Australisk vardag (sjukvård, bank, telefoni, och media)

Annons

I den här artikeln går vi genom det viktigaste sakerna att känna till när du sätter upp ett hem och ett nytt liv i Australien. Vi går igenom hur sjukvårdssystemet fungerar, hur du ordnar bankkonto i Australien, samt pratar kort om både telefoni och var du kan läsa mer om nyheter och väder.

Sjukvårdssystemet

Australien och Sverige har ömsesidiga avtal som garanterar att svenska medborgare på resa i Australien får gratis akutsjukvård på samma villkor som australiska medborgare. Detta gäller endast vård som är absolut nödvändig (så kallad medically necessary treatment) och du kan inte vänta dig att få en gratis operation om den kan vänta tills du kommer hem till Sverige igen.

Detta samarbetsavtal kallas för Reciprocal Health Care Agreement (RHCA) (humanservices.gov.au/individuals/services/medicare/reciprocal-health-care-agreements/visitors-australia/medical-care-visitors-australia/visiting-from-sweden). Du behöver inte ha med dig ett europeiskt patientkort för att få vård, utan det räcker med att du visar upp ditt pass på sjukhuset, förklarar att du är från Sverige och att du vill be om vård ”under the reciprocal health agreement between Sweden and Australia”.

Avtalet gäller även om du är student och inte bara turist, men tänk på att ambulanstransport inte ingår i försäkringen. Det innebär att om du har otur kan du bli skyldig att betala för en dyr ambulansutryckning (flera tusen kronor), så komplettera med en ordentlig reseförsäkring som täcker sådana saker. Notera också att du inte har rätt till vård på privata sjukhus, utan endast statliga så kallade public hospitals.

Sjukförsäkringssystemet i Australien är uppdelat i två delar. Den statliga delen som ger grundläggande gratis vård till alla australier heter Medicare (humanservices.gov.au/individuals/medicare). Medicare subventionerar också kostnaden för många icke-akuta behandlingar (till exempel farmaceutiska preparat, olika allmänläkare och specialister). Vid sidan av det statliga systemet finns det många privata sjukhus och läkare som mot betalning erbjuder lyxigare vårdalternativ. Om du till exempel behöver en icke-akut operation så kan du snabbare få vård på ett privat sjukhus. Vill du ligga i eget rum när du kommer till sjukhuset? Välj i så fall ett privat sjukhus.

Om du ska stanna i Australien en längre tid bör du ganska snart efter ankomst gå och ansöka om ett eget Medicare-kort (humanservices.gov.au/individuals/services/medicare/medicare-card/enrol). Då blir eventuella sjukhusbesök för dig och din familj mycket smidigare. Du bör också överväga att köpa en privat sjukförsäkringar som ger ytterligare fördelar utöver vad det statliga systemet erbjuder. Hos iSelect (iselect.com.au) hittar du en lista över flera olika försäkringsbolag som erbjuder sjukförsäkringar.

Banker och Pengar

Banker

Det finns 4 stora och flera mindre banker i Australien. De fyra stora bankerna är nästan identiska vad gäller storlek, omsättning, antal kontor och erbjudanden, och utöver dessa finns många mindre banker som försöker konkurrera med de större. De fyra största att känna till:

Precis som i Sverige säljer bankerna olika sorters konton. Ett checking account eller transaction account är ett konto med låg ränta som du kan göra betalningar från. Nästan alla har ett sådant konto för att få lönen insatt på och betala räkningar. Ofta får du ett betalkort (debit card) kopplat till detta konto som du också kan använda för att göra uttag på bankomater, så kallade Automatic Teller Machines, som förkortas ATM. Ett savings account är ett sparkonto med högre ränta, men som du inte kan betala räkningar från.

Istället för det svenska plusgiro- och bankgirosystemet så har Australien ett betalningssystem som kallas BPay (bpay.com.au). Systemet är väldigt likt postgirobetalningar för räkningar i Sverige; du anger beloppet du vill betala, en biller code som identifierar mottagaren, samt ett referensnummer som identifierar dig och din räkning.

Saker att överväga när du väljer bank

 • Hur mycket kostar det att ha ett lönekonto hos banken? En bra bank ger dig givetvis ett gratis checking account (lönekonto).
 • Hur mycket kostar det per år att ha internetbank med betalningsmöjlighet (BPay)? En del banker tar betalt för internetbanken, hos andra är det gratis (eftersom de tjänar pengar på att du har dina lönepengar på deras konto).
 • Hur mycket kostar det att föra över pengar till Sverige? Det billigaste jag har hittat är omkring $20 per överföring.
 • Hur mycket kostar det att ta ut pengar i bankomat (ATM)? I vilka bankomater är det gratis att ta ut pengar från det här kontot? Om du till exempel har ett konto hos Westpac är det gratis att ta ut pengar i alla Westpac- och St George-automater eftersom de är med i samma koncern.
 • Vad är räntan på spar- respektive lönekonton hos banken? Räntan på sparkonton är reltivt låg i skrivande stund (oktober 2018) och ligger som bäst strax över 3%. Men kolla om det gäller en låst standard-ränta eller en bonus-ränta. De högsta räntorna är oftast bonus-räntor eller gäller bara de första inledande månaderna, alternativt banken kräver att du varje månad sätter in till exempel $200 på kontot eller inte tar ut pengar under en viss period för att den högre räntan ska gälla. De flesta transaction accounts ger bara minimal ränta, men vissa erbjuder en relativt hög bonus ränta.
 • Kan jag handla aktier / fonder genom banken?
 • Har banken en säker och smidig internetbank-lösning där jag kan se mitt kontosaldo och enkelt betala räkningar och föra över pengar?

Att öppna ett lokalt bankkonto i Australien

För de flesta svenskar som flyttar till Australien ser processen ut ungefär så här

 1. De första veckorna använder du ditt svenska kort överallt tills du har fixat en billigare lokal banklösning. Ta ut några hundra dollar i kontanter så du klarar dig.
 2. Första veckan så går du till banken (eller gör det online) och öppnar ett checking account (glöm inte ett uttags- och betalkort) hos en lokal bank. Du kommer att behöva ange en postadress när du öppnar ditt konto. Om du inte har någonstans att bo så går det ofta bra att ange en c/o-adress hos någon vän eller vandrarhemmet där du bor (men se till att de är ok med att ta emot din post innan du uppger deras adress).
 3. När kontot väl är uppsatt skriver du ned kontodetaljerna du får av banken.
  a. Ditt kontonummer för ditt checking account. (Förväxla inte detta med ditt kundnummer hos banken.)
  b. Bankens BSB-nummer. Detta står för Bank State Branch Number och är ett 6-siffrigt nummer som unikt (inom Australien) identifierar banken och bankkontoret där du har ditt konto. Din arbetsgivare behöver detta och ditt kontonummer för att kunna sätta in pengar på ditt konto. En banköverföring heter bank transfer.
  c. Be också om SWIFT-koden (även känd som BIC-kod eller SWIFT-BIC-kod) för ditt bankkontor. Detta är en kod bestående av 8 eller 11 siffror som unikt identifierar din bank och du behöver denna när du för över pengar från Sverige så att din svenska bank vet till vilken utländsk bank de ska skicka pengarna.
 4. För över pengar från din svenska bank till ditt nya bankkonto via din svenska internetbank. Processen är lite olika för olika svenska banker, men du behöver ditt kontonummer och din SWIFT-kod ovan. Om du får en fråga om vad för valuta du ska föra över så ange australiska dollar (valutakod AUD), eftersom det är valutan som används på destinationskontot.
 5. På samma sätt kan du föra över pengar till Sverige om du vet ditt kontonummer och din svenska banks SWIFT-kod. Om du får en fråga om vad för valuta du ska föra över pengarna i så använd SEK (valutakoden för svenska kronor), såvida du inte har ett konto med Euro som valuta i vilket fall du då ska använda valutakoden EUR.

Bankomater och betala med kort

De olika bankerna har sina egna bankomater och tar ibland betalt (omkring $2) för att låta konkurrerande australiska bankers kunder använda deras bankomat. Hör med din bank vad det kostar att ta ut pengar och vilka ATMs som är gratis att använda för just ditt bankkort. Du kan betala med Visa eller Mastercard / Maestro på de flesta ställen, oavsett om kortet är svenskt eller australiskt. En del kaféer tar bara emot kontanter, och andra företag accepterar inte kortbetalningar för små belopp (till exempel kafébesök under $10). Diners Club och American Express accepteras inte på lika många ställen eftersom det kostar mer för affären att ta betalt med dessa kort och en del butiker vill att du betalar en extra kortavgift om du ska betala med dessa ”dyrare” kort.

Det australiska systemet för kortbetalningar heter EFTPOS (Electronic Funds Transfer at Point of Sale). När en butik har en skylt som säger att de accepterar EFTPOS betyder detta att du kan betala med betal- eller kreditkort.

Annons

På senare år har det blivit mer vanligt med uttagskort som du laddar innan resan och sedan kan använda i alla ATMs, till exempel ett förbetalt Electron-kort. När kortet är laddat avänds det som ett vanligt kreditkort eller betalkort. Du kan ladda upp det efter behov under resans gång. Tappar du kortet så går det att spärra som vilket annat bankkort som helst och saldot kan överföras till ett nytt kort.

Många permanentboende väljer att skaffa autraliska kreditkort genom någon lokal bank. Precis som i Sverige ger vissa kreditkort dig bonuspoäng när du handlar som du senare kan använda för att köpa exempelvis flygbiljetter. Andra kort kan exempelvis ge ägaren förmånliga garanti- och försäkringsvillkor på vissa köp.

100 ID-poäng (ID Points System)

Du behöver givetvis identifiera dig innan man sätter upp ett konto åt dig. Australien har inte personnummer eller nationella ID-kort utan för att identifiera någon så använder man en kombination av dokument. En identifikationsmetod som har blivit allt vanligare är det så kallade 100-poängs-testet (en.wikipedia.org/wiki/100_point_check). I korthet fungerar det så att du genom att visa upp olika sorters dokument samlar ihop minst 100 poäng för att styrka vem du är. Du får till exempel 70 poäng genom att visa upp ett pass, 25 poäng för ett kreditkort med ditt namn på och ytterligare 25 poäng för ett svenskt körkort.

Om du ansöker om att öppna ett bankkonto direkt efter du anlänt till Australien så räcker det med att du visar upp ditt pass för att styrka vem du är (tidsfristen varierar beroende på bank från 6 veckor till 3 månader). Du behöver alltså inte öppna ett bankkonto första veckan i Australien, men vänta inte för länge så du slipper onödigt pappersarbete.

Föra över pengar mellan Sverige och Australien

Via din banks internetbank kan du föra över pengar mellan Sverige och Australien, men läs bankens prislista innan du för över pengar. Det finns två kostnader som du bör undersöka innan du väljer hur du vill föra över pengar:

 • Överföringsavgift (Telegraph Transfer Fee). Din bank tar betalt för att de ska arrangera överföringen åt dig, det vill säga köpa valuta åt dig och för över den nya valutan till ditt konto i det andra landet. (Lite som courtage när du köper aktier.) De flesta avgifter verkar ligga runt $20 från Australien till Sverige, och runt 200 kronor från Sverige till Australien (priserna varierar mellan banker).
 • Växelkurs (Exchange Rate). Alla banker erbjuder inte lika bra växelkurs och det finns mycket pengar att spara genom att använda den bank som ger dig mest valuta för pengarna. Kursen ändrar sig också över tiden så om du lyckas föra över pengarna när kursen är så fördelaktig som möjligt så finns det ännu mer pengar att spara.

