Rottnest Island

Av ursprungsbefolkningen kallad Wadjemup, vilket betyder platsen över vattnet. Men bland västerlänningar mer känd som Rottnest Island eller kort och gott Rotto. Alla är de namn på en magiskt vacker ö som ligger mindre än 20 kilometer utanför Fremantles kust. Rottnest Island är Western Australias egen oslipade diamant utplacerad i ett glimmande hav omgärdad av skyddande rev. En plats med mängder av paradislika stränder som är idealiska för snorkling, skyddade av kalkstensformationer. Rottnest är milt uttryckt vykortsvackert men samtidigt är det en karg ö med sylvassa stenklippor i ett ljummet turkost vatten.

Ön är ett populärt utflyktsmål för såväl barnfamiljer, pensionärer som äventyrliga ungdomar. En resa till Rottnest kan vara en fullmatad heldagstur eller en lugnare tripp över en hel helg då du utforskar stränder och det sjudande livet under vattenytan. Med ett hundratal olika fiskarter lär du inte bli besviken. Både enklare tältplatser och finare resorter finns på ön. Färjor från Fremantle och Perth transporterar varje dag många människor som vill upptäcka vad Rottnest har att erbjuda. Här far besökarna fram på cyklar då privata bilar är förbjudna för att skydda den ömtåliga naturen. Men det går också bussar som stannar på många platser längs vägen om man inte orkar trampa runt. Att komma hit kring skollov är dock inte att rekommendera (publicholidays.com.au/school-holidays/western-australia/). Lugnet försvinner snabbt och de högljudda ungdomarna blir ett irritationsmoment .

Den elva kilometer långa och knappt fem kilometer breda ön har en brokig historia. För tusentals år sedan levde ursprungsbefolkningen på Rottnest Island då landmassan ännu var sammanlänkad med fastlandet. Man har hittat artefakter på ön som man tror kan dateras till 50 000 år tillbaka i tiden. I och med att vattennivån steg och ön bröts loss flyttade aboriginerna som inte är ett vattenfarande folk. 1696 kom den holländska upptäckaren Villem de Vlamingh till ön och döpte den till Rotte-nest, råttboet, efter att ha sett pungdjuren i kattstorlek som levde på ön och som han trodde var råttor. De tillhör i själva verket Wallabysläktet och kallas för Quokkas och lever fortfarande kvar. I och med att européerna kom hit påbörjades ett mörkt kapitel i Rottnest historia. Från 1830-talet till början av 1900-talet användes ön som fängelse för aboriginer från hela landet och många gick plågsamma öden till mötes. Sedan 1917 är Rottnest Island ett naturskyddsområde. I dag är ön betydelsefull för aboriginerna och anses vara en plats för andar.

Sevärdheter och upplevelser

Upptäck och utforska

Rottnest erbjuder ett överflöd av naturupplevelser. Friluftsälskaren kommer inte vilja lämna ön. Så packa med dig en mättande picknick, mycket vatten och cykla runt ön för att hitta din egen favoritplats att snorkla på. Det finns fler än 60 stränder att välja mellan.

Vid Salmon Bay ligger en av öns populäraste stränder. Hit kommer många familjer och snorklare. Även om det är ett vindpinat område med vassa rev är det en vacker strand och en av de bästa platserna för snorkling. Stranden som ligger precis vid busshållplatsen kan bli överfull så promenera en bit bort. Kom hit under tidig morgon då vinden ännu inte friskat i. Kalkstensklippor bildar udden Fairbridge Bluff i mitten av Salmon Bay. Klättra upp hit för att få en fin utsikt över bukten.

Under eftermiddagen när vinden ökar på söderifrån är det dags att bege sig norrut. Parakeet Bay ligger i norr, inte långt från Geordie Bay och Lake Baghdad. En vik med en lång sandstrand som skyddas av höga sanddyner. Bra vatten för snorkling finns kring Parakeet Point.

Under många år kom allt salt i Western Australia från Rottnest Islands saltvattenssjöar. Under sommarmånaderna kan sjöarna torka ur för att sedan fyllas på med regnvatten när vintern kommer. Sjöarna lockar till sig många olika fågelarter. En av de mindre sjöarna kallas Pink Lake efter sin ljusrosa nyans. Färgen kommer av en kemisk reaktion som påskyndas av den brännande solen.
Vid öns nordvästra spets nära campingplatsen hittar du the Basin. Revet öppnar sig vid denna bukt och bildar en naturlig bassäng i klart grönt vatten, helt perfekt för ett dopp. Denna plats lämpar sig väl för de som inte orkar färdas långt på egen hand. Bäst tid att komma hit är under morgon och förmiddag. Det finns två bassänger, den västra är den mest populära av de två. Den östra är större och besöks av färre turister. Gå upp längs kullen vid den västra delen av the Basin. Därifrån får du utsikt över Bathurst Point.

