Snowy Mountains

Snö och vita bergstoppar är inte det man brukar förknippa med Australien. Att temperaturen ens skulle kunna sjunka under nollan känns befängt. Men tänk om. För i den sydöstra delen av delstaten New South Wales ligger de australiska alperna och bergen Snowy Mountains. Kontrasterna är slående. Under vintern bäddas eukalyptusträden in i mjuka snötäcken och solen gnistrar över bergen. Detta är ett av två alpina områden i landet. Och skidåkning är stort i dessa trakter. The Snowies är en del av bergskedjan The Great Dividing Range och ligger alldeles på gränsen till den södra delstaten Victoria. Med karga berg och snöfall varje år finns flera skidanläggningar utspridda runtomkring. Städerna Thredbo och Persisher, Charlotte Pass och Selwyn Snowfields lever upp under vintern och lockar till sig äventyrslystna i allmänhet och skidåkare i synnerhet. Säsongen är kort men intensiv. Mellan början av juni och slutet av augusti är backarna öppna och snökanonerna jobbar för fullt för att serva åkarna med pudervita pister. Högsäsong innebär också arbetsmöjligheter. Ungdomar flockas till orterna för att arbeta på anläggningarna under vintern. Efter att ha tillbringat långa dagar i trånga pjäxor kan du sedan vila ut på någon av orternas restauranger. Koppla av med lite god mat och lyssna på livemusiken som fyller luften. Men se till att du har pengar på fickan. En skidsemester här är långt ifrån billig.

Är varken skidor eller snowboard riktigt din grej går det lika bra att komma hit under de varmare årstiderna. Det finns gott om aktiviteter att ägna sig åt när snön smält bort och värmen trevande återvänder. Bergen lämpar sig väl för härliga vandringar med underbar utsikt. Upptäck klara vattendrag och insjöar och stanna till när du känner för det. Kom hit under våren då vildblommorna slår ut och klär om bergen i sprakande färger. Många sällsynta växtarter trivs i de alpina landskapen. Utmana dig själv och ta en mountainbike längs en av många fina leder. Det finns flera hundratals kilometer att tillryggalägga om du känner för det. Och det finns alternativ som passar både nybörjare som mer erfarna cyklister. Eller prova på hästridning tillsammans med informativa guider som visar vägen genom dalar och över slätter och få en annan vy över bergen. Och glöm inte att utforska de spöklika grottorna vid Yarrangobilly Caves med dess stalagmiter och vida vattenpölar. Oavsett årstid finns det något att göra kring Snowy Mountains.

Sevärdheter och upplevelser

Upptäck och utforska

Kosciuszko National Park (nationalparks.nsw.gov.au/visit-a-park/parks/kosciuszko-national-park) är den största nationalparken inom delstatens gränser. Och här finns också landets högsta bergstopp, Mount Kosciuszko på 2 228 meters höjd. Från Thredbo kan du spara på krafterna och ta en sittlift upp till toppen av berget. Liften är öppen även under sommaren. På väg till pisterna inom Kosciuszko National Park kommer du med säkerhet att passera antingen Jindabyne eller Cooma (visitcooma.com.au). De är små lantliga städer som lever på närheten till skidanläggningarna. Jindabyne ligger närmare ingången till nationalparken. Inom Kosciuszko finns fyra anläggningar. Perisher, Thredbo, Charlotte Pass samt Selwyn Snowfields.

Perisher Blue (perisher.com.au) är samlingsnamnet för området bestående av Perisher Vallery, Guthega, Mount Blue Cow och Smiggin Holes. Perisher Blue är den största och populäraste skidanläggningen i Snowy Mountains. Här finns skidbackar av varierande svårighetsgrad. Det finns många olika boendealternativ samt ett bra utbud av restauranger. Thredbo (thredbo.com.au) är också ett bra alternativ. Här finns bra backar och de längsta pisterna i Snowy Mountains. Det finns även bra offpistmöjligheter. Thredbo Village är den mest pittoreska av alla anläggningar. Det finns ett bra utbud av aktiviteter att ägna sig åt efter en dag i backen, såsom simning och spabehandlingar. Thredbo har öppet även under sommaren. Vandring, fiske och hästridning är populära sommaraktiviteter. Guiden Nev arrangerar hästridningar genom pittoreska Thredbo Valley (thredbovalleyhorseriding.com). Ingen tidigare erfarenhet krävs.

