Tasmaniens vilda västkust

Den karga och hjärtformade ön Tasmanien ligger söder om den australiska delstaten Victoria. Fastlänningar pratar ofta om ön som vore den ett eget land långt från kontinenten i både tid och rum. Dessa kommentarer levereras gärna spydigt med en antydan till avund i rösten. Och det är inte konstigt. Tasmanien råkar vara Australiens svar på Nya Zeeland, vilket kan få vem som helst på fall. Ön är minst sagt varierande och annorlunda. Det är ett friluftsparadis där rejäla vandringskängor och stickade mössor har en självklar plats i var persons garderob och är närmast något som tillhör klädkoden. Just öns västra sida är inget för citymänniskor och teknikfreaks som räds bristande 4G-täckning och undermåliga bilvägar. Det är en vild och karg plats full av både adrenalin och en avslappnad stämning. Stora delar av västkusten är ren vildmark med murriga skogar och forsande floder med iskalla vatten. Här finns platser som knappt sett en enda människa. Många delar är inte helt lätta att nå då växtligheten tagit över. De lummiga skogarna utgör dock en bra bas för att utforska den orörda naturen. Paddla forsränning under flera dagar vid Franklin River eller ge dig ut längs den berömda vandringsleden the Overland Track som skär tvärs genom Cradle Mountain-Lake St. Clairs innersta väsen. Det är en givande vandring på 65 kilometer som avverkas under en vecka och som bjuder på alpliknande landskap. När mjölksyran och skavsåren gör sig påminda kan du besöka små hamnstäder, ta en tur till den spöklika industriorten Queenstown som livnär sig på kopparmalm eller så kan du bekanta dig med den lilla tasmanska djävulen vid the Tasmanian Devil Sanctuary.

Öns västkust består mestadels av grönskande nationalparker. Fyll lungorna med vad som sägs vara världens renaste luft och fascineras av klimatet som ger iskalla vintrar med minusgrader och halt väglag. Västra Tasmanien är en plats av kontraster. Ena sekunden känner du dig som hemma bland snötäckta toppar för att sedan hamna mitt i den tätaste av regnskogar med breda trädkronor som skymmer himlen. Allt är dock inte frid och fröjd. Ön har en förfärlig bakgrund. Under 1800-talet utgjorde Tasmanien en sista hållplats för fångar och ansågs länge vara den värsta plats man kunde skickas till. Fångar från fastlandet färdades över Tasmanhavet för att tillbringa sina sista dagar under usla förhållanden. Den hemska historien må ha bleknat en aning men berättelserna sitter fortfarande kvar i minnet hos många. I dag är ön lyckligtvis känd för trevligare saker. Och då kanske allra mest för sin naturliga skönhet.

Överblick

Upplevelser

Den tasmanska djävulen är synonym med västra Tasmanien, men nu är man orolig för att arten ska gå ett sorgligt öde till mötes. Över hälften av alla djuren drabbas av den dödliga tumörsjukdomen Devil Facial Tumour Disease. Vid reservatet Devils@Cradle (devilsatcradle.com) arbetar man för att arten ska leva vidare och här föds de små djuren upp. Kom hit och gå en rundvandring där du får se dem på nära håll och kanske även klappa någon av dem. Tarkine Wilderness är ett imponerande stycke mossgrön urskog. Med uråldriga trästammar, hängande lianer och porlande bäckar. Precis som namnet antyder är detta vildmarken. Att på egen hand ta sig runt i dessa områden är inte en självklarhet. Bo i stället på Tarkine Wilderness Lodge (hotelscombined.com/Hotel/Tarkine_Wilderness_Lodge.htm) ett ekovänligt rustikt boende i trä som ligger mitt i den täta skogen. Innehavarna arrangerar guidade turer i omgivningarna och har stor kunskap om Tarkine.

Aktiviteter

Alla aktiviteter i denna region värda namnet innehåller en stor portion adrenalin och fysisk ansträngning. Anta utmaningen och vandra hela Overland Track genom Lake St. Clair-Cradle Mountain National Park, (parks.tas.gov.au/?base=7771). Under vandringen måste du bära all utrustning själv. Var beredd på regniga dagar, ibland med hårt hagel, men också fantastiska vyer som tar andan ur en. Mellan 1 oktober och 31 maj krävs förbokning samt att en anmälningsavgift betalas. Boka online i tid då vandringsleden är väldigt populär. När du ändå är igång med krävande aktiviteter bör du prova på forsränning. Ge dig ut på en oförglömlig tur längs den vilda floden Franklin River. Häng med äventyrslystna guider som älskar sina fartfyllda vatten och bli ett med naturen under resor på åtta eller tio dagar. Under resan susar dimhöljda kullar förbi i Franklin-Gordon Wild Rivers National Park (franklinriverrafting.com). Smakar det så kostar det, en resa med Franklin River Rafting går loss på närmare 20 000 kronor. Ingen tidigare erfarenhet krävs. Det finns förstås guidade dagsturer som tar dig till flera sevärda platser och som är mindre krävande för både kropp och plånbok (wotif.com/things-to-do/western-wilderness-tour.a538260.activity-details).

