Peter Oredssons bok når biblioteken

Visste du att flera bibliotek i Australien har böcker från svenska författare? Om inte så är det dags att du tar dig en titt. Man kan hitta titlar både på svenska och engelska. En av de senaste böckerna som biblioteken i Melbourne snart får in är skriven av svensk-australiska författaren Peter Oredsson. Hans nya bok The Sicilian Favour som utkom i slutet på förra året har haft stor framgång på Amazon.com.au (Kindle) och Book Depository (hard copy). När det gick upp för mig att författaren flyttade till Australien i mitten på 70-talet blev jag nyfiken. Vad kan en världsvan man som Peter ha för goda råd att dela med sig av till den svensk-australiska communityn? Testa om du likt mig misslyckas med att följa hans första råd.

Foto; Tack till författaren.

Med rötter ankrade i Sverige och framtiden i Australien – det är kronan på verket!

Efter att ha bott down under i mer än 40 år känner Peter Oredsson sig som en riktig aussie, men också en stolt svensk.  Vår författare medger att han fortfarande är prompt och punktlig, precis vad man kan förvänta sig av en svensk. Han känner sig lyckligt lottad att vara född i ett så bra land som Sverige och dessutom fått chansen att bo i Australien.  Det är som att ha ”det bästa av två världar” menar han i vår intervju. Och han skulle inte vilja ha det på något annat sätt!

Peter älskar förstås att besöka Sverige och då speciellt att köra runt och besöka barndomens minnesvärda platser. Författaren berättar också om hur hans resor världen runt har inspirerat honom i hans skrivande. Flera verkliga händelser från hans svensk-australiska liv har spelat en stor roll i skapandet. I hans förra bok Blood line incursion finns en mängd utvalda scener tagna direkt ur hans liv. Scener som väcker starka känslor för någon som själv lämnat Sverige för en okänd framtid i ett nytt och främmande land.

Lättare sagt än gjort…

När jag frågar Peter Oredsson om vad han tror är nyckeln till att känna sig hemma i Australien för nyanlända har han ett tydligt svar att ge. ”När man slutar jämföra Sverige med Australien och accepterar varje land för vad det är, först då kan man känna sig hemma. Men detta förutsätter att man slutat ha hemlängtan förstås!” Ett råd som låter lättare sagt än gjort om jag själv får säga det. För hur vackert Australien än är så har jag själv nog inte slutat jämföra länderna och en hemlängtan dyker upp allt som oftast om sanningen ska fram. Så jag antar att jag har en bit kvar vad gäller den biten. Men så är jag ju inte lika världsvan som Peter. Eller börjar få gråa hår heller för den delen. Åtminstone inte så många i alla fall…

Foto: Peter Oredsson, med tack till författaren.

En känslomässig berg- och dalbana

”Njut av ditt nya land! Sluta upp att jämföra det med Sverige!” är Peter Oredsson avslutande ord. Och för de som vill förstå hans resa bättre tillägger han förstås att de ska läsa Blood line incursion. För de nyfikna så kan jag berätta att det är just vad jag gjort, en non-stop emotionell berg- och dalbana minst sagt! Men nu; ögon på The Sicilian Favour som redan finns att låna i The National Library i Canberra. Annars kan ni kolla in hemsidan http://www.austinmacauley.com/book/sicilian-favour

Trevlig läsning!