Mötet med den aboriginska kulturen

När man har bott i Australien i över åtta år, borde man då inte ha lärt känna den aboriginska kulturen någotsånär? Att känna till mer än den mörka historian som så drastiskt förändrade livet för Australiens ursprungsbefolkning. För mig ledde detta till att jag ställde frågan; vad har andra svenskar upplevt? Svaren vi fick var varierande.

Nedan kan du bland annat läsa om vad man som turist kan uppleva i Australien. Eller läs om det utmanande arbetet med avlägsna aboriginska samhällen och vad det kan innebära att vara aborigin i ett modernt västerländskt Australien. Texten är skriven av Therese Larsson, baserad på kommentarerer från flera svenskar i Australien via sociala medier.

Vad räknas som en aboriginsk upplevelse?

Här ute i Sydneys västra förort dundrar dagarna förbi i sin egen takt, med fullspäckat schema och hektiskt familjeliv. Men när inte ens de egna aussie vännerna uppmärksammar den aboriginska kulturen mer än vad barnen har gjort i skolan på NAIDOC Day, då blir man nyfiken. Vad har andra svenskar i Australien upplevt? Så därför testade jag att ställa frågan via sociala medier och insåg direkt att det var ett komplicerat och infekterat ämne. För vad räknas som en aboriginsk upplevelse? Svaren jag fick var flera.

Först och främst så har nog filmscener från Crocodile Dundee bidragit till bilden över att mötet med en aborigin betyder en halvnaken, mörkhyad person ute på Walkabout i bushen. För det andra så dyker genast bilder upp över samhällen där man skildrar och ärar uråldriga historier från Dreamtime. Men så behöver det alltså inte alls se ut. En aboriginsk upplevelse kan vara allt ifrån ett tillfälligt möte i staden till ett planerat besök i en aboriginsk commutity. Kanske är den heltypiska ljushyade personen med aussie slang bredvid dig på tunnelbanan av aboriginskt ursprung. Fortsättningsvis kan en aboriginsk upplevelse vara en guidad tur vid det välkända orangea-röda landmärket Uluru, Ayers Rock. Men så har vi också problematiken. Ett västerländskt Australien där missbruk, incest, kriminalitet, ohälsa och våld är det dagliga livet för avlägsna aboriginska samhällen.

Aboriginerna ibland oss

Utan att vi är medvetna om det stöter vi säkerligen allt som oftast på någon av aboriginskt ursprung. För så länge en person kan påvisa spår av genetiskt ”ursprungspåbrå” kan de identifiera sig som av aboriginskt ursprung. Så kanske är den ljushyade personen på din arbetsplats just densamma. De aboriginer som bor i städer lever antagligen likadant som de flesta andra, och går under samma jobb-avtal som vem som helst. Det finns dock speciella bidrag, stöd, universitetskurser, skolprogram och arbeten som är speciellt avsedda för just ursprungsbesfolkningen.

Turistens upplevelse beror på val av plats

När man kommer till Australien som turist vill man gärna besöka eller uppleva några av de typiskt australienska ikonerna eller besöksmålen. Se hoppande kängurur, få upptäcka klättrande koalor, dofta på eukalyptusträd men också uppleva utflykter till unika kulturella platser. Aboriginska platser. Den första platsen många tänker på då är Ayers Rock i Uluru-Kata Tjuta National Park. Men skynda, för om din dröm är att själv få bestiga den uråldriga monoliten börjar tiden bli knapp (förbjudet att bestiga monoliten träder i kraft oktober 2019). Oavsett vart du väljer att åka finns det en mängd guidade turer eller utmarkerade platser på kartan. Ett av de många sätt att få inblick i den aboriginska kulturen på. Men beroende på vart du åker kommer upplevelserna variera. För Australien är ett stort land där människorna är lika mångfacetterade som landskapet självt.

Att välja rätt souvenirer

Besöker man avlägsna samhällen kanske man kan bilda sig en uppfattning om hur den aboriginska kulturen faktiskt ser ut i dagsläget. Men befinner man sig en större stad är chansen liten. Visst kan man köpa målningar och en hel rad aboriginskt inspirerade souvenirer eller konst, men där gäller det att välja rätt. För merparten av vad som säljs i souvenirbutikerna är massproducerade ”made in China” och stöder inte det aboriginska samhället. Det måste stå klart och tydligt på produkten vart pengarna går.

