Svensk i Australien

Ambassaden och konsulaten

Sverige har en ambassad i Canberra och honorärkonsulat i Adelaide, Brisbane, Cairns, Darwin, Hobart, Melbourne, Perth och Sydney. Tillsammans utgör ambassaden och konsulaten Sveriges utlandsmyndighet i Australien och deras uppgift är föga överraskande att bevaka, företräda och främja svenska intressen på alla områden. En prioriterad uppgift för ambassaden i Canberra är att främja svenska ekonomiska intressen och tillsammans med Business Sweden (före detta Exportrådet) (business-sweden.se) har man arrangerat ett flertal evenemang för att främja den svenska exporten till Australien eller stimulera till investeringar i Sverige.

Ambassaden och konsulaten hjälper också svenskar som blivit utsatta för brott och kan ge råd om hur du bäst hanterar en eventuell krissituation. På deras hemsida (swedenabroad.se) hittar du reseinformation och svar på vanliga frågor vid utlandsresor.

Det ska dock sägas att om din nödsituation är självförvållad (till exempel om du inte har en reseförsäkring eller har spenderat hela reskassan och sedan söker ”nödhjälp”) så är chansen ytterst liten att ambassaden tar sig tid att hjälpa dig. Om olyckan är framme eller du blir svårt sjuk på resan är det viktigt att ha en bra försäkring som kan lösa problemen åt dig. Räkna inte med att utrikesdepartementet hjälper dig. Ambassaden är i regel sparsam med hjälp och fokuserar på att ge hjälp till självhjälp; råd om hur du för över pengar, kontaktar ditt försäkringsbolag eller anhörig och hur du kan komma i kontakt med advokat och läkare i Australien. I de flesta nödsituationer hänvisar ambassaden svenska resenärer till de olika försäkringsbolagens larmcentraler, till exempel SOS International (internationalsos.com/locations/asia-pacific/australia).

Om din nödsituation är täckt av din reseförsäkring så är det försäkringsbolaget som får hjälpa dig först, inte ambassaden. Ambassaden arbetar också med migrationsfrågor som när utlandssvenskar vill förnya sina pass eller när australier vill flytta till Sverige.

Konsulatens uppgift är att hjälpa ambassaden i olika ärenden. De fungerar som vallokal när du vill rösta i svenska val och hanterar utlämning av beställda pass och körkort. Eftersom konsulatpersonalen inte är avlönad sker dock hantering av myndighetsärenden på ambassaden i Canberra och det är till dem du ska vända dig om du har frågor kring konsulär hjälp, pass- och medborgarskapsärenden eller behöver hjälp med olika sorters svenska intyg.

Skaffa och förnya pass

Endast ambassaden i Canberra har utrustning för att utfärda svenska pass och det är dit du ska vända dig om du tappat ditt svenska pass eller måste förnya det. Att få ett nytt pass kräver två personliga besök; ett för att ansöka om passet och ta foton, samt ett för att kontrollera att passet lämnas ut till rätt person. Det är väldigt dyrt att beställa ett svenskt pass genom ambassaden i Australien (mer än 1400 kronor), vilket ska ställas mot kostnaden hemma i Sverige som ligger på runt 400 SEK. Den rutinerade emigranten väljer därför att förnya sitt pass när han eller hon råkar vara i Sverige på besök.

Canberra-ambassaden har några bra sidor med passinformation och du kan också läsa mer om pass på Polisens sidor om pass och nationellt id-kort (polisen.se/tjanster-tillstand/pass-och-nationellt-id-kort). Om du är dubbel medborgare och inte längre har ett giltigt svenskt pass kan du ansöka om ett nytt svenskt pass när du är i Sverige på besök (du reser alltså till Sverige på ditt australiska pass).

Det finns en del information för utlandssvenskar som söker pass i Sverige på ambassadens hemsida, men hör av dig till svenska polisen innan din resa så att du får med dig rätt dokument till Sverige. I sådana fall går det ofta bra att ansöka om passet i Sverige men begära att få det utlämnat i Canberra eller på något av konsulaten (kontakta ambassaden för information om detta).

