Norra Tasmanien

Tasmanien har en vild natur. Bokstavligen. Nästan hälften av ön söder om Australiens fastland är vildmark där växter fått växa fritt sedan urminnes tider och skapat ett komplext ekosystem. Ju längre västerut du tar dig, desto mer urskogsbetonat blir det. Det är en plats där vägar inte kan tränga igenom den fuktiga regnskogen. Där lianer hänger som draperier och djupgrön mossa täcker marken som en matta. Särskilt den sydvästra delen av ön domineras av den vilda naturen. Tarkine Wilderness är en enastående sagovärld av grönska som du kan upptäcka genom att bila längs Wilderness Explorer Highway. Grusvägen skär genom skogen och låter dig komma riktigt nära detta naturens underverk. Urskog möter bergstoppar och hav. Som om inte det vore nog sägs Tasmanien ha världens renaste luft.

Västkusten har mer varierande väder än östkusten och denna sida av ön har mera regn och rusk på grund av sitt läge. Tasmanien ligger kring fyrtionde breddgraden och drabbas därmed av the roaring forties, där västanvindar sveper fram med full kraft. Besökare blir snabbt varse vikten av att klä sig efter vädret. Tjocktröja och mössa är en naturlig del av klädkoden. Lantbruket är en viktig inkomstkälla för den nordvästra delen av ön. Här produceras många delikatesser, något Tasmanien blivit berömt för. Mjölkkor och köttdjur strövar över fälten och grönsaksodlingar bildar vackra lapptäcken. Smakrika ostar, söt honung och färska skaldjur är några av specialiteterna som produceras på ön King Island, mellan fastlandet och Tasmanien.
Devonport och Brunie är två av de större städerna i nordost. Ingen av dem är särkilt charmiga så styr i stället kosan mot de mindre orterna Stanley och Wynyard med sina mysiga hus i brittisk stil. Udden vid Table Cape pryds av långa rader tulpanodlingar. Sett från ovan ser det ut som en färgrik flagga som placerats över den inaktiva vulkanen. Under våren är naturen rik på vilda blommor. Lite längre österut ligger lavendelfälten som pryder kullarna i mjukt lila toner. Det finns många små vägar att kryssa sig fram på. Havet är friskt och kristallklart. Och djurlivet levande, med skrattande kookaburror i träden, tultande wombats och en och annan tasmansk djävul som gömmer sig i skogen. De många stora nationalparkerna är spännande platser man kan koppla av och även följa det lokala djurlivet.

Överblick

Nordväst om Tasmanien ligger öarna Robbins, Hunter och Three Hummock. Men längst bort av dem alla är King Island. Ön ligger avlägset men är bebodd av nästan 2 000 permanenta invånare. King Island är känd för sina fantastiska råvaror. Bland dem olika sorters ost, honung, frukt och grönt. Men också sin rika tillgång på skaldjur. Runt ön finns bra surfingstränder som drar nytta av den hårda vinden. Det finns många vandringsleder och en golfbana. Att ta sig hit är det knepiga. Det går inga passagerarfärjor trots efterfrågan, utan du måste flyga som det ser ut nu. Det går dock en hel del flyg till ön.

Kommer du till Tasmanien med färjan Spirit of Tasmania så är Devonport ditt första stopp på ön. Staden är inte särskilt inspirerande så du behöver inte stanna någon längre stund. Vänd dig i stället till närliggande nationalparken Narawntapu (parks.tas.gov.au/?base=3665). Där strövar känguru, wombat och wallaby omkring utan några till synes större bekymmer. Det är en av öns bästa platser att se vilda djur. Stränderna är milslånga och rena och det finns gott om campingplatser.

Strax över 70 kilometer söderut ligger Mount Roland intill staden Sheffield. Detta är inte ett vanligt stopp för turister, vilket gör det ännu mer spännande. Att klättra upp för berget kan vara en utmaning med oländig terräng, men låt inte det stoppa dig. Att gå upp och ner tar mellan fem och sju timmar. Välj den lättare vandringsleden som startar från Gowrie Park Village. Från toppen kan du se ända till Cradle Mountain och Bass Strait.

Stanley är en pittoresk liten stad väster om Devonport. Staden ligger ute på en långsmal udde. Husen är charmiga och många av dem en härlig färgklick. Stanley ger en känsla av att ligga vid världens ände. Riktigt så dramatiskt är det dock inte. Högt över husen ståtar The Nut, en vulkan som var aktiv för miljontals år sedan. Du kan vandra eller ta en lift upp till toppen på 150 meters höjd. I staden finns också ett konstgalleri att kika in på.

För strax över 100 år sedan upptäcktes Gunns Plains Cave (gunnsplainscaves.com.au), 30 mil söder om Ulverston. Från ingången leder 54 trappsteg ner under jorden. Grottorna består av fantasieggande kalkstensformationer. Lysmaskar sitter som tända stjärnor i taken. Grottan har formats av en underjordisk flod som rinner genom systemet. I floden lever fisk, ål och hummer. Har man tur kan man även få syn på näbbdjur. Det arrangeras dagligen guidade turer genom grottan.