Färjorna anländer till Thomson Bay som vetter mot fastlandet på Rottnests nordöstra sida. Här är det ofta livligt då färjor och privata båtar kommer och går dagen lång. I närheten finns en finkornig sandstrand som sträcker sig tre kilometer lång. Under årens lopp har många skepp förlist vid reven som omgärdar Rottnest. Vid Thomson Bay ligger ett skeppsvrak synligt inte lång ut från stranden.

De söta små pungdjuren Quokkas hittar du över hela ön. Närmare 10 000 Quokkas kallar Rottnest sitt hem så du har stor chans att få syn på några av dem trots att de är nattdjur. De är vana vid människor och kommer gärna fram och hälsar. Kom dock ihåg att de trots allt är vilda djur och att du inte får mata dem eller röra vid dem. De kan bli sjuka om du ger dem mat så respektera detta.

Konst och kultur

Rottnest Island Museum (rottnestisland.com/see-and-do/Island-tours/museums-and-galleries) ligger i en gammal kalkstensbyggnad som uppfördes av aboriginiska fångar 1857 på Henderson Avenue. Det är ett stort museum som bland annat berättar om öns tidiga år då aboriginerna levde här till hur européerna kom hit. Museet har en guide som sitter och läser i väntan på att någon besökare ska komma med frågor. Officiellt tar de ingen inträdesavgift men man uppmanas att donera en dollar i dörren.

I Thomson Bay ligger The Salt Store Gallery and Exhibition Centre (rottnestisland.com/see-and-do/Island-tours/museums-and-galleries) som byggdes av aboriginska fångar under mitten av 1800-talet. Denna byggnad användes ursprungligen som lagerlokal för saltpåsar i väntan på att de skulle transporteras till Fremantle. I dag ställs konstverk och fotografier ut här. Gratis inträde.

Historia och parker

Två fyrar finns på ön. Bathurst Lighthouse ligger på Gem Road i nordöst och byggdes efter att flera fartyg förlist på sin färd utanför Rottnest. Wadjemup Lighthouse är placerad på en höjd i mitten av öns södra del. Att ta sig hit är något av en utmaning med en svettig uppförsbacke men du belönas med en strålande utsikt från toppen av fyren.

Studier och arbete

Under sommaren finns en hel del arbetstillfällen kring Rottnest. Färjeföretagen rekryterar extrapersonal varje vår. På fastlandet behövs bland annat personal som kan hjälpa till med bokningar. På ön anställs personal till informationscentret, till hotellen, och för att sköta uthyrning av cyklar och annan utrustning. Sök arbete i god tid då det är populärt att arbeta på ön. Vänd dig direkt till det företag du vill jobba hos (ria.wa.gov.au/about-us/employment-opportunities). Kontakta också färjebolagen Rottnest Fast Ferries (rottnestfastferries.com.au) samt Rottnest Express (rottnestexpress.com.au).

Bra att veta

Turistinformation

Det finns ett informationscenter på Henderson Avenue vid Thomson Bay. Det finns också ett informationscenter i Fremantle vid Victoria Quay. Det finns en mängd aktiviteter och guidade turer att följa med på och runt Rottnest Island (wotif.com/discover/australia/western-australia/perth/rottnest-island.d3047).

Varningar och förberedelser

Det finns två snabbköp på ön, ett i Thomson Bay och ett i Geordie Bay (rottnestgeneralstore.com.au). Det går också bra att beställa sina varor online. De skickas då till ditt boende. Frakten är gratis. Det finns inget dricksvatten eller mat utanför Thomson Bay och Geordie Bay. Planera i förväg och ta med mycket vatten och en tub solkräm.

Förutom Quokkas kan du stöta på ormar på ön. Se upp vart du sätter fötterna så att du inte trampar på någon. Under sommaren kan temperaturen stiga till över 40 grader. Det kan vara värt att ta i beräkning om du tänkt cykla över ön. Rottnest är mestadels platt men det finns en del backar som kan bli en ordentlig utmaning i värmen. Ta också med keps och t-shirts att täcka dig med. På många platser finns inga träd som skyddar mot den starka solen.

Vid skolavslutningar och examenstider kan det bli fullt med festsugna ungdomar. Undvik också helgdagar då alltför många väljer att besöka ön. Tänk på att vattnet kan vara väldigt strömt. Simma inte ut för långt och ta det försiktigt oavsett om du är en bra simmare eller inte.

Transport

Privata bilar är absolut förbjudna på ön. I stället får du välja mellan att cykla, gå eller åka buss. Rottnest Island Pedal & Flipper (rottnestisland.com/pedalandflipper) hyr ut olika typer av cyklar och snorkelset. Du kan också hyra cykel i Fremantle och ta med eller hyra genom färjeföretagen. Att cykla runt hela ön tar ungefär tre och en halv timme (wotif.com/things-to-do/full-day-bicycle-hire-rottnest-island-ferry-trip.a421605.activity-details).

