Tennant Creek

Innan du åkt iväg på din resa till Australien kanske du sitter och fantiserar om hur platserna ser ut i verkligheten. Studerar du en karta över landet upptäcker du snart att större delen av landet ser ut att vara öken. Och det stämmer väl överens med verkligheten. Trots det är det få turister som besöker dessa områden. I stället håller sig de flesta till kusten. Det finns nog en del som blir besvikna när de anländer och inser att många städer i Australien är som vilka storstäder som helst i världen. Men du kanske drömmer om att uppleva de heta ökenområdena i Northern Territory. Du vill dela eldstad med Australiens urbefolkning och lyssna på historier hela natten lång. Och kanske upptäcka långa vandringsstigar utan ett enda möte med andra människor.

Kom då ihåg att Australien är stort, närmast gigantiskt. De där heta ökenområdena du drömt om ligger och väntar på att bli upptäckta. Men det kräver tid och tålamod att ta sig dit. Och ett av de där annorlunda områdena hittar du kring Tennant Creek, mitt i landet. Tennant Creek är den femte största staden i Northern Territory och har drygt 3 000 invånare. Med andra ord är delstaten rätt glesbefolkad. Landet breder ut sig och vägarna är ofta spikraka utan minsta krök. Staden ligger mellan Katherine och Alice Springs och brukar utgöra rastplats för långväga resenärer som färdas längs ensliga motorvägen Stuart Highway.

Har du kommit hit för att upptäcka och uppleva nya saker har du kommit helt rätt. Regionen må domineras av ödslig öken. Men folket som bor här är livligt. Gillar du djur och fysiskt arbete har du goda möjligheter att stanna och arbeta ett tag. Den kringliggande regionen som kallas Barkly förser stora delar av landet med kött. Korna har oändliga marker att ströva på och inte ett staket syns så långt ögat kan nå. Alexandria Station är Australiens näst största producent av nötkött och ligger ett par timmars bilfärd från Tennant Creek. Detta område är inget för den kräsna som endast accepterar yttersta komfort och lyx. Tennant Creek är en enkel lantlig stad mitt ute i ingenstans. Det är just det avlägsna och annorlunda som gör platsen så spännande. Känslan av att befinna sig mitt ute i den torra öknen medan ljudet från en bilstereo ekar ut i evigheten är speciell. Äventyr kan se ut på många sätt. Att besöka Australiens mitt är utan tvekan ett av dem.

Sevärdheter och upplevelser

Camping i Barkly-området

En upplevelse du bör testa på i området är camping. Det finns nästintill oändliga möjligheter att campa. Det gäller bara att bestämma sig var man vill slå upp sitt tält. Ödemark finns det gott om, men officiella campingplatser är nästan lika lätta att hitta om man är villig att ta sig en bit. Många väljer att tälta i närheten av Tennant Creek för att ha tillgång till förnödenheter, medan andra väljer en lite mer äventyrlig campingplats, exempelvis i närheten av Karlu Karlu (Devil’s Marbles) (northernterritory.com/tennant-creek-and-barkly-region/destinations/karlu-karludevils-marbles-conservation-reserve). Exakta regler för var campingen är tillåten går att finna genom att besöka Tennant Creeks turistbyrå (barklytourism.com.au).

Vandring

Ännu ett sätt att få uppleva de vidsträckta och nästintill oändliga markerna uppe i Barkly Region är genom vandring. Det finns många vägar man kan ta och det finns både längre och kortare leder. Till exempel går det att gå en sträcka på fem kilometer från Tennant Creek till Lake Mary Ann där man kan ha picknick eller svalka sig i hettan. Gillar man att gå längre än så, så kan man följa Overland Telegraph Line på 3 200 kilometer som går hela vägen från Darwin till Adelaide. Det går alltid att följa vägen en bit för att sedan välja själv när man har fått nog. För fler vägval och möjligheter finns hemsidan (northernterritory.com/tennant-creek-and-barkly-region) att besöka.