Table Cape formar en färgsprakande plattform nära Wynyard. På den 180 meter höga udden odlas tulpaner i raka linjer. Våren är en ypperlig tid att komma hit då blommorna slår ut i ett färggrant lapptäcke. Likt Stanleys Nut är Table Cape en inaktiv vulkan. I närheten finns också en fyr. Från Rocky Cape National Park (parks.tas.gov.au/?base=3698) har du en vacker utsikt över havet. Kusten är klippig och dramatisk. Perfekt för fotografering. Det finns några kortare vandringsleder att ge sig ut på. Det finns också sandstränder att bada vid om temperaturen tillåter, exempelvis Sisters Beach.

Är du svag för vackra omgivningar ska du bege dig till Bridestowe Lavender Estate. Här odlas långa rader av lavendel som sedan handplockas och omvandlas till olja, tvål och andra produkter. Mellan början av december till slutet av januari blommar fälten i starka lila toner och bäddar in de böljande kullarna i mjuka blommor. Det tillhörande kaféet säljer bland annat lila lavendelglass. Vill du ha en utmaning kan du köra genom Tarkine Wilderness skogar. Vägen är Western Explorer Highway och kallas också för Road to Nowhere. Vägen är inte asfalterad men du klarar dig med tvåhjulsdrift. Western Explorer sträcker sig mellan Arthur River i nordväst till Corinna och Zeehan i sydväst. Du kör genom tempererad regnskog och får en verklig inblick i denna orörda del av Tasmanien.

Praktisk information

Planering och förberedelser

Tasmanien är inte som övriga delar av Australien. Temperaturen stiger sällan över trettiostrecket. Ön har ett klimat som mer liknar Sveriges. Under vintern kan det komma snö i bergen och temperaturen ligger under nollan. Packa därför med dig ordentligt med kläder. Det är också vanligt med mycket regn längs västkusten om det inte snöar. Sommar och påsk är populära tider att besöka Tasmanien, så boka boende i förväg (hotelscombined.com/Place/Tasmania.htm). Detta gäller även campingplatser.

Transport

Färjan Spirit of Tasmania fortsätter att plöja det vildsinta vattnet över Bass Strait mellan Melbourne och Devonport (spiritoftasmania.com.au). De erbjuder en till två avgångar per dag. Färjebolaget har dock fått tuff konkurrens av lågprisflygen. Prisvärda flyg går till Hobart och Launceston (wotif.com/Flights). Förutom det faktum att färja är miljövänligare kan du också ta med egen bil ombord.
Annars bör du hyra en bil på ön (wotif.com/Car-Hire). Det kommer att underlätta din resa avsevärt. Det är svårt att se Tasmanien med hjälp av kollektivtrafik, då är det bättre att följa med på en guidad tur (wotif.com/discover/australia/tasmania.d11200).

Utforska

Om du kommer med färja börjar resan i Devonport. Stanna ingen längre stund utan åk snabbt vidare till Narawntapu (parks.tas.gov.au/?base=3665) för att leta efter vilda djur. Där kan du också tillbringa natten i tält på någon av campingplatserna. Sakta ner om du kommer till nationalparken under kvällstid då det ofta är mycket djur i rörelse. Spana efter wombat och känguru. Kör sedan västerut mot Table Cape nära Wynyard. Kör upp mot den höga udden. Kommer du under våren så möts du av en spektakulär syn. Tulpanodlingarna står i blom och bildar långa färgglada rader. Oavsett när du kommer får du en häftig utsikt från den inaktiva vulkanen.

Därefter kan du bege dig till närliggande Rocky Cape National Park (parks.tas.gov.au/?base=3698). Den lilla nationalparken är vacker och har flera platser som är viktiga för det aboriginska samhället. Bada vid någon av stränderna om du vågar eller nöj dig med att vandra över de vassa klipporna. Det finns flera kortare leder att följa. Fortsätt sedan till den pittoreska staden Stanley. Besök någon av restaurangerna i byn för en bit mat och något att dricka. Kolla in de lokala konstverken. Ta dig sedan upp till The Nut till fots eller välj linbanan om du inte har kraft i benen.
Vägen fortsätter västerut längs kusten en bit. Vid Smithton svänger vägen in mot landet, förbi Marrawah och vidare mot Arthur River. Där kör du in på The Road to Nowhere eller Wilderness Explorer Highway som den också kallas. Trots namnet leder vägen någonstans. Du passerar Tarkine Wilderness vackra skogar under tiden. Det här är en oförstörd del av Tasmanien med tät regnskog och vild natur. Till slut kommer du till Corinna. Där kan du kryssa på floden Pieman. Glid sakta fram och spana efter djur. Från Corinna kör du till Zeehan. Därifrån kan du fortsätta upp mot Cradle Mountain (parks.tas.gov.au/?base=3297) om du har tid kvar på ön.