Skatt och pension i Australien

Annons

Du måste ha ett Tax File Number

Precis som i Sverige måste du betala inkomstskatt på pengarna du tjänar och för att kunna göra detta måste du kunna identifiera dig hos det australiska skatteverket. Skatteverket heter ATO (Australian Tax Office) (ato.gov.au) och eftersom Australien inte använder personnummer så har man infört personliga id-nummer för skattefrågor som kallas Tax File Number (TFN). Ditt TFN är unikt för dig och ditt skattekonto och syftet är att hjälpa skatteverket att matcha skattebetalningar mot rätt person. När du skriver kontrakt med din arbetsgivare så måste du ange ditt tax file number så att din skatt betalas in på rätt konto.

Ditt TFN är ett 9-siffrigt nummer och är lätt att skaffa via skatteverkets webbsajt när du väl är i Australien. Det är gratis att skaffa ett TFN och alla som försöker ta betalt av dig för att hjälpa dig med detta försöker lura dig på pengar. När du väl skickat in din ansökan tar det 1-2 veckor innan du får ditt TFN.

Tänk på att ditt TFN är ett sätt att identifiera dig så för att skydda dig mot identitetsstöld bör du vara försiktig med vem du uppger ditt TFN för.

Att deklarera

Att deklarera kallas att lodge a tax return och innebär precis som i Sverige att du anger vad du tjänat under året och antingen får du betala extra skatt eller så får du skattepengar tillbaka.  Om du har fått lön under din tid i Australien så skall du betala skatt, även om du bara tillbringat några månader i landet under en Working Holiday-vistelse. För att avgöra vilken skattesats som gäller för just dig så gör ATO en bedömning om huruvida du anses vara bofast i Australien, eller om du är en gästarbetare som har sin skattehemvist i ett annat land än Australien. Reglerna som avgör om du har din skattehemvist i Australien eller inte är redovisade på ATO:s hemsida under avdelningen Work out your tax residency (ato.gov.au/Individuals/international-tax-for-individuals/work-out-your-tax-residency), och skattesatserna är i allmänhet lägre för den som i ATO:s ögon har sin skattehemvist i Australien.

Den skatt du ska betala beräknas utifrån din inkomst under det gångna skatteåret, vilket löper från 1 juli till 30 juni varje kalenderår. Skattesatserna för varje år hittar du på ATO:s sida Individual Income Tax Rates (ato.gov.au/rates/individual-income-tax-rates). Sista dagen att deklarera är den 31 oktober varje år och de flesta som deklarerar gör detta online via ATO:s webbsajt och deras tjänst myTax (ato.gov.au/Individuals/Lodging-your-tax-return) som i sin tur kräver att du skaffat ett myGov-konto först (my.gov.au).

En bra överblick över hur du går tillväga är ATO:s sida Lodging your first tax return (ato.gov.au/individuals/lodging-your-tax-return/lodging-your-first-tax-return).

Om du åker hem till Sverige före det är dags att deklarera och tror att du kan få tillbaka skatt så kan du deklarera i förskott. Detta kallas att lodge early och hur du gör förklaras på ATO:s sidor Leaving Australia – what you need to know (ato.gov.au/Individuals/International-tax-for-individuals/Going-overseas/When-you-leave-Australia) samt sidan Lodging your tax return early (ato.gov.au/individuals/international-tax-for-individuals/going-overseas/lodging-your-tax-return/lodging-your-tax-return-early).

När du ber om skatten tillbaka; kom ihåg att också ansöka om att få ut den pension som betalats in på ditt pensionskonto. Läs mer om detta i avsnittet om pension nedan.

När du deklarerar skall du ange huruvida du är Resident for Tax Purposes. För de flesta svenska besökare som är i landet och jobbar är svaret ja. Om du till exempel är i Australien på Working Holiday-visum och har varit i landet i mer än 6 månader under skatteåret så ses du som Resident for Tax Purposes. På samma sätt anser ATO att du har din skattehemvist i Australien om du är i landet för att studera i mer än sex månader.

Glöm inte att ha koll på dina lönespecifikationer, där det står vem du jobbat för och hur mycket som betalats i skatt för dig. I slutet av skatteåret, eller vid slutet av din anställning, får du ett skattebesked från din arbetsgivare med din totala lön och skatt angiven. Spara det pappret, det är mycket användbart när du senare ska deklarera. Se också till att du har ett australiskt bankkonto för att ta emot din skatteåterbäring.

Att anlita ett företag (tax agent) för att deklarera för dig

Om du inte orkar deklarera själv så kan du be ett företag om hjälp, och dessa företag kallas tax agents. Jag deklarerar alltid på egen hand, men om du hellre anlitar något att göra jobbet åt dig så är Taxback.com (taxback.com) ett företag som jag hört att många svenska backpackers och utlandsarbetare varit nöjda med.

Skattesatser

Precis som i Sverige är inkomstskatten (skatten du betalar på din lön när du arbetar) progressiv vilket innebär att du betalar en högre andel av din inkomst ju mer du tjänar. Moms i Australien kallas G.S.T. (Goods and Services Tax) och är på 10%.

Annons

Du hittar skattesatserna för inkomståret 2018-2019 på ATO:s sida Individual Income Tax Rates (ato.gov.au/Rates/Individual-income-tax-rates) och i kommande tabeller.

Skattesatser 2018-2019 för bofasta i Australien

Om du är resident for tax purposes så gäller för inkomståret 2018-2019 att alla inkomster under $18 200 är skattefria. Den högsta marginalskatten är 45% för årsinkomster över $180 000. I tillägg till inkomstskatten så måste de flesta australiska hushåll också betala en Medicare-skatt (för att täcka sjukvårdskostnader) på 2%.

Tabellen nedan sammanfattar vad för inkomstskatt du måste betala på de pengar du tjänar under skatteåret 2018-2019 (inkluderar inte Medicare-skatt).

Inkomst Skatt att betala Total skattesats
0-$18 200 Ingen 0%
$18 201-$37 000 19¢ på varje $1 över $18 200 0-9,65%
$37 001-$90 000 $3 572 plus 32,5¢ på varje $1 över $3 700 9,65-23,11%
$90 001-$180 000 $20 797 plus 37¢ på varje $1 över $90 000 22,78-30,05%
$180 001 och uppåt $54 097 plus 45¢ på varje $1 över 180 000 30,5- 45%

Skattesatser 2018-2019 för bofasta i utlandet

Om du inte är resident for tax purposes utan istället beskattas som utlandsboende på tillfälligt besök i Australien så gäller för inkomståret 2018-2019 annorlunda skattesatser. För låga inkomster måste du betala 32,5% i skatt, och detta höjs sedan gradvis till 45% för riktigt höga årsinkomster.

Tabellen nedan sammanfattar vad för inkomstskatt du som non-resident måste betala på de pengar du tjänar under skatteåret 2018-2019 (återigen exklusive Medicare-skatt).

Inkomst Skatt att betala Total skattesats
0-$90 000 32,5¢ på varje $1 32,5%
$90 001-$180 000 $29 250 plus 37¢ på varje $1 över $90 000 32,5% till 34,8%
$180 001 och uppåt $62 550 plus 45¢ på varje $1 över 180 000 34,8% till 45%

För låginkomsttagare rör det sig alltså om ganska ordentligt med pengar i skillnad mellan att taxeras som resident eller non-resident for tax purposes.

Pension

Pensionssystemet kallas Superannuation, vilket ofta förkortas Super i vanligt tal (en.wikipedia.org/wiki/Superannuation_in_Australia). För dig som anställd är det viktigt att känna till att din arbetsgivare är tvungen att betala in 9,5% av din lön i en pensionsfond (du kan välja själv i vilken sparfond dina pensionspengar sätts in).

För dig som är permanent boende i Australien sätts varje månad du får lön pengar in på ditt pensionskonto och när du går i pension så kan du förhoppningsvis leva på dessa pengar. För dig som bara är i Australien under en kort tid finns möjligheten att ta ut dina pensionspengar i förtid när du åker tillbaka till Sverige.

Att få ut dina pensionspengar i förtid kallas att få en Departing Australia Superannuation Payment (DASP) och det lättaste sättet att få ut dessa inbetalade pensionspengar är att göra en gratis ansökan om detta till skatteverket genom deras webbsajt (ato.gov.au/Forms/Applying-for-a-Departing-Australia-super-payment).

Läs mer i serien Inför resan.<< Jobba i AustralienStudera i Australien >>

204 Responses to Skatt och pension i Australien

 • Therese Larsson

  Hejsan Ella,

  Ursäkta sent svar, Anders har varit otillgänglig, försöker nu gå igenom obesvarade meddelanden. Du har säkert redan hittat svaret på din fråga, men annars ska det gå att själv välja vilken super du föredrar, annars brukar företagen som ofta har backpackers eller korttids-arbetande redan ha en fond de betalar in på. Du kan sedan få detta utbetalt när du lämnar landet, se : https://www.ato.gov.au/Individuals/International-tax-for-individuals/Coming-to-Australia/Working-holiday-makers/
  Hoppas att allt gick bra under din resa!

  Mvh Therese

 • Ella

  Hej! Tänkte bara höra med dig om du vet om det är värt att skaffa ett super konto trots man ev bara ska jobba en månad. Tacksam för svar

 • Emma

  Hej! Vad händer om man Inte deklarerar eller intr gör det i tid? Vad kan földerna bli? Och hur deklarerar man? Förstår Inget med australiens taxes

 • Joanna

  Hej Anders!
  Hittade denna tråd och tänkte att jag drar en chansning att få svar.
  Jag befann mig i Australien 2012 feb – dec så 11 månader.
  Jobbade 6 månader av dessa och där nere sökte jag efter TAX return osv, något var krångligt och man var ung och dum och lät det vara utan åkte bara vidare till asien.
  Nu 5 år senare får jag ett brev hem som säger att jag har Dept på ca 1900 dollar vilket känns helt galet.

  Jag har hittat alla mina gamla lönespecar och avtal som tur är men jag undrar om du vet hur jag ska gå tillväga ?
  De står nämligen att den höjs varje år med 8.87 % och då är egentligen min fråga om den gjort de alla 5 år med, jag har ALDRIG hört eller fått något innan detta men min adress osv stämmer så om de skickat ut innan borde det ha kommit fram..

  Jag vill självklart göra rätt för mig men undrar om det går att få en ny prövning och om det var mindre när väl skatten gjordes första gången. För jag lämnade in till ett skattekontor som sa att jag skulle få pengar tillbaka men de kom aldrig sen väntade sverige och jag orkade inte ta tag i allt hemifrån ..
  Men så kommer detta som en chock .

  Jag vill så gärna åka tillbaka någon gång och vill som sagt göra rätt men fattar inte hur detta kan ske 5 år efter..

  Har du några svar på mina frågor ?
  Tacksam :)

 • S

  Hej!
  Hur fungerar skattebetalningen om jag jobbar t.ex. 4 månader under mitt working holiday visa? Betalar man skatt på det man tjänar eller ej? Om så är fallet, vilken land betalar jag till då? Sverige eller Australien?
  Tacksam för snabbt svar!

  • Anders Liljeqvist

   Hej S,

   Du betalar skatt på din lön precis som när du jobbar i Sverige, men du betalar in skatten till skatteverket i Australien. I de flesta fall så betalar din arbetsgivare in skatten åt dig direkt till skatteverket, och du får (precis som i Sverige) din lön efter skatt insatt på ditt australiska bankkonto.

   -Anders.

  • Emma

   Kolla frågan under tack!

 • Hanna W

  Hej!
  Jag har nu gjort min TAx return men hur vet jag att den har gjorts rätt? kommer pengarna bara vara inne på mitt konto en dag? Jag gjorde det för 2-3 veckor sedadn men jag har inte fått in mina pengar eller ens ett mail om det. Verkar det vanligt?
  Tack på förhand
  Hanna

  • Anders Liljeqvist

   Hej Hanna,

   I mitt fall brukar jag få ett slutbesked via epost eller post inom 2-3 veckor från att jag deklarerat. Om jag sedan angett mitt konto rätt så kommer pengarna in på kontot inom en vecka efter det.

   -Anders.

 • ERIX

  HEJ! är det kostar att ansöka att ansöka TFN? jag har betalat 65 dollar till en bekant för att ansöka TFN.

  • Anders Liljeqvist

   Hej Erix,

   Nej, det är gratis. Det tar väl en kort stund att fylla i formuläret, men det australiska skatteverket tar inte ut någon avgift för att ordna ett TFN åt dig.

   -Anders.

 • Alicia

  Hej!

  Jag har läst igenom kommentarerna till detta inlägg och hittar inte riktigt svaret på min fråga. Jag var i Australien mellan november 2015 – juni 2016 och bodde i en och samma stad i ganska precis ett halvår. Under denna period jobbade jag i ca 4 månader för ett stort företag som i princip bara anställde backpackers. Jag blev ombedd att skaffa ABN istället för TFN, vilket vad jag förstår innebär att ingen skatt har dragits.

  I och med att jag har tjänat under 18 000 dollar har jag trott att det inte är någon fara om jag inte deklarerar, men jag är osäker. Skulle jag deklarera blir jag antagligen skyldig staten pengar. Det känns lite surt eftersom jag med TFN hade kunnat kräva samma summa pengar tillbaka. Hur ska jag göra? Kan jag strunta i att deklarera? Jag tror att jag har tjänat omkring 4000 dollar.

