Tasmania

Populära destinationer i Tasmania

Här hittar du en introduktion till några av de mest populära resmålen och aktiviteterna i Tasmania. Mer inspiration och värdefulla tips inför en resa till just ditt drömresmål hittar du genom att följa länkarna under respektive destination. Men först, de populäraste topp fem destinationerna i Tasmania följt av fler tips på resmål, samt vad du bör tänka på vid en resa i delstaten.

  • Mount Wellington, Hobart; Bege dig till Hobarts högsta punkt, och därmed dess allra bästa utsiktsplats – Mount Wellington på strax över 1 200 meters höjd. Vid klart väder kan du se ända till Maria Island. Under de kallare månaderna är berget särskilt vackert, klätt i vinterskrud ovan molnen. För en fartfylld cykelfärd nerför berget kan du hänga med i Mount Wellington Descent (wotif.com/things-to-do/mount-wellington-bicycle-descent.a264081.activity-details).
  • Tasmanian Devil Unzoo, Omkring Hobart; Ingen resa till Tasmanien är komplett utan att ha kommit riktigt nära en livs levande tasmansk djävul. Tasmanian Devil Unzoo (wotif.com/things-to-do/tasmanian-devil-unzoo-admission.a264057.activity-details) ligger i Taranna, en timmes bilfärd från Hobart. Här arbetar djurvårdarna för att den tasmanska djävulen ska klara sig undan en farlig tumörsjukdom som snabbt sprider sig bland djuren.
  • Wineglass Bay & Freycinet National Park, Tasmaniens östkust; Upplev rosa berg som dramatiskt reser sig ur havet och bildar en skyddad bukt med en magiskt kritvit sandstrand, Wineglasss Bay, Freycinet National Park. Nationalparken som kännetecknas av just sin rosatonade berggrund, sina paradislika stränder och fågelrika laguner är väl värt ett besök. Vandra, snorkla, paddla kajak eller följ med på en guidad tur, en kryssning eller avnjut området från ovan (wotif.com/things-to-do/freycinet-peninsula-wineglass-bay-aeroplane-flight-tasman-sea-cruise.a421595.activity-details).
  • Cradle Mountain-Lake St Clair National Park, Tasmaniens vilda västkust; Karga klippor och skrovliga toppar som blänker i ett mjukt snötäcke under vinterhalvåret väntar tåliga friluftsälskare. Vandra genom tät skog, på bergig terräng eller runt Australiens djupaste sjö omringad av höga bergskammar. Klättra för vyer som tar andan ur dig eller häng med på forsränning eller paddla kanot (wotif.com/things-to-do/search?location=Lake%20St.%20Clair,%20Tasmania).
  • Tasmanian Food & Wine Trip; Smakrika ostar, söt honung, frukt och grönsaker, färska skaldjur och vin är några av de lokalproducerade delikatesser Tasmania är berömt för. Se mjölkkor och köttdjur som strövar över fälten och grönsaksodlingar som bildar vackra lapptäcken i nordvästra Tasmanien. Slappna av och följ med på en arrangerad mat- och vinresa till någon av de mindre öarna för en oförglömlig smakupplevelse (wotif.com/things-to-do/bruny-island-gourmet-food-wine-day-tour.a423660.activity-details).

Inledning

Välkommen till en av världens största öar! En plats där du kan stöta på Tasmanska djävulen själv (pungdjuret Tasmanian Devil) i den krävande vildmarken, bli omringad av ettriga små pingviner vid Bicheno Bay eller kan njuta av spektakulära vyer vid Wineglass Bay eller Cataract Gorge. En ö full av gröna ängar, klippiga hällar och en vildmark med rikt fågel- och djurliv. En ö för den som vill se moder naturs orörda skapelser eller ta del av öbornas inspirerande berättelser. Något för den orädda naturälskande äventyraren, camparen eller vandraren. Behöver man komma bort från det ljudliga, brusande stadslivet eller det moderna livets stress är det här en lugn plats med naturen inpå knuten. Med klara vatten och ett rikt havsliv är platsen intressant för både snorkling och dykning.

