The Top End

Högst upp i landets mitt, i den norra delen av Northern Territory finner du det som förkroppsligar Australien. Ett uråldrigt landskap präglat av heta dagar under en obarmhärtig sol. Det är landets torraste delstat som mellan varven förvandlas till en störtflod då regnperioden brakar loss. Temperaturer på över 40 grader är inte ovanligt och klimatet är råbarkat och ställer höga krav på invånarna. Det är isolerat och vidsträckt, med spikraka vägar över sandiga slätter så långt ögat når. The Top End är en glesbefolkad plats som känns okonstlad och är full av naturlig skönhet. Runt regionen finns otaliga nationalparker att upptäcka så länge tiden räcker till. En resa hit gör dig inte besviken om du tycker om natur i stora doser. Här finns nationalparkerna Kakadu, Mary River och Litchfield endast ett par timmar från Darwin. Kör sedan söderut mot den karaktäristiska ökenstaden Katherine där Nitmiluk National Park väntar. Upptäck forsande vattenfall och ödsliga våtmarker. Stanna lite längre och ta del av fascinerande väggmålningar, kom nära svindlande raviner och imponerande termithögar. Men se upp för saltvattenkrokodilen som ligger och lurar. De kan bli uppemot sex meter långa och är mycket farligare än sötvattenkrokodilen.

Området har länge varit hemvist åt ursprungsbefolkningen, i tusentals år innan européer ockuperade området under 1860-talet. Här finns det största koncentrationen av folk med aboriginska rötter. Nästan hälften av delstaten tillhör dessutom det aboriginska samhället. Öster om Darwin ligger reservatet Arnhem Land, som har en fascinerande historia och är full av inhemsk kultur. Arnhem Land är en speciell plats med stort spirituellt värde. För att få tillträde krävs tillstånd och specificerat syfte. Du belönas med en unik inblick i det aboriginska samhället.

Darwin är huvudstaden i delstaten med sina 130 000 invånare. Staden ligger strax söder om Papa Nya Guinea och Östtimor och har därmed närmare till många asiatiska destinationer än städer inom Australien. Darwin har genomgått en hårdhänt behandling genom åren. Under andra världskriget släppte japanerna bomber som dödade hundratals och raserade många byggnader. 30 år senare drog cyklonen Tracy förbi och skapade ännu mer förödelse. Men dessa tragiska händelser har inte stoppat folk från att kämpa vidare. Staden har byggts upp igen och igen och utvecklats till en multikulturell smältdegel där människor med skiftande bakgrunder samsas om ytan. Numer är det en av de snabbast växande regionerna i landet.

Överblick

I Darwin samsas folk med olika bakgrund. Fler än 60 nationaliteter finns representerade i staden. Många är européer och kineser. Detta är med andra ord en fantastisk plats att ta del av olika kulturer. Det finns ett spännande utbud av restauranger som lagar indiska, vietnamesiska och grekiska rätter. Längs Mitchell Street finns många ställen att besöka för mat och dryck. Vill du se staden från ovan kan du göra det tillsammans med Nautilus Aviation som arrangerar flera helikopterturer kring Darwin och närliggande nationalparker (wotif.com/things-to-do/20-minute-darwin-city-scenic-flight.a511010.activity-details).

Arnhem Land är en forntida plats som bevarats tack vare att området blev naturreservat 1931. Den oländiga terrängen såg till att kolonisatörerna aldrig fick tillträde till denna mystiska plats. Reservatet tillhör än i dag ursprungsbefolkningen och här finns många gravar, hällristningar och heliga platser. Området är nästan lika stort som Island, och för att få komma in krävs ett utfärdat tillstånd där syftet med resan måste framgå. Det smidigaste sättet är därför att följa med på en guidad tur. Besöker du Arnhem Land är det viktigt att visa respekt. Tänk på att du är en gäst i deras land som till stor del präglas av spiritualitet. Det finns en rad företag att välja mellan. Lords Safaris (lords-safaris.com) är ett bra val. Som eko-certifierad arrangör har de tillträde till delar av området som inga andra arrangörer har.