  Tacksam för svar!!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Alicia och ursäkta sent svar (jag har varit på långresa / semester till Sverige).

   1. Nu ska man i och för sig deklarera, men jag har inte hört talas om någon som råkat ut för problem hemma i Sverige p.g.a. att de inte lämnade in en deklaration efter sin resa till Australien.
   2. Jag stör mig lite på företag som gör som din arbetsgivare gjorde. De säger åt dig att starta ett litet enmansföretag istället för att ta hand om skatt och lön åt dig som de borde när de anställer dig. Nu sitter du med ansvaret att göra redovisning för din enskilda firma, och deklarera rätt. Enkelt för dem, men lite fult, särskilt om de inte påminde dig om att ta ut extra pengar för dina extra admin-kostnader, och för den moms som du som enmansföretagare blir skyldig att betala i din deklaration.
   3. Jag tror dock att du fortfarande kan kräva pengarna tillbaka. Eftersom jag inte själv har en enskild firma (jag jobbar antingen som anställd med TFN, eller så driver jag ett aktiebolag) så vill jag inte ge dig konkreta tips på hur du gör bäst. Antingen försöker du att deklarera själv som Sole Trader via ATO:s hemsida, eller så använder du ett företag som hjälper dig, till exempel Taxback.com.

   Lycka till,
   -Anders.

 • Angeliqa

  Hej Anders!
  Jag har läst igenom kommentarer och frågor till din blogg och det verkar som att du har väldans bra koll på det här med skatt.

  Jag bodde i Australien 2012-2014 på WH visum och student visum och har deklarerat en gång för första tiden men har 1-2 deklarationer kvar att göra. En större och en mindre.

  Jag har gått igenom mina papper och det verkar som att mina arbetsgivare dragit alldeles för lite skatt på mig (av drygt $8000 på typ ett år så har de dragit typ $300). Jag vet inte hur det kan ha blivit såhär men något måste ju gått fel.

  Nu när jag slår in detaljerna på ATO’s hemsida så säger de att jag är skyldig $3000+… Då undrar jag följande: första gången jag deklarerade genom en taxagent så fick jag tillbaka allt jag betalt i skatt.

  Om jag nu betalt för lite men ändå får tillbaka allt i slutändan, då jag jobbat mer än 6 månader och har lämnat landet, måste jag ändå betala det? För att sedan få tillbaka det så att säga?
  Eller måste man betala en viss del oavsett?
  3000 känns ju lite väl häftigt.
  Denna djungel är så enorm och jag vet inte riktigt vart jag ska vända mig men har ingen större lust att betala $3000 utan att ifrågasätta. Det känns alldeles för mycket då jag ju varit långtidsboende i Australien…
  What to do? :)

  Tack så mycket för en fantastisk blogg, bra svar och mycket användbart innehåll!

  • Hej Angeliqa,

   Nej, om din deklaration landar i att du bara ska betala $300 så behöver du inte göra en högre inbetalning först som sedan studsar tillbaka till dig. Du behöver bara betala den skatt du är skyldig dem.

   Lycka till,
   -Anders.

 • Ina

  Hejsan Anders! Jag har redan lämnat australien i December, och då mitt bankkonto kostade pengar avslutade jag det. Men, nu måste jag ju få tillbaka skatten! Hade ju kunnat be dem föra över till min pojkväns konto, men tänkte bara höra med dig om du känner till om det kan lösas så dem sätter in på mitt svenska? Tror jag läste någonstans att dem kan skicka en check? Så förvirrande!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Ina,

   1: Jag har aldrig hört talas om någon som fått tillbaka skatteåterbäring till ett svenskt konto. Jag får den alltid till mitt australiska konto och har inte hört om någon som tagit ut pengarna via en kompis konto eller via check.
   2: Om du lyckas få ut det som en check eller till din partners konto så skriv gärna här och berätta hur det gick!

   -Anders.

 • Daniel

  Hej Anders,

  Jag har arbetat under 1 ar i Australien, och ska avslutar nu min anstallning, har betalt skatt enligt gallande skattesats for en inkomst pa 150.000 AUD/year.
  Vilka summor pratar vi om att fa tillbaka pa ett ungefar? Gallande sin superannuation, kan man flytta hela summan till Sverige, eller fastnar en del i avgifter o skatter?

  Tack pa forhand

  mvh
  Daniel

 • Adam

  Hej Anders!

  Jag har lite funderingar kring det här med tax back nu när det börjar närma sig hemresa för mig.

  När jag lämnar Australien kommer jag att ha varit här i strax över 6 månader, under min tid här har jag bott i Melbourne strax under 3 av dessa och rest resten av tiden.

  Jag har jobbat ihop cirka 6100$ under min tid i Melbs men har endast betalat ca 650$ i skatt.

  Nu när det handlar om deklaration, tror du jag kommer bli klassad som recidence for taxation purposes om jag gör deklationen när jag kommit hem i Juli och skatteåret är slut? Eller spelar der någon roll om man skulle göra en early lodge?

  Vad händer om jag struntar i att deklarera? Får jag ett inkassobrev hemskickat då eller liknande?

  Skulle vara segt att åka på att betala ~1400$…

  Tack på förhand

  • Anders Liljeqvist

   Hej Adam,

   Det låter som att du kommit undan med att betala väldigt låg skatt och risken verkar mest vara att du kan få betala ytterligare. I mina öron låter det osannolikt att man kan hävda att du är resident for tax purposes.

   Om du struntar i att deklarera så får du såvitt jag vet varken någon böter eller inkassobrev. Jag känner inte till några fall av svenskar som åkt tillbaka hem utan att deklarera och sedan råkat ut för problem.

   -Anders.

 • Stefan

  Hej Anders

  Jag är på WH visa och bor i Brisbane sedan 28 januari. Började jobba 20 februari och planerar att stanna här och jobba tills september för att sedan åka till Adelaide och avsluta där i några månader innan hemresa till Sverige i december. Nu undrar jag om du tror att jag kan bli klassad som ”resident for tax” och inte behöva betala så mycket i skatt då jag kommer att bo och jobba drygt sex månader i Brisbane fast under 2 olika skatteår ?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Stefan,

   Ja det tycker jag. Även om du har bott i landet bara några månader när du först deklarerar så är ju uppenbarligen din plan att stanna som permanent boende. Jag skulle försöka hävda att jag var resident om jag var du.

   Lycka till,
   -Anders.

 • Agnes

  Hej Anders!
  Jag är på mitt andra WH och måste tyvärr flytta hem i början av juli. Förra året använde jag en tax agent som gav mig tillbaka all skatt trots att jag bara jobbat från mars! Helt underbart. Dessvärre kan jag inte be samma snubbe igen utan står mellan valet att göra det online eller anställa en annan tax agent. Problemet är att efter 1 juli förra året jobbade jag på 3 olika ställen ( pga farmarbete) där jag betalat låg skatt och nu detta året har jag varit arbetslös till nu, och nu jobbar jag svart. Har skaffat mygov/Ato-konto och skulle inte ha något emot att göra det online om inte bara det verkar som att jag jobbat för kort tid så de ger mig hög räntesats istället. Vad tror du? Det är ju lättare att övertala en person än en dator?

  Ursäkta romanen, det blir lite långt.
  Tack för din tid

  • Anders Liljeqvist

   Hej Agnes,

   Jag tror att eftersom du har jobbat i total 18-24 månader så tror jag att du har en god chans att hävda att du bör deklareras som om du är bofast. Å andra sidan så har du jobbat svart eller redan fått minimalt med skatt dragen av arbetsgivaren och risken är därför att du åker på att betala kvarskatt. Jag skulle personligen göra det själv via sajten, och inte oroa mig för mycket då du varit boende i landet en så lång tid.

   -Anders.

 • matias

  Hej Anders,

  Jag är på Working holiday och har två skilda jobb på olika restauranger. Eftersom man endast kan ”claim the tax-free treshold” från en arbetsgivare åt gången så undrar jag om jag kan byta företag? Dvs. nu när jag börjat få mera timmar från det andra företaget så skulle jag hällre kräva tax-free tresholden från dem. Måste jag då skriva nya kontrakt med företagen eller hur kan jag gå till väga?

  Tack på förhand,

  • Anders Liljeqvist

   Hej Matias,

   Jag vet faktiskt inte, jag har inte självt haft flera arbetsgivare samtidigt. Prata med din arbetsgivares löneavdelning.

   Dock så är det inte så mycket att oroa sig för. Detta är det samma som att jämka i Sverige, d.v.s. du vet redan att du kommer att tjäna så lite i år så att du kommer att få skatt tillbaka, så därför så ber du att inte få skatten dragen redan från början. Oavsett handlar det bara om att tidigarelägga lite skatteåterbäring. Även om du inte jämkar så kommer du få skatten tillbaka när du senare deklarerar.

   -Anders.

 • Isabel

  Hej Anders!

  Tänkte höra med dig om du har bra koll på DASP? Jag har nämligen fått tillbaka min Super från Australien efter att ha bott där i över ett år men de drog ju omkring 40% i skatt. Är det pengar som jag kan få tillbaka genom att deklarera? Har letat och letat men hittar inte något bra svar på detta.

  Tack på förhand!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Isabell,

   Eftersom jag är permanent boende i Australien har jag aldrig gjort en DASP själv. Att de drog 40% tycker jag låter väldigt högt. Mitt tips skulle vara att kanske prata med ett företag som taxback.com, som kanske kan hjälpa dig gör en deklaration och spara lite pengar. Först skulle jag dock ställa samma fråga i vår Facebook-grupp ”Svenskar i Sydney” där säkert flera andra har haft samma erfarenhet och kan dela med sig av goda råd.

   -Anders.

 • Brian Borglund

  Tack Anders för att jag slapp skriva i Svenskar i Sydney och fråga någonting som det redan finns svar på din sajt! Om bara ALLA andra som skriver där kunde vända sig hit först! :D

 • Stefan

  Hejsan Anders.

  Jag jobbade i Australien 2011, sex månader i Sydney. Jag kunde inte styrka tillräckligt väl att jag ”intended to stay for six months” osv. Fick en återbetalning på 1800 dollar. I dåläget orkade jag inte kämpa emot. Jag betalade inte in några pengar. Vad kan konsekvenserna bli förutom att jag inte får resa in i Australien igen? Skulden ligger ju antagligen kvar..

  • Anders Liljeqvist

   Hej Stefan,

   Jag vet inte, men kan väl bara säga att jag aldrig har hört talas om några svenska backpackers som fått inkassokrav i Sverige från australiska skattekontoret.

   -Anders.

 • josephine

  Hej! Jag ska precis ansöka om min taxback. Jag mins inte det exakta datumen jag började jobba på min arbetsplatser i Australien. Behöver jag veta det? Hade lite olika jobb bland annat frukt plockning där jag endast var ett fåtal arbetsdagar behöver jag ha med detta i min deklaration? Eller kan jag ta med det arbeten jag hade en längre tid?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Josephine,

   Jag tror inte att du behöver de exakta datumen, men även om du bara betalat 2 dagar på ett jobb tror jag att du kommer att behöva deklarera den inkomsten.

   -Anders.

 • Hanna

  Hej Anders!

  Har en liten fundering angående ”tax back”. Det är nämligen så att jag sedan den 3e september har varit anställd på café här i Sydney och kommer att lämna jobbet och även landet den 15e december. Hur gör jag då för att ansöka om skatten tillbaka? Gör jag det då i förskott(efter sista lönen i december) eller deklarerar jag som vanligt innan den 31a oktober och sedan en en ytterligare gång efter? Är du med på hur jag menar? Har inte så bra koll på det där med ”tax back” haha..
  Tack på förhand!

  • Hanna

   15e november*

  • Anders Liljeqvist

   Hej Hanna,
   Du kan deklarera i förskott om du är på väg att lämna landet. Tyvärr tror jag att du måste deklarera på papper då online-tjänsten (senast jag kollade) inte tillåter dig att deklarera före skatteåret är slut. För några år sedan så fixade jag pappersblanketter åt en vän för att deklarera i förskott, men kanske är det lättaste att prata med ett företag som ordnar din deklaration åt dig. T.ex. taxback.com: http://www.swedesinaustralia.lnk.taxback.com/

   -Anders.

 • Emma

  Jag planerar på att bo och jobba i Sydney i cirka 5 månader och sedan resa runt i landet 1 månad. Kommer jag då kunna klassas som resident for tax purpose och få tax refund eller är det säkrast att jobba en månad till för det?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Emma,

   Min gissning är att du inte kommer att klassas som resident for tax purposes om du är där i bara 6 månader. Om du kommer undan med 7 månader vet jag inte – jag skulle prata med en skattekonsult för att vara säker.

   -Anders.

 • Jenice

  Hej! Har bokstaven Ö i mitt namn. Hur ska jag skriva i ansökan?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Jenice,

   Jag skulle ha använt samma stavning som i ditt visum, dvs OE istället för Ö.

   -Anders.