Växelkurs svensk krona / australisk dollar

Det har stormat ordentligt på finansmarknaderna de senaste åren. För den som är ekonomiintresserad är den australiska dollarn en intressant valuta att följa. Den australiska ekonomin är väldigt råvaruberoende och Australien bedriver en stor export av bland annat kol och järn till Kina och de andra snabbt växande ekonomierna runt om i Asien. När Kina vill köpa järnmalm måste de växla till sig dollar och tack vare att det rör sig om stora mängder pengar så får detta till följd att dollarkursen stärks. När många andra länder sänkte sina räntor så hade Australien fortfarande en relativt hög bankränta, vilket ledde till ytterligare efterfrågan på dollar; många växlade till sig dollar och satte dem på bankbok i Australien där de växte snabbare.

Flera av världens stora ekonomier brottas med finansiella problem, men den australiska ekonomin har lyckats undvika dessa (jämfört med den europeiska och amerikanska skuldkrisen) då dollarn är en relativt stabil valuta. Australiska dollarns värde nådde en peak runt åren kring 2012 men har sedan dess rört sig sakta nedåt och i skrivande stund (oktober 2018) har den hamnat på en kurs liknande tiden före år 2004. Växelkursen följer i stort sett valutakursen och värdet på den australiska dollar i jämfärelse med den svenska kronan varierar därför.

Det allra lättaste sättet att se vad dagskursen är att använda den inbyggda valutakonverteraren i Google. Gör en sökning på ”100 AUD in SEK” (google.com/search?q=100+AUD+in+SEK) så får du se hur många svenska kronor $100 motsvarar.

Din bank i Sverige

Din svenska bank märker inte att du flyttar utomlands och om du inte säger upp dina konton så fortsätter du vara kund hos din bank i Sverige. Din svenska banks internetbank fungerar även i Australien. Räkningar och saldoutdrag fortsätter att skickas till din svenska adress.

Det är inget som tvingar dig att avsluta dina svenska konton när du flyttar, men det kan vara svårt att öppna ett nytt konto om du anmält till folkbokföringen att du har emigrerat. Därför kan det vara en god idé att sätta upp en bra banklösning hemma i Europa innan du emigrerar. De flesta svenska banker tar ut en kombination av avgifter när du använder deras bankkort i en utländsk uttagsautomat.

Dina kostnader för att använda ditt svenska kort i Australien består av tre komponenter som du bör vara medveten om när du väljer vilken svensk bank du köper ett uttagskort av:

 1. Årsavgiften för kortet. Även om du inte använder kortet tar de flesta banker betalt för att ge dig ett kort. Denna brukar ligga runt ett par hundra kronor.
 2. Uttagsavgift. Varje gång du gör ett uttag i en ATM i Australien dras denna avgift från ditt konto. Denna brukar ligga runt 30-40 kronor.
 3. Växelkurspåslag (även känt som valutapåslag). Banken gör ytterligare vinst genom att ge dig en något sämre växelkurs än bankens egen kurs. Denna brukar ligga mellan 1-2% på köpbeloppet.

De billigaste bankkorten för svenskar i Australien som jag hittat är följande.

Annons

 • Ica Banken Mastercard betalkort (icabanken.se/kort-och-konto/vara-kort/bankkort). Gratis för dig under 21 år, annars 25 kronor i månaden, 0 kronor i uttagsavgift och 0% påslag på växelkursen (men den lokala banken tar i vissa fall ut en avgift på 1,25% för uttag vid just deras automat).
 • Skandiabanken Visa betalkort (skandia.se/vardagstjanster/kort/bankkort). 20 kronor i månadsavgift, 0 kronor i uttagsavgift men 1,65% påslag på växelkursen (vilket kan bli kostsamt om du tar ut mycket pengar).

Notera att en del banker (till exempel Skandiabanken) automatiskt spärrar sina kort för köp och uttag utanför Norden. Innan du reser till Australien kan det därför vara en smart idé att se till att just ditt kort inte är låst när du landar. Flera bankkort har en “kontaktlös betalfunktion”, och i Australien ligger maxsumman för kontaktlös betalning, så kallad payWave eller PayPass, på $100 per uttag.

Telekommunikation

Även om Australien gillar att slå sig för bröstet och kalla sig en IT-nation så låg de länge långt efter Sverige vad gäller infrastruktur för telekom. (Detta har givetvis mycket att göra med de stora avstånden och lilla befolkningen i landet.) På senare år har man börjat investera mer i sitt telenät. I oktober 2006 lanserade Telstra (den största teleoperatören) ett nytt höghastighetsnät kallat NextG för mobiltelefoner som gav större täckning än andra 2G och 3G nätverk i Australien. (En kul detalj är att svenska Ericsson sålde mycket av tekniken för detta). År 2010 var NextG det snabbaste mobila nätverket i världen vilket sedan uppdaterades till 4G. År 2015 lanserade de 4GX som med kompatibla enheter sägs kunna uppnå hastigheten 75Mbit/s. Den nuvarande regeringen gör just nu en stor satsning på att bygga ett fibernät som ska täcka hela landet och därmed drastiskt öka datahastigheterna inrikes – National Broadband Network (nbnco.com.au).

Alla teknologier som du är van vid från Sverige finns i Australien och precis som hemma är de flesta hushåll uppkopplade via telefonledningen (ADSL2), fiber, kabel-tv eller mobilt bredband. Mobilnätet använder samma standarder som Sveriges och din svenska telefon fungerar utan problem här också. WiFi finns tillgängligt gratis på många statligt ägda institutioner (som bibliotek), i affärscentrum, och hos privata företag som kafeér, vandrarhem, och restauranger.

Mobiltelefoni

Australiens mobiltelefonisystem använder samma standard som det svenska så du kan använda din svenska telefon i Australien (men du kommer att behöva en adapter för din batteriladdare). Se till att telefonen inte är operatörslåst utan att du kan köpa ett lokalt kontantkort. Alla operatörer erbjuder abonnemang (post-paid) och kontantkort (pre-paid).

De största operatörerna att känna till är (förutom dessa finns flera mindre ”virtuella” operatörer som säljer kapacitet hos något av de tre stora nätverken:

Telefonnummer

Alla telefonnummer i Australien består av ett 2-siffrigt riktnummer följt av ett 8-siffrigt lokalt telefonnummer, så att alla telefonnummer har 10 siffror.

Riktnummer

 • 00. Under 00 ligger numren för nödsamtal (000) och internationella samtal (0011).
 • 02 Central East Region (New South Wales, Australian Capital Territory)
 • 03 South East Region (Victoria, Tasmania)
 • 04 mobiltelefoner (hela Australien). Om du köper ett kontantkort så kommer ditt telefonnummer börja på 04.
 • 07 North East Region (Queensland)
 • 08 Central and West Region (Western Australia, South Australia and Northern Territory)
 • 1 Olika inrikesnummer som inte är kopplade till något geografiskt område. Exempel är gratisnummer (180 xxxx och 1800 xxx xxx), nummer som kostar som lokalsamtal oavsett avstånd (13 xx xx och 1300 xxx xxx) och nummer för betaltjänster (190x xxx xxx).

Australiens landsnummer är 61 (Sveriges är 46). Om du ringer till Australien från Sverige så slopar du 0-an i riktnumret. För att ringa ut ur landet måste du slå ett utlandsprefix (känt som international call prefix eller international access code) som i Australien är 0011. (I Sverige är detta prefixet för internationella samtal å andra sidan 00 [alla länder inom EU]). På din mobiltelefon kan du i alla länder knappa in ett + före landskoden så tar mobilnätet själv hand om att lägga in rätt utlandsprefix.

Numret för nödsamtal för brandkår, polis och ambulans är 000 (känt som 000 Emergency eller triple-zero) (triplezero.gov.au). På mobiltelefoner fungerar också 112 (tack vare att detta nödnummer är inprogrammerat i alla GSM-system oavsett land).

Nyheter och väder

Australiens motsvarighet till Sveriges Radio och SVT (Sveriges Television) är statliga Australian Broadcasting Corporation (ABC) (abc.net.au) och Special Broadcasting Service (SBS) (sbs.com.au) som tillsammans är ansvariga för de statliga radio- och tv-kanalerna. ABC producerar mer allmänna program, medan SBS särskilt fokuserar på det internationella och multikulturella (SBS sänder till exempel svenska filmer då och då).

De största kommersiella digitala TV-kanalerna är Channel Seven (7plus.com.au), Channel Nine (9now.com.au) och Channel Ten (tenplay.com.au). På exempelvis sajten Freeview (freeview.com.au/tv-guide) kan du se vilka kanaler och program som är tillgängliga just där du bor.

Det största kabeltv-företaget heter Foxtel (foxtel.com.au), och de största online-tjänsterna med strömmande filmer och tv-serier är Netflix (netflix.com), Stan (stan.com.au), och Foxtel Now (foxtel.com.au/now).

Nästan alla stora tidningar ägs av en av de två koncernerna News Corp eller Fairfax Media. Den enda rikstäckande morgontidningen är The Australian (theaustralian.com.au), och den konkurrerar med flera regionala tidningar som till exempel The Sydney Morning Herald (Sydney) (smh.com.au), The Herald Sun (Melbourne) (heraldsun.com.au), Daily Telegraph (Sydney) (dailytelegraph.com.au), The Age (Melbourne) (theage.com.au), The Courier Mail (Brisbane) (couriermail.com.au), The West Australian (Perth) (thewest.com.au) och The Advertiser (Adelaide) (adelaidenow.com.au).

Annons

Du kommer ganska snart att märka att det inte är helt lätt att hålla sig à jour med vad som händer utanför Australien och de lokala nyheterna är väldigt fokuserade på det lokala och sport. Några bra sajter och tidningar för att läsa mer internationella nyheter är brittiska The Guardian (theguardian.com/au), BBC (bbc.com/news/world/australia) och The Economist (economist.com).

De största radiostationerna är ABC:s olika stationer samt en rad olika kommersiella stationer som sänder rock och topplistemusik. Värt att nämna är ABC:s ungdomsstation Triple J (abc.net.au/triplej) som spelar mer alternativ musik. Väldigt trevlig lyssning på en roadtrip längs kusten.

Motsvarigheten till SMHI heter Bureau of Meteorology (bom.gov.au) och har väderprognoser för hela landet på sin webbsajt.

Läs mer i serien Inför resan.<< Bil och hyrbil i AustralienSvensk i Australien >>

174 Responses to Australisk vardag (sjukvård, bank, telefoni, och media)

 • Therese Larsson

  Hej Lina,
  Har du löst medicinfrågan?

  Annars skulle jag rekommendera att du skaffar ett tillfälligt medicare card genom att gå till närmsta medicare office, för att sedan ta dig till närmsta GP (General Practioner) som tar emot visitors/tourists och har Bulk billing. Annars kanske du får betala för besöket. Läs mer om hur du kan gå tillväga på länken nedan. Genom avtalet med Sverige borde du kunna få medicin utskrivet om medicinen finns i listan under Pharmaceutical Benefits Scheme, se; https://www.humanservices.gov.au/individuals/services/medicare/reciprocal-health-care-agreements/visitors-australia/medical-care-visitors-australia#a6

  Hoppas detta hjälper!

