Tasmaniens högland (Central Highlands)

De tasmanska högländerna består av varierande natur. Från de öppna jordbruksmarkerna i öst till vildmarken i det kuperade bergslandskapet i väst. Hela höglandet är fullt av små sjöar. I skogarna växer fullt med cypresser. Under vintern bäddas området in i ett täcke av snö. Guideböckerna kallar sällan området för Central Highlands utan delar ofta in området i de fyra väderstrecken, öst, väst, norr och söder.

Högländerna ligger 1 000 meter över havet vilket gör det till den kallaste platsen på ön. Snöblandat regn, hagel och rusk är vanligt förekommande. Det sägs att här upplever man fyra årstider inom loppet av ett dygn. Och tycker du inte om vädret, vänta fem minuter. Kom därför förberedd med varma kläder, en skyddande skaljacka och ta med ett par rejäla kängor i packningen. Den mellersta delen av Tasmanien är glesbefolkad. I dag bor här inte mer än ett tusental personer. Byar som en gång i tiden var levande orter står i dag öde. Wadamanna, Poatina och Tarraleah är namn på orter som byggdes för de arbetande i området. Dammbyggen och vattenkraftverk skapade arbetstillfällen på ön. Många arbetare var nybyggare som kom med sina familjer från Europa. Orterna expanderade och fick köpcenter, postkontor och kyrka, men även bio och skola. I slutet av 1900-talet försvann arbetstillfällena och arbetarna flyttade. I dag finns många av dessa hus och byggnader kvar och vittnar om hur livet såg ut i orterna på den tasmanska landsbygden för ett sekel sedan.

Det brittiska arvet syns tydligt. Särskilt i de större städerna. De charmiga stenhusen med prunkande rosträdgårdar vittnar om nybyggarnas planer på att återskapa sitt hemland på den nya orten. Kanske var det ett sätt att dämpa hemlängtan. Kring orten Bothell finns landets äldsta golfbana med 18 hål. Under helger och veckoslut ökar högländernas befolkning. Då kommer fritidsfiskare som uppskattar de fiskrika insjöarna och där vill pröva sin fiskelycka. Det finns gott om stugor till uthyrning om du vill stanna till en helg eller kanske blir kvar längre. Här finns goda möjligheter till avkoppling med vandring och cykling.

Sevärdheter och upplevelser

Två kilometer öster om Derwent Bridge ligger Wall in the Wilderness (thewalltasmania.com.au). I flera år har skulptören Greg Duncan arbetat med att karva ut områdets historia i en 100 meter lång trävägg. Arbetet tar tid och är i skrivande stund ännu inte klart. Greg Duncans önskan är att väggen ska bli en blandning av konst och undervisning. Fotografering är inte tillåtet. 15 dollar inträde för vuxna, fem dollar för barn. På plats finns även personal som kan berätta mer samt ett trevligt litet kafé.

Alldeles öster om ikoniska Cradle Mountain-Lake St Clair National Park ligger en annan tasmansk favorit – Walls of Jerusalem National Park (parks.tas.gov.au/?base=27104). Parken med det bibliska namnet skyddas som världsarv och tillhör den tasmanska vildmarken. Branta berg i svart granit sträcker sig mot himlen och ett hav av cypresser breder ut sig. Walls of Jerusalem är en utmaning även för den vane vandraren. Hit finns ingen bilväg. Enda vägen in och ut är till fots. Det finns få skyltar så kunskap om hur man använder kompass och karta är avgörande. Vädret kan snabbt växla och bjuda på en blandning av hagel, regn, minusgrader och brännande sol. Men med de rätta förutsättningar är nationalparken oerhört givande att uppleva. Det är en av Tasmaniens vackraste platser som formats av smältande glaciärer. Den mest populära vandringen kan göras på en dag. Börja vid parkeringsplatsen vid Mersey Forest Road och beräkna nio timmars vandring fram och tillbaka. Vill du vandra längre krävs övernattning i tält. Läs mer på Tastrails (tastrails.com/walls-of-jerusalem).

Great Lake är Australiens näst största sötvattensjö och en välbesökt destination för fiskare. Sjön ligger en kilometer över havet och används också för elproduktion. Den närliggande lilla orten Miena är en populär utgångspunkt där det finns boende och campingplatser. Området kring sjön kan bli väldigt kallt, även på sommaren så varma kläder är ett måste. Det finns gott om öring i sjön och närliggande vattendrag men för att fiska krävs tillstånd. Läs mer på på Inland Fisheries Service (ifs.tas.gov.au) om du vill fiska på egen hand. Det enklaste är att följa med en lokal fiskeguide, exempelvis Fish Wild Tasmania (fishwildtasmania.com/fishing-tours).

Söder om Walls of Jerusalem National Park ligger Lake St Clair (parks.tas.gov.au/index.aspx?base=3462) som utgör avslutningen på den veckolånga vandringsleden the Overland Track. Lake St Clair är en vattenfylld dal och landets djupaste sjö som omsluts av majestätiska bergskammar. Besök informationscentret vid Cynthia Bay och ge dig sedan ut på en dagsvandring kring sjön. Campingplatser finns alldeles i närheten. Om du vill ta dig till andra änden av sjön kan du boka en plats på färjan (lakestclairlodge.com.au/about-lake-st-clair/lake-st-clair-ferry) som kör dit tre gånger om dagen.