 • Sara

  Hej Anders!
  Jag har, som säkert så många andra, helt och hållet missat att man kan bli betalningsskyldig om man inte kryssar i ”resident for tax purposes”. Nu är jag betalningsskyldig och måste betala innan november. Vad händer om jag inte betalar? Och om jag kan argumentera för min sak (bodde dock bara i Sydney i 4 månader och jobbade under den tiden) och säga att jag skrev i fel ruta, är det någon idé att ringa dem då från Sverige? Eller får jag bara betala?

  SÅ tacksam för svar!

  Kram Sara

  • Anders Liljeqvist

   Hej Sara,

   Om du inte betalar så kommer du att ha en obetald skatteskuld i Australien antar jag. Huruvida de kommer att försöka kräva ut den av dig via svenska skatteverket har jag tyvärr inte koll på. Jag har ställt en fråga om detta till f.d. backpackers i Facebook-gruppen ”Svenskar i Sydney” (som jag är admin för):
   https://www.facebook.com/groups/SvenskarISydney/
   Eftersom du bor i Sverige blir det nog svårt att hävda att du är resident, men huruvida de kommer att kräva pengarna av dig i Sverige vet jag tyvärr inte.

   -Anders

 • Malin

  Hej Anders,
  jag har läst igenom kommentarerna ovan men inte riktigt hittat något svar på en fråga jag har…

  Jag kom till Australien i oktober -14 och började jobba som au pair. Jag jobbade exakt i sex månader och reste sedan runt i Australien innan jag i slutet av maj begav mig till Nya Zeeland.

  Av någon anledning skaffade jag aldrig ett TFN (tror det var en kombination av att min värdfamilj hade sagt att de skulle hjälpa mig eftersom att jag skulle skatta samt att jag själv glömde bort det när de inte nämnde det igen). Min lön låg på $240 i veckan men jag fick bara in $186 på mitt australienska konto så skatta gjorde jag ju, men jag hade aldrig ett TFN som sagt.
  Innan jag lämnade sen sa min värdfamilj att de skulle hjälpa mig med tax backen då de alltid tog hjälp av en tax agency, så jag har inte ägnat någon större tanke åt det. Idag fick jag dock ett mejl av min värdmamma där hon vill ha en kopia på mitt TFN-dokument, något jag inte har.

  Min fråga är vad som händer nu? Kan jag ansöka om ett TFN nu såhär i efterhand och använda till tax backen? Jag menar, de har ju uppenbarligen inte behövt något när jag började jobba så det finns ju inga tidigare uppgifter om det.
  Eller är det helt enkelt för sent? Och vad kommer hända i så fall – kommer jag inte få någonting tillbaka, kommer jag bara få en liten summa tillbaka eller kommer jag få betala ännu mer?

  Blir så himla sur på mig själv så här i efterhand att jag inte tog tag i det för innan jag åkte ner visste jag ju att man behövde ett TFN men när min värdfamilj/min arbetsgivare inte frågade om det glömde jag som sagt helt enkelt bort det…

  Tack på förhand!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Malin,

   Om du inte har något TFN så tycker jag att du borde försöka ansöka om ett i efterhand c/o din värdfamiljs adress. Sedan deklarerar du med hjälp av det.

   -Anders.

 • Svea Alkelöv

  Hej,
  jag undrar om det finns något straff eller avgift om man är sen att deklarera?
  Var i Australien på working holiday visa hösten 2012 och hade mycket problem med mina arbetsgivare, fick inte ens min lön utbetald på ena stället. Betalade Taxback.com för att hjälpa mig med deklarationen då jag lämnade landet efter bara någon månad. Jag blev så upprörd av taxbacks fordran på ca 250 dollar att jag struntade i att betala. Efter 2månaders emailande fick jag till slut ett svar. De krävde 87dollar +15dollar för hanteringen av mitt ärende plus att de ansåg att jag var skyldig att betala 150dollar i skatt (trots att jag bara tjänat totalt ca 250dollar under hela vistelsen och hade ansökt om att få flera obligatoriska utbildningar återbetalda), de gav mig heller ingen uträkning på hur de fått fram summorna på vad jag är skyldig i skatt så jag inte kunde kontrollera att det stämde. Nu funderar jag på att plugga på universitet i Australien men denna deklaration hänger över mig som ett spöke.
  Har försökt att deklarera på ato.gov.au men kan inte skapa en inloggning för jag saknar australiensiskt telefonnummer. Har inte heller kvar australiensiskt bankkonto eller dokumenten från arbetsgivarna, vet inte om jag kommer kunna fixa detta så långt i efterhand. Vet du om man kan anlita någon annan än dessa taxback och liknande? Har tappat tilliten till dem tyvärr efter allt detta.
  Vill så gärna bara få detta gjort men mår superdåligt över att kanske få straff eller att aldrig mer kunna besöka Australien pga detta.
  Mycket tacksam för din hjälp!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Svea,

   Jag tycker inte att du ska må dåligt. Jag skulle inte oroa mig så mycket. Jag har aldrig hört talas om någon som inte fått komma tillbaka in i landet på grund av att de inte deklarerat. Det låter som att det rör sig om så små summor och att det är väldigt krångligt för dig att i efterhand försöka göra din deklaration, så jag hade personligen inte brytt mig om att skicka in någon deklaration om jag var du. Inget officiellt råd, men det är vad jag själv hade gjort. :)

   -Anders

 • linnea strand

  Hej! Jag undrar om det är så att man får samma tax file nummer om man åker tillbaka och jobbar igen efter 9 år? Mvh/linnea

  • Anders Liljeqvist

   Hej Linnea,
   Gör inte en ny ansökan utan använd samma tax file number som du använde första gången i landet. Det är ditt personliga nummer. Om du förlorat det kan du gå till australiska skatteverket ATO och be om hjälp med att ta reda på ditt gamla nummer.

   -Anders.

 • Christoffer

  Hej!

  Jag har nu varit i Australien i snart sju månader och ska inom en snar framtid lämna för Nya Zeeland. Jag ska därför stänga ner alla mina konton och dylikt här. Och då undrar jag genast hur lång tid det tar att få tillbaka skatt och pensions pengar? Finns det någon chans att snabba på processen?

  Tack på förhand, Christoffer.

  • Anders Liljeqvist

   Hej Christoffer,
   För mig har det tagit omkring 2 veckor att få in skatteåterbäringen på kontot efter att jag deklarerat. Hur lång tid det tar när du deklarerar i förskott (skatteåret tar ju slut 30 juni) vet jag inte, men kontakta ATO så kanske de kan hjälpa dig att behandla din deklaration snabbare.
   Lycka till,
   -Anders.

 • Klara

  Fortsättning på förra kommentaren:

  Tror du att jag har en chans att argumentera för att jag varit en resident for tax purposes? Jag har bott i en och samma lägenhet i 6 månader, haft full-tids jobb i 6 månader och enbart varit i Sydney och jobbat?

  Tack igen,
  Klara

  • Anders Liljeqvist

   Hej Klara.

   1: Om din arbetsgivare redan har gett dig 3000 mer i lön så är det bara att gratulera. De flesta jag känner till får skattesänkningen som skatteåterbäring senare istället.
   2: Om du kan visa att du är bofast i Sydney så varför inte? Jag kan dock inte bedöma chansen att du kan bli bedömd som resident eller inte.
   3: Om du inte deklarerar utan bara åker hem till Sverige vet jag inte vad som händer. Jag har inte hört talas om svenskar som fått problem för att de inte deklarerat.

   -Anders.

 • Klara

  Hej igen Anders!

  Jag har precis läst på lite, och nu verkar det som att jag gjort helt fel med skatten. Jag valde att kryssa i tax free threshold, för att det stod att om man var i australien och jobbade i mer än 6 månader så var man en australian resident for tax purposes, och kunde då välja en lägre skattesats.

  Men som det ser ut nu så kommer jag inte alls att kunna vara en resident for tax purposes, och då ska jag betala 32,5 procent i skatt. Vilket jag inte har gjort!! Så jag kommer ju bli skyldig att betala tillbaka över 3000 dollar i skatt, istället för att få tillbaka några pengar. Jag känner mig helt sjukt ledsen just nu, för det är pengar jag inte har och en situation jag inte hade räknat med att hamna i.

  Vad händer om jag inte lodgar någon tax return? Blir jag ändå betalningsskyldig??

  Tacksam för svar…

 • Briar

  Hej,

  Jag är en tandläkar student som tar examen juni/2015

  Har kontaktat Australien dental council(www.adc.org).
  Har fått information om hur man skaffar sig tandläkar license där.(måste göra skrev och kliniskt test)

  Men, min fråga är nu boende och andra jobb möjlighet tills jag får min tandläkar license.

  Finns det någon fb länk där studenter och svenskar deltar information?

  Jag uppskattar dit svar på mail(bryarosman.bo@gmail.com)

  Mvh
  Briar osman Mustafa

  • Anders Liljeqvist

   Hej Briar,

   1: Jag är admin för Facebook-gruppen ”Svenskar i Sydney” med 8500+ medlemmar:
   https://www.facebook.com/groups/SvenskarISydney/ Där kan du prata med andra Australien-svenskar.
   2: Jag har inte tid att skicka personliga mail till läsare som inte orkar kolla tillbaka här på bloggen om de fått svar på sin kommentar eller inte.

   Lycka till,
   -Anders.

  • Briar Osman

   Tack Anders för att du tog din tid att svara mig!!

   Ska adda gruppen nu

 • Anders Liljeqvist

  Hej Klara,
  1: Du bör få en lönesammanställning från varje jobb som du använder när du deklarerar.
  2: Om du bara varit i landet i 7 månader och sedan åkt hem till Sverige tror jag att det blir svårt att hävda att du är ”resident for tax purposes”.
  3: Läs om Departing Australia Super Payments hos ATO.

  -Anders.

 • Klara

  Hej Anders!

  Jag befinner mig just nu i Sydney på ett WH-visa. Jag har varit här sedan oktober 2014 och stannar i Sydney totalt 6 månader och ska sedan resa runt i Australien en månad. Är alltså totalt 7 månader i landet.
  Jag har precis börjat kolla upp hur jag ska göra med skatten och deklarationen här. Som jag har förstått det så kan jag deklarera hemifrån Sverige via internet efter 1 juli? Så jag behöver inte förbereda något innan jag åker hem i mitten av maj?

  Jag har även begärt att få ut mina group certificates från mina arbetsgivare, då mina rumskamrater sa att jag behöver dessa för att deklarera. Stämmer det?

  Sedan undrar jag om du vet hur det fungerar med det skattefria utrymmet här i landet. Dvs att man kan tjäna upp till 18,200 dollar skattefritt, och att allting man tjänar utöver detta ska beskattas. Jag hittar inte att du kommenterat detta eller svarat detta till någon. Som jag har förstått det så bör jag få tillbaka all den skatt jag betalat här i Australien, om jag inte tjänar över 18,200 dollar? Kan det stämma? Jag har utgått från att jag uppfyller kraven som en permanent resident for tax purposes.

  Min sista fråga är om super. Fungerar det ungefär likadant att få tillbaka den som skatten? Dvs att jag kan ansöka om att få tillbaka den via internet hemifrån Sverige? Jag pratade med HostPlus (som jag har mitt super-konto hos) och dom sa att jag måste vänta tills mitt visum har gått ut, (dvs i början av oktober 2015)innan jag kan ansöka om att få tillbaka pengarna.

  Tacksam för svar!

 • Sandra

  Vad händer om man har betalat för låg skattesats och därmed är skyldig staten pengar och inte deklarerar? Kommer staten själva kontakta än och kommer man vara bannad från Australien om man inte betalar?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Sandra,
   Jag vet inte, men har inte hört om några svenska backpackers som fått problem efter att de åkt hem igen p.g.a. att de inte deklarerat under sin tid i Australien.
   -Anders.

 • Erik

  Hej!

  Det är så att jag varit i Australien och jobbat cirka 4-5 månader på samma företag. Det står på min lönespecifikation att jag tjänat cirka 6500 AUD och har skattat 919 AUD av dessa. Är det någon mening att jag deklarerar detta eller ska jag strunta i det? Det är ändå en hög summa men jag kanske blir betalningsskyldig då jag bara varit har i 5 månader. Har dock bott i samma hus hela tiden jag varit här. Vill hem så fort som möjligt och vet inte om jag ens ska lägga kraft på att få tillbaka skatten.. All hjälp uppskattas då jag planerar att åka hem inom en månad och känner mig stressad över detta…

  • Anders Liljeqvist

   Hej Erik,
   Jag kan bara rekommendera dig att göra en beräkning själv utifrån skattetabellerna på ato.gov.au.

   Du har betalat cirka 14% i skatt. Om du bedöms att vara bofast så ska du betala 0% på belopp under $18,200 och får i så fall tillbaka $919. Om du bedöms att vara utlänning på besök så ska du betala 32.5% istället, och blir skattskyldig ytterligare $1194 (för $2113 i total skatt). Om du bara varit här i 5 månader så är det svårt att argumentera för att du är bofast och då du löper risk att bli skyldig mer pengar, så hade jag personligen inte varit så ivrig på att deklarera.

   Räkna själv här:
   https://www.ato.gov.au/Individuals/Income-and-deductions/How-much-income-tax-you-pay/Individual-income-tax-rates/

   -Anders.
   -Anders.