Charlotte Pass (www.charlottepass.com.au) ligger vid foten av Mount Kosciuszko och är inte helt lätt att ta sig till. Vill du komma undan horder av besökare och barnfamiljer kan detta vara något för dig. Backarna är kortare men också lugnare. För att komma hit måste du åka snötransport, så kallad Snowcat som går från Perisher till Charlotte Pass (charlottepass.com.au/getting-here.html). Boka genom informationscentret eller den resort du bor på. Resan kostar ungefär 100 dollar tur och retur per vuxen. Selwyn Snowfields (selwynsnow.com.au) passar bättre för en familjesemester. Anläggningen är familjeägd och anses vara en utmärkt plats att lära sig åka skidor på. Med många lättare backar kan du jobba upp självförtroendet efterhand innan du beger dig ut till de mer avancerade pisterna. Det finns en bra skidskola för de yngre.

Snowy Mountains är inte bara snö och skidor. Resorterna håller på att växa fram som sommardestinationer. Med sin vackra kuperade terräng och alpina miljö lämpar det sig väl för vandringar. Kosciuszko National Park erbjuder många möjligheter för den som tycker om natur och fotogeniska vyer. Med ett nätverk av slingrande stigar går det att ta sig fram både till fots eller på två hjul. Allt fler entusiastiska cyklister har börjat hitta till Kosciuszko och dess många leder, och då särkilt Thredbo Valley Trail. Under våren och sommaren är nationalparken särskilt vacker då blommorna täcker marken (snowymountains.com.au/things-to-do/activities/bushwalking-hiking).

Gör också ett besök vid kalkstensgrottorna Yarrangobilly Caves (visittumut.com.au/exploring/yarrangobilly-caves.aspx). Följ med på en guidad tur för att lära dig mer om geologin och de ursprungliga invånarna kring Yarrangobilly. Eller upptäck den största grottan South Glory på egen hand. Men glöm inte ficklampan. Besök informationscentret för mer information och hjälp med bokning och kartor. Det ligger vid den norra ingången till Kosciuszko National Park.

Uteliv

Smakar det så kostar det. Åtminstone om du är i Snowy Mountains. Räkna med saftiga priser var du än vänder dig. I Thredbo är Central Road 2625 (thredbo.com.au/restaurants-bars/central-road-2625) vid 17 Friday Drive ett populärt kafé med en mix av asiatiska och australiska smaker. De lagar mättande frukostar med pannkakor och stekta ägg, men välj gärna deras frukostburritos. Luncherna består av värmande grytor, soppor och fullproppade mackor. Och de serverar det godaste kaffet i Thredbo. The White Spider (eiger.com.au/index.php/our-restaurant.html) är en trevlig restaurang som tillhör Eiger Chalet vid 1 Wheatley Road i Perisher Valley. Här hänger en del lokalinvånare för att äta sig mätta eller ta en öl. En bit utanför Jindabyne Vid Werralong Road ligger Snowy Vineyard Estate (snowyvineyardestate.com.au). Sedan 1980-talet har söta viner bryggts här. Det finns även olika ölsorter att prova.

Bra att veta

Turistinformation

Det finns fyra informationscenter kring Snowy Mountains. Du hittar dem i Tumut, Jindabyne, Tumbarumba och i Cooma. I Jindabyne finns ett stort och hjälpsamt informationscenter med tillhörande kafé och biosalong vid Kosciuszko Road (snowymountains.com.au/visitor-centre/snowy-region-visitor-centre). Här finns kartor att hämta och massvis med information. De har öppet mellan 08:30 och 16:30 hela veckan. Besök också den officiella hemsidan Tourism Snowy Mountains (snowymountains.com.au) innan avfärd.

Varningar och förberedelser

Snowy Mountains är ett av få områden i Australien som har fyra skilda årstider. Mellan juni och augusti är det skidsäsong. Vädret kan ändras snabbt i bergen, så var förberedd på att temperaturen kan sjunka utan vidare. Packa tillräckligt med utrustning, varma kläder och vatten, och kolla väderleksrapporten innan du ger dig ut (bom.gov.au). Ska du besöka Kosciuszko National Park gäller en inträdesavgift som du kan köpa på plats vid ingången till parken.

Transport

Kör du en tvåhjulsdriven bil inom Kosciuszko National Park under vintern måste bilen utrustas med snökedjor. Du kan hyra snökedjor från bensinstationer i området. Tänk också på att vissa vägar kan vara avstängda, så håll dig uppdaterad genom Live Traffic NSW (livetraffic.com/desktop.html). Närmaste flygplats är Canberra Airport. Hit flyger bland annat Virgin och Qantas (wotif.com/Flights). Att köra från flygplatsen tar ungefär två och en halv timme. Du kan hyra bil på flygplatsen (wotif.com/Car-Hire).

Flera bussbolag kan ta dig till Snowy Mountains från de större städerna. Greyhound (greyhound.com.au) är det största bolaget och kör dagligen från Canberra och Sydney till Thredbo och Jindabyne.