Delstatens största tillgång är överflödet av nationalparker. Här finns några av de allra vackraste platserna i Australien. Besök åtminstone ett par av dem under din resa. Du kommer inte att bli besviken över att ha rest så långt. Söder om Darwin ligger Litchfield National Park (nt.gov.au/leisure/parks-reserves/find-a-park-to-visit/litchfield-national-park), en plats som ligger lokalbefolkningen varmt om hjärtat. Här finns dramatiska vattenfall som forsar ner i simsäkra vattenhål och flera bra vandringsleder. För den som föredrar att resa med en researrangör kanske en dagstur med AAT Kings där lunch och upphämting vid hotellet ingår kan passa (wotif.com/things-to-do/litchfield-national-park-day-tour.a180462.activity-details).

Kakadu National Park (kakadu.com.au) är större och mer välkänd. Inträdesbiljett krävs som du kan köpa på informationscentret i Darwin. För att ta sig runt krävs fyrhjulsdrift på bilen och en hel del tålamod. Det tar sin tid att köra runt inom parken. Några måsten är vattenfallen Jim Jim och Twin Falls och ravinen Maguk Gorge samt Gunlom Waterfall Creek. För att ta sig till alla dessa sevärdheter krävs dagar. Inom parken finns massvis av vilda djur och dessutom uråldriga hällristningar. Parken tillhandahåller campingplatser. Först till kvarn gäller och du betalar kontant på plats. Man kan förstås övernatta i permanenta tält tillsammans med researrangör om man vill ta det säkra före det osäkra (wotif.com/things-to-do/3-day-litchfield-kakadu-national-park-4×4-adventure.a359962.activity-details).

Andra sevärda destinationer är krokodiltäta Judbarra/Gregory National Park (nt.gov.au/leisure/parks-reserves/find-a-park-to-visit/judbarra-gregory-national-park) eller Mary River National Park längre österut som lämpar sig väl för fiske (nt.gov.au/leisure/parks-reserves/find-a-park-to-visit/mary-river-national-park). Här väntar historiska platser och du kan campa ute i parken. 32 mil söderut från Darwin ligger Katherine, en mindre stad som osar av kulturellt liv. Det finns flera konstgallerier att besöka som visar upp aboriginsk konst och ett bra utbud av god mat att förtära. Nitmiluk National Park (nt.gov.au/leisure/parks-reserves/find-a-park-to-visit/nitmiluk-national-park) ligger inte långt från Katherine. Parken gränsar till Kakadu i norr och är känd för sina imponerande raviner som tornar upp på var sida om Katherine River.

Tio mil norr om Darwin ligger öarna Melville och Bathurst som går under samlingsnamnet Tiwi Islands. Precis som för Arnhem Land måste du ha tillstånd för att gå i land då även detta område tillhör ursprungsbefolkningen. Här lever ett folk som är kända för sina konstverk och sin förkärlek för australisk fotboll. Det smidigaste sättet att ta sig runt är med en arrangör. Exempelvis färjebolaget Sealink (sealinknt.com.au/tours/tiwi-by-design) eller AAT Kings (aatkings.com/tours/darwin/tiwi-aboriginal-cultural-experience-by-ferry).

Praktisk information

Turistinformation

Läs mer på hemsidan Tourism Top End (tourismtopend.com.au) eller besök informationscentret vid 6 Bennet Street i centrala Darwin. De har öppet vardagar mellan 08:30 till 17:00 och helger mellan 09:00 och 15:00.