  Mvh Therese

 • lina

  Hej.
  Jag är på resandefot i Australien och har behov av att få ett nytt recept på min Adhd medicin, hur går jag tillväga?

 • Therese Larsson

  Hej Alvin!
  Ursäkta sent svar, Anders är inte tillgänglig.

  Hoppas du fick svar på din fråga?
  Annars skulle jag råda dig att ta reda på kostnaderna för vad det kostar att använda ditt bankkort utomlands (avgifter för uttag och maxuttag mm). Det är helt upp till dig.

  Berätta gärna hur det gick!

  Mvh Therese

 • Therese Larsson

  Hejsan Per-Arne!
  Ursäkta sent svar, Anders har varit otillgänglig och jag försöker gå igenom kommentarer nu. Du har säkert redan fått svar på din fråga, men om inte: Ja, du behöver ha ett intyg från doktor skrivet på engelska som intygar att medicinen är utskriven till just dig (trots att det står på oroginalförpackningen som du ska ta med dig). Ta ej heller med mer än tre månaders förbrukning. Sen finns det vissa klasser av medicin som är undantaget, för mer information se https://www.homeaffairs.gov.au/trav/ente/brin/can-i-bring-it-back/can-i-bring-it-back-medicine/can-i-bring-medicine-back

  Lycka till!

  Mvh Therese

 • Per-Arne Strandberg

  Hur är det med införsel av mediciner som man står på och i vissa fall är narkotikaklassade, som mina sömntabletter. Kommer jag in med dem utan intyg från svensk läkare. Burkarna har ju etikett med både mitt namn och personnummer?

 • Avin

  Hej Anders!
  Oklart om du fortfarande har koll på denna tråd men försöker.
  Tänkte köra en snabbtripp genom AU med bil, cirka fem veckor med start i mitten på oktober. Är det nödvändigt att skaffa ett konto där nere eller funkar det med ett svenskt för så kort tid? Tänker för bilköp etc.

  Tack på förhand,
  Avin

 • Mona salem

  j ! Jag, min man och tva barn aker till australien i höst. Min man ska fa 457 visa eftersom han har fatt anstallning dar. Jag har last om medicare , att det endast ar akutvård och att man kan ansoka om det nar man kommer fram.

  Mrn hans visum kräver anda att man ska betala sjukförsäkring, iallfall for den första månaden. 

  Ska det vara sa ?

  Jag har också läst att man behöver ett certificate fran försäkring gskassan ??

  • Anders Liljeqvist

   Hej Mona,

   Det är över 10 år sedan jag själv kom till Australien på ett 457, men jag vill minnas att jag kom undan genom att hänvisa till Sveriges sjukvårdsutbyte (Reciprocal Health Care Agreement) och inte behövde köpa en lokal sjukförsäkring. Jag skaffade dock en privat försäkring ändå, eftersom det sänker din skatt och ger en massa extra förmåner som endast Medicare inte ger dig.

   -Anders.

 • Karin

  Hej!
  Vår dotter har blivit erbjuden au pair jobb i Australien till hösten. Hon är njurtransplanterad maj -15 och behöver ta prover ca en gång i månaden under sin vistelse för att se att alls värden är ok. Täcker medicare planerade blodprovstagningar?
  Mvh Karin

  • Anders Liljeqvist

   Hej Karin,

   Jag vet tyvärr inte. Jag gissar att läkarbesöken är subventionerade av Medicare, men jag vet inte om hon kommer att få gratissjukvård. Be hennes värdfamilj att kontakta Medicare och fråga.

   -Anders.

 • Ki

  Hej!

  Eftersom du bor har i Australien, har du någon försäkring hemma?

  Jag är just nu på ett WH visum och betalar 7200 kronor for en försäkring for ett år som då täcker allt. Har planer på att plugga och bli kvar i några år. Vad är bäst? Skaffa endast försäkring som galler i Australien? Eller fortsatta med sin reseförsäkring. Tack :)

  • Anders Liljeqvist

   Hej Ki,

   Med hemma menar du Sverige? Nej, jag har inte svenska försäkringar.

   Om jag var du och bodde i Australien en längre tid skulle jag titta på att skaffa en lokal försäkring i Australien, t.ex. genom WorldNomads eller Bupa, istället för att köpa en svensk försäkring. Om det är viktigt för dig med saker som gratis transport tillbaka till Sverige så kan det vara bra att ha en svensk försäkring, men om du bara vill ha en lokal sjukförsäkring så tror jag du kan skaffa det på plats istället för att köpa en svensk försäkring.

   -Anders.

 • Jeanette

  Hej Anders! Din sida är till så sjukt mkt hjälp, jag lusläser varenda sida och njuter! Jag har planer att bara flytta dit för att sedan kunna stanna. Vet inte hur jag ska lyckas men jag ska lyckas. Kanske börjar med att ta nå kurs i något för att få in en fot i landet och sedan samtidigt va super aktiv att söka ett jobb. Hur tycker du att jag ska gå till väga för att kunna Fast stanna i Australien? Hur lyckas man?!

  Iaf fråga till just denna tråd är, Kan man inte skaffa nå wifi hemma?

  Mvh
  Jeanette

  • Anders Liljeqvist

   Hej Jeanette,

   Kul att du gillar sajten.

   1: För att flytta och stanna i Australien är väl mitt första tips att ta dig hit. Börja med att lösa delproblemet hur du ska stanna i Australien i ett år. När du väl är på plats kan du sedan försöka uppgradera till ett visum som låter dig stanna längre.

   2: Jag känner inte till några wifi/mobil-leverantörer som har bra roaming-avtal med Australien, förutom kanske Vodafone. Jag föreslår du tar med dig en olåst mobiltelefon och sedan fixar ett lokalt simkort med en bra dataplan när du väl landat.

   -Anders.

 • Camilla

  Hej Anders,

  Jag reser till Australien i början av Januari (alltså väldigt snart), jag kommer att vara i Australien på obestämd tid – mellan 3 månader till 1 år. Jag funderar på att skaffa bankkort på Commonwealth och använda Transferwise som överförare mellan mitt svenska och australienska bankkonto.
  Vad tycker du om denna idén? Ser du något smidigare eller billigare sätt för mig?

  Tack på förhand!

  Camilla

  • Anders Liljeqvist

   Hej Camilla,

   Det låter som en ypperlig idé. Jag använder själv båda företagen och har varit nöjd.

   -Anders.

 • Filippa

  Hej Anders!

  Det är såhär att jag ska resa down under om några veckor. Först till Tasmanien i drygt 2 veckor och sedan bo i Perth i 6 mån. Efter det ska jag resa till Australiens östsida – kan jag ha samma nummer i Perth som på östsidan eller måste jag skaffa nytt kontantkort där? :)

  • Anders Liljeqvist

   Hej Filippa,

   Inga problem. Samma mobilnummer kommer att fungera i alla delar av Australien.

   -Anders.

 • Josefin Sandberg

  Hej Anders!

  Jag ska gå in på min mans 457 visa, befinner mig tillfälligt i sverige för jag hade problem med mitt visa så var tvungen att söka från sverige. Min advokat säger att jag ska fixa ett brev från den svenska health department och på brevet måste detta finnas med.
  ● be on the insuring company’s letterhead
  ● be signed by a/the insuring company representative
  ● be a dated, current letter
  ● include policy details with the
  ❍ type of cover
  ❍ name of the policy
  ❍ policy number
  ❍ details of the activities covered by the insurance product
  ❍ amount of cover for each benefit
  ❍ period of cover for the entire period of stay in Australia.

  Vet du vilka jag ska kontakta? sen läste jag också att om man planerat att stanna länge så gäller inte den där agreement som sverige och australien har utan man måste teckna en försäkring i Australien. Tack så jätte mycket för din hjälp!

  Mvh Josefin

  • Anders Liljeqvist

   Hej Josefin,

   Din man har redan private health cover i Australien misstänker jag. Se till att han gör så att du omfattas av hans försäkringspolicy, och skicka sedan en kopia av den till er migration agent. Om han inte har en sådan så är kanske första steget att han köper en privat sjukförsäkring i Australien för er båda.

   -Anders.

 • Susanna Lundgren

  Hej Anders.
  Jag pluggade i Australien 2001-2002, och behövde göra en abort. Hade CSN-lån och inte en susning om att jag som svensk kunde skaffa Medicarecard som de frågade om på abortkliniken. Fick betala ca 3000 kr. Hade det kunnat undvikas om jag haft Medicare? Försäkringen hemifrån täckte endast olyckshändelser, och dit räknades inte ofrivillig graviditet.
  Mvh Sanna.

  • Anders Liljeqvist

   Hej Susanna,

   Jag vet tyvärr inte. Jag misstänker att du åtminstone hade kunnat få det billigare under Medicare, eller kanske under Reciprocal Health Care Agreement som ger gratis akutvård för svenskar i Australien.

   -Anders.

 • Victoria

  Hej Anders !
  Ville bara säga fantastiskt mycket tack för din information ! Hjälpte mig väldigt mycket :)

 • Hans

  Hej!

  Jag har ett konto hos Westpac och undrar om du ser någon mening i att föra över besparingar till detta konto för att skydda sig til exempel mot inflation?

  Tack!

  Med vänliga hälsningar
  Hans

  • Anders Liljeqvist

   Hej Hans,

   Jag förstår inte. Att ha pengar insatta på ett bankkonto skyddar inte mot inflation. Menar du att du vill skydda dig mot att svenska kronan faller i kurs gentemot den australiska dollarn? I så fall så är det så klart ett alternativ att föra över pengarna till ett australiskt konto medan den svenska kronan är stark, och så kan du senare föra tillbaka pengarna till Sverige när kursen ändrat sig.

   Det enda jag kan råda dig till är att aldrig vara kund hos Westpac. De är kända för att vara en av bankerna med sämst internetsäkerhet i Australien. Och jag kan tyvärr inte råda dig om var du ska sätta dina pengar – jag har ingen aning om vilken riktning växelkursen kommer att ta de närmaste åren.

   Lycka till,
   -Anders.

 • Saidely

  Hej Anders,

  Min kusin bor i Sydney och är medborgare i Australien. Han bygger om sitt hus just nu och behöver låna pengar av mig(ca. 100 KKR). Har du något förslag på ett bra sätt på överföring där förlorar man minst. han påstår att vid överföring via bank kommer att bli fördyrt för bankarna tar mycket avgift för överföring fån utlandet!
  Tack på förhand!
  Trevlig kväll

  • Anders Liljeqvist

   Hej Saidely,

   Jag skulle göra en priskoll på t.ex. https://transferwise.com/ som jag vet att många använder för att sända pengar mellan Sverige och Australien. Kanske kan de erbjuda bättre växlingskurs + transferavgift än din bank kan.

   Det är två saker att kolla upp:
   – Växlingskursen för de 100kSEK du för över.
   – Transferavgiften för att flytta pengarna.

   Låt dig inte luras av en bank eller växlingskontor som erbjuder gratis överföring, men en dålig växlingskurs.

   Glöm inte att också jämföra bankernas kurser med marknadskursen. Jag brukar kolla marknadskursen på Google och i skrivande stund ger 100 SEK cirka 15,33 AUD.
   https://www.google.se/search?q=100+SEK+in+AUD

   Lycka till,
   -Anders.

