindre gräsbeklädda jordplättar att smälla upp ett tält på. Det finns platser med elektricitet att hyra vid behov. Det finns kök, pool och volleybollplan. Wifi, tvättstuga och grill finns även att tillgå. En reception har öppet dagligen fram till 21.

Är ni några stycken som reser tillsammans kan ni hyra en lägenhet av Emu Walk Apartments (hotelscombined.com/Hotel/Emu_Walk_Apartments.htm). Det finns enkelrums- och tvårumslägenheter med plats för upp till sex personer. Lägenheterna ligger i skuggan av träden och har fullt utrustade kök där du enkelt kan laga mat på egen hand. Annars är det bara att ta sig till någon av resortens restauranger. Du får också tillgång till poolområdet.

Outback Pioneer Hotel & Lodge (hotelscombined.com/Hotel/Outback_Pioneer_Lodge.htm) ligger en kvarts promenad från affärerna och är lite billigare. Det finns grillar, enklare utomhuskök, en bar och restaurang. Rummen är enkla men har både luftkonditionering och värme. Longitude 131 är det finaste boendealternativet i Yulara, se (hotelscombined.com/Hotel/Emu_Walk_Apartments.htm). Notan för en vistelse här blir skyhög men du får vad du betalar för. Bo i lyxiga campingstugor som ligger utplacerade i ökenlandskapet med en fantastisk utsikt över Uluru och omgivningarna. Allt ingår i priset. Restaurangen använder sig av australiska smaker och blandar det moderna med det traditionella. Till måltiderna serveras lokala vin- och ölsorter som avnjuts vid bord med stärkta vita dukar under stjärnhimlen.

En lördag i Uluru National Park

08:00 – Färgskiftningar

Kliv upp tidigt, innan solen ens funderat på att kravla sig upp över horisonten. Bege dig till Uluru för att se hur klippan skiftar färg medan de första solstrålarna träffar den roströda sanden. Du kommer inte vara ensam på plats, men det finns gott om utsiktsplatser att välja mellan. Gå sedan runt foten av berget och kom riktigt nära Uluru. Hela vandringen tar uppemot fyra timmar, så glöm inte vattenflaskan och solskyddet.

13:00 – Konst och kultur

Åk till Uluru-Kata Tjuta Cultural Centre, någon kilometer från Uluru, för att titta närmare på altser från lokala konstnärer. Lär dig samtidigt mer om Anangu-folkets kultur och deras traditioner och varför den här platsen är så speciell för dem. Klockan halv två är det dags för Maruku Arts Dot Painting Workshop där du får måla en tavla på aboriginskt vis om den mytiska Drömtiden. De använder tekniker med många prickar och olika nätmönster. Tavlan får du sedan behålla som ett minne.

15:00 – Vandra vid kupolerna

Far vidare till Ulurus granne, kupolformade Kata Tjuta. Att köra sträckan dit tar längre tid än man tror, närmare 45 minuter. Vid den här tiden på dygnet hinner du inte med den längre vandringsleden så välj den kortare varianten Walpa Gorge Walk på strax under tre kilometer. Härifrån får du en fin utsikt över det högsta av berget bland Kata Tjutas kupoler, Mount Olga på 1 070 meters höjd. Kör sedan tillbaka till resorten för att ladda upp med energi.

18:00 – Middag och stjärnskådning

Efter en lång dag ute i solen är det dags för att slappna av. Nu är det middag och stjärnor som väntar. Tali Wiru (ayersrockresort.com.au/experiences/detail/tali-wiru) är restaurangen som står ute i det fria med en perfekt utsikt över Uluru, och även Kata Tjuta skymtar vid horisonten. Du serveras champagne till solnedgången medan didgeridoo spelas i bakgrunden. Fyra rätter står på menyn. Maten har omsorgsfullt matchats med prima australiska viner. Endast 20 platser finns per kväll så boka i förväg. Se sedan hur stjärnorna smyger sig fram över himlen.

Karta

Google Maps