 • Sandra

  Hej! När jag började jobba så sa min arbetsgivare till mig att jag skulle kryssa i yes på ”australian resident for tax purpose” för att jag skulle få betala lägre skatt då. Jag ska snart sluta på jobbet och kommer sammanlagt ha jobbat lite över 4 månader. Jag landade i Australien den 15 september och kommer resa ut den 17 mars. Kommer alltså ha befunnit mig här i 6 månader och några dagar. Är det möjligt för mig att få någon skatt tillbaka över huvudtaget eller är det onödigt att ens söka eftersom jag redan betalat den låga skattesatsen? När jag började jobba fattade jag det som att man skulle få tillbaka ALLA pengar man hade skattat när man var i Australien men så kanske inte fallet är? Annars får jag väl såklart nöja mig med att ta ut min super. Tack för svar, sandra :)

 • Linn

  Hejsan,
  Jag försöker göra en ”tax refund” då jag jobbade bredvid studierna när jag var exchange student i Australien.

  Menas med Income beloppet jag har på mitt konto eller beloppet innan skatten drog?

  Är de normalt att vara tvungen att betala för att skicka in en skatteåterbäring? De vill att jag betalar 67 dollar (alltså 430kr) innan jag får skicka in min skatt. Tycker de låter väldigt skumt :/

  MVH

  • Anders Liljeqvist

   Hej Linn,
   Om du deklarerar själv via skatteverket på ATO.gov.au är det gratis, om du anlitar någon för att deklarera åt dig så förväntar jag mig att de tar betalt för besväret.
   -Anders.

 • Anders Liljeqvist

  Hej Johannes,

  Ett alternativ för att få en kopia eller ett registerutdrag certifierat i Sverige är att gå till din kommuns notarius publicus. De kan signera och stämpla kopian som ett ”certified copy” innan du skickar den till Australien.

  -Anders.

 • Johannes

  Tja Anders.

  Bra hemsida det här och du gör även ett fantastiskt jobb på Facebook!
  Nu är det så att jag försöker få min super tillbaka, men det går inte så bra som jag tänkt. Jag har letat runt på denna sidan efter svar på min fråga men inte hittat något så jag hoppas att du kan ha någon lösning.

  Jag har ansökt via länken i den här artikeln och då fick jag först hem ett brev där det stod:

  ”We need furhter details to complete your benefit payment request.”

  ”You will need to obtain a Statutory Declaration and complete it in front of a Justice of the Peace, Solicitor/Lawyer or Embassy official. The Statutory Declaration should contain an explanation as to.”

  Bifogat i detta brev fick jag ett häfte med rubriken ”Benefit Payment – rollover to another fund.” Verkar vara till för att flytta sina super-pengar till en annan fond? Det står dock i häftet: ”For cash withdrawals please use Benefit Payment – cash withdrawal form.” Men något sådant har jag ej. 

  Jag mailade dem och frågade vad som menades och förklarade att jag inte hade möjlighet att söka upp något ”Statutory Declaration” (vad det nu är) eftersom jag inte är kvar i Australien. Svaret jag fick löd:

  ”In order to amend our record and to finalise your request, you must comply our requirements

  We require a clear copy of your passport showing personal details certified by a Justice of the Peace or Solicitor and a proof of name change from Johannes From to Nils Johannes From. A statutory Declaration can be completed

  Please refer below and send your certified documents to PO Box 350 Parramatta NSW2124”

  Jag svarade att jag fortfarande inte förstår vad de menar och att jag inte har bytt namn, Nils är inte mitt tilltalsnamn och används aldrig och det förklarade jag för dem. Dessutom skickade jag bilder på mitt pass. Detta svar kom tillbaka:

  ”Please be advised that we are unable to accept documents via email or fax

  A copy of your documents must be certified as a true copy from the original and send it to PO Box 350 Parramatta NSW 2124

  If your name hasn’t been changed but it differs to our record, then a Statutory Declaration form must be completed signed and dated by either a Solicitor, Immigration Officer or a Notary Public

  Please see below”

  Jag är fan sjukt snurrig av allt detta! Hur ska jag bära mig åt? Hur kan jag styrka att passkopian är äkta?

  Ursäkta för en lång och kanske rörig fråga, hoppas det inte gav dig huvudvärk. Du får gärna kontakta mig via mail om du har någon fråga. Blir oerhört tacksam om du kan hjälpa mig med detta!

  Ha det bäst i Sydneyvärmen!

  Hälsningar
  Johannes

 • Nina

  Hej Anders,
  Jag har precis fått veta att jag måste betala tillbaka en stor summa skatt efter att ha arbetat i Australien 4 mån.
  Min fråga är nu, vad som händer om jag inte betalar denna skuld? Jag kommer aldrig att åka tillbaka till Australien igen.
  Kan min skuld kopplas till Sverige så att jag får en skuld i Sverige, eller kommer den alltid stanna som en skuld i Australien??
  Mycket tacksam för svar!

  Nina

  • Anders Liljeqvist

   Hej Nina.
   Jag kan tyvärr inte ge personlig rådgivning runt skatt eller juridik. Men jag kan säga att jag aldrig har hört talas om någon backpacker som sett sin Australiska skatteskuld dyka upp i Sverige.
   -Anders.

 • Malin

  Hej! Måste man ha jobbat för att få pengar tillbaka? Är det bara då detta gäller?
  Tacksam för svar!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Malin. Ja, du kan bara få tillbaka ”din” skatt som du själv betalat in genom att jobba.
   -A.

 • Julia

  Hej Anders!
  Tack för en mycket hjälpsam sida nu när jag äntligen har tagit steget att flytta ner till Sydney. Jag har en fråga angående skatt dock…
  Det är så att jag har nyligen börjat ett full-time jobb här nere inom retail, problemet är bara att det känns som om jag betalar väldigt mycket skatt om jag jämför med mina andra working-holiday vänner här i sydney..Jag betalar ca 3ggr då mycket..
  På mina 730 per vecka går ca 240 dollar till skatt… kan det här verkligen stämma eller är det fel?

  Tack och ha det fint! :)

  • Anders Liljeqvist

   Hej Julia. Jag kan inte svara på det. Kanske har de andra skickat in en blankett och jämkat (sagt att de kommer att tjäna så lite pengar att arbetsgivaren inte behöver dra skatt). Prata med din chef / HR-avdelning så kan de hjälpa dig bättre än jag kan. -Anders.

 • Josefin

  Jag har nu fått hjälp av ATO genom att ringa dem att starta ett eget MyGov- konto kopplat till ett personligt ATO-konto där jag ser att ATO begärt superannuation-pengarna från fonden så de finns alltså därmed nu i ATOs ägo och det är bara att ansöka om att få dem utbetalda så skickas de i en check till min svenska adress. Inget australiensiskt bankkonto behövs alltså. Tyvärr så hann superannuationfonden plocka ut hälften av summan i avgifter för att jag ej begärt att få dem utbetalda tidigare, dvs direkt när jag lämnade landet. Kan vara bra att tänka på för andra, kan handla om flera tusen minst.

  Namnet på superannuation-fonden behöver jag alltså inte nu eftersom pengarna ändå förts över till ATO. Jag hittade mina gamla lönespeccar men namnet stod inte på dem heller. Hade jag tänkt på allt detta innan så hade jag frågat min arbetsgivare vad fonden hette och begärt pengarna direkt innan fonden hann plocka ut alla dessa avgifter.

  Det var inget fel på mitt tax file number, bara på online systemet som haft problem senaste veckan, så det blir en hederlig pappersansökan för min del istället.

 • Josefin

  Hej!
  På min senaste lönespec efter 4 månaders arbeta i Australien, står det att jag sparat sammanlagt 494 AUSD i Superannuation Guarantee. Det står dock ej fondens namn på löneslippen. Hur kan jag ta reda på fondens namn?

  Jag har ett TFN som heter ”Non-Resident Tax File Number” och när jag fyller i mitt TFN i Online ansökan så hittar inte systemet mig. Vad gör jag då?

  Jag deklarerade efter jag kommit hem och fick då tillbaka all betald skatt, så då måste de ju ha baserat det på att jag taxeras som resident mer än 6 månader?

  Jag bodde i Australien i sammanlagt 8 månader på Working holiday Visa. Dock vet jag ej var mitt Working holiday Visa finns idag och vet alltså ej hur jag ska kunna bevisa när jag reste in i landet på det. Är det kopplat till ens pass? I så fall kan jag ju leta upp mitt gamla pass & förhoppningsvis finns där en stämpel?

  Jag hade även ett bankkonto men tror att jag avslutade det när jag åkte hem. Kan man få kontoutdrag ändå trots att kontot är avslutat?

  Jag vore supertacksam för svar,

  • Anders Liljeqvist

   Hej Josefin,

   1: Kanske menar din arbetsgivare att de lagt undan $494 åt dig, men inte fört över dem till någon pensionsfond. Fråga din HR-avdelning.
   2: Vilken online-ansökan menar du? Om du fått ett TFN från ATO så är väl allt klart och du behöver inte göra något mer? Om du använder ett tax-back-företag så får du vända dig till dem.
   3: Om du fick tillbaka all skatt så tyder det på att de såg dig som bofast och därför gav dig en lägre skattesats.
   4: Kolla dina gamla mail som du fick från migrationsverket när de beviljade ditt pass. Sedan har du in- och utresestämplarna i ditt pass som bevisar när du var i Australien.
   5: Fråga din (f.d.) bank, jag misstänker att de kanske inte längre kan ge dig kontoutdrag, men fråga deras kundtjänst.

   -Anders.

 • Matilda

  Hej Anders!
  Jag reste i Austalien åren 12/13 och stannade där i lite mindre än sex månader. I februari 2013 jobbade jag i ca 4 dagar men eftersom mina vänner ville fortsätta resan och jag inte riktigt trivdes på jobbet så valde jag att säga upp mig och dagen efter lämnade vi staden. Nu har jag fått mail av taxback att det är hög tid att deklarera. Det enda problemet är att jag inte hade någon tanke på det då jag reste vidare och därför inte har kvar några papper (lönespecifikationer osv) från min arbetstid. Jag har skapat ett konto på mytax men jag kan inte länka det till ATO då det står att de inte kan hitta mig i deras register. Snart är det försent att deklarera och jag undrar då om det finns något sätt jag kan ordna upp detta på eller om jag bara ska låta bli att deklarera och vad som kan hända då? Skulle vara jätte tacksam för svar!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Matilda.
   Jag känner inte till att någon svensk f.d. backpacker råkat illa ut p.g.a. att de inte skickat in en deklaration för sin tid i Australien. Jag skulle inte oroa mig.
   -Anders.

 • Stefan

  Hej Anders!

  Jag har en lite knepigare fråga men den kanske är utanför ditt område. Till skillnad från alla ungdomar här så är jag pensionerad. Jobbade halva mitt arbetsliv i Sverige och halva i Australien. Nu får jag alltså pension från många håll och tycks få betala skatt också i båda länderna. Kan någon del av alla svenska pensioner vara skattefri i Australien som ju vissa australiska pensioner är? Jag bor alltså i Australien och det verkar svårt att hitta en skatteexpert som vet hur detta ska hanteras.

  Stefan

  • Anders Liljeqvist

   Hej Stefan, jag har inte koll på pensions- och skattefrågor. Om jag var du skulle jag prata med någon svensk förening där du bor, och fråga andra äldre svenskar om hur de gör. Du lär inte vara ensam om situationen, men tyvärr har jag inga insikter att bidra med. -Anders.

 • camilla hammar

  Hej Anders! Har varit i landet sedan februari och ar har aret ut. Dock ar det forst nu som jag jobbar pa ett stalle dar jag skattar. Har endast varit pa jobbet i tre veckor men borde jag enda deklarera nu den 30 oktober eller kan jag vanta och ta allt samtidigt? Tack sa mycket!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Camilla,
   Den sista oktober ska du deklarera för inkomster fram till 30/6 i år. Om du bara tjänat pengar den senaste månaden så ska du deklarera först nästa år. -Anders.

 • Carina

  Hej!
  Min dotter är i Australien och har ordnat med TFN. Hon har nu fixat jobb på en farm mot mat och husrum. Jag har ”hört” att om man har ett TFN och inte använder det så kan man få svårt att resa in till Australien igen vid senare tillfälle. Det sägs att myndigheterna då misstänker att man jobbat svart. Stämmer det?
  Vänliga hälsningar Carina

  • Anders Liljeqvist

   Hej Carina. Det har jag aldrig hört tidigare. Jag skulle inte oroa mig för det. -A.

 • Rebecca

  Hej, jag hoppas du kan svara. Jag har använt mig nu av taxback.com och dem säger att jag måste betala 256 dollar. Jag jobbade bara 1 månad och betalade 407 i skatt. hur är det möjligt att jag ska behöva betala så mkt till dem?
  Vad händer om jag bara skiter i allt och inte betalar?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Rebecca. Jag antar att din arbetsgivare dragit för lite i skatt för dig. Jag skulle fråga din Tax Agent om råd. Jag vet inte vad som händer ifall du inte deklarerar och betalar kvarskatten.
   -Anders.