Känner du inte för att cykla i värmen går det utmärkt att hoppa på bussen Rottnest Island Explorer. Köp ett dagspass från informationscentret och låt bussföraren sköta jobbet. Kliv av när du ser en lovande strand. Bussarna kör hela dagen. Plocka med dig en tidtabell och karta från informationscentret eller ladda ner en här (rottnestisland.com/the-island/visitor-services/getting-around).

Två färjor kör från fastlandet till Rottnest Island. Rottnest Fast Ferries och Rottnest Express (wotif.com/things-to-do/shared-ferry-rottnest-island.a227067.activity-details). Tidtabellerna och likaså priserna varierar kraftigt mellan sommar och vinter. Rottnest Fast Ferries har ibland olika erbjudanden och paketpriser (wotif.com/things-to-do/rottnest-island-bus-tour-with-ferry-train-ride-package.a421652.activity-details), precis som Rottnest Express (wotif.com/things-to-do/rottnest-island-day-trip-by-bike-from-perth.a238877.activity-details).

Boende

Det finns en campingplats på Rottnest, Allison Camping Area som ligger på Maplesons Road vid Thomson Bay. Där finns utomhusgrillar, toaletter, duschar och tvättmaskiner. Det är inte värt att försöka slå upp sitt tält någon annanstans på ön. Det är olagligt och öns parkvakter kommer garanterat att knacka dig på axeln och ge dig en saftig böteslapp.

Vandrarhemmet the Rottnest Island Hostel är ett annat bra budgetalternativ. Med 50 bäddar, fullt utrustat kök och tv. Sänglakan ingår men ta med dig egen handduk eller hyr en på plats.

Det mest populära alternativet för grupper och familjer är att hyra en stuga på ön. Det finns över 200 stycken att välja mellan, alla utrustade med eget kök och badrum. Standarden varierar med prissättningen. Det finns lyxigare villor nära stranden med havsutsikt och mindre stugor längre inåt landet. Boka i förväg då de snabbt går åt under sommarmånaderna (hotelscombined.com/Place/Rottnest_Island.htm).

Hotel Rottnest (hotelscombined.com/Hotel/Hotel_Rottnest.htm) är öns dyraste men också öns finaste plats att bo på. Hotellet har en strålande placering med utsikt över hamnen och med närhet till restauranger och öns enda pub. Priset är dock högt. Rummen är fina och vissa av dem har en oslagbar utsikt mot havet. Den egna restaurangen serverar god mat och har en fräsch och lummig uteservering.

En lördag på Rottnest Island

08:00 – Lätta ankar

Kliv ombord på den tidigaste färjan från fastlandet för att få ut maximalt med tid på ön. Du har både cykel och snorkelset förbokat genom Pedal & Flipper (rottnestisland.com/pedalandflipper). Njut av att känna vinden i håret medan du närmar dig ön med en kaffe i handen. Väl på plats i Thomson Bay är det dags att göra sig redo för en heldag på Rottnest. Besök informationscentret för att norpa åt dig en karta och kolla hur väder och vind ter sig för dagen. Hoppa sedan upp på cykelsadeln och bege dig söderut för att hitta en sandstrand som faller dig i smaken.

11:00 – Snorkelmecka

Stanna till vid Salmon Bay. Fortsätt en bit längre västerut om det är mycket folk på stranden. Kräng på dig snorkelset och badkläder och doppa dig i vattnet. Utforska livet under ytan och leta efter olika fiskarter på en av öns bästa stränder för snorkling. När du fått nog för en stund så kan du leta efter Quokkas på land som förhoppningsvis ännu rör på sig innan solen lyser för starkt. Ät en tidig medhavd lunch och klunka vatten innan du fortsätter färden medsols runt ön.

13:00 – Naturlig simbassäng

Sätt dig på cykeln igen och ta dig vidare västerut innan du svänger norrut. Här möter du den värsta sträckan som kan bli ordentligt svettig. Trampa förbi de glittrande saltsjöarna tills du kommer till Little Parakeet Bay. Stanna till för en svalkande badpaus. Prova på att snorkla även här och fortsätt sedan till The Basin, en av Rottnest vackraste platser där revet öppnar upp sig och bildar en perfekt grönblå bassäng. Här är revet är inte så vasst men var ändå varsam.

17:00 – Utsikter och förfriskningar

När huden smakar som ett saltkar och håret blivit ordentligt tovigt fortsätter du vidare österut mot Bathurst Lighthouse. Härifrån kan du beundra den fantastiska utsikten över ön. Kanske öns bästa plats att ta foto. Bege dig sedan den korta sträckan tillbaka mot Thomson Bay. Parkera cykeln utanför Rottnest Hotel för att belöna dig själv med en kall öl i eftermiddagssolen innan du går ombord på dagens allra sista färja som tar dig tillbaka till fastlandet.

Karta

Google Maps