Orten Bothwell är rik på historia. 1820 flyttade jordbrukare hit och många gamla byggnader står kvar än i dag. Strax norrut ligger Ratho Farm (rathofarm.com), landets äldsta golfbana som byggts ut och numera erbjuder 18 hål. Banan ligger i ett öppet landskap som länge trimmas av betande får och kor. Banan är öppen för allmänheten och att spela 18 hål kostar 40 dollar. Utrustning finns att hyra. Nästgårds ligger whiskydestilleriet Nant (nant.com.au) där besökare är välkomna på en guidad tur med eller utan smakprov.

Tasmanien har många vattenfall. Liffey Falls (parks.tas.gov.au/?base=1380) är ett av de mest storslagna. Vattenfallen ligger inom Liffey Falls State Reserve, norr om Great Lake. Det finns två vägar som leder till Liffey, en kortare men tuffare och en längre men lättare. Den korta leden är en kilometer lång och startar vid parkeringsplatsen ovanför fallen. Vägen är brant och oländig. Du ser skyltar mot fallen från väg C513.

Tasmanian Trail (tasmaniantrail.com.au) är en 480 kilometer lång led som sträcker sig tvärsöver hela Tasmanien, från Devonport i norr till Dover i söder. Leden passar dem som vandrar, cyklar eller rider och går längs många mindre orter och byar så övernattningsmöjligheter och andra bekvämligheter finns till hands. Tasmanian Trail är uppdelad i tre sektioner, varav en del går genom högländerna. Från Blackwood Creek, västerut mot Miena och sedan söderut mot Bronte Park, Victoria Valley och Ouse.

Orten Tarraleah sprudlade en gång av liv. Vattenkraftsarbetarna lämnade dock orten för andra jobb och Tarraleah började förfalla. Samhället rustades sedan upp av Julian Homer som lade 13 år på att rusta upp Tarraleah. Nu är orten ett turistmål där 33 hus i art deco-stil finns att beundra. Har du intresse för historia är detta platsen för dig.

Bra att veta

Turistinformation

I området kring högländerna finns inga officiella informationscenter. Närmsta turistbyrå ligger i Launceston och Oatlands. Men det finns några bra sidor att kolla in för mer info. Central Highlands (centralhighlands.tas.gov.au) riktar sig mer till boende än besökare men lägger upp en del information om vad som sker i området. Planerar du att vandra ska du också kika in på Tastrails (tastrails.com) som har massor med tips på ämnet. Även Discover Tasmania (discovertasmania.com.au) kan vara värt en titt.

Varningar och förberedelser

Kom väl förberedd. Högländerna är öns kallaste plats så bra klädsel är A och O. Vädret är ombytligt så räkna med en salig blandning av regn och bländande sol. Området är glesbefolkat och det kan ta ett tag att hitta någonstans att äta och sova. Men Tasmanien är ingen stor ö. Håller du dig i närheten av de större vägarna är både Launceston och Hobart endast några timmar bort.

Transport

Bussbolaget Tassielink (tassielink.com.au) kör mellan Strahan och Hobart och stannar däremellan i Queenstown, Frenchman’c Cap, Lake St Clair, Derwent Bridge, Bronte Junction, Tarraleah, Ouse, Hamilton, Gretna och New Norfolk. Bussbolaget Derwent Valley Link kör mellan Hobart och Bothwell. Men för mer rörlighet krävs tillgång till eget fordon. Bilar finns att hyra i exempelvis Launceston, Devonport och Hobart (wotif.com/Car-Hire).

Boende

Eftersom området är glesbefolkat och ligger utanför de vanliga turistmålen finns färre boendealternativ. Helger och röda dagar kan det vara svårt att få tag på ett rum någonstans, då fiskeentusiaster gärna besöker högländernas sjöar. Om du vill bo i en av de två större städer (med en befolkning på strax över 2 000 personer) ska du boka boende i antingen Hamilton (hotelscombined.com/Place/Hamilton_Tasmania.htm) eller Bothwell (hotelscombined.com/Place/Bothwell.htm). Föredrar du lite mer ödsligare trakter kan du njuta av en utsikt över Great Lake i Miena med omgivning
(hotelscombined.com/Place/Miena.htm).

Camping

Kring högländerna finns många möjligheter till camping. Du kan bo helt gratis vid Behune Park Camping Area. Campingplatsen ligger precis intill Lake Meadowbank. Här finns möjlighet att slå upp tält eller parkera husbilen. Enkla toaletter finns i närheten. Camping är tillåtet upp till sju dagar i sträck.

I regel kostar en plats på camping mellan ett par dollar och upp mot 30 dollar för en plats med elektricitet. En av de mest populära campingplatserna är vid Lake St Clair. Där kan det vara en god idé att boka i förväg om du anländer under sen vår, sommar eller tidig höst eftersom många vandrare vistas här före och efter Overland Track men det kommer också en hel del besökare som stannar över helgen.

Motell och stugor

Det finns flera trevliga budgetboenden i det inre Tasmanien. Ett av dem är Tarraleah Cottages and Cabins (hotelscombined.com.au/Hotel/Tarraleah_Cottages_and_Cabins.htm) som ligger i den gamla arbetarstaden Tarraleah. Två personer får betala från 110 dollar per natt för att hyra en av stugorna som finns i olika utföranden. Överväg också en visit till Bronte Park Village (hotelscombined.se/Hotel/Bronte_Park_Village.htm) där du har flera boendealternativ och prisklasser att välja på. Att bo på vackra Hamilton Inn (hotelscombined.se/Hotel/Hamilton_inn_Hamilton_Tasmania.htm) kostar från 110 dollar per natt och då ingår även en kontinental frukost. Huset byggdes 1826 av fångar och här finns nu förutom boende även ett kafé och en bar. Adressen är 10 Tarleton Street.