Townsville & Magnetic Island

Townsville är en tropisk stad vid norra Queenslands kust och ligger 347 kilometer söder om Cairns och 276 kilometer norr om Airlie Beach, längs mitten av det Stora Barriärrevet. Staden kallas för norra Queenslands huvudstad eftersom Townsville med sina 189 000 invånare är det största samhället norr om Sunshine Coast. Townsville har pittoreska omgivningar. Castle Hill vakar över staden, en klippa i rosa granit. För låg för att kallas berg men tillräckligt hög för att höja pulsen på de som orkar klampa hela vägen upp. Annars går det lika bra att ta bilen för att slutligen belönas med panoramavyer över staden och Ceveland Bay. Här blir man ständigt påmind om att detta är tropikerna. Floden Ross River flyter från en damm längre in och möter sedan havet. I horisonten skymtas konturerna av Magnetic Island, en vacker ö som upptäcktes av européer år 1770 då den brittiske kaptenen James Cook seglade till Australien. Namnet på ön sägs ha uppkommit då nålen på kompassen plötsligt rörde sig mot ön precis som om den kommit i kontakt med ett magnetfält.

Magnetic Island (wotif.com/discover/australia/queensland/townsville/west-point/magnetic-island-national-park.d6217248) var tidigare bebodd av flera aboriginska stammar som kallade ön för Yunbenun. I dag räknas ön till en av Townsvilles stadsdelar och är bebodd av drygt 2 000 invånare. Dessutom är ön hett villebråd för besökare och turister. Hit kan man enkelt ta sig med färja från fastlandet (wotif.com/discover/australia/queensland/townsville/magnetic-island-ferry-terminal.d6217205) och det är en uppskattad dagstur. Magnetic Island, kallad Maggie, bjuder på ett tjugotal vackra sandstränder och klara vatten för snorkling och dykning. Större delen av ön är nationalpark med vandringsleder där det finns chans att se många vilda djur. Dessutom hålls en av Australiens mest välkända och största fester på ön vid fullmåne, Full Moon Party Australia.

Både Townsville (wotif.com/discover/australia/queensland/townsville.d6047631) och Magnetic Island är destinationer som passar stora som små och även de som reser på en mindre budget. Staden har ett rikt utbud av mysiga restauranger, härliga brunchkaféer och trevliga pubar. Har du tillgång till bil kan du ta dig till regnskogen vid Paluma Range National Park. Flera vandringsmöjligheter och fina utsiktsplatser väntar och du kan avsluta med att bada i det uppfriskande vattnet vid Crystal Creek. Eller kör ut till djurparken Billabong Sanctuary (wotif.com/discover/australia/queensland/townsville/nome/billabong-sanctuary.d6217184) där du kan få hålla i en koala eller till och med en wombat.

Sevärdheter och upplevelser

Upptäck och utforska

Något som är ett måste under ett besök i Townsville är att strosa längs strandpromenaden, känd som the Strand. Här kan du hitta allt ifrån mysiga restauranger till barer, butiker, segelsällskap och livräddningsföreningar. Det finns även tillgång till en allmän vattenpark för barnen. Stranden är ett par kilometer lång och mycket populär bland joggare, cyklister och fotgängare.

Magnetic Island är ett hett tips för dig som besöker Townsville. Denna ö ligger strax utanför Townsvilles kust och du kan enkelt ta dig till öns hamn Nelly Bay Harbour via färja från Townsville Breakwater på 25 minuter. Biljetter till färjan kan du köpa i färjterminalen vid Townsville Breakwater eller till ett något rabatterat pris på bolaget SeaLink’s hemsida (sealinkqld.com.au).

Magnetic Island är en vacker ö med kuperat landskap. Den högsta höjden Mount Cook reser sig 497 meter över havet. Den nordvästra delen av ön täcks av nationalparken Magnetic Island National Park som är hem åt diverse inhemska djur där du under en promenad kan få syn på både färgglada fåglar, pungråttor, kängurus eller koalor. Nationalparken är nämligen hem åt 800 koalor och är en av de största koalakolonierna i norra Australien. Under en promenad i nationalparken har du stor chans att få syn på vilda koalor om du tittar upp bland eukalyptusbladen.

