South Australia

Populära destinationer i South Australia

Här hittar du en introduktion till några av de mest populära resmålen och aktiviteterna i South Australia. Mer inspiration och värdefulla tips inför en resa till just ditt drömresmål hittar du genom att följa länkarna under respektive destination. Men först, de populäraste topp fem destinationerna i South Australia följt av fler tips på resmål, samt vad du bör tänka på vid en resa i delstaten.

  • Barossa & Clare Valley; Vidsträckta fält pryds av prunkande vinrankor. Bland historiska byggnader och böljande kullar, strövande kor och välskötta gårdar finns hundratals vingårdar att besöka (wotif.com/discover/australia/south-australia/barossa-valley.d55249). Gör också ett besök till kraftverksdammen Barossa Reservoir där du kan förundras över dess akustik som gör att en person på andra sidan dammen (100 meter bort) kan höra precis vad du säger.
  • Kangaroo Island; Skuttande känguruer och wallabyer som strosar fritt i en vild, vindpinad natur med en intensiv grönska bland skrovliga klippblock. Koalor som vilar i eukalyptusträdens kronor, skrattande Kookaburras och en mängd andra fågelarter blandas med sjölejon som lapar sol på stränderna, ludna sälar och vaggande pingviner. En ö omgiven av sandstränder som gjorda för snorkling, surfing och badäventyr (wotif.com/discover/australia/south-australia/kangaroo-island.d181687).
  • Fleurieu Peninsula; Känd för sin Shiraz men också South Australias egen gourmetdestination med flotta restauranger i överflöd. I Fleurieus naturområden strövar vilda djur och parkerna är fulla av inhemska växter. Landskapet ramas in av en klippig kust och milslånga saltstänkta stränder. Gamla fyrar blickar ut över havet och vågorna bjuder in till surfing i världsklass (wotif.com/things-to-do/search?location=Fleurieu%20Peninsula,%20South%20Australia,%20Australia).
  • Coober Pedy; Ett månlandskap punkterat av schweizerosthål? Snarare synen av en röd ökenmatta med hål från utgrävningar där människor letar efter ädelstenar. Välkommen till Coober Pedy, världens opalhuvudstad. Ett område så torrt och hett att man valt att bygga sig en stad under mark. Ett besök till denna excentriska lilla stad ”mitt ute i ingenstans” är som inget annat (wotif.com/things-to-do/search?location=Coober+Pedy).
  • Adelaide; Festivalernas och sinnenas stad. Konst-, mat- och kulturevenemang avlöser varandra (wotif.com/discover/australia/south-australia/playford/adelaide/adelaide-central-business-district.d6051337). Nordost om staden ligger Port Adelaide med sina omåttligt populära flasknosdelfiner. Eller låt en skakig spårvagn ta dig hela vägen ut till strandorten Glenelg för att varva ner och släppa loss (wotif.com/discover/australia/south-australia/adelaide.d6051330/adelaide-beaches).

Inledning

Cityliv med spännande mat, kultur, shopping eller festivaler i överflöd bjuder huvudstaden Adelaide på. Där avlöser det ena evenemanget det andra. Med en enkel dagsutflykt kan man snabbt byta ut stadens arkitektur mot ringlande floder, böljande kullar och lummiga berg där vingårdar med europeiska anor tar dig till en annan tid och plats. Shiraz-älskande vinsmakare gillar säkert ett besök i Barossa Valley och för Riesling-fantasten ligger Clare Valley och bara väntar på att få avnjutas. Gillar man friluftsliv finns bergskedjor och vackra vandringsleder, cykelvägar och nationalparker att utforska. Eller varför inte en golftur med sköna gröna banor där kängurur hoppar omkring.

Ta dig inåt landet, ett sista stopp innan grönt går mot brunt och öknen tar vid. Port Augusta står i skarp kontrast till de lummiga vingårdarna kring Adelaide. Staden är belägen i utkanten av öken och med bergsryggen Flinders Range i fjärran. Sen är det tålamod och tid som gäller, för i Northern South Australia väntar tomheten, The Outback. Spikraka vägar och en horisont som aldrig tycks ta slut. Här breder öknen verkligen ut sig. Passar den som vill bila runt, men man måste gilla öde slätter. Utmana både dig själv och fordonet genom att testa på oasfalterad väg mot Oodnadatta Track.

