Egenföretagare med unik aussie-design

Läs om Sara som gått från ett kapitel till ett annat inom sin yrkeskår design. Från Sverige till Australien – mycket kan hända med en enda flytt. Ibland för att man råkar ”halka in på ett bananskal”, ibland för att man bestämmer sig för att ”bara köra på”! Månadens gästkrönikör Sara Lindberg berättar i texten nedan med egna ord om hur hon tycker det är att starta eget företag i Australien, fördelar och nackdelar. Vår gästbloggande svenska grafiska designer delar förstås med sig av några kreativa tips om nyföretagande. Trevlig läsning!

Jag kom till Australien för ca 1,5 år sedan och vad som egentligen väntade hade jag ingen aning om. Min plan var att komma bort från regn och rusk ett tag, plugga 8 månader och sedan åka tillbaka till Sverige. Så blev det inte riktigt. 8 månader blev snabbt till 12 och precis när jag bestämt mig för att utöka studierna 4 månader träffade jag min blivande pojkvän och idag har vi bott ihop i ett år.

Jag är utbildad grafisk designer och hemma jobbade jag som art director på Frida Förlag. Det var mitt drömjobb på sätt och vis, men jag kände att det var dags för ett nytt kapitel i mitt liv. Inte bara blev jag kvar i Australien, nu har jag precis startat upp min egen grafiska design studio i hopp om att kunna göra det jag älskar och samtidigt kunna vara flexibel och njuta av mitt nya liv till max.

Att halka in på ett bananskal

Hemma i Sverige hade jag funderat på att starta eget men det verkade alldeles för komplicerat med ekonomi, skatt, registreringar och så vidare så jag vågade aldrig köra. Här upplevde jag det som mycket enklare, jag nästan halkade in i det.

När jag var klar med studierna här började jag leta efter jobb, genom olika kontakter och genom att söka online och redan efter en vecka hade jag tre jobb på deltid. Eftersom det inte var några fulla tjänster krävde det att jag skaffade ABN (Australian Business Number) för att kunna fakturera dem, det var enklast tyckte alla (utom jag antagligen men jag var desperat efter att få jobba så jag sa att det var inga problem).

Enkelt att jobba som ”Sole trader”

På det första jobbet, en design studio, fick jag hjälp att registrera mitt ABN och tips och hjälp på hur jag ska utforma fakturan och sedan var det bara att implementera på samtliga. Så vips hade jag ett eget företag. Detta är den enklaste formen att starta ett företag och att skaffa sitt ABN är det enda man behöver göra för att ha sitt företag. Man jobbar som sole trader, vilket innebär att du som person och företaget är detsamma, vilket gör det enkelt att starta upp och förstå när man inte är så insatt i “business”. I början jobbade jag bara under mitt namn men jag hade en idé att jag ville ha min egna studio med egna kunder och jag hade en idé om ett designprojekt jag ville göra. Så därför bestämde jag mig för att köra.

Vad har eldflugor och egenföretagande gemensamt?

Något jag upplevde som viktigt när jag startade mitt företag var att välja ett passande namn, ett namn som representerade företaget väl och skulle göra det enkelt för kunden att förstå vilka tjänster jag erbjöd. När jag designar är ett av mina mål att resultatet är tydligt och attraktivt. Design ska göra det enklare för mottagaren att förstå meddelandet, det ska vara attraktivt att titta på, dra ögonen till sig och förmedla en känsla. Det är precis vad eldflugor gör, deras kropp har en lysförmåga som de använder för att attrahera en partner. Våra ögon dras till ljus vilket gör meddelandet tydligt, och därigenom attraherar “mottagare”. Och nu kanske du förstår varför jag valde att döpa mitt företag till Firefly Creative Studio.

Om du sitter och funderar på ett namn till ditt företag har jag två tips. Ett; fundera på vad som är unikt med dig/din tjänst/din vara och vad för känsla du vill signalera. Det andra är att leka med metaforer som representerar den känslan. Sedan kan man kombinera de båda.