På Magnetic Island finns det aktiviteter som passar de flesta. Är vandring inget för dig kan du på Base Backpackers hyra utrustning för diverse vattensporter, inklusive snorkling. Vid Nelly Bay och Geoffrey Bay finns mycket bra snorklingsrev där du kan utforska Stora Barriärrevets marina liv. Du som hellre tar det lugnt under semestern kan enkelt tillbringa dagarna vid någon av de 23 stränder som finns runt ön.

En aktivitet som är uppskattad av många turister är Townsvilles akvarium Reef HQ (wotif.com/discover/australia/queensland/townsville/reefhq-aquarium.d6217180). Akvariet som ligger på Flinders Street i centrala Townsville räknas som det största i världen för levande korallrev. I akvariet lever omkring 130 olika sorters koraller tillsammans med hundratals olika revfiskar, sjöstjärnor, sjögurkor, ormar och mycket mer. Till akvariet hör också Reef HQ Turtle Hospital som vårdar vilda sköldpaddor i Stora Barriärrevet som på något sätt blivit skadade eller sjuka. Inträde kostar 28 dollar för vuxna och 14 dollar för barn upp till 16 års ålder. Barn under fem år går in gratis med vuxet sällskap.

För djurvännen finns Billabong Sanctuary (billabongsanctuary.com.au), en djurpark 17 kilometer söder om Townsville. Här får du träffa många inhemska djur såsom kängurus, koalor och krokodiler. För en billig slant kan du i entrén köpa djurfoder som du sedan kan mata kängurus med direkt ur handen. I parken har du även möjlighet att hålla en koala eller mata en livs levande krokodil med hjälp av duktiga djurskötare. Inträdet kostar 36 dollar för vuxna och 23 dollar för barn över fyra år. För dig som inte har tillgång till bil erbjuds upphämtning och avsläppning till en extra summa vid alla boenden i Townsville samt vid James Cook University och färjeterminalen. Detta gäller alla dagar och förhandsbokning krävs.

I Townsville reser sig den enorma kullen Castle Hill (wotif.com/discover/australia/queensland/townsville/castle-hill.d6087015), bara några få meter för kort för att klassas som ett berg. På toppen av denna höjd har du fantastisk utsikt över Townsville och dess kust, och du blir inte ett öre fattigare då denna sevärdhet är helt gratis. Många väljer att köra upp för kullen längs den asfalterade vägen som sträcker sig nästan hela vägen upp till toppen, och därefter promenera upp för trapporna till utsiktsplatserna. Men ta gärna chansen att testa din kondition genom att promenera eller jogga upp för backen. Vägen upp är på strax över två och en halv kilometer. Börja redan vid The Strand och ta dig därifrån vidare upp för kullen.

Strax utanför Townsville sträcker sig även berget Mount Stuart 584 meter ovanför havet. På toppen av denna höjd har du underbar utsikt över Townsville vid den anordnade rastplatsen för picknick. Du har även chans att få syn på vackra fåglar och fjärilar som trivs bra i området.

En timme utanför staden ligger Paluma Range National Park (parks.des.qld.gov.au/parks/paluma-range/). Där finns det vackra vattenhålet Crystal Creek där du kan bada. Området är väldigt pittoreskt beläget i regnskogen och en gammal stenbro går över vattnet och du får en fin resa ut.

Konst och kultur

Museum Of Tropical Queensland (mtq.qm.qld.gov.au) är något för den kulturintresserade, eller för dig som reser med barn. Lokaliserat i samma byggnad som Reef HQ bjuder museet information om Queenslands arkeologi och historia. Du får också lära dig mer om bland annat djurarter, gammal aboriginsk kultur och forntida Queensland. Museet ställer bland annat ut föremål från HMS Pandora som sjönk 1791. Missa heller inte att spana in museets berömda korallkollektion. Inträde till museet är 15 dollar för vuxna och 8,80 för barn.