 • Julia

  Hej!
  Riktigt bra information det finns här!!
  Jag har dock en fråga om just TFN. Jag kommer ansöka om ett sådant direkt när jag anlänt till Australien. Därför undrar jag nu hur man gör om man inte har en adress som detta TFN kan skickas till? Troligen kommer jag bo på ett hostel de första nätterna innan boende är fixat, måste jag då vänta med att ansöka om detta?

  Vänliga hälsningar, Julia.

  • Anders Liljeqvist

   Hej Julia,

   Använd c/o ditt vandrarhem, eller c/o någon kompis. -Anders.

 • Emilia

  Hej Anders!

  Jag var i Australien i lite mer än 7 månader förra året (från slutet av april till början av december) varav jag jobbade i drygt fyra månader efter den 1a juli. Min fråga är om de menar att man måste ha varit bosatt i Australien i 6 månader under själva taxeringsåret (1/7-2013 t.o.m 30/6-2014) eller om jag fyller i det totala antalet månader jag varit där även om det var under olika taxeringsår. Jag har försökt googla mig fram men jag är fortfarande lika förvirrad. Tacksam för svar!

  Bästa hälsningar, Emilia

  • Anders Liljeqvist

   Hej Emilia. Du har varit i Australien över två skatteår och kommer att få skicka in två deklarationer (som jag tror mig förstå reglerna). Huruvida dina 3+4 månader spritt över två år är tillräckligt för att se dig som fast boende för att få lägre skatt vet jag inte, det kommer att vara upp till ATO att avgöra tyvärr. Jag tror det är svårt att googla dig till, utan något som kanske kommer avgöras av handläggarens enskilda bedömning. -Anders.

 • Joakim

  Hej Anders,

  Jag har nu kommit hem till Sverige efter min vistelse i Australien. Jag jobbade cirka 4 månader under 2014 och tänkte försöka få mina skattepengar tillbaka. Jag började nysta i det innan jag åkte hem men då menade min arbetsgivare att jag behövde vänta tills juli innan jag kunde göra det. Dem menade att då kom det en sammanställning över hur mycket jag hade jobbat och den skulle dem sen skicka till mig. Hette summit något. Men sen läser jag här på din sida att jag kan deklarera innan juli vilket jag gärna hade gjort.

  Jag har laddat ner taxback men vill inte påbörja min deklarering innan jag vet exakt vilka dokument jag behöver. Jag har mina payslips där det står hur mycket skatt jag har betalat och jag har också mitt TFN. Borde inte det räcka?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Joakim. Din chef pratade nog om din Pay As You Go Summary, vilken är en sammanställning av dina löner och skatteinbetalningar under året. Den sammanställer informationen på dina payslips, så jag tror att de borde räcka för dig att deklarera i förväg med. Lycka till, -Anders.

 • Eskil

  Hej Anders,

  Jag kom till Australien på ett Working Holiday Visa den 16 oktober 2013 och lämnade landet den 11 maj 2014. Från den 24 oktober tills jag lämnade landet så bodde jag på samma plats och jobbade i ca. 5 månader utav denna tid. Detta borde väl göra mig till en ”Australian for tax purposes” om jag inte har fattat det fel? Är det alltid bättre att räknas som det?

  Har även kikat på att deklarera tidigare men utav det jag har läst så tar det ca. 50 business days för den vägen medan det bara tar ca. 12 business days om jag använder e-tax, rekommenderar du att vänta för e-tax 2014 och deklarera den vägen? Borde ju gå snabbare även fast jag måste vänta lite och det kanske även är enklare eller vad har du för åsikt? Undrar även om jag ens kan använda e-tax?

  Jag är hemma i Sverige nu och eftersom mitt WH visa inte har gått ut ännu så har jag skickat ett mail för att avbryta detta så att jag kan få tillgång till min superannuation. Så som jag har förstått det så använder jag något som heter DASP för att få tillbaka supern men jag undrar då om pengarna kommer in på mitt Australienska bankkonto? Får jag tillbaka all super eller måste jag skatta på det också?

  Tackar så hemskt mycket i förväg för all hjälp!

  Mvh Eskil

  • Anders Liljeqvist

   Hej Eskil, Jag kan inte säga om du kommer att bli bedömd som fast boende eller inte. Att du nu åkt tillbaka till Sverige underlättar kanske inte. Jag skulle använda eTax, eller ett företag som Taxback.com (som jag länkar till ovan) om du tycker allt är för krångligt att göra själv.
   I både Super- och Tax-fallet skulle jag ha kvar mitt australiska konto om jag var du tills pengarna betalats åter. Huruvida du måste betala inkomstskatt på din Super vet jag tyvärr inte. -Anders.

 • Magnus

  Hej Anders!

  Tack för en jättebra artikel!

  Flyttar till Australien i September och stannar i ett år. Ska fortsätta att arbeta för min nuvarande (svenska) arbetsgivare, fast på distans. Vet du hur det ligger till med skatt, etc? T.ex blir jag skatteskyldig i Australien? (har dubbelt medborgarskap (svenskt samt australienskt – men det kanske inte har någon betydelse).

  Tack på förhand!
  /Magnus

  • Anders Liljeqvist

   Hej Magnus, jag tror att det beror på. Om du bara är i Australien ett kort tag och fortsätter att ha Sverige som din skattemässiga hemort så tror jag det bara är att fortsätta deklarera där (i Sverige alltså). Om du istället är utflyttad till Australien och deklarerar i AU så antar jag att din svenska arbetsgivare ska se dig som en utländsk anställd. Krångligt. Jag har inget bra svar. När jag var i Australien som utsänd så fick jag lön i Sverige och deklarerade där. När jag emigrerade började jag jobba för ett lokalt företag och började deklarera här. Det är ju lätt för dig att fortsätta deklarera i Sverige, men du kanske kan sänka din skatt genom att få till att du deklarerar för inkomsten i Australien istället. Jag skulle prata med ATO och Skatteverket i Sverige (först ditt företags HR-avdelning kanske).

   Lycka till, och sorry att jag inte hade något bra svar.
   -A

 • Annie

  Tack för ditt svar Anders! då slipper jag stressen nu, tar det helt enkelt när jag är hemma i svea:)
  en liten fråga till bara.. jag mailar med en tjej på peterpan och hon skrev att det kostar att deklarera själv, utan hjälp alltså.. och att det kan kosta mer än vad jag kan få tillbaka. så min fråga är alltså: kostar det att deklarera online? eller så försöker hon bara få mig till och anlita dem hehe

  Tack på förhand!

  • Anders Liljeqvist

   Jag skulle inte använda PeterPan, jag har bara hört illa om dem. Det kostar inte att deklarera själv i Australien, det är helt gratis.

 • Annie

  Hej Anders!

  min fråga är om man måste deklarera innan man lämnar landet(1ajuni) eller om man kan göra det från sverige online när det väl är dags i stället? är det enklare om det är möjligt eller är det lika enkelt att göra en early tax lodge på papper?

  Tack på förhand!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Annie,
   Du kan lätt deklarera från Sverige med programmet e-Tax efter 1/7. Jag gjorde det själv förra året. Se till att ha ett konto i Australien med internetbank att föra över pengarna till bara. -Anders.

 • Alexandra

  Hej Anders!
  Har varit i Australien nu i 1 år och jobbat. Lämnade landet för ett par veckor sedan för att resa och stängde ner mitt Australiensiska konto eftersom jag annars skulle behöva betala en månadsavgift. Undrar hur det fungerar med att försöka få tillbaka min skatt som jag har betalat? kommer nog komma tillbaka till Australien men kan jag söka om att få tillbaka taxen vart jag än befinner mig i världen in på mitt svenska konto? eller vad är lättast att göra?
  Tack på förhand!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Alexandra,
   Om du redan stängt ditt konto så kanske det blir lättast för dig om du använder en agent som Taxback.com som kan betala till ditt svenska konto. Jag vet inte om ATO betalar skatteåterbäring till utländska konton, tyvärr. -Anders.

 • Jonathan

  Hej Anders!
  Jag har bott och studerat i Sydney nu i snart ett år, och ska snart åka tillbaka till europa. Har jobbat lite vid sidan av och tänkte försöka få tillbaka på skatten. Min första fråga gäller min fonds ABN nummer – vad är detta och hur hittar jag det? Jag fick aldrig några payslips, skulle det stå där på?

  Sen var jag i Australien i ca 4 månader på WH för några år sedan och jobbade. Försökte mig på en taxback då men det blev något problem så jag fick inget tillbaka. Är det för att jag bodde här kortare än i 6 månader? Nu när jag bott här längre finns det någon chans att jag kan få tillbaka från sist jag var i australien? Från skatt och/eller super? (Har såklart inte kvar några payslips etc från den tiden…). Skulle dom pengarna isåfall ligga i samma super-fond som från i år om jag har kvar samma TFN?

  Tack!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Jonathan,
   1: Din pensionsfonds ABN är fondens ID-nummer som företag. Numret borde stå på alla dina pensionsrapporter om du fått några, och din arbetsgivares löneavdelning har koll på det.
   2: Kanske fick du inget tillbaka för att du inte hade någon skatteåterbäring att hämta, ja.
   3: Det tror jag inte, de olika årens deklaration bedöms var för sig som jag förstår det.
   4: Du verkar förväxla skatt och pension. Tax går in till skatteverket och om du betalar för mycket kan du få en del av skatten tillbaka som skatteåterbäring (Tax Back). Pension går in i ett särskilt sparkonto och investeras där för dig, och det är detta som är din Super Fund eller Super Account. Att få ut de pengarna när du lämnar Australien för gott är en separat övning utöver att deklarera och be om pension tillbaka.

   Lycka till,
   -Anders

 • Rebecca

  Hej! Finns det några regler hur länge man måste varit i Australien och jobbat för att få en tax refund? Jag jobbade perioden 20 jan-4juli 2013 på ett working holiday visa. Min arbetsgivare har hela tiden sagt att jag betalat mycket skatt men att jag i slutet skulle få tillbaka en viss del igen. Skickade sen in en ansökan till ATO och den resulterade i att jag fick en payslip som säger att jag ska betala mer skatt istället, vilka är reglerna? Tacksam för svar!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Rebecca,

   Nej, men din skattesats beror på om du anses vara bofast eller resande. Jag misstänker att de gjorde bedömningen att du varit kringresande eftersom du jobbat mindre än 6 månader, och därför taxerade dig utifrån den högre skattesatsen.
   -Anders.

 • Evelina

  Hej!
  Jag jobber just nu i australien och åker hem den 31 maj. Jag ska jobba ända fram till dagen innan jag åker hem. Så jag funderar då på om jag ska ansöka om skatten innan jag åker hem, fast då förmodligen utan att få tillbaka pengar från den sista skatten eftersom jag inte kommer hinna då,
  eller om jag kan göra det när jag kommer hem till Sverige? Hade tänkt avsluta mitt bankkonto här innan jag åker hem eftersom jag inte ska tillbaka och jobba hit på länge.

  • Anders Liljeqvist

   Hej Evelina,

   Om jag var du skulle jag ha kvar kontot och internetbank, och sedan deklarera från Sverige via nätet. När skatteåterbäringen kommer in på ditt australiska kontot för du över pengarna till Sverige, och först därefter stänger du kontot på distans.

   -Anders

 • Emma

  Hej! Jag kom till Australien för 5 månader sedan. Jobbade de två första månaderna, dock utan TFN eftersom dom slarvade bort min ansökan och jag var tvungen att söka om. Fick höra att jag betalade en betydligt högre skatt då än om jag hade haft mitt TFN. Stämmer det? (Har inga payslips så vet inte exakt men min chef ska skicka nya) Och i så fall, tycker du att det är värt att ansöka om skatten tillbaka även fast jag inte har varit här i 6 månader? Åker härifrån nästa vecka

  • Anders Liljeqvist

   Hej Emma,
   Jag skulle vänta tills du får de nya lönebeskeden, och sedan själv räkna ut vad du borde betalt i skatt med hjälp av tabellerna på skatteverkets hemsida ato.gov.au. Då kan du själv se om du betalat för mycket, och därför kan se fram emot skatteåterbäring. -Anders.

 • Frida

  Hej!
  Jag tog hjälp av Peter pans travel agency med min tax back.
  Nu har den äntligen kommit in på mitt konto (tog tre månader istället för tre veckor som de lovat). Men tro på tusan att de lagt in pengarna på mitt super konto istället för kontonumret jag gav dem.

  Är det meningen att pengarna ska hamna där?
  De nämnde nämligen att jag inte kan få mina pensionspengar från det kontot tillbaka utan att skriva under ett papper på att jag inte ska tillbaka och jobba i australien.

  Trodde att man iallafall skulle få skattepengarna tillbaka så att man kunde använde dem. Hur är det egentligen?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Frida,
   Det låter inte helt imponerande. Skatteåterbäringen borde ha kommit in på ditt bankkonto tycker jag, på ditt pensionskonto kan du ju inte ta ut pengarna. Att få tillbaka dina pensionspengar brukar vara en separat ansökan, och skatteåterbäringen brukar skötas för sig. När jag fått tillbaka på skatten har jag alltid fått in pengarna på mitt vanliga bankkonto. Jag tycker du ska be din bank flytta över pengarna mellan dina konton, alternativt be om en förklaring från Peter Pans.