 • Kristina

  Hej Anders!
  Du har en verkligt bra sida! Tack.
  Vi är tre personer med varsin mobil och en ipad. Har försökt titta på olika operattörer men tycker det verkar svårt. Vi kommer köra från Sydney till Melbourne och sedan uppe runt Cairns. Vi har tänkt använda ipaden som gps. Vi kommer också behöva kunna ringa varandra. Vad rekommenderar du för lösning?
  Vänliga hälsningar
  Kristina

  • Hej Kristina,

   1: För mobilabonnemang för en roadtrip hade jag själv skaffat ett kontaktkort från operatören Telstra under er tid i landet. De har bäst täckning.
   2: För GPS-funktioner hade jag laddat ned appen ”Here” (tidigare från Nokia). Det är en av få kart-appar som låter er ladda ned kartor över hela Australien lokalt på telefonen så att ni senare inte behöver en internetuppkoppling.
   https://itunes.apple.com/au/app/here-wego-effortless-city/id955837609?mt=8

   Lycka till,
   -Anders.

  • Kristina

   Tusen tack!
   Kristina

 • Daniella

  Hej Anders!

  Superbra information, tack! Dock är det ett problem för mig att ange en adress, eftersom jag inte är bofast någonstans. Jag har en farm som jag skulle kunna ange, men jag tror inte de vill ta emot räkningar och post för mig. Jag vill enbart ha ett australiskt konto för att få in lönen på, kommer det isåfall skickas ut några räkningar etc?

  Vidare undrar jag över Tax File Number, är det något som är kopplat till banken?

  Vänliga hälsningar

  Daniella

  • Anders Liljeqvist

   Hej Daniella,

   1: Kolla på HotSnail – de är ett företag på Guldkusten som ger dig en lokal c/o-adress, och sedan scannar och emailar dig all post som kommer till ”din” adress. Jag har varit kund hos dem utan problem tidigare:
   http://www.hotsnail.com.au/

   2: Tax File Number är något personligt för dig. Det har inget med din bank att göra. Det är ett kundnummer hos det lokala skatteverket som de använder för att identifiera dig.

   -Anders.

 • Astrid

  Hej Anders,
  Har du någon koll på om man kan få ett australienskt nummer i Sverige innan man åkt?? Tänkte om man vill skriva ut dokument där man vill ha det numret med i förväg, eller är det helt omöjligt??

  • Anders Liljeqvist

   Hej Astrid,

   Du skulle t.ex. kunna skaffa ett Skype-konto med tjänsten Skype Online. Då får du ett fast nummer i Australien som pekas mot ditt Skype-konto. Annars kan någon lokal vän köpa ett SIM-kort (och ett nytt nummer) åt dig och hålla det tills du landar.

   -Anders.

 • Jennie

  Hej Anders jag har en fråga: måste man öppna ett bank konto för att ansöka om medicare card?  Har fyllt i allt förutom acount details

  Mvh/ jennie

  • Anders Liljeqvist

   Hej Jennie,

   Oj jag vet inte. Fråga på närmaste Medicare-kontor. Jag tror det kan behövas, för i en del fall så återbetalas dina patientkostnader in på ditt bankkonto. Utan konto så kanske du får en check istället, men eftersom jag bor i Australien så har jag själv ett bankkonto kopplat till mitt Medicare-konto.

   -Anders.

 • Jennie

  Hej!
  Jag gjorde ett vävnads prov från livmoderhalstappen strax innan jag åkte hit till Melbourne och har nu fått svar av min läkare att jag måste göra en till uppföljning,han har förklarat vad dom gjort och vad som behöver göras nu i ett brev på eng. hur tar jag kontakt med sjukvården ? Och den där överenskommelsen mellan Sverige vs Australien RHCA -måste jag ha ett Medicare card för att kunna nyttja den? jag ha nyligen kommit hit och har 45 dagars sjukförsäkring från IF.
  Känner mig jätte förvirrad. 
  Tack på förhand
  Mvh Jennie

  • Anders Liljeqvist

   Hej Jennie,

   Du går med fördel till en GP (General Practictioner) när där du bor och frågar dem om råd. Om de är en ”Bulk Billing” GP, så skickas notan direkt till Medicare. RHCA är mer relevant för akutvård på akutmottagning, men du borde inte ha några problem tror jag.

   -Anders.

 • Veronica

  Hej Anders,

  Först och främst, Tack för en helt grymt bra hemsida med all den information man behöver få tag på.
  Jag flyttar ner till Sydney om 2mån och har en olåst Iphone 5S, Jag funderade på din rekommendation om ett pre-paid simkort men då jag gärna skulle vilja ha en ny mob är min fråga om det då inte är bättre teckna upp sig på ett abonnemang?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Veronica,

   Visst är ett abonnemang trevligt, men du kanske inte kan få ett lokalt abonnemang ifall du inte är ”Permanent Resident” i landet. Jag känner inte till att tillfälliga besökare kan köpa lokala telefonabonnemang.

   Lycka till,
   -Anders.

 • Marre

  Hej Anders, tack för en riktigt bra och informativ hemsida! Haft mycket hjälp av dina råd under mitt första år i Australien. Tack!!
  Nu till min fråga. Jag tänkte höra om du vet hur det fungerar med barnmorska Samt gynekolog i Sydney? (Det gäller hjälp med korrigering av preventivmedel etc). Finns det kliniker man kan få hjälp med detta på? Täcks det av medicare kortet?
  Mvh, marre

  • Anders Liljeqvist

   Hej Marre,

   Kul att du gillar min sajt. Jag *tror* att du inte borde ha några problem om du går till en GP Clinic som gör Bulk Billing (d.v.s. fakturerar Medicare direkt för dina kostnader). De borde kunna skriva ut P-piller för dig, och sedan ge dig en remiss till en specialist om det behövs.

   Cheers,
   -Anders.

 • sanna

  Hej Anders.

  – Maste ta prover fran min cellforandring som inte vill ge med sig, blir till en mindre operation (vill dom kalla det), det ar ingen riktig operation men det maste goras av en specialist och lakare, ar detta nagot jag far betala sjalv? det ar namligen inget min forsakring star for, dom menar pa att jag kan aka till sverige och gora det dar, men jag bor och lever ju har! Tacksam for svar

  • Anders Liljeqvist

   Hej Sanna,

   Jag har inte koll på vad du har för privata försäkringsvillkor eller visumsituation så kan inte ge dig råd.
   I mitt fall har jag både Medicare och en lokal privat sjukförsäkring, och någon av de skulle garanterat ha hjälpt mig. Men om du inte är bofast, och just det här ingreppet inte omfattas av Medicare för svenskar på besök så vet jag inte vad du ska göra. Jag skulle börja med att fråga din läkare om Medicare täcker din operation, och om så är fallet så hoppas jag att du kan få göra ingreppet antingen gratis eller till samma subventionerade pris som australierna. Så; prata med läkaren eller Medicare om ditt Medicare-medlemskap täcker det.

   -Anders.

 • Christoffer

  Hej Anders,

  Jag har mina funderingar att åka till Australien och har precis köpt en ny mobil som är upplåst och inte bundet till något alls! Min fråga är då om det finns ett AUS sim-kort som kommer funka i den svenska telefonen?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Christoffer,

   Allt funkar precis som i Sverige. Du köper ett SIM-kort när du landat på flygplatsen i Australien, och det kommer att passa i din mobil utan problem.

   -Anders.

 • Johanna Kronelind

  Hej anders.
  Jag ska arbeta minst ett år i Australien, har många psykiska mediciner och astma mediciner. Finns de en gräns hur mycket man får ta med? kommer jag in med psykisk ohälsa?

  mvh
  johanna

  • Anders Liljeqvist

   Hej Johanna,

   Oroa dig inte. Ta med dig recept / läkarintyg, och deklarera att du har med dig medicin för eget bruk. Många har rest in med t.ex. anti-depressiva tabletter före dig.

   -Anders.

 • Olivia

  Hej Anders!
  Nu är det så att jag skulle behöva gå till läkare då jag har utslag över hela kroppen, köpt en salva som skulle hjälpa mot dessa utslag på ”Apoteket” men känns som att det bara blir värre.
  Lämnar Australien för Bali om ca 1 vecka och känns så onödigt/jag är för lat för att skaffa medicard. Plus att jag jobbar hela dagarna. Har en fully bulked billed mottagning nära där jag bor så min fråga till dig är om du tycker att jag borde skaffa medicare card? Eller om du har någon aning om vad det kan kosta utan?
  Jättetacksam för svar!! Mvh en förtvivlad Olivia!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Olivia,

   Äh, jag skulle gå till läkaren och ta med mig passet och be dem ge dig gratis vård. I värsta fall så får du väl ta och lägga ut pengarna och sedan kräva tillbaka dem från ditt försäkringsbolag i Sverige.

   -Anders.

 • waseem

  hej Anders,

  jag befinner mig i Australia nu och ska stanna här för ett år . jag har haft problem med mitt knä sen jag var i svarige (meniskskada)NU är det allvarligt skada och har svårt att gå! jag behöver opereras!!  frågan är , kan jag boka tid för operation här i Australia? vet inte vad ska jag göra!?

  uppskatta ditt hjälp.
  MVH Waseem

  • Anders Liljeqvist

   Hej Waseem,

   Gå till läkare och be om hjälp, samt prata med bolaget bakom din reseförsäkring. Antingen kommer operationen betalas av Medicare eller av din reseförsäkring.

   -Anders.

 • Hannah

  Hejsan!
  Jag jag ska vara i Australien i minst 1år, jag undrar lite hur de funkar med preventinmedel.
  Kan jag ta med 1års förbrukning dit eller finns de på nått sett en gratis ungdomsmottagning där man kan besöka för nya recept ?
  Tacksam för svar
  Mvh
  Hanna

  • Anders Liljeqvist

   Hej Hannah,

   Du borde kunna ta med dig för eget bruk mot recept och intyg på engelska. Glöm inte att deklarera medicinen. Annars kan du gå till en lokal läkare (GP) efter att du skaffat ett Medicare card och be om hjälp att få ett recept utskrivet så att du kan köpa lokalt.

   -Anders.

 • Micael Karlsson

  Hej Anders. Jag ska strax flytta till Perth och tänkte köpa en Apple-dator här hemma innan jag sticker. Läste ngn stans att man ska kolla upp så modemet fungerar i Australien. Har du användt svenska datorer i Australien med gott resultat?

  Vänligen

  Micael

  • Anders Liljeqvist

   Hej Micael,

   Oavsett vilken dator du köper i Sverige kommer den att fungera ypperligt i Australien. Det enda du kommer att behöva är en el-adapter, då väggkontakterna ser annorlunda ut här nere. En sådan köper du lätt på plats på flygplatsen. Alla andra kontakter och standarder är de samma och din svenska apple-dator kommer att fungera utan problem.

   -Anders.

  • Micael Karlsson

   Toppen Anders. Stort tack för ditt svar!

 • Isabell

  Hej!

  Jag åker iväg till Australien snart i ett år med WH-visum. Just nu står jag på antibiotika för rosacea i 3 månader. Dock säger min nuvarande doktor att rosacean kan komma tillbaka efter en tid utan behandling. Är det möjligt att ”be” om en ny antibiotika kur på något sjukhus/vårdcentral när jag väl är i Australien om rosacean uppstår igen?