Boende

De allra flesta boendealternativen kring bergen är byggda för skidåkare och ligger därmed i närheten av skidbackarna. Se till att boka i tid om du kommer under högsäsong. Flera resorter har även öppet under sommar, vår och höst, men långt ifrån alla. Var beredd på att priserna är avsevärt mycket högre under vinter än sommar. Budgetalternativ finns hos Thredbo YHA (hotelscombined.com/Hotel/Thredbo_YHA.htm) vid 2 Buckwong Place. De har gångavstånd till backarna.

Bo mitt i smeten av Thredbo Village hos Kasees Apartments & Mountain Lodge (hotelscombined.com/Hotel/Kasees_Apartments_Mountain_Lodge.htm) vid 4 Banjo Drive. Med en strålande utsikt över bergen och de snötäckta skogarna är det svårt att bli missnöjd. Hyr någon av deras egna lägenheter och vila upp dig i deras Mountain Lodge. Hoppa in i bastun och njut sedan av en sprakande brasa på kvällen. Boali Lodge (hotelscombined.com/Hotel/Boali_Lodge.htm) vid Mowamba Place är ett fint bed and breakfast som riktar sig till semestrande familjer. Stanna här några nätter och betala lite extra så slipper du planera måltider. Frukost, lunch och trerättersmiddag tillagas av kockarna i köket varje dag. Boali Lodge ligger centralt i staden, bara en kort promenad från allt du kan tänkas behöva.

Längs Summit Road hittar du Smiggins Hotel and Chalet Apartments (hotelscombined.com/Hotel/Smiggins_Hotel_Chalet_Apartments.htm). På ett bekvämt avstånd till skidliftarna är det bara att knäppa på skidor eller snowboard och ge dig ut i snön. Ett härligt alternativ för barnfamiljer som vill bo nära backarna. Dock en aning dyrt, men håll koll på hemsidan. Ibland har de vettiga reapriser. I Charlotte Pass har du många alternativ att välja på (hotelscombined.com/Place/Charlotte_Pass.htm).

En lördag i Snowy Mountains vintertid

08:00 – Starta med Central Road

Ta det säkra före det osäkra och häng i Thredbo hela dagen. Starta upp systemet med en redig frukost på kaféet Central Road 2625 vid 17 Friday Drive i Thredbo Village. Gå inte miste om deras frukostburritos som gör dig redo för de snöpudrade pisterna. Skölj ner med en kopp varm choklad eller en mugg med starkt kaffe.

11:00 – Mot backarna

Håll dig österut under förmiddagen kring Merrits Mountain. Där finns flera gröna och blå backar du kan värma upp i. Ta liften The Cruiser upp till toppen och välj en lämplig nerfart, exempelvis den tre kilometer långa High Noon Cruiser. Från marknivå kan du ta Gunbarrel Express upp till the Glades och sedan åka västerut mot High Noon igen. Fortsätt också upp till de mittersta backarna med liftarna Sponars och Antons, där du hittar fler blå backar.

13:00 – Burgare bland bergen

Skiner solen är det svårt att slå ett stopp vid Frostbite Café som ligger vid High Noon, mellan Gunbarrel Express och Antons T-bar (thredbo.com.au/restaurants-bars/frostbite-kiosk/). Här serveras enkel mat utan krusiduller, och det finns fler alternativ. Prova deras wagu bacon & egg burger och avnjut måltiden utomhus.

16:00 – Sista åket

Efter lunch beger du dig till backarna i väst. Ta Kosciuszko Express till Eagles Nest om du känner för en utmaning. Härifrån leder några svårare pister som rankas som svarta backar. Än längre västerut finns Funnel Web, en svart backe på strax över tre kilometer. Det finns också en del bra offpist-backar du kan kolla in i dessa områden. World Cup och Super Trail är två andra långa men lite lättare nerfarter.

18:00 – Restaurangbesök

Vid Bernti’s Mountain Inn finner du restaurangen Bernti’s Grill (berntis.com.au/restaurant). Här serveras saftigt kött av högsta kvalitet tillsammans med välbalanserade viner. De har också fräscha vegetariska rätter såsom vårrullar och spaghetti. Tycker du om skaldjur finns goda ostron från närliggande kustorten Tathra. Restaurangen har en inbjudande atmosfär och är även ett trevligt val på sommaren.

20:00 – Klassisk afterski

Efter att ha tömt nästintill all energi bland backarna så får du vila ut. Det är dags att ta av pjäxorna. Besök Apres Bar som tillhör the Denman Hotel (thedenman.com.au/food-drink/apres-bar). Nyligen renoverat och smakfullt inrett är det en självklar kvällsdestination för lokalinvånare som turister. Beställ in en cocktail eller håll dig till en hederlig kall öl.

Karta

Google Maps