Reseförsäkring för Australien

Annons

Vad du än gör, res inte utanför Sverige och EU utan en reseförsäkring. Det är svårt att köpa till en försäkring när du är på resande fot och efter att ditt försäkringsskydd har gått ut. Även om risken att du råkar illa ut är liten så kan kostnaderna när olyckan är framme snabbt rusa iväg. Att bryta benet i Asien kan kosta tiotusentals kronor för sjukvård och hemtransport tillbaka till Sverige.

Allmänt om reseförsäkringar

De flesta hemförsäkringar innehåller ett 45-dagars grundskydd så om du bara ska iväg på en kort turistresa kan detta vara tillräckligt. Kontrollera vad som ingår i din hemförsäkring och avgör om den ger dig tillräckligt skydd under resan. Hemförsäkringen ger dig exempelvis ofta ersättning om du blir bestulen på resan, men se till att den också innehåller en ordentlig sjukförsäkring då akutvård i ett främmande land snabbt kan bli väldigt dyrt.

Reseskyddet innehåller oftast också en betald hemresa om någon i din familj blir allvarligt sjuk eller om egendom hemma i Sverige skadas allvarligt, men de olika försäkringsbolagens villkor varierar så se till att kontrollera ditt skydd före resan.

När du väl är framme i Australien så har du visserligen som svensk medborgare rätt till fri akutvård på statliga sjukhus (med vissa begränsningar), då Australien och Sverige har ett ömsesidigt avtal om just detta. Du bör trots detta komplettera med en egen försäkring då avtalet exempelvis inte täcker ambulanssjukvård (att bli hämtad av ambulans i Australien kan kosta flera tusen kronor). För dig som också kommer att resa i Asien är det extra viktigt med en sjukförsäkring, då du i de länderna inte har rätt till någon ersättning från Försäkringskassan om du behöver sjukvård. Du måste i det fallet alltså betala alla dina sjukvårdskostnader ur egen ficka.

Många resebyråer försöker sälja dyra reseförsäkringar för din långresa. Innan du köper en försäkring genom din resebyrå tycker jag att du ska kontakta ditt ordinarie försäkringsbolag där du eller dina föräldrar har er hemförsäkring. Undersök vad det skulle kosta att köpa till en förlängd reseförsäkring under din ordinarie hemförsäkring (ett så kallat resetillägg). Beroende på hur lång din resa är så kommer du kanske att upptäcka att du kan spara ordentligt med pengar på att förlänga reseskyddet på din hemförsäkring istället för att ta en dyrare separat reseförsäkring.

En ypperlig jämförelsesajt för svenska reseförsäkringar är rådgivningsbyrån Konsumenternas Bank- och Finansbyrå (www.konsumenternas.se). På deras sajt hittar du dels en avdelning om reseförsäkringar (konsumenternas.se/forsakring/resa/om-reseforsakringar) och en stor tabell där du lätt kan jämföra olika paket: ”Jämför hemförsäkringar” (konsumenternas.se/forsakring/boende/om-hemforsakringar/jamfor-hemforsakringar).

En separat reseförsäkring tecknas ofta för längre resor eller i de fall då du inte redan har en hemförsäkring med reseskydd. För att köpa en separat reseförsäkring kan du till exempel kontakta Gouda Reseförsäkringar (gouda-rf.se), Europeiska reseförsäkringar (erv.se/privat/), Folksam (folksam.se/forsakringar/reseforsakring), Solid AB (solidab.se/Vara_forsakringar/Reseforsakring) eller IF (if.se/foretag/forsakringar/reseforsakring/jobba-studera-utomlands).

Försäkring inför att jobba eller studera i Australien

De vanliga reseförsäkringarna gäller bara för dig så länge som du är turist. Du som åker till Australien för att plugga eller arbeta, till exempel som au-pair eller på working holiday, bör skaffa en speciell försäkring som innehåller mer än turisternas försäkringar och räcker längre. Mer heltäckande försäkringar innehåller saker som en ansvarsförsäkring (om du skulle bli skadeståndsskyldig), rättsskydd och överfallsskydd. För studenter kan också återbetalning av utbildningskostnaden ingå om du blir sjuk och oförmögen att studera.

Du som studerar i Australien täcks numera INTE av CSN försäkring utan måste  undersöka huruvida din skola går under Kammarkollegiets försäkring ”Student UT” (kammarkollegiet.se/forsakringar/studenter/student-ut). Om du inte täcks av Kamarkollegiets försäkring måste du skaffa en studentförsäkring, ett så kallat Overseas Student Health Cover (OSHC) för att få studera i Australien då det är ett av kraven (immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/student-500).