  Tacksam för svar:)

  • Anders Liljeqvist

   Hej Isabell,

   Jag föreslår at du fixar ett intyg från din läkare på engelska som du kan visa upp hos en läkare i Australien för att få ett lokalt recept. Du borde inte ha några problem alls med att gå till en GP (General Practitioner) och få ett recept på apotek här. Fixa gärna ett Medicare-kort först så att du lättare kan få medicinen subventionerad och finns i deras vårdcentralsystem.

   -Anders.

 • Ulrika

  Hej igen Anders!
  Jag har en till fråga ang. Pengar vid gränskollen. Kan det vara en idé att använda värdepapper för några fonder jag har som bevis för mina tillgångar under resan?

  Mvh
  Ulrika

  • Anders Liljeqvist

   Hej Ulrika,

   Jag skulle personligen nöja mig med att ha med mig en utskrift från min internetbank som visar mina tillgångar.

   -Anders.

 • Evelina

  Hej Anders! Jag undrar hur reglerna för införsel av p-piller ser ut i australien? Jag ska nämligen förbi singapore före vi åker in i australien, och där får man bara ha med en förbrukning av läkemedel på 3 månader. Kan min vän som åker direkt till australien ta med mina p-piller? då jag behöver minst fyra månaders förbrukning.

  • Anders Liljeqvist

   Hej Evelina,

   Fixa ett recept från din läkare på engelska och ta med det tillsammans med medicinerna. De är snälla både i Singapore och Australien, jag skulle inte oroa mig. Deklarera att du har med dig medicin för personligt bruk på respektive landningskort (som du får innan du går genom passkontrollen i respektive land).

   -Anders.

 • Evelina Henriksson

  Hej!
  Jag ska tillsammans med fem andra klasskamrater åka och studera i Australien nu i januari till juni. Två av oss åker genom Singapore, och där har de reglerna att man inte får ta med sig läkemedel för mer än tre månader. Då jag går på p-piller (och jag antar att det räknas som läkemedel) skulle jag alltså behöva en förbrukning som är större än så. Hur är reglerna för införsel av p-piller i Australien? Kan någon av mina vänner ta med mina p-piller in i landet?

 • Albin

  Hej Anders!

  Tänkte på detta med 100 Points of identification. Vad jag förstår får man 70 poäng för pass, 25 poäng för ett svenskt körkort och sen 25 poäng för ett kreditkort. Måste det vara just ett kreditkort? Eller funkar det med ett betalkort? Om inte, hur får jag då ihop de sista 5 poängen för att kunna identifiera mig? Och när behöver jag använda dessa poäng? Är det när man ska öppna bankkonto, medicare och liknande?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Albin,

   1: Betalkort tror jag också fungerar.
   2: När du är nyanländ (de första 1-3 månaderna tror jag) brukar bankerna vara mer generösa med identifikationskraven.
   3: Du kommer att möta poängsystemet i många av de situationer där du i Sverige bara ger ditt personnummer. D.v.s. när du öppnar bankkonto, skaffar körkort eller liknande tjänster.

   -Anders.

 • Carina Holmberg

  Hej!
  Min dotter har ett australiensiskt bankkort där hon får in sin lön. Hon ska nu betala en räkning på ganska mycket till Sverige. Kan hon logga in på sitt Nordea-konto med sin dosa men betala med sitt australiensiska bankkort? El kan hon be banken i Australien hjälpa henne att betala räkningen med sitt australiensiska kort? Är det dyrt i sådana fall? Hälsningar Carina

  • Anders Liljeqvist

   Hej Carina,

   Hon för med fördel över pengar till sitt svenska konto och betalar därifrån. Använd t.ex. en tjänst som Transferwise för att skicka pengarna till Sverige. Jag känner inte till något sätt att göra en PG- eller BG-betalning direkt från Australien, utan gör det alltid i två steg; först pengar till mitt svenska konto och därefter betalar jag räkningen.

   -Anders.

 • Parsa

  Hej anders
  jag har CE körkort här i sverige och de kalkar HC licens där nere, vet du om man ska ta HC kör kort där nere och man har CE kortet från sverige, moste börja o göra provet från person bil eller kan man göra de från de nivå som man har på svensk kör kort??

  MVH
  Parsa

  • Anders Liljeqvist

   Hej Parsa,

   Reglerna skiljer sig lite från delstat till delstat i Australien. Varje stat har ett eget system med körkort och regler. Kolla på länkarna i den här artikeln och gå sedan och läs reglerna i ”din” delstat för stegen invandrare ska ta för att skaffa lastbilskort:
   http://www.swedesinaustralia.com/korkort-australien/

   -Anders.

 • johanna

  Hej
  jag ska läsa 3 månader i melbourne i slutat av februari fram till första juni, och sedan har jag tänkt göra mitt exjobb också där men är osäker på när den kommer börja. om jag börjer exjobbet i augusti då är det två månader utan studier och jag vill inte resa tillbaks till sverige mellan juni och augusti, hur gör jag med visum? för att visum kommer gälla (tror jag) bara under det tiden som jag studierar.
  en annan fråga, jag har min son som är 4 år och undrar om det kostar och ungefär hur mycket det kommer o kosta om han går på förskola där? och kommer han också ha samma klass av visum som mig?
  jätte tacksam i förhand!
  MVH

  • Anders Liljeqvist

   Hej Johanna,

   1: Jag *gissar* att det australiska migrationsverket borde kunna ge dig ett besöksvisum eller förlänga ditt studentvisum under tiden du väntar på exjobbet att start. Prata direkt med dem.
   2: Jag *gissar* att det kostar omkring $450 i veckan att ha ett barn på dagis på heltid i Melbourne att döma av priserna hos det här dagiset i Richmond: http://www.richmondcreche.com.au/parent/fees
   3: Jag känner inte till några regler som hindrar studenter från att ta med sig barn, så jag *gissar* att ditt barn blir registrerat som medföljande familjemedlem under ditt studentvisum.

   -Anders.

 • frida

  Hej!!

  Nyss kommit från medicare center och skulle där ordna mitt medicare card. När hon tittar i passet så ser hon att jag har varit i indonesien innan jag kom till Australien och att jag då inte kunde söka för ett medicare card. Man måste då kommit från sitt hemland. Finns ingen informarion om detta på hemsidan av vad jag kan se. Finns det något loophole så vi fortfarande kan få ett kort??

  • Anders Liljeqvist

   Hej Frida,
   Jag har aldrig tidigare hört talas om någon sådan regel. Vad rekommenderade hon dig att göra istället? Jag skulle gå till ett annat kontor och om problemen kvarstår be om en förklaring varför du som svensk med sjukvårdsöverenskommelsen RHCA inte kan få ett Medicare-kort bara för att du mellanlandat i Indonesien på vägen.

   -Anders.

 • Tobias Linhav

  Hej!

  Jag har planerat att åka till Australien (Sunshine coast Queensland för att vara exakt) i 1 år för att utbilda mig..
  Hur gäller sjukförsäkringarna och hur mycket täcker dem för mig? Räcker det under hela perioden jag är där? (under 1 år) Eller måste jag förnya det under tiden?.

  Vad är kostanden för detta och hur går jag tillväga för att få ett sådant?

  Mvh, Tobias

  • Anders Liljeqvist

   Hej Tobias,

   Om du pluggar utomlands genom CSN så har jag för mig att du får en utlandsförsäkring som täcker det mesta. Kolla med dem. Om inte, kolla möjligheten att förlänga utlandsskyddet i din svenska hemförsäkring – det är ofta billigare än en helt ny reseförsäkring.

   -Anders.

 • A

  Nu hittade jag denna sida, som säger något annat. Vad gäller?

  http://www.humanservices.gov.au/customer/enablers/medicare/reciprocal-health-care-agreements/health-care-for-visitors-to-australia

  ”If you are a resident of New Zealand, the United Kingdom, the Republic of Ireland, Sweden, Finland or Norway, you are covered for the length of your stay in Australia.”

  • Anders Liljeqvist

   Hej,

   Jag misstänker att syftet med texten i den första länken är att förklara att fram tills det att du bor permanent i Australien är du täckt av RHCA. Därefter är du täckt av den lokala sjukvården (Medicare) precis som alla andra bofasta.

   -Anders.

 • A

  Hej,

  stämmer det verkligen att man kan använda RHCA om man stannar i Australien en längre tid? När jag läser på följande länk så tycker jag inte att det verkar stämma?

  http://www.humanservices.gov.au/customer/enablers/medicare/reciprocal-health-care-agreements/sweden

  ”If you’ve lived in Australia for a total of more than six (6) of the past twelve (12) months, either continuously, or intermittently, you aren’t eligible under the RHCA.”

  Har det ändrats?

  Tack för en bra sida!

 • Brittlouise stenvall

  Hej Anders, så roligt att du hjälper andra så här!
  Jag blir inte klok på hu det fungerar m telefonin idag. Vill ju förstås komma billigt undan. Holidayphone har ett erbjudande för 399kr m 100 min samtal till Sverige o 1 GB ; vi tror att Skype o Viber ska vara gratis , men det är rätt svårt förstå villkoren och man vill ju inte få en chock senare. Det finns Rebtel oxå och vad gäller abonnemang finns Vodafone som är samma som Telenor i Sverige. Har du nåt tips om hur man gör för att hitta rätt? Är det att kolla runt på allas villkor ( puh) eller kan du tipsa om nåt?
  Mvh/ brittlouise

  • Anders Liljeqvist

   Hej BL,

   Holidayphone låter som ett svenskt företag som försöker lura på dig en onödigt dyr lösning för något du lätt köper på plats. Gör så här:
   1: Se till att din smartphone är upplåst, så att du kan sätta in ett SIM-kort från en annan operatör i den.
   2: När du landar i Sydney (eller vilken som helst av de stora flygplatserna i Australien): i ankomsthallen går du till en av telefonbutikerna och köper ett kontantkort.
   3: Jag rekommenderar Optus (som Tele2 i Sverige) och deras kontantkort ”2-dollar-days”. Då får du fria samtal i Australien samt 500MB data per dag (alltså 15GB i månaden) för $2 om dagen när du är i landet. Sedan kör ni Viber / Skype / FaceTime till vännerna i Sverige.

   Lycka till,
   -Anders

 • Am

  Hej Andres! Har ansökt om sk subclass 460 eftersom min fru är från NZ. Fick svar om att jag behövde komplettera med bl a:
  ”- evidence that you have enrolled with Medicare if your country has a reciprocal health arrangement with Australia (New Zealand and Republic of Ireland passport holders only need to provide the biodata page of their passport to satisfy this requirement)”
  Vet du hur man i förväg och innan man har fått visum kan registrera sig i Medicare?
  MVH
  Am

  • Anders Liljeqvist

   Hej Am.
   Du går till ett Medicare-kontor och ber att få fylla i en registrering. Jag känner inte till något sätt att göra det från utanför Australien dock. Sorry. Kontakta Medicare, föreslår jag.
   -Anders.

 • Johannes

  Hej Anders!
  Jag befinner mig nu i Australien på ett bridge-visum till 457(arbetsvisum).
  Enligt ansökan är jag skyldig att bifoga en giltig sjukförsäkring här i Australien.
  Undrar därför om RHCA täcker detta och hur bevisar/bifogar jag det isåfall?
  Mvh Johannes

  • Anders Liljeqvist

   Hej Johannes,

   Konstigt, jag behövde aldrig skicka in information om en privat sjukförsäkring när jag ansökte om ett 457-visum. Jag tycker att du ska börja med att förklara för dem att du täcks av RHCA, och be dem att bekräfta att de verkligen behöver se en privat sjukförsäkring i tillägg till detta.

