Tasmaniens östkust

Hav och stränder. Lugn och ro. I stark kontrast till Tasmaniens vindpinade och regnstänkta västkust är öns östra sida det mer semestervänliga alternativet. Östkusten är skyddad från hårda vindar och klimatet är torrt och soligt. Kusten kantas av stränder och grönskande nationalparker om vartannat. Tasmaniens östkust saknar hetsiga ungdomar och busslaster av turister. Det är en rofylld del av Australien med underbara skogar och skimrande stränder. Trafiken är minimal och vägarna krokiga vilket lockar till spännande resor. Men gör inte misstaget att underskatta körtiden. Att navigera längs de små vägarna tar fler timmar än man kan tro då motorvägar och raka sträckor är sällsynta. Föredrar du i stället att ta dig fram för egen maskin har du hamnat helt rätt. Östkusten är flack och väl lämpad för längre cykelturer. Här ligger små hamnstäder inbäddade bland skogsdungarna i den ljumma havsbrisen. Tasmaniens östra sida har också mycket att erbjuda finsmakare. I fiskesamhällena serveras pinfärska skaldjur och längre inåt landet hittar du Pyengana Dairy Company som tillverkar krämig ost som passar perfekt till picknickkorgen.

Halvön Freycinet är troligen östkustens populäraste plats. I Freycinet National Park ligger berömda Wineglass Bay med sin perfekt buktade strandremsa i kritvitt som sköljs av kristallklart vatten. Du kan nöja dig med att se stranden från utsiktsplatsen eller fortsätt längs de branta stentrapporna ända ner till vattnet för att känna sanden silas mellan tårna. Vill du se mer av omgivningarna kan du vandra hela Freycinet Peninsula Circuit under ett par dagar. I Coles Bay kan du hyra kajak för att ta dig ut på det stilla vattnet. När hungern gör sig påmind beger du dig till närliggande Freycinet Marine Farm för att smaka på ostron. Längre norrut ligger Bay of Fires orangefärgade lavar som täcker stenbumlingar och klippor i ett knastertorrt täcke kring magiskt vackra sandstränder. Städerna längs östkusten lever i symbios med naturen med små, charmiga tegelvillor och trevliga restauranger. I Bicheno samlas både surfare och barnfamiljer för att leka bland vågorna. För den naturintresserade finns fler nationalparker att välja och vraka bland. Inte långt från Bicheno ligger vackra Douglas-Apsley National Park, vars besöksantal ännu är blygsamt. Och inte att förglömma, den världsarvslistade och obebodda ön Maria Island som ligger 15 kilometer utanför kusten. Maria Island är helt bilfritt och som gjort för att upptäckas på två hjul.

Överblick

Upplevelser

Längs Coles Bay Road hittar du Freycinet Marine Farm (freycinetmarinefarm.com). Kom hit för att provsmaka Tasmanska skaldjur som odlas i de friska vattnen. Ostron, musslor och hummer tillagas av köksmästare med gedigen kunskap. Du kan också köpa med dig en påse skaldjur hem. Fortsätt på temat mat och ta en tur längre inåt landet. Sväng av vid St Helens och fortsätt mot Pyengana och gör ett obligatoriskt stopp vid Pyengana Dairy Company (pyenganadairy.com.au). Det familjeägda företaget har tillverkat ost sedan 1992 och har blivit flerfaldigt prisbelönade för sina ostsorter. Familjen Healey har nu breddat sitt sortiment och säljer förutom tolv olika sorters ost även milkshakes och annat smått och gott vid sitt Holy Cow Café. De serverar både frukost och lunch och dessutom finns lokala viner och cidersorter att skölja ner med. Fortsätt sedan vidare mot St Columba Falls (parks.tas.gov.au/?base=1409), ett av Tasmaniens högsta vattenfall. En kortare vandring genom eukalyptus och regnskog tar dig till fallen. Tidigare levde den Tasmanska tigern i dessa områden innan den utrotades, men lokalbefolkningen vill gärna påstå att de nyligen sett den strosa i omkring.

Aktiviteter

Maria Island är en bergig nationalpark med fordonsförbud. På ön har du stor chans att stöta på vilda djur och särskilt många fågelarter. Ön har höga sandstensklippor i färger av brons, guld och vanilj och långa stränder med mycket liv under ytan, så glöm inte badkläder och snorkelset. Det finns också flera historiska ruiner. Färjan till Maria Island går från Triabunna och resan tar 30 minuter (encountermaria.com.au/book-now). Genom färjebolaget kan du hyra mountainbike. Det finns inga affärer på ön så ta med dig allt du behöver för din vistelse. Ett annorlunda sätt att se östkusten och Maria Island är att anlända till ön via helikopter (wotif.com/things-to-do/east-coast-aeroplane-flight-maria-island-tour-with-lunch.a421593.activity-details).

Några kilometer norr om Bicheno ligger Douglas-Apsley National Park (parks.tas.gov.au/?base=3330). En lite undangömd nationalpark som ännu inte har tagits över av turisthorder. Douglas–Apsley har mycket att erbjuda vad gäller naturlig skönhet. Bland annat vattenfall, regnskog och fantastiska utsikter. Vandringsleden Leeaberra Track (parks.tas.gov.au/file.aspx?id=6602) går genom parken. Vandringen är på 28 kilometer och tar två dagar.