Den flersidiga bilden av aboriginska samhällen

Hos en stor procent av de som identifierar sig som aboriginer har den traditionella aboriginska kulturen mer eller mindre suddats ut. Men det finns fortfarande en mängd samhällen där man bevarar traditionerna. Där man respekterar sina äldre, där de äldre fungerar som ”uncles” och ”aunties” för de yngre. Eller där uttrycken ”sis” och ”bro” är vanligt förekommande i en hälsning. Ett samhälle där man tar hand om de sina. Där man värnar om både människa och natur. Som en av svenskorna kommenterade via sociala media; en ”jätte-go community som känns som en andra familj”. Men så finns det också en annan sida. Beroende på det geografiska läget skiljer sig de aboriginska samhällena åt inte bara genom avstånd, utan också genom levnadsstandard. En av de svenskor som arbetar i en aboriginsk kommun i centrala Australien berättar. Om hur hon har sett sådant de flesta bara hört hemska rykten om.

Utmanande arbete för svenska i Australien

Den svenska kvinnan arbetar med 13 aboriginska samhällen varav de flesta har engelska som andra språk. Många är så kallade avlägsna samhällen på landsbygden. Antalet invånare i den minsta ”communityn” är så lågt som bara 80 individer och den största ligger på runt 600 individer. Alla samhällen som är ”avsides och avlägsna” erhåller samma kommunala service som andra, oavsett genetisk tillhörighet. Hon nämner äldreomsorg, ungdomsaktiviteter, barnomsorg, nattpatrull (typ väktare), sjukvårdsklinik, skola, general store, basketbollplan, softball/cricketplan med sittplatser, lekplatser, kommunal pool, gatlampor, soptipp, sophämtning… you name it. Dessutom så finns det sjukdomar (som endemisk trachoma) som i storstäder anses vara utrotade men som man fortfarande dras med i flera avlägsna aboriginska samhällen. Så det är inte avsaknaden av tjänster som gör arbetet utmanande. Nej, det är dagliga problem så som olika sorters missbruk, incest, kriminalitet, ohälsa och våld som gör livet mörkt för flera tillhörande de aboriginska samhällena.

Vad kan jag göra?

För mig som bor långt bort från dessa samhällen är det svårt att få grepp om problematiken och hur utbrett problemet är. Jag är ju inte enbart svensk nu, utan även australiensk medborgare. En medborgare som vill värna om den aboriginska kulturen och stötta där jag kan. Jag kan bara hoppas på att genom att stödja projekt, organisationer eller skriva på aktuella namninsamlingar att det påverkar det aboriginska samhällets utsikter till det bättre!

Tips!

Vill man stödja den aboriginska befolkningen finns det många organisationer som arbetar med bland annat läs- och skrivkunnighet och hälsa. Man kan stödja dessa ekonomiskt eller arbeta som volontär.

Ett par inkomna förslag på organisationer är NASCA  eller Creative Spirits.

För den som gillar att titta på film så har jag fått in några tips på sevärda filmer som på ett eller annat sätt avspeglar livet som aborigin. Dessa är; Rabbit proof fenceBran Nue DayUtopiaLast taxi to Darwin. Eller serien Redfern på Netflix. OBS! Filmerna och serierna berör inte alla typer av miljöer, förutsättningar och livsöden.

Mitt tack

För er som kommit hela vägen hit; jag hoppas att jag belyst några aktuella ämnen man som besökare eller boende i Australien kan stöta på. Med bättre förståelse för vår omvärld tror jag personligen att vi som människor tar bättre beslut i vardagen, stora som små. Rätta mig om jag har fel 😉

Tack alla ni som bidrog med kommentarer och era personliga upplevelser. Hoppas att jag inte förvridit något eller fått någon att känna sig personligt utsatt. Jag är medveten om att detta är ett ämne som kan utvecklas och har fler än en sida att belysa. Men på grund av bristande erfarenhet har jag valt att hålla artikel kortfattad. Men jag ser gärna att ni hör av er om ni vill dela med er av era egna erfarenheter eller tankar.

/Therese Larsson, Quakers Hill.