I nödsituationer (om du har förlorat ditt pass) kan ambassaden i Canberra ställa ut provisoriska pass (även kända som nödpass). Glöm inte att se till att eventuella australiska visum överförs till ditt nya pass. Elektroniska visum är länkade till ditt passnummer och du behöver informera det australiska migrationsverket om att du har ett nytt pass så att de kan uppdatera dina passdetaljer i sina system.

Den svenska kolonin i Australien

Den svenska permanenta kolonin i Australien består av omkring 8000 svenskar och varje år beviljas cirka 40000 svenskar ett australiskt visum. I den senaste folkräkningen uppgav drygt 34000 australier att de var svenskättlingar och enligt samma folkräkning fanns de största svensk-kolonierna i de sydöstra delarna av landet. Flertalet av de 34000 svenskättlingarna härstammar från de svenskar som emigrerade i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Av någon anledning var emigrationen till Australien inte alls i samma omfattning som den svenska utvandringen till USA (dit över en miljon svenskar flyttade i slutet av 1800-talet).

Åka till Australien och träffa svenskar?

Ibland kan det vara skönt att få använda det svenska språket i samtalet med andra svenskar i en trygg social gemenskap där man kan utbyta erfarenheter och information. Om du vill komma i kontakt med andra svenskar och Sverige-relaterade evenemang (till exempel julkalas, kräftskivor, lekgrupper, gudstjänster eller after work-mingel) så finns det flera olika svenska klubbar och nätverk runtom Australien. Det finns grupper (Svenska Skolan) som anordnar hemspråksundervisning i svenska (upp till motsvarande gymnasienivå) och det finns flera olika sociala nätverk som ordnar fester och sociala aktiviteter för alla åldrar.

Svensk-Australiska organisationer

Sydney

 • Svenska Kyrkan i Sydney ligger på 96 Goulburn Street i Sydney (svenskakyrkan.se/sydney) och driver bland både lekgrupper för barn samt svenska Café Svensson.
 • Svensk-Australiska Handelskammaren (swedishchamber.com.au) ordnar varje månad After Work och andra evenemang med näringslivsvinkel. Avdelningen Young Professionals (YP) vänder sig till medlemmar under 35.
 • Julblotsorden Nordlingarna (nordlingarna.org.au) är ett måste för svensktalande män som bor i, eller besöker Sydney strax före jul.
 • Svenskor i Sydney (SIS) (svenskorisydney.org) vänder sig till svensktalande kvinnor.
 • Svenska Klubben (Swedish Club) i Sydney (swedishclubsydney.org.au) ordnar olika fester och evenemang, som till exempel kräftskiva och midsommarfirande.
 • Svenska Skolan i Sydney (swedishschoolinsydney.org.au) erbjuder hemspråksundervisning och aktiviteter för svenska skolbarn.
 • Svenska-Män-i-Sydney-Klubben SMISK (smisk.org.au) är ett opretentiöst gäng som träffas för att dricka öl en gång i månaden.
 • Det ypperliga svenska caféet Fika Swedish Kitchen (fikaswedishkitchen.com.au) ligger på 5B Market Lane, Manly.

Melbourne

 • Svenska Kyrkan i Melbourne (svenskakyrkan.se/melbourne) ligger i Toorak house, 21 St. Georges Road, Toorak, och anordnar förutom gudstjänster även lekgrupper, svenskt bibliotek och café.
 • Kvinnoförening SWEA ordnar också regelbundna träffar i Melbourne (melbourne.swea.org).

Canberra

Övriga Australien

Föreningar i Sverige

 • Australiska Nya Zeeländska Vänskapsföreningen (australien-nyazeeland.se) är en förening för svenska Australien-vänner.
 • Australian Business Council Sweden (australianbusiness.se) är ett nätverk för australier och australienvänner med bas i Stockholm.
 • Swedish Cricket Federation (swedishcricket.org) samlar svenska cricket-vänner som vill fortsätta spela efter att ha kommit hem från Australien.
 • AFL Sweden (aflsweden.com) organiserar Sveriges AFL-klubbar (Australian Rules Football) och samlar de främsta spelarna i landslagen Swedish Elks (herrar) och Swedish Ravens (damer).