För dig som ska åka och jobba finns det fler försäkringar att välja på. Återigen har Konsumenternas Bank- och finansbyrå en ypperlig jämförelsesida som startpunkt för din försäkringsjakt; ”Jämför försäkringar för arbete eller studier” (konsumenternas.se/forsakring/resa/om-att-arbeta-och-studera-utomlands/jamfor-forsakringar-for-studier-och-arbete-utomlands).

Läs mer i serien Inför resan.<< Ordna flygbiljett till och boende i AustralienAndra viktiga förberedelser inför en Australienresa >>

32 Responses to Reseförsäkring för Australien

 • Sofie

  Hej Anders!
  Jag har precis bokat en enkelbiljett för working Holliday i Australien.
  Har jag tur så trivs jag och kommer stanna i två år men dom flesta försäkringsbolag vill bara försäkra en i upp till ett år. Detta pga att man ”försvinner” ur försäkringskassans register när man varit utanför landet i mer än ett år.
  Min fråga är hur man bäst löser detta? Kan man skaffa sig en försäkring i Australien? Vet du hur andra har gjort?
  Mvh Sofie

  • Anders Liljeqvist

   Hej Sofie,

   Det jag *tror* att de flesta gör är att först fixa maximal förlängning av reseskyddet i hemförsäkringen, och sedan fixa en lokal försäkring när den tar slut.

   -Anders.

 • isabella

  Hej!

  Jag har inte forlangt min forsakring och nu varit utan forsakring i mer an 30 dagar. detta gor att det finns endast ett foretag som ar villiga att ge mig en (dyr) forsakring. undrar om du vet om det finns nagot foretag i australien man kan vanda sig till for att fa nagon forsakring har istallet?

  mvh isabella

 • Camilla

  hej Anders. Jag åker till brisbane för studera, o jag har redan försäkrings från skolan, men inge min son! Ska vara där mer än 7 månader men försökte teckna en från Gouda reseförsäkring men kostar 5300 för min sin! Känner att det e lite väl dyrt:( vet
  T du några andra reseförsäkring som e billigare?
  Mvh Camilla

  • Anders Liljeqvist

   Hej igen Camilla,

   Kolla på möjligheten att förlänga reseskyddet i er svenska hemförsäkring. Där är din son omfattad, och kostnaden lär bli mindre än en separat försäkring via Gouda misstänker jag.

   -Anders.

 • Frida Bengtsson

  Hej Anders!
  Du verkar ha koll på det mesta :)

  Jag är svensk, bosatt i Norge sen 2 år med norskt personnummer. Som nu om 33 dagar ska flytta ner till Sydney och jobba på IKEA. Nu är det dags att fixa en reseförsäkring men alla verkar så dyra och jag vet inte riktigt vad som är rimligt. Jag har ingen försäkring överhuvudtaget så jag är verkligen och simmar på djupt vatten….

  Vad borde jag göra tycker du? Skriva in mig i den svenska försäkringskassan innan jag åker eller ha kvar min folkbokförning i Norge?

  Tacksam för svar på min mail. /Frida

  • Anders Liljeqvist

   Hej Frida.
   Jag tycker att du ska fundera på att fixa antingen:
   a) en förlängning av resekomponenten din hemförsäkring i Sverige/Norge, eller
   b) köpa en separat reseförsäkring, eller
   c) köpa en separat reseförsäkring som också täcker jobb utanför EU.

   Jag skulle kolla med IKEA om de ger dig någon försäkring när du jobbar för dem. Din folkbokföring / om du tillhör försäkringskassan spelar ingen roll så vitt jag känner till. Kanske du kan spara pengar på att skriva dig hos dina föräldrar och omfattas av deras hemförsäkring.

   -Anders.

 • Simon

  ”När du väl är framme i Australien så har du visserligen som svensk medborgare rätt till fri akutvård på statliga sjukhus (med vissa begränsningar, läs mer i min e-bok Stora Australienmanualen), då Australien och Sverige har ett ömsesidigt avtal om just detta. Du bör trots detta komplettera med en egen försäkring då avtalet exempelvis inte täcker ambulanssjukvård (att bli hämtad av ambulans i Australien kan kosta flera tusen kronor).”

  Jag förstår inte riktigt varför jag bör skaffa en reseförsäkring om jag har rätt till akutvård på statliga sjukhus?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Simon. En reseförsäkring täcker mer än akutvård; t.ex. kan du få hjälp om du blir bestulen eller om du måste åka tillbaka till Sverige i förtid p.g.a. sjukdom. -Anders.

 • Mikaela

  Hej och tack før superbra sida med massa nyttig info! Jag håller på att førbereda den stora, permanenta flytten till Australia, och håller på med mitt visa subclass 457. Hær krævs ett Health Insurance confirmation letter, och dær ær jag fast. Mitt førsækringsbolag i Sverige kan inte hjælpa mig, och frågan ær om jag ska kontakta ett førsækringsbolag i OZ? Vilken typ av førsækring tror du kan vara passande?
  Tacksam før all hjælp!