Nyinkka Nyunyu Art & Culture Centre

På Nyinkka Nyunyu (nyinkkanyunyu.com.au) får man chans att lära sig mer om ursprungsbefolkningens sätt att leva, samt deras bakgrund och deras förhållande till Tennant Creek. Museet och konsthallen erbjuder turister samtal med urbefolkningen, chans att få se trädgården som innefattar uråldrigt buskage och växter. Självklart får man också besöka museet för att se tavlor och annan konst som är gjord av aboriginerna själva. Här finns även ett fik för de med trötta ben och man kan också komma hit för att se uppträdanden som aboriginerna står för. Detta museum är ägt av urbefolkningen och helt självständigt.

Upptäck och utforska

Karlu Karlu (Devil’s Marbles Conservation Reserve)

En väldigt populär sevärdhet är Karlu Karlu (eller Devil’s Marbles Conservation Reserve som det också kallas) som består av ett antal stora granitstenar. Med tanke på storleken från en halv meter till sex meter från sida till sida är de mer av stora bumlingar och småkulor. Vad som är intressant med dem är att de balanserar på varandra. Området tillhörde tidigare aboriginerna men ägs nu av staten. Det går bra att campa här och många menar att omgivningarna gör campingen till ett minne för livet. För urbefolkningen är denna plats helig och man bör respektera detta och varken skräpa ner eller klättra på stenarna. Reservatet kring Karlu Karlu (nt.gov.au/leisure/parks-reserves/find-a-park-to-visit/karlu-karlu-devils-marbles-conservation-reserve) breder ut sig över 1 800 hektar, och ligger omkring tio mil från Tennant Creek.

Kelly’s Ranch

Gillar du hästar bör du inte missa Kelly’s Ranch (kellysranch.com.au). Vare sig du är van på hästryggen eller nybörjare så får du hjälp här. Ranchen ligger i Tennant Creek och erbjuder olika ridlektioner. Alla som vill får komma och besöka Jerry Kelly’s ranch oavsett ålder eller kunskapsnivå.

Uteliv

Tennant Creek Memorial Club (tennantcreekmemorialclub.com). Detta etablissemang har hållit öppet sedan de startade 1944. Förutom bar med åtta ölsorter på fat har de också en trevlig restaurang med underhållning. Det finns bland annat biljardbord och piltavla. De erbjuder även upphämtning och avlämning med deras egen minibuss runt om i Tennant Creek. Här serveras enkelt men gott pubkäk. Tänk hemlagade köttpajer, mastiga hamburgare och fluffigt potatismos. De ändrar menyn något varje månad.

På lilla Top of Town Café i mitten av Tennant Creek går det att få allt du önskar. Kaffet sägs vara det bästa i området och är man sugen på något att äta finns både smörgåsar. Avsluta sedan med hemmagjorda bakelser och kakor.

Bra att veta

Tennant Creek ligger i mitten av Northern Territory och är därmed långt borta från hav och svalkande brisar. Medeltemperaturen ligger på cirka 25 grader men under ett femtiotal dagar varje år når temperaturen upp till 40 grader och över. Mellan november och april är det regnsäsong även om det inte regnar speciellt mycket. I snitt faller det 773 mm regn per år. Torrperioden sträcker sig från maj till oktober och ger inget regn alls. Detta gör det svårt för invånarna att hålla boskap eller att bruka jorden. Därför går korna lösa över enorma öppna marker eftersom de då har lättare att hitta vatten.

Tennant Creek Visitor Information and Tourist Centre hjälper gärna till och svarar på frågor och ger mer information om områdena kring och i Tennant Creek. Du finner turistbyrån här: (barklytourism.com.au) samt på plats vid Battery Hill, 73 Peko Road i Tennant Creek.

Boende

Det finns möjlighet att bo på vandrarhem, motell eller campingplatser. Många väljer att sova i sin bil eller att slå upp tältet någonstans i närheten av de bästa utsiktsplatserna. Vissa vill ha lugn och ro mitt ute i ingenstans medan andra gärna vill sova i närheten av andra människor (hotelscombined.com/Place/Tennant_Creek.htm).