Sevärdheter

Cradle Mountain är kanske Tasmaniens mest välkända plats med dess karga klippor och skrovliga toppar som blänker i ett mjukt snötäcke under vinterhalvåret. I den norra delen av Cradle Mountain-Lake St Clair National Park ligger det ståtliga berget Cradle Mountain omgärdat av natursköna Dove Lake. Några kortare vandringsleder utgår härifrån. Du kan exempelvis vandra runt hela sjön på ett par timmar eller ta dig högre upp längs bergen. För de som föredrar att följa med på en guidad dagstur i området finns det turer som utgår från Hobart (wotif.com/things-to-do/cradle-mountain-in-a-day-from-hobart.a576995.activity-details) eller Launceston (wotif.com/things-to-do/cradle-mountain-national-park-day-tour-from-launceston.a194267.activity-details). Strahan är en turistdestination med både regnskog och hav runt husknuten. Strahan är medveten om sin särställning som pittoresk hamnstad och där är långt ifrån billigt, men låt inte detta avskräcka dig från ett besök. Härifrån kan du bege dig ut på en fridfull båtkryssning längs Gordonfloden. Isolerade Southwest National Park (parks.tas.gov.au/?base=3801) är en smaragdgrön nationalpark full av storslagna vattenfall. Det är en plats som enbart är lämpad för de luttrade friluftsälskarna med lämplig utrustning. Det går flertalet givande vandringsleder genom parken.

Praktisk information

Planering och förberedelser

Den västra sidan av Tasmanien består av många nationalparker. Vill du besöka flera av dem, och det vill du med största säkerhet, så kan du spara pengar och minska risken för krångel genom att investera i ett Holiday Pass. Då ingår inträde till samtliga nationalparker för en bil med upp till åtta passagerare över åtta veckor (parks.tas.gov.au/index.aspx?base=914). Alla öns nationalparker tar inträdesavgifter men vissa av dem saknar kontrollanter och litar därmed på att du är ärlig och betalar på egen hand. Kommer du hit under höst, vinter eller vår kan det bli väldigt kallt och inte sällan stöter du på snö och is. Tro inte att detta är det Australien som är känt för heta dagar och stekande sol. Packa ner värmande kläder, tjocka ullsockor och regnkläder.

Ta sig hit

Att ta sig till Tasmanien är inte svårt, utbudet har på senare år ökat markant. Färjan The Spirit of Tasmania (spiritoftasmania.com.au) går mellan Melbourne och Devonport två gånger per dag under sommaren och annars en gång om dagen. Resan tar närmare tio timmar och du kan välja mellan att åka över på dagen eller på natten. Ombord finns bland annat restaurang, bar och biosalong. Reser du över på natten måste du boka en hytt. Det går också att flyga från Melbourne och Sydney till Hobart, Launceston och Devonport (wotif.com/Flights).

Ta sig runt

För att bese västra Tasmaniens bästa delar bör du hyra bil. Du kan antingen hyra bil i Melbourne och ta med bilen på färjan för omkring 80 dollar, eller helt enkelt hyra bil i någon av öns större städer (wotif.com/Car-Hire). Bussarna går inte överallt men bussbolaget Tassielink (tassielink.com.au) kör flera turer i veckan mellan några av öns större destinationer. Annars kan du boka in dig på en guidad tur (wotif.com/discover/australia/tasmania/west-coast-tasmania.d6052483). Till exempel Under Down Under Tours (underdownunder.com.au) specialiserar sig på resor upp till nio dagar där du upplever Tasmanien i mindre grupper med lokala guider som har kännedom om området.

För en historisk upplevelse kan du stiga ombord på ångloket som tuffar fram längs West Coast Wilderness Railway (wcwr.com.au) mellan Queenstown och Strahan. Följ järnvägen som byggdes i slutet av 1800-talet för transport av kopparmalm och färdas genom regnskogar medan du njuter av en fantastisk utsikt kanske i sällskap av ett glas vin.

Utforska

Börja din resa genom det vilda Tasmanien vid hajkvänliga Cradle Mountain, västra Tasmaniens kändis som årligen lockar massvis av besökare. Parkera vid Cradle Visitors Centre och ta sedan en Shuttle Bus ut mot Dove Lake. Välj en lagom lång vandringsled som går upp längs bergen. Har du tur kommer du hit under en solig dag och slipper regnkläder, oftast ligger dimman tät kring bergen. Senare på kvällen besöker du Devils@Cradle Tasmanian Devil Sanctuary (devilsatcradle.com) för att se på när den tasmanska djävulen matas och lär dig mer om dessa fascinerande och fulsöta djur.

Forsätt resan till den mysiga lilla hamnstaden Strahan. Tillbringa en dag med att sakta färdas längs Gordonfloden med familjeägda World Heritage Cruises (worldheritagecruises.com.au) Du serveras god mat, får ta del av lokal historia och upptäcker nya sidor av Tasmanien. På kvällen är det dags för lite kultur. I amfiteatern vid informationscentret ges teaterföreställningen The Ship That Never Was (roundearth.com.au/) som berättar historien om hur några fångar på 1800-talet lyckades fly från Sarah Island genom att bygga ett eget skepp.

Nästa dag beger du dig mot gruvstaden Queenstown där du kan gå omkring bland historiska byggnader och färgskiftande klippor. Staden reser sig i ett kusligt och kalhugget landskap som står i tydlig kontrast mot västkustens täta skogar. Ända sedan koppar upptäcktes här i slutet av 1800-talet har Queenstown varit en industristad. Kör sedan längs Lyell Highway och sväng av efter första bron som går över Nelson River. Bara några få steg ifrån parkeringsplatsen ligger vackra Nelson Falls (parks.tas.gov.au/?base=1568) som vräker sig utför med en hiskelig fart. Kör sedan till Lake St. Clair och besök Australiens djupaste sjö på 200 meter som ligger i vackra omgivningar. Hämta en karta från informationscentret och följ någon av vandringslederna som ringlar sig runt sjön och sedan inåt skogen. Tillbringa en natt i området och njut av att få se hur solen stiger över sjön nästa morgon.