   -Anders

 • Lovisa Holmgren

  Hej!
  Jag ska snart åka ifrån Australien och vill såklart få tillbaka min skatt. Måste man ha varit i landet i 6 månader för att få tillbaka skatten? När jag lämnar har jag varit här i ca 5 månader.
  Tack på förhand!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Lovisa. Nej, men om du har varit här i 6+ månader och bott på ett och samma ställe så ökar dina chanser att du bedöms vara bofast. Det vill du vara, för som fast boende så får du nämligen en lägre skattesats (och mycket större chans att få pengar tillbaka när du deklarerar). Lycka till!

 • Rebecca

  Hej!

  Jag jobbade i ca 7 mån i Australien 2007, har inte brytt mig om ”tax-back”. Är det för sent att bry sig om det nu? Har den eventuella återbäringen brunnit inne?

  Tacksam för svar!

  /Rebecca

  • Anders Liljeqvist

   Hej Rebecca. 7 år sedan är lång tid. Rent juridiskt antar jag att du har rätt till att få tillbaka eventuell skatt, men jag skulle inte hålla tummarna eftersom så lång tid har gått. Jag tycker du ska göra ett försök, särskilt om du har kvar eventuella löneutdrag m.m. från det året. Skriv gärna här igen och berätta hur det gick om du försökte dig på det. Kanske de på taxback.com (som jag länkar till ovan) kan hjälpa?
   -Anders.

 • Sebastian

  Hej Anders!

  Det är så att jag har varit i Australien nu lite mer än 6 månader. Jag har dock rest runt större delen av min tid i landet. Är det så att man måste ha stannat på ett och samma ställe 6 månader i Australien för att få tillbaka skatten man betalat?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Sebastian, och förlåt att jag inte svarat tidigare. Jag har precis börjat på ett nytt jobb här i Sydney som tagit hela mina dagar i anspråk.

   Alla kan få skatt tillbaka, men om du varit bofast en längre tid så är fördelen att du kan räknas som bofast och inte turist. För bofasta gäller en lägre skattesats, vilket gör att dina chanser att få tillbaka på skatten ökar. Å andra sidan, om skatteverket bedömer att du är en kringresande turist och inte fast boende så får du i procent räknat betala en högre skatt på din inkomst och med största sannolikhet (såvida inte dina chefer dragit av mycket på din lön) någon skatteåterbäring att se fram emot.

   -Anders.

 • Lisa

  Hej Anders,

  Jag har spenderat 7 månader i Australien på mitt WHV. Dock inte i sträck utan 2 månader Australien, Sverige och sedan tillbaka ytterligare 5 månader. De sista 4 månaderna har jag jobbat och betalat 1/3-del i skatt. Mitt visum går ut om några dagar och jag måste tyvärr lämna landet. Kommer jag nu kunna begära min skatt tillbaka? Kan se på min sista lönespec. att jag tjänat sammanlagt ca 10.000$ och betalat ca 3000$ i skatt. + super. Skulle ju inte vara några fel att få tillbaka detta såklart.

  Tacksam för hjälp och svar

  // Mvh Lisa

  • Anders Liljeqvist

   Hej Lisa. Jag har inte så mycket att svara, jag tycker du ska försöka skicka in en deklaration och se om de går med på att se dig som fastboende så att du får ett större avdrag. Tyvärr tror jag dock att chansen är liten, eftersom du rest omkring rätt mycket under dina 7 månader.
   -Anders.

 • Alexandra

  Hej Anders!

  Tack för alla tips och all information.
  Jag och min tjejkompis jobbade i Australien på ett hotell i 3 och en halv vecka. Vi har varsitt taxfile-number och fick in vår lön på ett delat bankkonto som vi nu stängt ner efter att vi tagit ut alla pengar. Jag har några frågor och funderingar till dig efter att vi fått ett antal mail och samtal från taxback.com och vi är lite oroade.

  1. Vad händer om vi åker hem (vi åker hem om två veckor) och inte deklarerar och inte begär skatt eller pension tillbaka? Kan man få en betalningsanmärkelse i Australien som följer med hem? Vad händer om vi bara åker hem utan att deklarera eller ta något tillbaka?
  2. Vi har inget bankkonto och ingen adress i Australien (backpackers) och känner att vi skulle behöva en firma som hjälper oss att deklarera, är detta värt det i och med att vi jobbade så kort tid? (Hänger ihop med fråga ”1.” ifall deklareringen är ett måste eller inte.)

  Tack på förhand!

  Med vänliga hälsningar

  Alexandra och 1770

  • Anders Liljeqvist

   Hej Alexandra. Coolt att du är i SeventeenSeventy – jag har aldrig varit där.

   Jag kan inte riktigt svara på detta, men kan dela mina erfarenheter. När jag var här som student för 14 år sedan så deklarerade jag inte för det lilla farmjobb jag jobbade. När jag sedan kom tillbaka 2005 så hade jag inte några problem som dök upp p.g.a. att jag inte deklarerat då. Jag har heller inte hört talas om någon svensk backpacker som råkat i trubbel för att de inte deklarerat innan de åkte hem till Sverige. Om ni använder en firma som taxback för att deklarera så tror jag att de kan betala ut till era europeiska konton då de är internationella. Om detta är värt det eller inte är kanske en fråga om huruvida ni kan förvänta er någon skatteåterbäring eller inte.

   -Anders.

 • Alexander

  Tjena!

  Jag var över 4 månader förra året och jag jobbade 3 månader. Jag betalade 11%.
  Jag vill inte deklarera eftersom jag skulle få betala mellanskillnaden mellan de 11 % jag redan betalt och 32.5%.

  Vad händer om jag struntar i det?

  Låt oss säga att jag åker dit om 50 år. Kommer de ta mig så fort jag går av planet och kräva mig på summan jag är skyldig + 50 års ränta?

  Hade jag kunnat åka dit nu direkt på ett turistvisum?

  Kan jag bara strunta i det?

  mvh
  Alexander

  • Anders Liljeqvist

   Hej Alexander. Jag kan inte svara på detta, men kan bara säga att jag inte hört talas om någon som råkat ut för problem till följd av att de inte deklarerat innan de åkte hem till Sverige igen. -Anders.

  • Alexander

   Hej och tack för snabbt svar.

   Jag har ytterliggare en fråga. Vet du om ATO kollar datum för inresa och utresa. Hade jag kunnat lura dom och säga att jag är resident och stannat längre än 6 månader?

   Jag vet dock inte om jag vågar göra detta. Det känns bättre att bara låta allt vara.

  • Anders Liljeqvist

   Hej Alexander. Jag *tror* tyvärr att de samkör sina register, och vid behov kan kontrollera dina visum- och inreseuppgifter. -Anders.

 • Lina

  Är det 6 månader som gäller för att få tillbaka superannuation också?

  • Anders Liljeqvist

   Hej igen. Nej, som jag förstår det så kan du få tillbaka din super oavsett hur länge du varit i landet. -Anders.

 • Lina

  Hej! Jag har en fråga ang. tax back. Som jag förstår det måste man ha varit i Australien i minst 6 månader för att kunna begära om skatteåterbäring. Finns det någon chans att man kan få tillbaka en del av skatten om detta inte är fallet? Jag kom till Australien för 6 månader sedan, men har spenderat 2 av 6 månader i Asien. Tacksam för svar!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Lina,

   Jag tror tyvärr att det blir svårt för dig, men du kan ju försöka. Det kostar inget att skicka in en deklaration. -Anders.

 • Elin

  Hej!

  Ansökte om taxfile tre veckor sedan, men bor inte kvar på den adressen så är ej säker på om jag fått det än. Har dock fått detta smset från något som heter taxilink: PIN sessions for your second dispatcher are now available. Please call 95438700 or book in when you do your pays. Vad betyder det? Har det med taxfile att göra? Och kan man se sitt taxfile online på något sätt om man inte har en fast adress att uppge?

  Tack för en kanonblogg!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Elin. Taxilink tror jag är något som har att göra med taxibilar, kanske de har skickat fel? Jag vet ingenstans online där du kan få ut ditt TFN om du inte fått deras brev. Jag skulle först försöka höra av mig till de som bor där nu och se om där kommit post till dig. Om det inte fungerar så kontakta ATO i staden där du är och be om hjälp från dem. -Anders.

 • Emil

  Hej!

  Jag har nu jobbat i nästan två månader på samma jobb och har betalt 11% i skatt. Ska inom kort lämna mitt jobb och resa vidare ner till Sydney där jag hoppas hitta ett nytt jobb. Jag reser på ett working holiday visum och kommer troligen inte stanna längre än sex månader i landet. Har fått utröfliga lönespecer av min arbetsgivare på hur mycket jag tjänat och hur mycket skatt som dragits samt min super.
  Jag undrar om jag betalar rätt skatt och om jag får tillbaks allt jag betalat i skatt när jag lämnar landet (även om jag inte stannar 6 månader) eller om det bara är min super jag kan få tillbaks.

  Tack!!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Emil. Eftersom du inte är i landet mer än 6 månader tror jag att det är osannolikt att du kommer att få tillbaka allt du betalat i skatt. Du kan försöka, men själv skulle jag ha låtit det vara. Det handlar om huruvida du anses vara fast boende i Australien, och om du bara är här i mindre än 6 månader så blir det svårt att få skattemyndigheten att ge dig den lägre skattesatsen, tyvärr. -Anders

 • Kicki

  Hej,
  Jag har tidigare bott i Australien och hade då permanent uppehållstillstånd (ett work visa) men eftersom vi flyttade tillbaks till Sverige så fick jag inte det förlängt. Visumet gick ut för ett par år sedan. Men min ”super” fortsätter öka, får brev från dem en gång per år med uppdatering (skickas till svärmors adress i Australien). Jag pratade med dem för några år sedan då jag ville ha breven skickade till Sverige vilket inte gick. Nu undrar jag om det bara är att fortsätta så här, och sedan plocka ut pengarna om x antal år, eller ska jag meddela dem att jag inte har uppehållstillstånd längre? Enl vad jag kunnat läsa så förs pengarna över till ”Government” automatiskt om man inte begärt ut pengarna 6mån efter att visumet gått ut, och man kan då begära pengarna av dem, men det har det ju inte gjort eftersom de fortsätter betala ränta osv.  Om vi flyttar tillbaka till Oz, kan jag då få samma TFN igen, och fortsätta på sparandet? Hälsn Kicki

  • Anders Liljeqvist

   Hej Kicki,

   1: Jag var ute ur landet i 5 år, och när jag kom tillbaka fortsatte jag använda mitt gamla TFN igen. Jag misstänker att du kan göra detsamma och inte behöver ordna ett nytt.
   2: Jag kan inte råda dig vad du ska göra med dina pensionspengar, särskilt inte om du funderar på att flytta tillbaka. Men; om du permanent lämnat Australien så kanske den här sidan kan vara en startpunkt för att eventuellt ta ut din pension och flytta den till Sverige:
   http://www.ato.gov.au/Forms/Applying-for-a-Departing-Australia-super-payment/?page=3#Before_you_apply_for_your_super

   -Anders.

  • Kicki

   Toppen, tack för hjälpen, jag avvaktar lite…

 • Emilia

  Hej Anders! Jag är inne på ATO’s hemsida nu och försöker läsa mig till hur jag gör för att få tillbaka skatten redan nu. Jag är inne på Individual tax return instructions, för jag har förstått att man inte kan deklarera med e-tax om man gör det innan 1a juli, stämmer det? I alla fall så hittar jag bara individual tax return instructions 2012/2013. Är det den jag ska använda? Det står även att jag ska ha ”a printed copy of the paper Tax return for individuals form, which is available:
  – by ordering it from us – at our shopfronts”. Måste jag få det skickat till mig alltså?  Tacksam för svar och TACK för en riktigt grym sida!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Emilia,
   Ja du behöver ett pappersformulär. Du borde kunna använda föregående års formulär, och om du har tur kan du hitta dem i välsorterade tidningsbutiker (news agents). Gå och fråga i kassan efter tax forms för att deklarera på papper. -Anders.

 • Axel

  Hej! Jag undrar vad detta med ”Australian resident for tax purposes” betyder? Jag råkade nämnligen kryssa nej på den, kommer det påverka hur eller om jag får pengar tillbaka?  Kan man deklarera när som? Har jobbat mellan september och december.

  Tack!!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Axel. Att du vill ses som ”resident for tax purposes” betyder att du vill hävda att du är långtidsboende i Australien, och därför vill betala skatt som vanlig australier. Residents har lägre skattesats, medan utlänningar på genomresa får betala högre, så det påverkar i högsta grad hur mycket pengar du får tillbaka.

 • oskar

  Hej Anders.

  Jag har varit här i Australien och jobbat nu i 4 månader i skogen och ska åka hem till Sverige nu. Och har bara betalade 11 % skatt. Min fråga till dig är ( om jag deklarerar, åker jag på en skatten smäll då? eller får jag tillbaka skatten?) chefens fru tror att jag skulle kunna bli resident och få tillbaka en del, När jag har bott och jobbat på samma ställe hela tiden.