Motell

Safari Lodge Motel (hotelscombined.com/Hotel/Safari_Lodge_Motel.htm) erbjuder sina gäster en god natts sömn precis som Bluestone Motor Inn Motel (hotelscombined.com/Hotel/Bluestone_Motor_Inn.htm). Bluestone är ett av de bättre motellen och erbjuder boende i något av de 65 rum som finns att tillgå. Här kan man välja att boka allt från en enkelsäng till ett familjerum, allt efter behov. Alla rum är välskötta och rena. Det finns en swimmingpool att svalka sig i, samt en restaurang som inte går av för hackor. Bluestone erbjuder till och med ett konferensrum för dem som måste arbeta under resans gång. Detta motell ligger precis i mitten av Tennant Creek och parkering finns att tillgå.

Vandrarhem

Tourists Rest VIP Hostel (hotelscombined.com/Hotel/Tourists_Rest_VIP_Hostel.htm). Att bo på vandrarhem när man är på resande fot är ett utmärkt sätt att spara lite pengar. Det finns flera alternativ om du inte är sugen på varken hotell eller camping när du befinner dig i Australiens Outback. Då är Tourists Rest ett perfekt ställe att vila trötta fötter på. Detta vandrarhem ligger lite utanför stadskärnan mot ökenområdena till och erbjuder trevliga utsiktsplatser nära till hands. Här samlas alla slags människor, alltifrån unga backpackers till pigga pensionärer. Vandrarhemmet erbjuder underhållning och bekvämligheter som är formade för att passa alla. Det finns swimmingpool, luftkonditionering, fläktar och många skuggade platser. Men också tv, internet och kylskåp på rummet. Det går bra att checka in dygnet runt. De har rum som passar familjer eller soloresenärer. Deras faciliteter ligger cirka fem minuters promenad från Tennant Creeks centrum.

Caravan Park & Camping

Ett av de populäraste sätten att resa i Australiens Outback är att ta in på en Caravan Park. Med tanke på att man ofta har kört bil hit för att se så mycket som möjligt, så är detta ett perfekt alternativ för många resande. I Outback Caravan Park (hotelscombined.com/Hotel/Outback_Caravan_Park.htm) går det också bra att bo även om man saknar fordon.

En torsdag i Tennant Creek

06.30 – Med korna i soluppgången

Tennant Creek och hela den kringliggande regionen är framför allt känt för en sak, den enorma mängden vilt strövande kor. Stig upp tidigt på morgonen från minibussen som du parkerat på Tennant Creek Caravan Park. Till fots tar du dig ut i vildmarken. Det tar inte särskilt lång tid. Du ser inte bara kor, men också en vild dingo eller två. Men oroa dig inte, de springer iväg så fort de blir varse om din närvaro.

10.00 Djävulens bumlingar

Bege dig tillbaka till uppställningsplatsen för att äta din frukost. Därefter kör du ut till Karlu Karlu (Devil’s Marbles Conservation Reserve) för att få se de kända stenbumlingarna som ligger mitt ute i öknen. Efter cirka tio mil som tar en timme att köra längs en evig raksträcka har du nått din destination. Bumlingarna är minst lika fantastiska som du trott och omgivningarna är vidunderliga.

12.30 – Särskåda landskapet

Efter ett par timmar ute på fält är du nöjd och har fått se stenbumlingarna från alla håll och kanter. Dags att besöka resten av nationalparken eftersom du känner dig inspirerad av den kringliggande naturen. På vägen till Karlu Karlu köpte du med dig mackor och vatten från Top of Town Café så att du slipper gå hungrig och törstig.

18.00 – Mättande pubmiddag

Eftersom du hört mycket gott om Tennant Creek Memorial Club Restaurant så bestämmer du dig för att tillbringa kvällen på restaurangen. Hoppa ombord på deras buss som hämtar upp dig och beställ sedan någon kall öl. I matväg kanske du väljer en paj gjord på lammkött eller en lättare skaldjurspasta. Vill du i stället hålla dig till några förrätter är det inga problem, bara säg till så fixar kökspersonalen det.

20.00 – Lugn kväll i det fria

Efter ett gott kvällsmål beger du dig tillbaka till din uppställningsplats på Tennant Creek Caravan Park. Under dagen har många semesterfirare anlänt till campingplatsen. Du träffar säkerligen några turister och en del inhemska resenärer att sitta ner och prata med. Ni kanske diskuterar resplaner och utbyter erfarenheter. Rätt som det är har klockan blivit mycket och det är läggdags.

Karta

Google Maps