I opalstaden Coober Pedy möter du en ovanlig syn, byggnaderna ligger flera meter under jorden för att mota bort den tryckande ökenvärmen. Västerut väntar ännu mer öken. Nullarbor Plain. Om du korsar den evighetslånga slätten kantad av ett fåtal buskar dyker så småningom den massiva saltsfyllda sjön Lake Eyre upp. Vill du inte bila själv? Låt då någon erfaren guida dig genom naturens alla under; upptäck öknens krafter på ett säkert vis, vilda naturreservat, följ med till bergsryggens topp för en panoramavy eller studera den stjärnklara himlen vid ett observatorie.

Byt ut ökensanden för milslånga kuster. Besök orter för soldyrkare, vindsurfare, festprissen eller förverklikga drömmen om att möta flasknosdelfiner. Ta med fiskespöt, snorkelutrustning eller förbered dig på att dyka med hajar vid Port Lincoln vid halvön Eyre Peninsula i sydväst. Eller besök Fleurieu och Yorke Peninsula, två landtungor (halvöar) bara en till en och en halv timmes färdväg söder om Adelaide. Föredrar du landlivet hittar du ett överflöd av vilda djur i en rå natur omgiven av en lockande mystik på Australiens tredje största ö, Kangaroo Island.

Destinationer i South Australia

Ta dig till och runt delstaten

I större städer och huvudstaden kan du använda dig av kollektivtrafiken för att ta dig runt, i de mindre orterna är det egen transport som gäller. Att ta sig mellan städer och orter kan man göra antingen genom att hyra bil, åka tåg eller buss. Det klassiska tåget The Ghan kör norrut mot Darwin medan The Pacific kör mellan Sydney i öst och Perth i väst. Vill du testa ånglok kör Pichi Richi österut mor Quorn. Den som föredrar flyget kan ta sig till och från huvudstad ända till ökenstad. Men flyget går bara några gånger i veckan och inte till alla destinationer, så det gäller att planera sin resa. För de som gillar spontanitet och flexibilitet är det bil som gäller. För de som vill hyra bil rekommenderar jag att man tittar närmre på ämnet under Hyra eller köpa bil. Där förklarar vi hyrbilstermer, vad du bör tänka på, ger alternativ och länkar för olika sorters bilresande. I serien South Australia kan du läsa mer om vilka transportmedel som gäller under vissa utvalda populära destinationer. Det finns flera alternativ för guidade turer runt städerna och de större orterna.

Tänk på

Reser du till Southern Australia från en annan delstat är det viktigt att tänka på att du inte får ha med dig vissa matvaror in, som exempelvis frukt och grönsaker. Läs mer på Interstate Quarantine (interstatequarantine.org.au).

För den som planerar att bila längs med kusten via Western Australia och South Australia gäller det att köra moturs för att undvika åka mot extremt kraftiga vindar från “The roaring forties”.

När du planerar din vistelse till South Australia är det viktigt att undersöka gällande temperaturer och väder, Southern Australia är trots allt landets hetaste och torraste delstat. Se noga över vad för slags resemål som passar just dig; cityliv, stranden, öken eller naturupplevelser. Och visst kan man gör allt – men se då till att göra det på ett sätt som passar just dig. Tillhör du typen som är äventyrlig och spontan och inte räds en utmaning? Eller föredrar du en lugn och stillsam semester med guidade turer och säkra val? Välj vad du känner dig bekväm med och se till att boka in under rätt årstid för att passa dina aktiviteter – och packa därefter! Se dessutom till att ha koll på hur du ska transportera dig från den ena platsen till nästa. Du vill inte bli fast i väntan på en kollektivtrafik som knappt existerar. Och om du gillar att bila – glöm då för all del inte tålamodet hemma. Avstånden kan kännas extra långa om du beger dig in i ökenområden, och se till att ha förråden med proviant och bränsle välfyllda.