  Med Vänliga Hälsningar Oskar

  • Anders Liljeqvist

   Hej Oskar. Svårt för mig att säga. Om skatteverket bedömer att du är resident for tax purposes får du tillgång till den lägre skattesatsen, om de klassar dig som ”utlänning” som mest varit i landet på semester så får du betala en högre skatt. Utan att ha dina fulla detaljer kan jag inte räkna ut hur det landar, men eftersom du bott i fyra månader på en plats och jobbat så tycker jag du ska försöka på att argumentera för att du varit fast boende i Australien under din tid i landet (d.v.s. att du varit resident for tax purposes). Med lite tur har chefens fru rätt och du får 0% skatt på de första 100 tusen kronorna (cirka).

 • Emil

  Hej!

  Jag jobbar i Australien på mitt WH visa. Jag har hört att man måste stanna minst 6 månader för att kunna få tillbaka sin skatt. Stämmer det?

  Tack, MVH Emil.

  • Anders Liljeqvist

   Du har alltid rätt att få tillbaka skatt om din arbetsgivare betalat in för mycket, men varför man ofta pratar om 6 månader är att det därefter blir lättare för dig att bli klassad som fast boende för inkomstskatt, vilket ger dig en lägre skattesats.

 • Mikael

  Hej,

  Jag är i Australien på WH visa och uppfyller kriterierna för ”resident for tax purposes”. Min nuvarande arbetsgivare drar 8.1% i skatt och 9.3% i ”Superannuation Guarantee Contribution (SGC)”. Vad är det som avgör om man har betalat för mycket i skatt och därmed kan få tillbaka på skatten? Eller är det endast ”Superannuation” som går att få tillbaka om man reser hem till Sverige igen?

  Tack på förhand!
  Mikael

  • Anders Liljeqvist

   Hej Mikael. Den skatt du kan få tillbaka bestäms först i slutet av skatteåret som löper mellan 1/7 och 30/6 varje år. Totalsumman du tjänat och betalat i skatt jämförs mot skattetabellerna, och antingen får du återbäring eller kvarskatt. Pensionen kan du först be att få ta ut kontant om du inte har planer på att bo mer i Australien och den är en separat ansökan.

 • Patrick

  Hej Anders!

  Under den andra punkten i punktlistan på denna sidan (http://www.ato.gov.au/Individuals/Income-and-deductions/How-much-income-tax-you-pay/Are-you-an-Australian-resident-for-tax-purposes-/) står det att working holidaymakers inte räknas som ”Australian residents for tax purposes”. Innebär inte detta att jag som är här på working holiday visa kommer få betala 32,5% skatt trots att jag är här längre än 6 månader?

  Mvh Patrick

  • Anders Liljeqvist

   Hej Patrick. Med reservationen att jag inte är skattejurist; det är en gråzon. Working Holiday-resenärer som bara reser runt och uppenbarligen primärt är här på semester har svårt att bli klassade som ”residents for tax purposes”, medan de som stannar på ett ställe och tydligt visar att deras primära syfte med året i Australien är att bo och arbeta i landet verkar ha det lättare. Jag har hört om många backpackers som fått tillbaka på skatten, så jag tror att hemligheten är att understryka att man jobbat en stor del av året, samt haft samma sorts beteende som den som är bofast och jobbar en längre tid.

 • Susanne

  Hej om jag har jobbat här från augusti till mars och har missat helt det här med 31 oktober, hur gör jag nu om jag vill ha tillbaka pengarna innan jag åker hem?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Susanne. Jag tror att du kan använda applikationen e-tax för att deklarera även om du är lite sen med deklarationen. Om det inte funkar så kan du gå deklarera på papper (det finns formulär att ladda ned alternativt köpa i tidningsbutiker) eller gå till något företag som hjälper backpackers att få skatt tillbaka, som t.ex. taxback.com (se länkar ovan).

 • Sofia

  Hej mitt namn är Sofia och bodde och jobbade i Australien i 5 månader jag har alla papper och allt ja kan behöva dock har jag i efterhand förstått att jag var tvungen att vara kvar 6 månader för att få tillbaka pengarna. Stämmer det? Finns det inget sett att lösa det problemet? Mer än 10000 är synd att bara förlora sådär:/ snälla hjälp mig!

  MVH Sofia

  • Anders Liljeqvist

   Hej Sofia. Det är inte så mycket att lösa. Om du bara har varit i Australien så kort tid att du fortfarande klassas som besökare så är skattesatsen högre och du kan inte tillgodoräkna dig den lägre skattesatsen som gäller för de bofasta. Men har du inte varit i landet längre än 5 månader? Om du varit i landet en längre tid men bara jobbat i 5 så kanske du ändå kan möta kravet på att ha varit ”resident for tax purposes”. T.ex. om du bodde där i 9 månader men bara hade jobb i 5. Nu vet jag inte dina detaljer, men det skulle jag kolla upp när jag gjorde deklarationen om jag var du.

 • Ellen Matila

  Nu är jag på gång att göra om allt. Förstår dock inte vad dividends är? Är det samma som ABN?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Ellen. Dividend är avkastning eller aktieutdelning, ABN är Australian Business Number. Båda lär inte vara tillämpbara för en enkel backpacker-deklaration.

 • Ellen Matila

  Hej!

  Jag försökte fylla i E-tax själv och det gick sådär… Jag råkade på något sett ta bort vissa rubriker. Så till slut hörde jag av mig till ”Supertaxrefunds.com.au”. Fick då detta svar:

  If you are in Australia for less than 6 months then you are treated as a non-resident for tax purposes which means you pay 32.5% tax on your income. Your employer should withhold this amount of tax but if they have not then you have to pay tax.

  We strongly recommend you complete your tax return if you ever plan on coming back to Australia as it may happen that customs do not let you back in without paying your tax debt to the Government.

  Detta stämmer eftersom jag var i Aus i 4,5 månad. Men hjälper de mig inte att fylla i deklarationen till mig då? Jag som verkligen behövde hjälp med just det. Struntar i om jag lär betala, vill bara ha hjälp nu eftersom det redan är den 31/10 i Australien.

  Hur fyller jag i den själv?

  /Less stressad Ellen, tacksam för minsta lilla hjälp

  • Anders Liljeqvist

   Hej. De är ett företag som tar betalt för att göra din deklaration, och de är mest intresserade av kunder som har varit i landet en längre tid så att de kan ta en del av din skatteåterbäring.

   Mitt enda råd är att starta om och göra ett nytt försök med eTax, nästan alla fält där i kommer du att kunna strunta i eftersom de inte är tillämpbara på dig som backpacker. Tyvärr har jag inte tid att ge personlig rådgivning till folk om hur de deklarerar här på bloggen dock.

   Lycka till,
   -Anders.

 • Daniel Modig

  Vet du om företagen är skyldiga att ge ut payslips? Jag har hamnat i bråk med min chefs fru och har sagt upp mig. Detta är på en farm och nu vill de varken ge mig andra års visum eller payslips. Vet du isåfall vart jag ska vända mig? Tack på förhand.

  • Anders Liljeqvist

   Självklart ska de ge dig dina lönebesked. Hota med att gå till Fair Work Ombudsman och be om hjälp där om du inte får dina payslips av farmen. Säg inget om 2nd Year Visa, det har migrationsverket hand om, inte farmen.

   http://www.fairwork.gov.au/

   -Anders.

 • karl

  Hej! Kanske nån här kan hjälpa mig med vissa problem som uppstått för mig när det gäller min Tax Back.

  – Jag ska skicka pengarna till min australiensiska vän, då jag inte har ett bankkonto. Är detta möjligt. + Ska ”Account name” vara hans namn eller namnet på kontot: NetBank Saver?
  – Jag kan inte skriva in min svenska adress, då det bara är möjligt att skriva i 4 siffror för postnumret. Om jag skriver i min gamla australiensiska adress, vad kan hända?
  – Från vilka datum är det jag räknas som en ”resident for tax purposes”? Datumet det utfärdas till jag åkte hem? Jag har varit i oz mer än 6 månader, men bara jobbat i kanske 3, räknas jag som resident?
  – Sist men inte minst: i slutet av lodgen står det att ”TE5004 No interest income is shown. Check bank accounts to ensure any interest is disclosed.” Jag får inte riktigt knas på det.

  MvH Karl

  • Anders Liljeqvist

   Hej Karl.
   1: Account Name är din väns namn, d.v.s. namnet som kontot är registrerat under.
   2: Du bör väl skriva ditt namn c/o din väns adress?
   3: Om du är ”Resident for Tax Purposes” är något som bestäms för deklarationsåret, och som jag förstår det handlar det framför allt om hur länge du är i landet. Läs här för mer detaljer:
   http://www.ato.gov.au/Individuals/International-tax-for-individuals/Work-out-your-tax-residency/Residency-tests/
   4: Vet ej, jag antar att det är ett meddelande som säger att system inte har någon data om några inkomster från spar-ränta för dig, och en uppmaning till dig att fylla i extra belopp ifall du tjänat någon ränta som skatteverket inte känner till.

   -Anders.

 • Johan

  Hej Andreas jag har fått lite problem med ATO och skulle behöva lite hjälp då de har felaktigt beslutat att jag inte är berättigad till någon skatt tillbaka.
  Jag har arbetat och levt i Australien i 14 månader då jag har betalat skatt (mycket skatt). När jag skulle göra mig tax return så använde jag mig av ett företag så att inget skulle gå fel och jag valde då expresstax. Efter att ha fyllt i alla papper som instruerat och de skickat iväg det till ATO på min begäran så bestämde sig ATO att göra en vidare granskning av mig för att de tyckte att något inte stämde (tror att en av mina arbetsgivare var sen med att skicka in min löneinformation). Eftersom jag inte hade något att dölja skickade jag tillbaka all information som de ville ha och svarade så gott jag kunde. Efter en mycket lång tid beslutade ATO att ”you fail to meet the 183 days rule for residency and the pattern of behaviour of a resident.” och att jag då inte får tillgång till någon skatt tillbaka.
  Andra som jag pratat med och som har bott betydligt kortare stund i australien och inte alls jobbar så mycket som jag får tillbaka pengarna efter bara 4 veckor utan problem och inget ifrågasätts. Så nu vill jag överklaga och jag har ringt både ATO och expresstax och pratat med dem. De ger mig inte mycket infomation eller klarhet i vad som händer och verkar inte vilja vara till mycket hjälp. Så vad som gäller är att jag måste få fram konkreta bevis att jag varit i Australien i 183 dagar och då på samma ställe under denna tid. Jag har mina lönespecifikationer som skulle kunna bevisa att jag bott och arbetat i Melbourne i ca 6 månader och tycker att det borde vara tillräckligt. Vet inte hur mycket bevis jag skulle kunna behöva visa men så är fallet och jag ljuger inte men kan inte övertydligt bevisa det heller. Jag skulle uppskatta om du kunde försöka ge mig lite klarhet i det här och hur jag skulle kunna gå till väga med en ojection och lägga upp det på bästa sätt. Har bara 18 dagar kvar på att göra överklagan så behöver så mycket och snabb hjälp jag kan få!
  Tack på förhand!
  Med vänliga hälsningar Johan.

  • Anders Liljeqvist

   Hej Johan,

   Om du varit fast boende i Australien och jobbat där en längre tid ska det väl inte vara så svårt att styrka. Jag skulle överklaga och skicka in bankutdrag som visar att jag varit på samma plats en lång tid, samt kvitton på hyresbetalning, ATM-uttag, restaurangkvitton m.m.

 • Sofie

  Hej Anders,
  tänkte kolla med dig om du har något tips när det gäller min fråga.
  Har spenderat ett år i Australien och jobbat. Nu är jag hemma i Sverige och vill åka tillbaka och studera i börja av nästa år. Måste man deklarera? Och kan det rentav vara så att dem tar en på flygplatsen när man kommer tillbaka om man inte gör det?
  Tack på förhand!!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Sofie. Jag känner inte till något fall där någon svensk inte fått visum beviljat på grund av att de slarvat med sin deklaration. Men det är rätt lätt för dig att deklarera, gör det när du kommer tillbaka till Australien om du inte kan göra det redan nu via programmet eTax på sajten ato.gov.au. -Anders.

 • Rafael

  Hej Anders!

  Jag undrar hur det fungerar med supern? Är det sa att jag kan ”lämna” den i Australien och hämta den när jag vill, tex jag återvänder om 2 år på mitt andra års visum eller kan jag göra det mer än en gång?

  Tack på förhand & tack för en bra sida!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Rafael. Om jag hade för avsikt att komma tillbaka igen så skulle jag låta supern ligga och sedan hämta ut den efter min sista resa till Australien.

 • Thomas Holmudd

  Är lite förvirrad, jag ska vara här i ett år, ska jag betala 11% eller 32.5% ?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Thomas,

   Det är sannolikt att du kommer att få betala 11% i slutändan, men jag misstänker att dina arbetsgivare kommer att dra den högre skattesatsen till att börja med, så får du tillbaka mellanskillnaden i skatteåterbäring vid årets slut ifall du stannar alla 12 månader.

   -Anders.