Planering och förberedelser

The Top End har två skilda säsonger, men var beredd på hetta och luftfuktighet året om. Tropiska stormar och cykloner är inte ovanligt. Torrperioden spänner mellan maj och oktober. Molnen skingras, regnet avtar och luftfuktigheten ökar om möjligt ännu mer under denna tid. Grönskan återvänder och vattenfallen rasar med full kraft. Mellan oktober och december så fortsätter temperaturen att klättra och regnet börjar komma allt oftare. Trycket stiger och när året går mot sitt slut kommer den efterlängtade regnperioden tillbaka och kyler av landskapet. Början av torrperioden anses av många vara den bästa tiden att besöka området, då vattenfallen fått tillbaka sin kraft och landskapet sin gröna färg.

Transport

Det går många flyg till Darwin International Airport (wotif.com/Flights). Du kan flyga till de flesta städer inom landet, men också till destinationer inom Asien. Du kan ta tåget The Ghan (greatsouthernrail.com.au/trains/the-ghan) från Adelaide till Darwin. Resan tar tre nätter och fyra dagar och är på totalt 2 979 kilometer. Tåget stannar vid Coober Pedy, Alice Springs och Katherine längs vägen. Greyhound kör bussar till staden. Men ett av de bästa sätten är att ta dig hit med bil och därmed göra resan till mer än en transportsträcka (wotif.com/Car-Hire). För att kunna ta sig runt mellan nationalparkerna krävs egen transport. Annars bör du åka med en arrangerad tur tillsammans med andra. Det finns massor att välja mellan, från dagsturer till äventyr som spänner över flera dagar. Några exempel är Ethical Adventures (wotif.com/things-to-do/litchfields-gold-top-end-discovery-tour.a436183.activity-details), Wayoutback Australian Safaris (wotif.com/things-to-do/3-day-cicada-dreaming-safari-from-darwin.a359974.activity-details) och Crocosaurus Cove (wotif.com/things-to-do/cage-of-death-experience.a228353.activity-details).

Utforska

Börja resan i The Top Ends största stad Darwin. Vandra längs Mitchell Street och sväng ner vid strandpromenaden. Gör ett besök till Museum & Art Gallery of the Northern Territory (magnt.net.au) vid 10 Conacher Street. Där kan du lära dig mer om Darwins historia, ta del av lokala konstverk och olika utställningar. Det är luftkonditionerat och gratis. En perfekt plats att tillbringa några timmar på. Har du tid över kan du bege dig till de spännande grannöarna Tiwi Islands och lär dig mer om aboriginska konstverk och deras intressanta kultur.

Många lokalbor menar att Litchfield är bättre än den mer kända Kakadu. Det finns till och med ett talesätt som säger Kaka-don’t and Litchfield-do. Avgör själv genom att besöka båda. Har du bil? Med fyrhjulsdrift? Bra. Då kan du besöka parkerna på egen hand. Kör in via Bachelor och stanna till vid Magnetic Thermite Mounds imponerande termitpelare som kan bli flera meter höga. Ta dig därefter till Florence Falls. En svettig promenad väntar från parkeringsplatsen, så var säker på att du vet vad du ger dig in på. Vidare västerut kan du bada i vattenhållet vid Wangi Falls. Vattenfallet är inte det största, men omgivningen är otroligt vacker. Men var beredd på kyliga temperaturer. Är du sugen på fler vattenfall kan du stanna till vid Tolmer Falls lookout. Därefter övernattar du i parken.

Nästa dag lämnar du Litchfield och kör mot Kakadu. Ta Kakadu Highway och kör sedan genom en del oländig terräng inom parken. Parkera vid Jim Jim Falls och gå den sista biten ner till vattenfallen. Kör längre söderut och du kommer till Twin Falls. Campa vid Garrnamarr där du kan ta en dusch och laga mat. Men glöm inte att ta med eget dricksvatten. Har du inte tröttnat på nationalparksäventyr kan du styra kosan mot Maguk Gorge eller Gunlom Waterfall Creek. Efter Kakadu kör du slutligen söderut mot Katherine där resan fortsätter.