  MVH,
  Mikaela

  • Anders Liljeqvist

   Hej Mikaela. Som svensk omfattas du av Reciprocal Health Care Agreement, vilket ger dig tillgång till gratis akutvård under Medicare. Påminn din agent om det, jag behövde inte skicka inte något intyg om sjukförsäkring när jag fixade mina 457-visum för många år sedan. Om du ändå måste ha ett lokalt bolag så finns det flera att välja bland, själv är jag kund hos BUPA.

 • Sabina

  Hej Anders!
  Tack så mycket för en fantastiskt hjälpsam blogg! Jag är just nu i Australien på ett working holiday visa och har fått många svar här.

  Jag undrar om du har något tips på var jag kan teckna en försäkring när jag redan är i landet och har en försäkring som har gått ut??
  Jag hoppas också på att få jobb (troligen fruktplockning) och det ideala vore om det kunde tycka det med.

  Tack på förhand!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Sabina,

   Här är en australisk sajt där du kan utvärdera olika reseförsäkringar:
   http://www.comparethemarket.com.au/travel-insurance/

   Sedan kanske du också ska fundera på att kontakta ditt försäkringsbolag i Sverige och undersöka om det är möjligt att förlänga och återaktivera din ”gamla” reseförsäkring?

   -Anders.

 • Tobias Lindsjö

  Hej Anders,
  Tack för bra info! Jag och tjejen bor i Sydney sedan tre år tillbaka och tänkte nu göra slag i saken och börja röja i den Australiensiska försäkringsdjungeln, dvs avsluta den svenska utökade ”hemförsäkring vid jobb utomlands”.
  Vi äger ingen lägenhet, bil eller värdefulla föremål utan söker de basgrejer man är van vid från Sverige. Olycksfalls, ansvars, rätts, ungefär…
  Har du några tips på var man kan vända sig för en samlad försäkring som täcker basgrejerna? Eller info om vad du själv har, du verkar ha kollat upp det så varför uppfinna hjulet på nytt? :-)
  MVH
  Tobias

  • Anders Liljeqvist

   Hej Tobias.

   Själv har jag ingen hemförsäkring, utan istället olycksfalls- och och sjukförsäkring, samt inkomstgaranti ifall jag blir handikappad eller långtidssjuk.

   Mina inkomstförsäkringar har jag genom ett företag som heter Tower, och sjukförsäkring genom BUPA. Men det finns säkert jättemånga andra bra alternativ. Sedan har jag reseförsäkring när jag betalar biljetter genom mitt kreditkort (hos Westpac).

   Några jämförelsesajter du kan kolla på är:
   http://www.comparethemarket.com/ och
   http://www.iselect.com.au/

   Hemförsäkring heter Home & Contents Insurance, så om du vill ha en sådan är det den termen du ska googla efter. Själv har jag som sagt ingen tyvärr.

   -Anders

  • Tobias Lindsjö

   Hej Anders,
   Stort tack för infon! Väldigt uppskattat.
   MVH
   Tobias

 • Niklas

  Hejsan!

  Hur funkar det om man är båda australiensk samt svenskmedborgare,
  och är skriven i Sverige, med svenskhemförsäkring. Behöver
  man teckna reseförsäkring som en vanlig svenskmedborgare då också?

  Tanken är att vi ska jobba och resa runt i Australien, är det
  standard att man bli försäkrad av sin arbetsgivare på arbetet?

  Om man nu är Australienskmedborgare.

  Tack på förhand!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Niklas. Om du har ett hem i Australien också skulle jag personligen inte bry mig om någon svensk reseförsäkring. Jag bor i Australien och har inga svenska försäkringar, istället har jag lokala försäkringar med olika bolag för sjuk- och olycksfallsförsäkring. Eftersom jag bor här är jag inte intresserad av att ha betald transport till Sverige om blir allvarligt sjuk till exempel.

   Ingen *behöver* teckna reseförsäkring, det är helt upp till dig vilka risker du vill försäkra dig mot. Du ska dock inte anta att du alltid kommer att få en försäkring av din arbetsgivare, det tror jag skiljer sig beroende på vad för arbete du har. Som fastanställd i Australien har jag en hel del bra stöd av min arbetsgivare, men hur det är för svenska backpackers som jobbar lösa timmar i någon bar vet jag inte vad som gäller. :)

 • Elin

  Hej
  Tack Johan för varningen.
  Det lutar mer åt ERV eller Gouda. Läst både + och – om båda företagen så vi får se vilket det blir..