 • helena

  Jag fick precis svar av det företag jag anlitade för att ansöka om dessa skattepengar tillbaka. De estimerade $4000. Jag hamnade under investigation för mina taxes, nu efter nästan 6 månader fick jag svaret att jag inte får dessa pengar grundat på att det fattas 3 dagar för mig att ha bott 6 månader i Australien. Alltså räknas jag som non-recident och skall betala ytterligare $1300…
  Fick som svar att government lagt extra resurser på backackers!
  Självklart skulle jag checkat att man måste stannat 6 månader i landet, men företaget jag snackade med sa att det brukar inte vara några problem när det är så nära 6 månader… och jag hade redan köpt min biljett ur landet!
  Bara ett litet tips :)

 • Emma Gustavsson

  Hej. Skatteåret är ju ifrån 1 Juli-30 Juni. Jag jobbar i Australien från april-februari.  Måste jag deklarera två gånger eller kan jag deklarera för allt när jag åker hem i februari? Eller måste jag deklarera första månaderna innan den 31 oktober?
  Tack! Med vänliga hälsningar Emma.

  • Anders Liljeqvist

   Hej Emma. Svaret är som du skriver i det sista alternativet; du jobbar över två deklarationer, och får deklarera de första månaderna innan den 31 oktober det första året.

 • Marcus

  Både jag och min flickvänn var i australien från förra året i juni tills i år i mars, nu gör vi vår ”tax back” men efter att min tjej gjort sin står det att hon ska betala tillbaka en bit över 3000 dollar, jag har inte gjort min ännu, men detta kan väl inte stämma? vi har betalat tax på alla ställen vi arbetat på och det är på flera stycken. vi använde oss utav e-tax programmet och den räknade då ut detta!! hur ska vi tillväga gå? har alla företag vi arbetat på under taxat oss?
  Tack på förhand!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Marcus. Jag kan inte svara på om det är orimligt eller inte då jag inte vet om era arbetsgivare gjort allt rätt eller inte. Kanske att de tog ut för lite skatt av er under er tid där? Jag hoppas det löser sig, finns det någon chans att ni kanske har läst fel och att ni kommer att få 3000 tillbaka? Ledsen att jag inte kan hjälpa er med detta. :(

 • Sara

  Hej Anders!
  Jag har varit i Australien i 5 månader, är nu hemma. Jobbade där i 3 månader och betalade 11 % skatt. Min fråga till dig är jag måste deklarera och betala restskatt, min fråga till dig är jag måste göra skattedekkarationen även om jag bor i Sverige nu? Och om jag måste ryska restskatten?

  Med Vänliga Hälsningar
  Sara

  • Anders Liljeqvist

   Hej Sara. Jag misstänker att din telefon eller något ändrade ett ord till ”ryska” i din kommentar, för jag förstår inte vad du menar med den sista frågan.

   Hursomhelst; om jag var du skulle jag bara orka med att deklarera om jag trodde att jag skulle kunna få pengar tillbaka på skatten. Jag har aldrig hört talas om någon svensk backpacker som på något sätt fått problem hemma i Sverige av att de inte deklarerat för sin tid i Australien. Jag tror att det är rätt lugnt för dig om du väljer att inte skicka in någon deklaration. -Anders.

 • Lovisa

  Hej Jag har varit I Australien I ett år på wh visum. Nu har jag åkt tillbaka för att göra mitt andra år. Jag vill nu skicka in min deklaration, men vet inte riktigt hur. Jag fyllde i allt, men det står att jag är skyldig dem 3000 dollar! är det verkligen möjligt? Har inte skickat in deklarationen än..
  Tack!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Lovisa. Lättaste sättet att skicka in din deklaration är via applikationen e-Tax som jag länkade till ovan. Huruvida det är rimligt att du har kvarskatt på $3000 eller inte kan jag inte svara på, tyvärr. Vi får hoppas att det är en felräkning, det låter som en riktig kalldusch!

 • My

  Hej.
  Jätte bra hemsida, verkligen glad att jag hittade hit.

  Det känns ju sådär att man måste ansöka om det på plats, man kommer ju vilja ge sig ut och leta jobb på en gång. Är det möjligt för en nära bekant i landet att fylla i uppgifterna till en och skicka in så att det är färdigt tills man åker ner? Dum fråga kanske, men jag åker nämligen ner om ca 3 veckor och det vore som sagt grymt om man kunde komma igång med jobbletandet på en gång.

  • Anders Liljeqvist

   Hej My. Du kan börja med jobbletandet på en gång, du behöver inte ett TFN för att kunna jobba. Du kan börja jobba och säga att ditt TFN är på väg (för att du just kommit till Australien). Ditt TFN behöver du först när de ska börja räkna vilken inkomstskatt de ska dra på din första lön. Om du inte har uppgett något TFN så får du bara betala lite högre skatt första månaden. -Anders.

 • Lisa

  Hej Anders.

  Om man jobbar svart i Australien, finns det risker med det? Eller går det att göra det omärkbart? En tjejkompis till mig gjorde det när vi var där men hon kände att hon var tvungen att slösa upp pengarna där då hon tjänade mycket pengar och kände att hon skulle bli påkommen och inte få ha kvar visat.

  Tacksam för svar

  • Anders Liljeqvist

   Det finns en alternativt två risker med att jobba i Australien som jag ser det.
   1: Om du inte har ett visum som låter dig jobba så riskerar du att bli utvisad och inte få komma tillbaka på flera år om de kommer på dig med att bryta mot reglerna för ditt besöksvisum. En svensk väninna till mig var här på turistvisum och jobbade extra som frisör och med att förlänga ögonfransar, och blev påkommen med att jobba när hon kom tillbaka till Australien efter en resa till Nya Zealand. I tullen gick de till och med igenom hennes mobil, Facebook och epost och när de hittat flera bevis på att hon jobbade utan lov så blev hon omedelbart hemskickad till Sverige.
   2: Om du däremot har ett visum som låter dig jobba, men jobbar mot pengar i handen så skulle jag inte vara så orolig. Visst händer det att skatteverket kanske gör en undersökning mot din arbetsgivare, men min uppfattning är att flera backpackers på Working Holiday jobbar ”cash in hand”. I det här fallet är det ju ”bara” en fråga om att du inte betalar skatt, vilket är mindre riskabelt för dig än att bryta mot dina visumregler.

 • Sara

  Hej,
  Tack för en jättebra hemsida!
  Jag åker iväg till Aus nu i början av feb.
  Jag har gått och funderat på om man ska ansöka om sitt TFN online redan här hemma så att jag har det på adressen jag ska bo på i ca två veckor när jag kommer ner.
  Men det funkar alltså inte att ansöka online om jag inte är i Aus?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Sara,

   Du kanske kan använda formuläret från Sverige, men min förståelse är att du måste vara i landet för att ansöka om ditt tax file number, tyvärr.

   -Anders

 • maja

  Hej Anders!

  Jag har en fraga angaende skatt, jag ska jobba tva manader i australien bara? Hur mycket ska jag skatta da?

  Tack i forhand
  Maja

 • Elisabeth

  Stort tack för dina svar Anders, jag får fundera på hur jag går vidare.

 • Elisabeth

  Hej igen Anders,

  Tack för ditt svar!

  Det är som så att jag och en kompis var i Australien och jobbade för cirka 3 år. För att få tillbaka vår superannuation refund och skatt så bad vi taxback.com om hjälp. Vi fick våra ”pensionspengar” tillbaka nästan direkt, och tog aldrig tag i det här med att få skatten tillbaka.
  Sedan dess skickar taxback.com mejl då och då för att påminna att vi fortfarande har innestående pengar och frågar efter våra bankkonton. Senast förra veckan mejlade dom oss. Kan det verkligen vara så att det finns pengar att hämta efter ”alla dessa år”?

  /Elisabeth

  • Anders Liljeqvist

   Ok, jag har aldrig använt något företag som deklarerar åt mig. I ditt fall undrar jag om de hör av sig för att de har pengar som de vill betala till dig, eller för att de vill försöka be om din skatt tillbaka (och tjäna pengar på dig). Jag tycker att du ska maila dem tillbaka, ge dem ditt australiska bankkonto-nummer och kolla om de kan göra en utbetalning dit. När du bad om din pension tillbaka så kanske de också ordnade med skatteåterbäring för dig, men pengarna har kanske väntat hos dem sedan dess?

   -Anders.

 • Elisabeth

  Hej Anders,

  Ytterligare en fråga på detta..

  Vet du om det finns någon tidsbegränsning på hur länge man kan ha pengarna på sitt skattekonto i Australien? Dvs hur lång tid i efterhand man kan begära skatteåterbäring.

  Tack på förhand!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Elisabeth,

   Du menar om pengarna brinner inne? Det tror jag inte, jag tycker att du borde kunna deklarera i efterhand och be om återbäring som du har rätt till, och jag har inte hört talas om någom som försökt göra en sen deklaration och inte fått några pengar som de hade rätt till. Ett krux är att när du deklarerar för tidigare år måste du deklarera via papper, och kan inte använda applikationen eTax på ATO:s hemsida (den använder du bara för årets deklaration).

   Jag har deklarerat ett år försent en gång, och det var inga problem. Ibland kan man få en straffavgift för att man inte deklarerat i tid, men jag kom undan.

   -Anders.

 • Micaela Karlsson

  Då Kommer jag med en följdfråga. Är det möjligt att sen ansöka om att få skatten tillbaka på något sätt?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Micaela,

   Javisst, det är lätt att få skatt tillbaka (om du nu möter kraven). Börja med att deklarera som vanligt (se ATO:s hemsida), ange ditt bankkonto och så kommer skatteåterbäringen in på kontot inom ett par veckor. Taxeringsåret löper från den 1/7 till 30/6 varje år. Du kan börja läsa här:
   http://www.ato.gov.au/individuals/pathway.aspx?sid=42&pc=001/002/006

   Jag har skrivit om hur du gör i min bok Stora Australienmanualen ( http://www.australienmanualen.se ), men inte skrivit någon lång gratisartikel om hur man deklarerar här på bloggen ännu.

   -Anders

 • Amanda Göransson

  Hej! En lite fråga bara, kan man inte ansöka om TFN i Cairns? Ansöker man om det på banken i samband med att man skaffar ett bankkonto eller vart gör man det? Kan man ansöka om TFN i Cairns o sedan två veckor senare åka till Sydney eller måste man ha fått sitt TFN i handen innan man kan åka därifrån? Kan man öppna ett bankkonto i Cairns o sedan använda det i Sydney? Hoppas du hänger med på ad jag menar. Tack i förhand :) Mvh / Amanda Göransson

  • Anders Liljeqvist

   Hej Amanda,

   Javisst det går bra att ordna ett TFN oavsett var du är i landet. Ett TFN är lite som ett personnummer som du bara använder hos skatteverket, och du kan ordna det i vilken stad som helst. Ett problem är att du behöver ange en adress för all kommunikation, men om du skriver c/o hos någon vän så funkar det också. Du ansöker om ditt TFN via skattemyndighetens webbsajt, inte via någon bank. Du får sedan ett brev skickat till din adress där ditt TFN-nummer står angett. Om du inte är kvar på platsen så kan din vän som öppnar din post vidarebefordra brevet till dig.

   Samma sak med bankkonto; du behöver en adress som banken kan skicka kommunikation till, men du kan öppna ett konto på vilket kontor som helst. Ditt bankkort fungerar sedan landet runt, och du kan ta emot lön i Sydney på ditt lönekonto som du öppnade när du gick in på banken i Cairns.

   Jag hoppas det förklarar hur det fungerar. Lycka till, -Anders.

  • Amanda Göransson

   Tack för snabbt o bra svar!
   Kan man ändra den adressen man har angett när man åker vidare till ett annat ställe?
   Måste man vara skriven på adressen eller räcker det om man skriver c/o ? Tar det ca 1-2 veckor att få TFN-nr? Tror du att det tar ungefär lika lång tid att få bakkonto o kort
   Vad är adressen till skattemyndighetens webbsajt? Är det lika bra att fixa detta redan hemma eller räcker det att göra det när man kommer ner?
   Jag ska hälsa på en kompis i Cairns o vara där i två veckor o sedan ska jag åka ner till Sydney o där ska jag jobba är tanken, men så tänkte jag att det vore bra att fixa TFN-nr o bankkonto o kort med en gång i Cairns så att man slipper vänta 1-2 veckor sedan i Sydney när man vill söka jobb o börja jobba. Eller är det bara dumt, ska jag vänta tills jag kommer till Sydney? Tack!! / Amanda

  • Anders Liljeqvist

   Hej igen Amanda,

   Det var många frågor. Här är mina svar:

   1. Ja du kan ändra adressen, men det är krångligt. Bättre är att använda en c/o-adress eller använda ett företag som vidarebefordrar posten till dig när du reser runt.

   2. Det räcker om du skriver c/o.

   3. Jag minns inte hur lång tid det tar att få ett TFN, jag skulle gissa på upp till 4 veckor.

   4. Det tar omkring 1 vecka att få ditt bankkort, och bankkonto kan du öppna på 1-2 dagar.

   5. Skattemyndigheten bor på ato.gov.au.

   6. Fixa allt på plats, du måste vara i landet för att kunna ansöka om TFN.

   Ha det bra, nu är det dags för mig att sätta mig och uppdatera eventkalendern här på sajten för novembers nyhetsbrev som jag ska skicka ut om ett par dagar.

   -Anders.

Svara

Your email address will not be published. Required fields are marked *