Ett besök vid Port Arthur och gamla fängelset ger en verklig inblick i Australiens mörka historia. För bilälskaren är kanske en road-trip den totala friheten, att vara omgiven av enbart vildmarkens ljud och motorns brummande är vad som lockar. Och för äventyraren och entusiasten inom fyrhjulsdrift har Tasmanien gott om möjligheter. Varför inte passa på att göra ditt biläventyr när det internationella motorsportseventet Targa Tasmania går av stapeln?

Föredrar du civilisationens modernare inslag är det Hobart du ska bege dig till. För i delstatens huvudstad och största stad bor över 40% av Tasmaniens invånare. Det är där du hittar mysiga kaféer, små antikaffärer och konstgallerier. Du kan även besöka den populära marknaden Salamanca Market. Gillar du havskappsegling kan du ta del av Sydney to Hobart Yach Race på första parkett. Och det flerfaldigt belönade konstmuseet MONA, Museum of Old and New Art är ett måste för den konstintresserade. MONA arrangerar även två musikfestivaler under året. Helt enkelt, Tasmsanien är en ö som bara väntar på att utforskas – eller rättare sagt, 335 öar totalt. För i ö-staten Tasmanien ingår förutom den stora huvudön (areal 64 519 km²) hela 334 omgivande småöar som tillsammans har en yta på 3882 km². För de som är naturälskare och ser sig som äventyrare, upptäcktsresande eller rent av eremiter, kanske Tasmaniens vildmark kan locka? Av alla Tasmaniens 344 små öar är det några glest befolkade öar man faktiskt kan besöka.

King Island är känd för en ihållande vind, the Roarig Forties, vilken har lämnat en hel del skeppsvrak att studera, men vinden är främst ett hett samtalsämne bland surfare. Förutom öns omtalade vindar är öborna kända för sitt ekologiska tänkande. Deras produkter så som dessertost, gräddprodukter och skaldjur är eftertraktade bland både finsmakare och svenssons. Kanske är det tack vare öborna på King Island som bidrog till att Tasmanien var startplatsen för världens första miljöparti? För den som gillar golf finns några av världens bäst rankade banor belägna i storslagen miljö.

Ser man sig själv mer som upptäcksresande är det värt att nämna Macquari Island som ligger hela 1300 km söder om Tasmanien, långt ut i Södra Oceanen. Macquari Island är världsarvslistat då miljoner sjöfåglar och tiotusentals sälar är beroende av ön. The Australian Governmant Antarctic Division har en forskningsstation på ön och Bureau of Meteorology samlar in väderdata. För det dussintal härdiga som ingår i ett roterande jobbschema kan jag bara lyfta på hatten för – under ett bra år är det bara tre dagars soljus där! Kanske inte så konstigt eftersom Antarktis kust ligger enbart 1200 km därifrån. Vill man besöka detta subantarktiska kyliga vildmarksområde kan man göra det via “expedition cruising” med Heritage Expeditions. Chansen finns att få se albatross, pingviner och olika sorters säl i sitt naturliga element.

Destinationer i Tasmanien

 

Ta dig till och runt Tasmanien

Till Tasmanien kommer man enklast via flyg, men det går även färjor till och från utvalda destinationer. Viktigt att veta gällande Tasmanien är att om vill man ta sig runt från ena sidan till den andra, eller tvärsöver, är det genom mycket ogästvänlig vildmark med få större bebodda områden att ta sig genom. Kollektivtrafiken är ytterst begränsad och man gör bäst i att antingen boka en busstur, flyga eller själv köra bil. För de som vill hyra bil rekommenderar jag att du tittar närmre på ämnet under Hyra eller köpa bil. Där förklarar vi hyrbilstermer, vad du bör tänka på, ger alternativ och länkar för olika sorters bilresande.

Tänk på

För den som tänker bege sig till Tasmanien är det viktigt att undersöka gällande temperaturer och väder. Vissa områden är kända för sitt kalla och blåsiga subpolära klimat. Gör ett omsorgsfullt val som passar din stil och dubbelkolla vad årstiden har i sitt sköte – packa därefter!