Sevärdheter

Det är ingen lätt match att ta sig till Wineglass Bay. Räkna med en timmes vandring enkel väg för att ta dig ner till stranden. Och då ingår väldigt många trappsteg i grova stenblock att ta sig upp och ned för. Att enbart gå till utsiktsplatsen kortar ner vandringen med en halvtimme. Kan eller orkar du inte gå hela vägen kan du välja en dagstur med Wineglass Bay Cruises som tar dig till platsen på ett mer behagligt sätt (wineglassbaycruises.com), eller rent av uppleva området från ovan (wotif.com/things-to-do/freycinet-peninsula-wineglass-bay-aeroplane-flight-tasman-sea-cruise.a421595.activity-details). Känner du för en utmaning kan du gå 31 kilometer långa Freycinet Peninsula Circuit (tastrails.com/freycinet-circuit) över två till tre dagar. Bay of Fires är en sträcka där kritvita sandstränder möter det azurblå Tasmanhavet. Vid flera av stränderna finns små campingplatser som är populära bland semestrande australier.
Binalong Bay utgör den södra delen av Bay of Fires och ligger i närheten av St Helens. Här finns en finkornig sandstrand och det är en bra plats för surfing med starka strömmar. Bicheno är en lugn hamnstad som vaknar till liv under sommarmånaderna. En mysig plats med mindre kaféer som lockar till sig både barnfamiljer och surfare som besöker Redbill Point.

Praktisk information

Planering och förberedelser

Likt resten av landet är det oklokt att komma hit under högsäsong. Om man trots allt gör det så bör man förboka sitt boende (hotelscombined.com/Place/Tasmania.htm) Det är särskilt viktigt mellan december och februari, men undvik också påskhelgen då Tasmaniens invånare gärna ser lite mer av sin egen ö.

Ta sig hit

Färjan The Spirit of Tasmania (spiritoftasmania.com.au) går mellan Melbourne och Devonport två gånger per dag under sommaren och annars en gång om dagen. Resan tar närmare tio timmar och du kan välja mellan att åka över dagen eller natten, men reser du över natten måste du boka en hytt. Det kan dock vara både billigare och smidigare att flyga. Dagliga flyg går från Melbourne och Sydney till städerna Hobart, Launceston och Devonport (wotif.com/Flights).

Ta sig runt

Östkusten lämpar sig väl för en längre cykeltur. Den östra sidan av ön är relativt flack och mindre regnig än den västra delen. Vår, sommar och höst är bra tider på året att cykla omkring. Ladda ner PDF-guiden för att hjälpa dig planera en cykeltur (eastcoasttasmania.com/wp-content/uploads/2014/04/Self-Guided-Cycling-Tour-Guide-Tasmania.pdf). Redline Coaches (tasredline.com.au) och Tassielink (tassielink.com.au) trafikerar östkusten men ingen av dem kör hela sträckan och bussarna går ibland glest. De går dock att kombinera med Calow’s Coaches (calowscoaches.com.au). Om du ringer och förbokar plats med Tassielink kan du ta med cykeln på deras bussar mot en extra kostnad. Annars finns biluthyrningsfirmor i de större städerna (wotif.com/Car-Hire). Eller häng med på en guidad tur (wotif.com/discover/australia/tasmania/hobart.d6052485/hobart-day-trips).

Utforska

Starta resan längs den 22 mil långa östkusten vid Mount William National Park (parks.tas.gov.au/?base=3622). Här skuttar vilda känguruer omkring i skogarna och har du tur kan du få syn på en tasmansk djävul. Långa öde stränder breder ut sig och solnedgångarna är magiska. Bila nedåt läng kusten och stanna till för att upptäcka eldröda Bay of Fires. Pausa vid Binalong Bay för ett dopp i det friska turkosa havet. Ät lunch med en fin utsikt över stranden vid restaurangen Moresco (morescorestaurant.com.au). De serverar mat med tasmanska smaker där fisk och skaldjur står i fokus.

Gör en avstickare från kusten vid St Helens. Följ Tasman Highway och sväng sedan av vid St Columba Falls Road. Fortsätt tills du kommer till skylten som visar mot St Columba Falls där du följer en kortare vandringsled mot ett av öns högsta och vackraste vattenfall (parks.tas.gov.au/?base=1409). Kör tillbaka ut mot kusten och gör ett stopp vid Pyengana Dairy Farmgate café (https://pyenganadairy.com.au/visit-us/). Prova deras goda milkshakes och köp med dig lite närproducerad ost. Forsätt nedåt och stanna när du når Coles Bay som är porten till Freycinet National Park. Tillbringa natten på någon av campingplatserna eller lyxa till det med en övernattning på Saffire Lodge (hotelscombined.com/Hotel/Saffire_Freycinet.htm) som har en oslagbar utsikt över halvön.

Nästa dag är det dags att se mer av Wineglass Bay, framröstad som en av världens vackraste stränder. Packa med en picknick och ge dig av mot stranden i tid, vandringen är populär och tar strax över en timme. Efter en stund lär du börja svettas rejält så glöm inte vattenflaskan. Efter halva tiden når du en utsiktsplats som är bra för att fotografera omgivningarna. Sedan följer grova stenblock som leder brant nedåt tills du når belöningen, underbara Wineglass Bay som ligger bland bergstoppar i granit. Stanna på stranden och ta ett uppfriskande dopp i det kristallklara havet. Har du tur kan du se delfiner simma längre ut.