Nervöst att lägga pengar på något ovisst

Fördelen med att starta eget som grafisk designer är ju att man inte måste betala någon annan för att designa logga, visitkort, hemsida och annat material. Så när namnet Firefly Creative Studio var registrerat kunde jag börja sätta upp min studio och mitt varumärke. Det svåraste var att bestämma mig för att nu gör jag det. Det är inte jättemycket pengar men när man inte har ett fast arbete känns det ändå lite nervöst att lägga pengar på något ovisst. Men jag är glad att jag vågade. Jag har min pojkvän att tacka för ett enormt stöd i hela processen. Tack vare honom kan jag följa min dröm och det känns som att jag är på väg mot den i full fart!

När nackdelarna med att starta eget utomlands dyker upp

Jag älskar Australien och mitt liv här, det är fantastiskt på alla sätt och vis. Men nackdelen med att starta eget i ett nytt land är att man inte har så många kontakter. Utan kontakter är det svårt att hitta jobb, uppdrag, kunder, möjligheter. Man vet inte heller vilka kanaler som funkar bäst att marknadsföra sig i och man vet inte riktigt vad man har för konkurrens, vad är rimliga priser?

Min strategi är att arbeta med det jag har, jobba mycket med SEO (Search Engine Optimization) vilket innebär att man utformar varje sida och inlägg för en ökad chans att bli hittad via sökmotorer, till exempel Google. Min andra strategi är att försöka göra mig synlig i olika sociala medier. Där har jag fått tips om att gå på meet-ups i min bransch. Genom appen meetup kan man hitta event där likasinnade samlas för att hjälpa varandra eller networking events. Jättebra tips och det vore ju grymt om man kunde göra det. Dessvärre är jag inte en av dem som skapar energi genom att socialisera med folk jag inte känner. Men jag ser det som en utmaning som kommer få mig att växa. Det är trots allt en bra egenskap att ha när man har ett eget företag. Om ingen vet att jag finns kommer ju ingen att anlita mig!

”Kör, bara kör!

Det är alltid lite läskigt ”to put yourself out there”, särskilt när det är något man gjort själv. Det är min design, mitt varumärke, min logga, min hemsida. Och jag måste lägga ut det för bedömning av kritiska ögon. Tack och lov är detta något man får öva på under utbildningen.  Att visa vad man gjort, att ta kritik och det har hjälpt mig mycket i uppstarten. Jag försöker att inte vara rädd för eventuell negativ respons utan ser det som ett tillfälle att förbättra mig ännu mer. Feedback är värdefull, både positiv och negativ. Man lär känna sin målgrupp och kan anpassa sig mer efter vad de vill ha. Uttrycket “kör bara kör” som jag och mina kollegor ofta använde när det kom till Tinderdejtande har aldrig känts mer rätt, haha!

Och nu håller jag tummarna för att min senaste design av vykort och posters med aussie design är vad folk letar efter. För den som är intresserad finns de att köpa på min hemsida men också på kommande marknader i Sydney.

Vad håller dig tillbaka?

Så mitt tips till alla som vill starta eget; bara gör det! Börja smått, sakta men säkert. Man måste inte släppa allt man har eller satsa hela sitt livs besparande. Även om jag nu tipsar om att ”bara tuta och köra” vill jag ändå tillägga; man bör undvika att sätta sig själv i en ohållbar situation. Alternativet att börja på till exempel halvtid finns ju alltid. Men om det enda som håller dig tillbaka är;  oro över hur eget företagande i Australien funkar eller över att det är svårt och krångligt att komma igång? Ja, då tycker jag du ska följa mitt tips om att bara sätta igång, en bit i taget!

Spana in vad jag håller på med på instagram! @firefly.creativestudio eller möt mig personligen på RAW Sydney Envision.

Och om någon behöver hjälp med att utforma sitt varumärke? Jag ger mer än gärna extra rabatt till mina kära landsmän!