Svensk-australiska filmen Waltzing Tilda

Att flytten till Australien och studierna via Sydney Film School skulle bli första steget mot en prisbelönt kortfilm, Waltzing Tilda, det var mer än månades gästbloggare kunnat drömma om.

Jag är väldigt glad att med detta inlägg fortsätta serien ”Månadens gästbloggare” här på SwedesInAustralia.com. I texten nedan berättar 25-åriga Jonathan Wilhelmsson från Mockfjärd med egna ord om hur det är att jobba inom filmindustrin tillsammans med australiensare, om att ”måla graffiti” på Sydneys Operahus och om arbetet bakom sin prisbelönta kortfilm ”Waltzing Tilda”. Trevlig läsning!

Foto; Jonathan Wilhelmsson med en kakadua. Text nedan skriven av Jonathan Wilhelmsson. Ett stort tack för hans bidrag!

En punkversion av den aussie typiska sången ”Waltzing Matilda”

Jag flyttade hit för ett och ett halvt år sen för att studera på Sydney Film School. Under mitt år på skolan skapade jag en kortfilm som heter ’Waltzing Tilda’. Det är en dramakomedi som handlar om titelkaraktären Tilda och hennes liv som den sista människan på jorden. Svenska artisten Carita Boronska har komponerat filmens musik och Erika Iljero och Henning Winnberg från Dala-bandet ’Dotty Blue’ har skapat filmens titellåt; en punkversion av den klassiska Australiska sången ’Waltzing Matilda’ som filmen fått sitt namn ifrån. Vi släppte filmen online för några dagar sedan och mottagandet har varit fantastiskt. Jag vill hemskt gärna berätta om för er om vårt projekt!

Foto; Jonathan Wilhelmsson, inspelning på Harbour Bridge.

Talangfull australiensare i sällskap av en svärande kanin

Filmen är gjord av mig själv och mina klasskamrater och är en samproduktion mellan Sydney Film School och Film i Dalarna. Jag har skrivit och regisserat filmen och min vän Raquel Linde från Spanien har producerat. Resten av teamet består till största delen av Australiensare. Huvudrollen spelas av en ung och otroligt talangfull skådespelare som heter Holly Fraser och filmens andra stjärna är kaninen Bandit som spelar Tildas vän Shane, en talande – och svärande – kanin.

Foto; Teamet från Waltzing Tilda vid Watsons Bay.

Sydney Tower demoleras och Operahuset täcks av graffiti i ett post-apokalyptiskt Sydney

Vi spelade in filmen för nästan precis ett år sedan på flera olika platser runtom Sydney. Vi fick bland annat tillstånd att filma vid operahuset, the Australian Museum samt ett känt, 150 år gammalt övergivet hotell. Filmen var ett väldigt stort åtagande, speciellt med tanke på de begränsade resurser vi hade tillgängliga. Många var inte helt säkra på att vi skulle klara av det. En av sakerna som lockade mig att göra filmen var att se om vi på en väldigt liten budget kunde återskapa en miljö som man oftast bara ser i stora Hollywoodfilmer, att skapa ett post-apokalyptiskt Sydney.

Med hjälp av erfarenhet jag har inom visuella effekter spelade vi in scener mitt i Sydney bland tusentals människor som jag sedan digitalt målade bort så att bara Tilda och kaninen Shane finns kvar. Vi har också ett par stora scener som har dragit till sig lite uppmärksamhet för att vi demolerar kända landmärken som Sydney Tower och Queen Victoria statyn, samt en scen där Tilda vandaliserar operahuset med graffiti.

Kortfilmen en hyllning till staden Sydney

Det är det första lite större projektet jag regisserat på engelska och det första jag spelat in i Sydney. Jag var inte säker på när jag skulle ha en chans att spela in ett sånt här projekt i Sydney igen så jag ville verkligen ta vara på det och nästan göra det som en liten hyllning till staden.

Om att ta australiensare till puben efter en arbetsdag

Att jobba med australiensarna har varit fantastiskt. De jobbar hårt och har en ganska lättsam attityd där inget ses som ett för stort problem för att kunna lösa. Jag tycker att de är lite varmare och öppnare än oss svenskar och blir glada om man tar dem till puben i slutet av dagen!

Foto; Teamet bakom Waltzing Tilda.

Möte med Mad Max regissör när Waltzing Tilda vinner pris

Filmen hade sin premiär på The 25th Sydney Film School Festival i december förra året. Där vann den pris för bästa film, bästa regissör, bästa producent, bästa klippare och publikpriset. Det var en otroligt rolig kväll och vi var så stolta. Något som var extra roligt var att George Miller, regissören till Mad Max var på festivalen. Filmen har också blivit utvald till the Depth of Field International Film Festival i USA och är en finalist och nominerad till ett pris på Stockholm Independent Film Festival som arrangeras i juli.

Det blev lite skryt lagom nu men jag ville så gärna dela med mig. När jag som 14-åring började göra filmer tillsammans med mina vänner i Mockfjärd trodde jag aldrig att jag en dag skulle göra film i Sydney och vinna priser. Det är otroligt roligt! Att flytta till Sydney har definitivt varit ett av de bästa besluten jag någonsin tagit och om du är sugen på att komma hit kan jag inte rekommendera Australien varmt nog!

Tack för mig!

Foto; Jonathan med känguru.

Se Waltzing Tilda på YouTube: www.youtube.com/watch?v=kgVzbK86aDI

Och följ oss gärna på Facebook: www.facebook.com/waltzingtilda