Uteliv

Tycker du om att festa bör du besöka Magnetic Island medan det är fullmåne. Öns enda vandrarhem Base Backpackers anordnar varje månad Full Moon Party Australia (fullmoondu.com) vilket är Australiens version av den gigantiska festen på thailändska Koh Phangan. Festen pågår en hel kväll med ca 3 000 besökare som samlas för att dansa och ha roligt tillsammans på stranden och i Base Backpacker’s bar. Både lokala och internationella DJ:s hyrs in för att du ska få den bästa upplevelsen med bra musik. Boka förköpsbiljetter online eller köp i receptionsdisken på Base Backpackers.

Du som stannar i Townsville har flera bra alternativ för en trevlig utekväll. Spana gärna in utbudet av barer längs strandpromenaden. På 252 Flinders Street ligger det lokala bryggeriet Townsville Brewery (townsvillebrewery.com.au), tillverkarna av den populära ölen Townsville Bitter. Här skapas en behaglig stämning som passar dig som vill avnjuta en riktigt god öl tillsammans med gott sällskap. I bryggeriet finns både restaurang med á la carte-meny samt loungebar med sedvanlig pubmeny till billigare priser där du kan räkna med omkring 20 dollar per måltid. Denna restaurang är väl värt ett besök under ett besök till Townsville.

För dig som vill slå klackarna i taket och dansa på nattklubb är Bullwinkle’s Nightclub, eller Bully’s som det i folkmun kallas, en bra klubb med modern musik.

Bra att veta

Turistinformation

Hos Townsville Bulletin Square Visitor information Centre vid 334A Flinders Street kan du få hjälp med det mesta. Oavsett om du vill veta vad som finns att göra och se i staden, veta vilka boenden som rekommenderas eller få tips på bra restauranger eller barer. Personalen kan även hjälpa dig att boka biljetter till attraktioner eller visa kartor på hur du hittar i området.

Varningar och förberedelser

Kom ihåg att Townsville och Magnetic Island hör till norra Queensland och därmed räknas till de tropiska delarna av Australien. Klimatet varierar beroende på vilken tid på året du väljer att besöka denna destination. Maj till oktober är normalt sett vackra månader då temperaturen i luften ligger på runt 25 grader och solen oftast skiner.

I oktober börjar säsongen för den livsfarliga Box Jellyfish. Säsongen sträcker sig ända fram till mitten av april och det kan då vara farligt att vistas i havet. Restriktioner och förbudsskyltar finns uppsatta vid varje strand med information om hur läget ser ut i havet vid respektive årstid. Regnperioden sträcker sig normalt mellan jul och påsk, men vissa år kan den börja redan i oktober. Vädret kan då vara mycket ostadigt med många regnskurar som varvas med höga temperaturer då luftfuktigheten ligger på uppemot 90 procent.

Boende

Townsville och Magnetic Island har boendealternativ för olika budgetar. Oavsett om du är ute efter ett vandrarhem där du kan lägga huvudet på kudden över en natt eller om du vill unna dig lite flärd med en drink vid poolanläggningen på ett hotell kan du enkelt hitta alternativ som passar just din plånbok.

Det finns flera bra hotellanläggningar i närheten av havet. The Ville Resort-Casino (hotelscombined.com/Hotel/The_Ville_Resort_Casino.htm) ligger på Sir Leslie Thiess Drive i närheten av flygplatsen samt Magnetic Island Ferry Terminal. Inom gångavstånd finner du även Reef HQ Aquarium, Museum of Tropical Queensland och Caste Hill. Hotellet har bland annat tillgång till både ångbastu, bubbelpool samt utomhuspool med tillhörande bar.

Oaks Gateway Suites (hotelscombined.com/Hotel/Oaks_Gateway_Suites.htm) ligger också i södra Townsville i närhet av färjterminalen och Reef HQ Aquarium. Detta hotell har tillgång till utomhuspool samt gym och erbjuder sina gäster kostnadsfri parkering.

