Reser du med barn? Äventyret väntar!

Att ta med barnen på den långa flygresan var ett äventyr i sig självt. Sömnbrist, myror i brallan och oplanerade stopp bara några att nämna. Nedan bloggar jag om min personliga upplevelse och tipsar barnfamiljer om vad man bör fundera på inför en flygresa.

I draget från den kalla AC:n drar jag filten ända upp till öronen. Flygplansmotorns konstanta brummande hörs dämpat genom mina headphones och stör mig knappt längre. Nattbelysningen är på, magen full av flygplansmat och något jetlaggad börjar kroppen kräva mig på sömn. Just som jag hittar en någotsånär bekväm ställning i flygplansstolen i ekonomiklass bestämmer sig 3-åringen för att filmen är ointressant och det är dags att sova. Han slänger sig tvärsöver mina ben och börjar sparka vilt omkring sig när han inte hittar en bekväm ställning. Likt de flesta andra i flygplanet väljer jag att fälla ned hans stolsrygg till fullt liggande, men rycker till när en gäll röst når mig: ”Inte hela vägen väl!”

När humöret rinner över

Min partner som sett mig kämpa den senaste timmen med att hålla Lill killen lugn för att inte störa de sovande passagerarna kommer genast till undsättning. ”Vi försöker få ett barn att sova”, ryter han irriterat och får tyst på alla framtida klagomål. Kanske var tonen en aning hård, men när man reser med barn och gör allt man kan för att det ska fungera, mycket för andra medpassagerares skull, orkar man bara inte med sånt. För varför skulle inte mitt barn ha rätten att fälla bak stolsryggen likt alla andra? När klagomålet dessutom kommer från en mamma med egna barn; det är förvånande minst sagt. Vill hon att mitt barn ska sova, eller gråta och hålla alla, inklusive hennes familj vakna?

Ja man möter på alla sorters människor när man reser. Överlag så är de flesta väldigt förstående och gör allt de kan för att underlätta för en barnfamilj. Man får genuina leenden när barnen skrattar och leker, vissa frågar om man behöver hjälp att bära, säger något uppmuntrande och får en att må bra. Det är dessa människor jag väljer att minnas.

Små utrymmen krånglar minst sagt till resan

För att få en så behaglig resa som möjlig gäller det att ha förberett sig väl. Jag har några tips att dela med mig av när man reser med barn. Till exempel, de flesta är säkert bekanta med hur trånga flyplanstoaletterna är, vilket betyder att skötbordet minst sagt är minimalt! Så för allt i världen, ge inte ditt blöjbarn FÖR MÅNGA kiwifrukter dagen innan avresan… kan komma ut i form av en mycket otrevlig överraskning när det minst passar.

Det är inte enbart trångt på toaletten tyvärr. Ofta är man fast vid sin plats och enda chansen att sträcka på benen är att gå längs den smala gången fram och tillbaka. Du kan hålla barnen underhållna i sin flygstol med allehanda spel och lekar, och reser du långt brukar det finnas en filmskärm. Under kortare resor saknas detta och då kan det vara bra att ha en laptop som man (ofta) kan logga in på flygets nätverk och se filmer över, eller varför inte ta med ett handhållet Nintendospel om man har tillgång till det? Se till att alla dina device har fulladdade batterier bara! De flesta flygbolag har också någon liten pysselbok de delar ut till barnen.

Mamma, jag är hungrig!

Vissa kortare flygningar kanske inte serverar eller har tillgång till att sälja mat, så se till att kolla upp vad de serverar och vad du behöver ta med dig. Om måltider är inkluderade kan du ibland förbeställa barnmenyn, och ditt barn får på så sätt mat bland de första i din klass.

Bokning är A…

Räkna med Jetlag om du reser lång. Har du möjlighet, försök planera in tiderna med sömn så att det stämmer med destinationens dygnsrytm. Se till att boka flygavgångar som ger dig tillräckligt med tid för att slippa stressa mellan potentiella byten. Räkna alltid med oplanerade stopp och toalettbesök eller blöjbyten. Lekplatser och shopping som lockar iväg dem. Har man spädbarn, upp till 6 månader eller upp till 9 kg, tror jag att de flesta större flygplan har tillgång till en förankrad bassinette vid utvalda säten. Men då dessa är begränsade i antal måste man vara ute i god tid när man bokar.

… och packning är O

Förutom att packa ned extra ombyten, hörselskydd eller headphones för småbarn, något ätbart och leksaker kan en nackkudde vara bra att ha. Det är också bra att ha något att suga på eller en dricka för start och landning. Detta kan minska trycket i öronen. Och har man småbarn kan det ibland hjälpa dem att sitta stilla när bältet MÅSTE vara på. Ett annat tips vad gäller det här med att sitta still när man verkligen måste, är att ha en överraskning med sig. Något nytt som håller dem distraherade från att försöka bryta sig ut.

Vad ska man göra med barnvagnen?

Sen så är det där med att stå i kö, gå igenom säkerhetskontrollen vilket innebär packa upp och ned, kanske röntga en barnvagn mm. Det där med barnvagn är också en fråga man måste fundera på. Är det värt att släpa omkring på en liten barnvagn? Eller räcker det med att man checkar in sin vanliga tillsammans med det andra bagaget?

Flera flygbolag tillåter en liten barnvagn fram till boarding, eller köp en minimal barnvagn som kan packas ned till storleken av ett handbagage. Lyckligtvis finns det några olika modeller att köpa i den storleksklassen. Vissa flygplatser har även enklare barnvagnar man kan låna under flygplatsvistelsen. Oavsett vad som passar bäst rekommenderar jag en skyddande transportväska till den egna barnvagnen. Minimera risken för skrapmärken och skador på tyget. Hos de flesta flygbolag kostar det inget extra att checka in en barnvagn, men kolla. För är det ett väldigt litet flygplan måste man ibland förboka och betala för den tjänsten.

Att leka när man kan ett hett tips på resan

Om du har fler än ett byte till din destination kan det vara skönt att bryta upp och stanna på vägen om ekonomin tillåter. Annars, flyg med så få byten som möjligt om du tror att barnen kan sitta stilla/sova under en längre flygresa. Ett bra sätt att lyckas få dem att sitta stilla på är att låta dem springa runt så mycket som möjligt innan avgången. Låt dem gå om de är gamla nog eller rent av springa och busa runt lite på flygplatsen och vid gaten. Och kolla alltid in flygbolagets hemsida för tips och bra att veta-sektion när man reser med barn.

Lycka till, och glöm inte att se HELA resan som ett äventyr, inklusive flygresan, precis som barnen gör!

Therese Larsson, Quakers Hill, NSW.