 • Emmy i Melbourne

  Kanonbra tips och visst är det jätteviktigt med försäkring! Som komplement till en bra försäkring så skrev jag också det här inlägget för ett tag sen om att se till att folk därhemma kan få tag i en om något händer och vice versa. http://bortabrabloggen.com/2012/01/30/vad-gor-man-om-nagot-gar-snett-nar-man-ar-langt-borta/

 • Elin Ljungkvist

  Hej Anders
  Jag ska ut på en jordenrunt resa i höst och vara borta i ca 6 månader. Ser att du nämner Solidab som reseförsäkring, har du någon egen erfarenhet bra/dålig eller om du hört andra säga något om dem?

  Med vänlig hälsning Elin

  • Anders Liljeqvist

   Hej Elin. Nej, jag har aldrig köpt något av Solidab och kan varken rekommendera dem eller varna för dem. Jag har bara listat de olika företag jag känner till så att folk kan bilda sig en egen uppfattning.

  • Johan

   Hej elin!
   Jag jobbar som försäkringsrådgivare på compricer och solidab är något vi verkligen inte ill sälja till någon kund för att dem är så dåliga och täcker absolut ingenting.. dessutom är dem på g att konka..så köp hellre något lite dyrare men som inte håller på att konka.
   Mvh

  • Anders Liljeqvist

   Tack för varningen, Johan!

 • Robin

  Hej!

  Jag undrar ifall du har skrivit något tidigare om vad som gäller för svenskar som vill äga en egen bostad i Australien, i så fall vart kan jag läsa mer om det? Och tack för en superbra blogg!

  mvh
  Robin

  • Anders Liljeqvist

   Hej Robin. Nej det har jag inte, med tanken att folk som är så insatta i hur det funkar i Australien att de är på väg att köpa hus eller lägenhet lätt kan läsa sig till hur man gör på de olika australiska sajterna. Men i korthet så tror jag att det ungefär fungerar som i Sverige. Sajter motsvarande Hemnet i Sverige är Domain: http://www.domain.com.au/ och RealEstate: http://www.realestate.com.au/buy och där kan du hitta fastigheter att köpa runt om i landet. Sedan går du bara till någon av de stora bankerna och fixar bolån. Men eftersom jag hyr själv här så har jag inte själv gått igenom processen hur du köper (vad för skatter och ansökningar du behöver gå igenom), men via de två sajterna som jag länkat till lär du kunna läsa dig till hur allt funkar på egen hand.

 • Rikard

  Hallå Anders,

  Här är ett bra exempel på varför man ska teckna försäkring innan man åker:)

  Jag har varit i Australien ett halvår utan lokal försäkring (bara Medicare) och planerar en resa till Thailand på 3 veckor på vägen tillbaka Sverige. Jag kommer inte att återvända till Australien på ett tag då mitt visum går ut.

  Jag har hört med 3 försäkringsbolag i Sverige (ERV och Gouda) samt mitt försäkringsbolag där jag har hemförsäkring i Sverige (Moderna) och ingen har försäkringar som täcker detta. Problemet är att ingen vill teckna avtal om man inte avreser från Norden.

  Har du någon tips? Jag har ännu inte lyckats hitta ett bra alternativ.

  Hälsningar Rikard

  • Anders Liljeqvist

   Hej Rikard, och tack för din fråga / kommentar.

   Ja, skönt att du klarade dig utan incidenter i Australien.

   Ok, angående att skaffa försäkring på resa… Ta inte det här som en rekommendation då jag själv aldrig gjort affärer med dem, men du kanske kan ha tur med ett internationellt reseförsäkringsföretag som WorldNomads (baserade i UK tror jag, men också med kontor i Australien): http://www.worldnomads.com/

  • Rikard

   Hej Anders,

   Tack för tipset, jag har nu löst det på annat sätt. Efter en diskussion med Konsumenternas Försäkringsbyrå, kom vi fram till att ett Danskt försäkringsbolag som heter Ihi Bupa ger en sådan försäkring. Inga svenska försäkringsbolag kunde erbjuda detta(!) Det man ska ta är en försäkring för en enkelresa. Det kostande mig ca 1000 DKK för 3 veckor i Thailand + 4 karensdagar som man behövde ta innan resan.  Det var enkelt att boka online.
   http://www.ihi.com

   Tack för hjälpen, jag kom aldrig så långt som att höra med WorldNomads men det hade kanske gått lika bra.

   Hälsningar
   Rikard

  • Anders Liljeqvist

   Ok, toppentips. Det ska jag stjäla av dig. Då och då är det folk som frågar mig hur de kan ordna reseförsäkring efter att de rest från Sverige. Tack för att du delade med dig om dem.

   Mvh,
   -Anders

Svara

Your email address will not be published. Required fields are marked *