   -Anders.

 • Matilda

  Hej Anders!

  Jag jobbade i Australien för ca. 6 månader sen. Skaffade då ett kort hos commonwealth bank, sparade massa pengar där och använde sedan det kortet på min resa tillbaka till Sverige. Jag är hemma igen nu och vill såklart avsluta mitt konto hos commwealth för att undvika avgifter etc. Hittar ingen mejladress till dom och har inte riktigt råd att ringa dit. Har du några tips? Tack för ett toppenbra inlägg.

  • Anders Liljeqvist

   Hej Matilda,

   Jag misstänker att de stänger kontot åt dig ändå om du inte använder det, men om du vill stänga det skulle jag logga in på deras internetbank och skicka dem ett meddelande därifrån om att du vill stänga kontot. Att ringa dem kanske du annars kan göra via Skype eller med ett telefonkort som ger dig billiga utlandssamtal, så dyrt borde det inte vara.

   -Anders.

 • Elias

  Hej Anders! Vet du vad medicare card kostar och måste man bo på en fast adress för att få kortet? MVH/Elias

  • Anders Liljeqvist

   Hej Elias,
   Nu var det 7 år sedan jag själv skaffade mig ett sådant kort, men jag kan inte minnas att det kostade något att ordna. Angående adress tror jag att du kan använda någon kompis adress som c/o adress ifall du inte har ett fast boende.

   -Anders.

 • Lisa

  Hej! Jag har en ont knä sen 4 år tillbaka och jag har haft en operation i Sverige, att det nu krånglar igen begränsar min upplevelse här. Det verkar även va något annat än korsbanden som krånglar enligt doktorn. Det jag då undrar över är hur mycket Medicare täcker om jag skulle vilka göra en MR Scan. Och om det skulle täcka en operation? Jag har mer än ett år kvar i Australien..
  Tack på förhand,
  Lisa

 • moa

  Hejsan. Jag ska resa till Australien om två och en halv månad och äter antidepressiva tabletter. Jag ser att du har skrivit att man behöver ha med sig läkarintyg och recept på engelska och deklarera tabletterna. Var menar du med recept på engelska? Jag undrar också hur många månaders förbrukning av tabletter man får ta med?

  Tack på förhand!
  Moa

  • Anders Liljeqvist

   Hej Moa.
   Du kan ta med dig medicin för ett år. Be din läkare om ett intyg på engelska om vad för preparat du äter och varför, så kan du visa upp dem ifall gränskontrollen vill att du förklarar varför du har med dig en massa medicin. Ett intyg på engelska kan också vara bra att ha med dig ifall du behöver gå till en lokal läkare och be om ett nytt recept, eller ifall du behöver justera din dos.
   -Anders.

 • Anders Liljeqvist

  Hej Ozan,
  Hemskt ledsen, men jag tror inte att jag har svaren på detta. Jag har varit hos privata läkare, men ändå fått en del av mina vårdkostnader betalda av Medicare, så förhoppningsvis får du en del av pengarna tillbaka som en check. Om den privata läkaren gör så kallad ”bulk billing” så slipper du kanske att ligga ute med pengar alls, men jag skulle gissa att du åtminstone kommer att få betala en mellanskillnad själv.
  För att vara säker på vad som gäller skulle jag om jag var du kontakta Medicare eller den privata kliniken och fråga dem hur mycket du kommer att få betala och vad som täcks av Medicare.

  Angående väntetiden för en dermatologist på public hospital där du bor så har jag ingen aning tyvärr.

  Lycka till,
  -A.

 • Ozan

  Hej!

  Jag har nu bott i Australien cirka ett år. Jag har också Medicare för min tid i Australien.

  Jag behöver besöka en dermotologist för min akne, jag har gått till GP och har fått en referal till ett privat dermotologist. Får jag någon form av ersättning från Medicare? Om jag får detta, hur mycket är det om ett besök till hudläkaren kostar 210AUD? Om jag inte får ersättning måste jag gå till ett dermotoligst i ett statligt sjukhus?

  Har hört att det tar lång tid att få en tid i ett statligt sjukhus är det sant?

  Tack i förhand.
  Mvh Ozan

 • Mikaela

  Hej, jag undrar om man ska välja ”credit or savings” när man betalar med ett svenskt bankkort? Ibland är det bara möjligt att ta credit, men när man kan välja så vet jag inte vilket som är bäst?

  MVH

  • Anders Liljeqvist

   Hej Mikaela,

   Som jag tror mig förstå är ett uttag via ”savings” en överföring direkt från ditt konto, medan en betalning via ”credit” sker via Visa/Mastercard-systemet som kostar butiken mer i avgifter, men kan ge dig förmåner i form av extra konsumentförsäkring och kanske frequent flyer-poäng.

   En del svenska kort har också en kreditfunktion (kreditkort, inte betalkort, även kända som bankkort eller debitkort) där du kan kan övertrassera kontot med hjälp av en kortkredit och sedan betala tillbaka skulden senare. Tänk i så fall på att eventuell ränta och avgifter kan tillkomma.

   Om du bara har ett betalkort så tror jag inte att det spelar någon roll vilket alternativ du väljer.

   -Anders.
   (Med reservation för att jag fel, du kanske ska kolla med din bank för att vara säker.)

 • Jenny

  Hej!
  Vi åker till Australien om en månad. Jag har bott i Sverige hela mitt liv (likaså min man och våra barn) men vi är finska medborgare (finska pass), vet du om det här med gratis sjukvård gäller oss också? Mvh Jenny

 • Jess

  Hejsan här är en liten rolig fråga och en konstig situation. Jag arbetade i Oz för ett tag sedan stängde mitt konto på plats på Westpac och gubben tog mitt kort och har noll på saldo när jag åkte hem till Sverige. Allt ska vara ok sa dem. Loggar nu in på min gamla mejl 2år senare och Har fått ett mejl efter årsskiftet där det står att jag har en e-statement från Westpac (automatutskick) tror att detta kan vara att jag glömt stänga av mitt inloggning på internetkontot, eller har ngt annat som inte stängts?
  Är nu såklart orolig eftersom dem brukar ju ta en liten avgift i månaden? så inget står och tickar och tiden går. För såklart har man ju hunnit flytta några gånger och tappat bort alla dessa konto uppgifter.
  Från Westpac.

  Med vänlig hälsning, från en förvirrad svensk.

  • Anders Liljeqvist

   Hej Jess. Jag skulle inte oroa mig, du har ju tydligt gjort allt du kan för att stänga kontot och om de inte stängt de så är det deras problem.

   -Anders.

 • Moa

  funkar optus i surfers paradise bra?

  • Anders Liljeqvist

   Jag har aldrig varit Surfers med mitt Optus-kort, men jag har ingen anledning att tro att de inte fungerar bra där. Optus brukar ha bra täckning i stora städer som Gold Coast.
   -Anders.

 • Marie Karlsen

  Hej!
  Gratis sjukvård är det så?
  Min dotter fick uppsöka läkare i Australien nyligen och fick betala 565 AUD för läkarvård inkl röntgenundersökning (misstänkt propp i benet).
  Senare tog hon med sig kvittot till Medicare och fick då tillbaka 193 AUD av dem.
  Då ligger hon alltså ute med 372 AUD ca 2500:-
  Hennes försäkringsbolag erätter henne med utläggen hon haft men drar av en självrisk
  på 1500 sek.
  Då kostar alltså läkarbesöket 1500:- sek.
  Det är väl inte gratis sjukvård för svenskar?
  Har Medicare betalat ut för lite i ersättning, skulle de ha betalat ut hela beloppet 565 AUD?
  Tacksam för svar?

  Mamma

  • Anders Liljeqvist

   Hej Marie,

   Min teori:
   Jag misstänker att din dotter gick till ett privatsjukhus och inte ett public / statligt sjukhus. En annan förklaring kan vara att vården inte ansågs vara akutvård, och därför inte omfattas av överenskommelsen om gratis akutvård för svenskar.

   Oavsett vad tycker jag hon ska fråga Medicare varför hon inte blir ersatt med hela summan under Reciprocal Healthcare Agreement.

   -Anders.

 • Malin

  Hej! Jag är i Australien för att studera i 5 månader och behöver öppna ett bankkonto endast för att kunna betala hyran. Vilken typ av konto behöver jag då? Kan man öppna ett sådant konto gratis? Vilken bank är bäst? Tack!!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Malin,
   Artikeln ovan förklarar att du behöver ett transaction account och ger dig länkar till flera sådana som är helt ok. Om de kostar så är kostnaden bara några dollar per månad, så det rör sig inte om några stora pengar om du inte väljer det ”perfekta” kontot eller den billigaste banken.
   -Anders.

 • Tobbe

  Halloj!

  Jag som du har skandiabanken så ville kolla med dig hur du gör för att föra över pengar från skandia till Australien (i mitt fall NAB). Väljer du att skicka pengarna i SEK eller i AUD? Vilket sparar man mest på? Svårt att få tag på info, och antar att Bankerna kommer vara partiska om man frågar?

  Cheers

  • Anders Liljeqvist

   Hej Tobbe,
   Jag vill minna att jag var tvungen att skicka pengarna i den valuta som mottagarkontot använde, d.v.s. AUD.
   -Anders.

  • Bo Rosen

   Hej,

   Jag har bott I Australien i 7 år och har fortfarande ett konto i Westpac-banken.
   Jag har en hel del pengar där som jag nu vill föra over en del av för köp av ett hus här i Sverige. Men innan dess måste jag uppdatera min address ach mobilnummer för att ta emot bank koden som jag får via SMS när jag beordrar transfer pengar.
   Min fråga är: har Westpac samarbete med någon svensk bank?
   Identifieringen av mig via säkerhetsfrågor då jag ringt Westpac för ändringar av personliga uppgifter, har gett mig problem tidigare.
   t.ex. avstängning av kreditkort då jag svarade fel på nån kontrollfråga.
   Fär att aktivera kortet igen måste jag besöka ett Westpac kontor i Australien för att identifiera mig personligen!
   Lite svårt att göra då jag nyss flyttat hem till Sverige…
   Men finns det en bank med samarbete kanske jag kunde fixa detta potentiella problem den vägen?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Bo och ursäkta sent svar – jag har legat sjuk här hemma.

   Jag känner inte till något smart sätt att bevisa för deras säkerhetskontroll att du inte är en bedragare i Sverige som försöker låtsas att vara deras f.d. kund Mr Rosen. Mitt enda tips är att kontakta deras kundtjänst. Jag vet att de har ett kontor i London som kanske kan hjälpa dig: http://www.westpac.com.au/about-westpac/global-locations/westpac-uk/

   Lycka till,
   -Anders

 • Jakob

  Hej Anders,
  Tack för en fantastisk sida!
  Jag undrade om du känner till om det finns några maxbelopp gällande banköverföringar från Sverige till Australien – om man måste skatta på en sådan överföring och vilken brytpunkt som finns. Det rör en överföring mellan familjemedlemmar.
  Stort tack på förhand!

  • Anders Liljeqvist

   Hej. Jag känner inte till några sådana begränsningar. -Anders.

 • Sofia

  Hej!

  Jag undrar om man kan växla pengar i Australien? Från australienska dollar till indonesiska rupiah? Finns det något motsvarande till Forex?
  Jag ska nämligen till Bali från Australien innan jag åker hem.