Du som reser med på en stram budget bör spana in vandrarhemmet Civic Guest House Backpackers (hotelscombined.com/Hotel/Civic_Guesthouse.htm). Detta är ett mycket trevligt vandrarhem där du kan boka ett eget rum eller en säng i sovsal för upp till sex personer. Vandrarhemmet erbjuder även gratis wifi till alla gäster samt upphämtning vid färjterminalen eller Greyhounds busstation.

Du som reser till Magnetic Island för att festa och ha roligt och inte har något emot att dela ditt rum med andra bör spana in vandrarhemmet Base Backpackers (hotelscombined.com/Hotel/Base_Backpackers_Hostel_Magnetic_Island.htm). Vandrarhemmet ligger kant i kant med stranden och har underbar havsutsikt. Alla gäster har dessutom tillgång till swimmingpool utan extra kostnad samt bar där det ofta anordnas olika event. Varje sovsal på vandrarhemmet ligger i en egen stuga och området är väldigt mysigt då det påminner om en stugby.

För dig som hellre bor privat och mer bekvämt under din semester finns Peppers Blue on Blue (hotelscombined.com/Hotel/Peppers_Blue_On_Blue_Resort.htm) i lyxstil. Hotellet finns i närheten av Magnetic Island National Park och erbjuder sina gäster utomhuspool och gym, kostnadsfri parkering och wifi samt spabehandlingar mot en extra avgift.

En lördag i Townsville

08:00 – Morgonstund på stranden

Börja dagen med en ordentlig måltid. Ett av stans bästa ställen för frukost och brunch är Jam Corner (jamcorner.com.au) vid 1 Palmer Street. Kreativa och färgglada rätter lagas till i köket. Ut kommer varianter på Eggs Benedict, färska smoothies och nybakt bröd. Tycker du att mat är en av dagens höjdpunkter så kommer du inte att bli besviken. Därefter promenerar du över till stranden där du tillbringar förmiddagen i solen med en bok i handen.

12:00 – Japansk lunch i lugn och ro

Du lämnar stranden och beger dig upp en bit till 48 Gregory Street där GYO Japanese Restaurant ligger (gyojapaneserestaurant.com.au/menu/lunch/). Beställ fyllda dumplings, fräscha sushirullar eller bentolådor fulla med massa gottigheter. Är du fortfarande mätt från frukosten så köp en välkomponerad kaffe på Coffee Dominion (coffeedominion.com.au) vid Flinders Square.

13:00 – Eftermiddag under ytan

Eftermiddagen tillbringas på Reef HQ Aquarium. Här finner du underhållning för stora som små då du kan utforska Barriärrevets marina liv på nära håll. Alla tänkbara sorters fiskar finns här i färgglada kulörer tillsammans med korall och andra djur. Glöm sedan inte att titta in på Reef HQ Turtle Hospital, och lämna gärna ett bidrag till deras verksamhet.

17:00 – Lokala förmågor

Magen börjar kurra och det börjar närma sig middagstid. Efter akvariebesöket promenerar du vidare mot stadens centrum. Du styr kosan mot The Brewery där du kan avnjuta en god middag i deras Lounge Bar. Efter en promenad på 20 minuter från mitten av The Strand ligger bryggeriet.

20:00 – Finsmakande öl

Du har så himla trevligt på bryggeriet att du väljer att stanna några timmar extra för att prova deras olika ölsorter. Fråga bartendern vad hen kan rekommendera och be om att få smaka på några av deras egna specialiteter. De har ljus lager, smakrik ale och mäktig stout så det borde finnas något som faller dig i smaken.

22:00 – Släpp loss

Efter all god mat och dryck behöver du röra lite på dig. Så varför inte avsluta kvällen på någon av stadens nattklubbar. Både Bullwinkle’s och nattklubben Mad Cow som ligger på promenadavstånd från bryggeriet är två populära alternativ bland lokalbefolkningen. På någon av dessa nattklubbar kan du dansa tills svetten lackar och fötterna värker.

Karta

Google Maps