  • Anders Liljeqvist

   Hej Sofia,
   Javisst, det finns massor av växlingsställen och banker där du kan köpa dollar, till exempel på flygplatsen när du landat.
   -Anders.

 • Felicia

  Hej!

  Skulle vilja göra en tandläkarundersökning i Sydneyd, slipa bort lite tandsten etc. Hur funkar det här? Är här på working Holiday och har Medicare kort. Kommer det att kosta mig massa och vart går jag?

  Tacksam för svar

  • Anders Liljeqvist

   Hej Felicia,
   Som jag tror mig förstå det så ingår inte tandläkarbesök i Medicare. Du kommer nog att få lägga ut pengar tillfälligt och sedan få pengar tillbaka av din försäkring.
   Angående vilken tandläkare du kan gå till så finns det hundratals, själv brukar jag gå till Surry Hills Dental Centre: http://www.surryhillsdental.com.au/

   -Anders.

 • Anna

  Hej!
  Jag har kvar 4-5000 AUD i Australien och vill föra över dem till Sverige, behöver man betala skatt eller liknande eller kan man få andra problem när man för över pengarna?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Anna.
   Nej jag känner inte till att någon skatt behöver betalas, då pengarna redan är dina och skattade. Jag har fört över pengar mellan länderna och aldrig behövt skatta för dem.
   -A.

 • Ida

  Hej! Tack för mycket bra information!

  Jag och min vän ska resa runt i Australien, främst de stora turistställena och vill billigt och enkelt kunna ringa/sms till varandra och nya vänner. Vi vill inte känna oss alldeles för begränsade med hur många sms vi kan skicka. Vi är inte så intresserade av att kunna surfa via mobilen utan då letar vi vid de tillfällena upp wifi. Vad rekommenderar du då? :)

  • Anders Liljeqvist

   Hej Ida,
   Ett kontantkort med Optus som heter ”2 Dollar Days” är vad jag själv använder.

   -Anders.

 • Victoria

  Hej! Jag undrar om du har någon bra sida där man kan kolla upp australienska telefonnummer som ringt, har provat white pages men verkar inte fungera om de var en privatperson :) tack på förhand!

  • Anders Liljeqvist

   Nej jag vet inte tyärr. Googla ”Reverse Number Lookup Australia” och se vad det kan ge dig. -Anders.

 • Ann-Catrin B.

  Hej!

  Jag är en kvinna på 60+ som undrar ifall man kan söka vård i Australien, istället för i Sverige?  Och hur går man tillväga?  Mina väninna har magproblem, får ingen hjälp här…
  Vad kan det kosta? kan man få remiss till annat land, om man vill..??

  Tacksam för svar snarast!!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Ann-Catrin.
   Turister kan söka akutvård för åkommor som uppkommit under resan, men jag känner inte till någon möjlighet att få någon remiss av svensk sjukvård till ett land utanför EU. Om du vill köpa vård själv i utlandet skulle jag själv kolla på att åka till Thailand eller något annat land i Asien som är billigare än Sverige och Australien men ändå känt för bra sjukvård.
   -Anders.

 • Arto Hytönen

  Tack så mycket! Får kolla upp NZ. Då införskaffar vi två 2-dollar days, så har vi kontakt gratis inom landet om vi skall på olika håll.

 • Alma

  Hej!
  Jag har en liten fundering. Jag och min kompis ska åka till Australien och funderar då på hur vi ska göra med bankkonton/bankkort. Vi har båda idag varsitt bankkort med tillhörande bankkonto hos två svenska storbanker. Dock funderar vi på att skaffa ICA bankkort då vi förstår att detta underlättar kontouttag nere i Australien. Det vi är fundersamma över är om vi måste fixa var sitt australiensiskt bankkonto för lön men om vi även ska fixa ett australiensiskt bankkort också? Vad är egentligen smartast om vi på enklast möjliga sätt ska kunna använda de pengar vi tar med oss till Australien samt de pengar vi kommer tjäna när vi väl är därnere?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Alma,
   Jag tycker att ni ska öppna varsitt lokalt bankkonto med bankomatkort när ni kommer hit. Då kan ni lätt få in lönen på ert lokala konto, och det är lätt med uttag. Jag tror inte att ni betalar något extra för att få ett bankkort, så ser bara fördelar med att skaffa ett bankkort kopplat till kontot. -Anders.

 • Maja

  Hej!
  Jag lämnade Australien i somras och kom på nu att jag fortfarande har kvar mitt bankkonto på Commonwealth Bank. Det finns inga pengar på kortet. Men visst måste jag säga upp det i alla fall? Och hur gör jag det?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Maja. Om du inte har kvar några pengar på kontot så lär Commonwealth stänga ned kontot så småningom själva. Jag skulle inte bry mig om det om jag var du. -Anders.

 • Anders Liljeqvist

  Carin, jag är ingen finansräv men jag tror de tjänar pengar på dig på två punkter.
  1: En transaktionsavgift (inte beroende av beloppet).
  2: Bankens interna växelkurs (som kan vara sämre än konkurrenternas). Om du för över 500kAUD till en växelkurs om 1 AUD = 6.5 SEK eller växelkursen 1 AUD = 6.4 SEK så rör det sig om 50kSEK skillnad för er.

  -A.

 • Isolde Broekmans

  Hej! En fråga: om jag kommer på semester i Sydney, kan jag använda min iPhone med svensk abonnemang? Jag antar att jag altid kan surfa via wi-fi (till exempel i hotellet), eller hur?
  Tack, Isolde

  • Anders Liljeqvist

   Ja det kan du, men jag rekommenderar att du låser upp telefonen och använder ett lokalt SIM-kort istället. -A.

  • Arto Hytönen

   Vi skall till Nya Zeeland Auckland men även till Australien och Sydney. Vill ha surf och prepaid. Telefonsamtal kvittar. En månad. Vilken operatör skall jag använda?

   mvh

  • Anders Liljeqvist

   Hej Arto. I Australien köper du ett prepaid-kort med Optus, be om planen 2-dollar-days. I skrivande stund en halv gig data per dag, fria samtal och sms inom landet. I NZ har jag tyvärr inte koll. -Anders.

  • Albena

   Hej Anders
   Ska resa snart till Sydney. Vart køper man dem dær SIM-kort?
   Albena

  • Anders Liljeqvist

   Hej Albena. Du kan köpa dem på flygplatsen efter att ni landat.
   -A.

 • Carin

  Hej,
  betalar man i % på beloppet man för över till svenskt konto från bank i Australien eller betalar man per transaktion? Avser ganska stor summa då det är försäljning av villa i Melbourne.

 • Peter Edvardsson

  Tack för en mycket informativ sida :) Ps min dotter har utökat reseskydd tecknat via hemförsäkringen Ds Mvh Peter

 • Peter Edvardsson

  Hej Anders :) Har en fråga angående medicare samt utökat reseskydd då gällande över 45 dagar i Australien. Min Dotter fick uppsöka vård för magsmärtor med undersökning samt utskrift av medicin samt återbesök nu om Fredag som följd. Hon fick av detta betala 1600 kr trots att hon har avtalet med kort genom medicare ! Undrar bara vad som kan ha gått fel? Trots att hon visade upp pass med avtal genom medicare fick hon ändå betala 1600 kr! Hon befinner sig just nu vid paradise surfers city. Hon begärde kvitto från vårdinrättningen som original men fick till svar att detta skulle mailas vilket så också gjordes…Hon kontaktade då medicares närmaste kontor för uppvisande av utskrivet kvitto via mailen och får till svar att ersättning ej kan utbetalas då originalkvitto endast godkännes som verifikation. Varför har vårdinrättningen betett sig på detta anmärkningsvärda vis? Önskan om svar Mvh Peter

  • Anders Liljeqvist

   Hej Peter.
   1: En del vårdcentraler gör ”bulk billing” vilket gör att mottagningen får ersättningen direkt från Medicare. Nästa gång bör din dotter gå till en sådan så slipper hon lägga ut pengar.
   2: Angående kvitto skulle jag gå tillbaka till vårdcentralen och be om en utskrift av kvittot samt en stämpel som gör det till ett original. Då har hon ett ordentligt kvitto som hon kan ta till Medicare och be om ersättning för. Till slut gissar jag att hon kommer att få pengarna tillbaka.

   -Anders.

 • johanna

  Hej, bra och informativ sida!
  Jag börjar min resa till Australien imorgon (16 sep) men landar inte förrän 18:e. Tänkte ta med mig en påse köpt godis, 3 dosor snus och ej receptbelagd medicin så som allergitabletter, ipren. Som jag förstått det får jag ta med godiset bara jag deklarerar. Hur är det med medicinen som ej är på recept? Dom ligger i originalförpackning, ska jag deklarera dessa?
  Om jag deklarerar snuset i gram på blanketten kan det finnas en chans att jag får ta med mig dessa utan att betala men i värsta fall bara ta med mig en dosa eller betala för dom andra? Har jag förstått det rätt då?
  Också en sista undran. Har en hårborste i trä, ska jag deklarera denna mån tro?
  Mvh.

  • Anders Liljeqvist

   Hej Johanna. Om det var jag så hade jag deklarerat godiset, snuset, medicinen (om den är i stor mängd). Läs på landningskortet vad som gäller (jag tror det gäller medicin över en viss mängd bara). 2-3 dosor snus tror jag ligger under gränsen för skatt. Oavsett vad så kommer de röntga din väska i karantänkontrollen och då kommer de ändå att se snuset så det är lika bra att du är ärlig. Träborsten tror jag är tämligen lugnt, det gäller träprodukter som kan ha någon form av liv kvar inuti sig (slå rot, eller släppa ifrån sig skadeinsekter / eller pollen). Du kan ju nämna den för karantänkontrollanten att känna dig 100% lugn, men jag har svårt att tänka mig att de bryr sig om den.

   -Anders

 • Anders Liljeqvist

  Hej Frida,

  Jag tror inte att någon lokal arbetsgivare kommer att vilja betala ut era löner till era svenska konton. Alla banker är helt ok, och ni ordnar lätt konto första veckan när ni väl kommit hit på plats.

  -Anders

 • Frida

  Hej! Jag och en kompis ska till Australien för att resa runt samt jobba. Hur nödvändigt är det för oss att skaffa ett australienska bankonto? Är det endast för att arbetsgivaren ska kunna betala ut lönen? Hur går vi tillväga och vilken bank är bäst för detta? Är det något vi borde fixa innan eller väl på plats? Vi ska stanna ca. 5-6 månader. Tacksam för svar!

 • Linnea

  Hej anders!
  Vet du möjligen hur det fungerar med preventivmedel för oss kvinnliga resenärer i Australien om man planerar att stanna en längre tid? Jag undrar om man kan träffa en barnmorska till exempel och få recep till ett preventivmedel utskrivet i Australien om man har medicare?
  Är 19 år och ska åka på work holiday i 1 år.

  • Anders Liljeqvist

   Hej Linnéa, jag har inte koll på detta men självklart går det att gå till läkare och få ett recept utskrivet för p-piller. Huruvida du får det subventionerat under Medicare / RHCA eller om du får betala fullpris för det vet jag däremot inte tyvärr. -Anders.

 • Mathilda

  Hej Anders!
  Har en liten fråga angående SWIFT-koden..
  Jag fick höra att jag skulle vara extra noga med att be om en IBAN-kod vid ansökan om att öppna ett bankkonto i Australien. När jag väl bad om detta, svarade de på Commonwealth att SWIFT-koden och IBAN är detsamma. Stämmer det?
  Tack på förhand,
  Mathilda.

  • Anders Liljeqvist

   Jag antar det, Commonwealth lär veta mer om sina överföringar än jag gör. :) Som jag förstår det är det två olika standarder för att ange bank- och kontodestination för en överföring. Du kan läsa mer på Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/International_Bank_Account_Number

   -Anders.

  • Emma

   Hej Anders!

   Vet du hur man avslutar sitt konto hos commonwealth från Sverige? Lämnade i juni i år och glömde stänga det på plats innan jag åkte hem.. Med vänlig hälsning, Emma

  • Anders Liljeqvist

   Hej Emma.
   Logga in på deras internetbank och kontakta kundtjänst, be dem att stänga kontot.
   -Anders.

  • Anders Liljeqvist

   Bra, tack för feedback och intressant att höra om din historia. Nu har jag gett den passagen fetstil.
   -Anders.

 • Nicklas

  Hej Anders,
  bra artikel! Det där med att ambulansen inte täcks i Reciprocal eller Medicare fick jag reda på för 13 år sen efter en skidolycka när jag behövde åka 400 meter ambulans för att korsa vägen i Hotham till sjuksugan då inte snöskotern fick korsa den här riksvägen med skadad på släp…
  Ambulansen hade fått komma upp från Omeo så efter dessa 400 meter fick jag en räkning på $450, vilket sved ännu mer på den tiden!
  Skrev lite brev och påpekade att jag inte fått information om att ambulansen inte ingick och att Australiensare som kör reciprocal i Sverige har ambulansen täckt, det gick vägen men har varit ambulance covered (se länk vilka det gäller) sen dess, har fortfarande inte private health cover och det har funkat bra så här långt.
  Et förslag att du sätter ” ambulanstransport inte ingår i försäkringen” i fet stil eller gör det ännu tydligare för de som skimmar och inte läser så noga. Kan hända den bästa ;)

 • EMMA

  Hej
  Jag är 20 år och ska åka till Australien och förhoppningsvis stanna i ett år. Jag har fått insatt en tandställning för ca 6 månader grattis pga att min tidigare tandlläkare har bedömt mina tänder fel. Min fråga är om jag kan fortsätta min behandling i Australien på samma villkor som här i Sverige? Finns det någon särskild försäkring som jag annars kan täcka detta eller hur ska/ kan jag gå till väga?
  Emma

  • Anders Liljeqvist

   Hej Emma,
   1: Du lär kunna gå till tandläkare här i Australien som är lika duktiga som de i Sverige.
   2: Huruvida du kan få hjälp med finansieringen vet jag inte. Börja med att läsa det finstilta för reglerna om RHCA-avtalet. Om du har otur så får du betala tandläkarkostnaderna ur egen ficka.

   För min del har jag ”subventionerad” tandvård, men det är bara p.g.a. att jag som boende i Australien har köpt en privat sjukförsäkring som täcker det. Om du har tur kanske du kan köpa en lokal försäkring som kan hjälpa dig, men eftersom du redan idag har behov av tjänsten så kanske försäkringsbolaget är ovilligt att hjälpa dig med den kostnaden.

   Ledsen att jag inte kan ge dig bättre svar.
   -Anders

 • Fredrik

  Hej,
  Gäller Medicare även om man stannar så länge i Australien att man blir utförsäkrad från Försäkringskassan? dvs även om man stannar i ett år?
  mvh
  Fredrik

  • Anders Liljeqvist

   Hej Fredrik. Ja, som svensk får akutvård i Australien oavsett hur länge du stannat. -Anders.

 • Johan

  Hej Anders!

  Det ar som sa att mitt visum har gatt ut och jag har nu fornyat det men ar fortfarande I processen med att fornya mitt health care for att fa mitt nya visum som ligger pa 1000 dollar som jag inte vill betala eftersom jag ar svensk och inte kanske behover detta. De vill ha bevis fran csn eller kammarkollegietsa jag har fri vard men tvingas kopa ett kanns det som, och jag undead nu vad jag ska gora? Ursakta ”svenskan” Tacksam for svar

  • Anders Liljeqvist

   Jag antar att du är på ett studentvisum. Hänvisa dem till din tidigare visumansökan, och hur du inte behövde köpa till en separat sjukförsäkring tack vare att du är svensk medborgare i Australien på ett CSN-lån.
   -Anders.

 • Manda

  Hej Anders!

  Okej tack så jättemycket för svaret, jag ska kolla upp det!

  Mvh

 • Manda

  Hej!
  Jag är levertransplanterad men vill gärna åka till Australien till hösten. Jag äter ca 10 tabletter/dag. Jag undrade om du vet vad det bästa sättet att lösa det är?
  Kan man på något sätt hämta ut mediciner där gratis (skulle aldrig kunna betala själv då det är väldigt dyra mediciner)? Ta med allt på en gång i en extra resväska och kanske låsa in den nånstans? Be någon att skicka ner mediciner till mig till någon adress?

  En annan fråga är om du vet om man på något sätt kan lösa att jag ca 3 ggr när jag är där skulle behöva ta några blodprover för att kolla att alla värden är bra. Vad kan det tänkas kosta med läkarbesök, provtagning och labbtester? Finns det något sätt att få det billigare/gratis? I alla reseförsäkringar jag kollat in står det att sånt inte ingår om man innan resan visste om att det skulle krävas…

  Tacksam för svar, kanske något tips eller idé!
  -Manda

  • Anders Liljeqvist

   Hej Manda,
   Jag skulle kontakta Medicare och be dem om råd. Det finns ett vårdavtal som subventionerar alla nödvändig vård för svenska medborgare i Australien – RHCA:
   http://www.humanservices.gov.au/customer/services/medicare/reciprocal-health-care-agreements

   Mina *gissningar* som du bör bekräfta själv med Medicare:
   1: Jag tror att du kan få köpa medicinerna billigt på plats till subventionerade priser.
   2: Jag är rätt säker på att du kan ta med dig 1 års förbrukning om du deklarerar medicinerna i tullen och har med dig intyg och recept på engelska.
   3: Jag tror att du kan få dina blodprover och labbtester ordnade gratis eller till en billig penning genom RHCA. Ta med dig recept och diagnoser översatta till engelska. Gå till ett ”public hospital”, inte ”private”.

   -Anders

 • Linda

  Hej!

  Jag är i Australien nu och för en vecka sedan fick jag en svår urinvägsinfektion. Jag gick till ett medicare center för att registrera mig för ett kort, det tog en dag så fick jag ett samtal med mitt medicare card nummer som jag kunde ta med mig till sjukhuset. Visade numret och pass och sa att dom gärna får ringa centret om dom vill fråga om numret jag hade. Dom tog emot mig utan problem, jag fick skriva mina uppgifter på en blankett och sedan var det bara att vänta. 3 timmar senare tog en läkare emot mig, trevlig och hjälpsam och jag fick Antibiotika. Alltihop var gratis!

  2 dagar senare blev jag matförgiftad och var tvungen att lägga ner antibiotikan. Var sjuk i två dagar och det tog 2 dagar till innan jag kunde börja äta. Magen är fortfarande inte okej (1 vecka imorgon).

  Jag vaknade igår med världens nässelutslag som jag nu har över hela kroppen och det blir bara värre. Trots dubbel dos antihistamin. Ska till sjukhuset imorgon om det ej lagt sig under natten. Det beror med största sannolikhet på bakterier i kroppen och inte mat då jag knappt ätit. – Hoppas verkligen att detta inte kommer kosta!? –

  /Linda

  • Anders Liljeqvist

   Hej Linda. Det låter inte så roligt. Eftersom vi svenskar har gratis akutvård hoppas jag att allt kommer att vara gratis för dig. I värsta fall så kan säkert din reseförsäkring hjälpa dig.
   -Anders.

 • Sofie

  Hej!
  Jag ska åka till Australien i höst men får medicin var åttonde vecka via dropp då jag har chrons. Tror du det finns någon möjlighet att kunna få den medicinen i Australien? Kan man ta med medicinen dit och få den via dropp på ett sjukhus där?
  Med vänliga hälsningar Sofie

  • Anders Liljeqvist

   Hej Sofie, på ett eller annat sätt ska du nog kunna få din medicin i Australien också men jag vet inte riktigt hur. Om jag var du skulle jag ta med mig recept och brev från din läkare på engelska som förklarar din situation och din behandling. Sedan när jag kom fram skulle jag gå till en lokal läkare och be om hjälp med att sätta upp en behandlingsplan och be dem administrera droppet varje månad. Om du har med dig medicinerna själv så toppen, annars kan du säkert köpa dem lokalt. Jag skulle också höra av mig i förväg till något sjukhus och fråga dem om råd; antingen så ringer/mailar du Medicare eller något lokalt sjukhus där du tänker stanna en längre tid. Vi svenskar omfattas ju av gratis akutvård, och jag misstänker att den här sortens vård faller under den rubriken, men skulle försöka kontrollera med Medicare eller ett sjukhus för att vara säker.
   Lycka till, -Anders.

 • Madeleine Heinrich

  Hej Anders

  Reser ner på working holiday i juni, för att bo med min partner och söka arbete i Sydney.

  Har nu läst om Recriprocal Health Care Agreement, och det först iögonfallande var att det exkluderar ambulandservice. Hur brukar svenskar göra här – beställa ett tilläggsskydd?

  Jag läste i annan tråd att en idé kan vara att beställa resetillägg på svenska hemförsäkringen. Vill dock undvika att ha dubbla försäkringar om onödigt, men kanske är det ändå en idé om Recriprocal Health Care Agreement inte täcker vad som är nödvändigt.

  Tacksam för dina erfarenheter.

  Med vänlig hälsning
  Madeleine Heinrich

  • Anders Liljeqvist

   Hej Madeleine. Absolut, jag rekommenderar alla att komplettera med en ordentlig reseförsäkring innan de åker till Australien. RHCA är gratis akutvård, inte mer. Det täcker t.ex. inte saker som hemtransport till Sverige, rättsskydd, hjälp vid stöld m.m. som de flesta reseförsäkringar täcker. -Anders

 • anne nordlund

  Hej Anders! Sonen min åker till Sydney för att planerat i ett år, han behöver sin epilepsi medicin men vad vi förstår så får bara medicin för 3 månader föras in. Hur gör man sedan? Krångligt att få svar, olika hänvisningar hela tiden. Kan man ta ut medicin i Sydney, och är den samma eller ska jag som förälder skicka ner? Det sistnämnda känns bara så osäkert, postgång och dylikt, samtidigt som vi ej vill byta till ”likvärdig medicin” från Australien då hans medicin är noga utprovad.
  Väldigt tacksam för svar!

  Med vänlig hälsning
  Mamma Anne

  • Anders Liljeqvist

   Hej Anne. Fixa ett recept och intyg på engelska från er läkare, och deklarera medicinen i karantänkontrollen så ska det nog inte vara några problem. Jag vet flera som haft medicin för lång tid med sig utan problem. -Anders.

 • Jocke

  Hej!
  Vet du hur länge gäller Reciprocal Health Care Agreement eller Medicare kortet om jag har ett Workin Holiday-visum?

  • Anders Liljeqvist

   Hej. Det gäller hela tiden en svensk medborgare är i Australien.

Svara

Your email address will not be published. Required fields are marked *