Reseförsäkring för Australien

Stora Australienmanualen

Köp våra böcker Stora Australienmanualen och Res till Australien!

Två böcker. Över 900 sidor råd och inspiration för dig som vill resa till Australien.
www.australienmanualen.se.

Vad du än gör, res inte utanför Sverige och EU utan en reseförsäkring. Det är svårt att köpa till en försäkring när du är på resande fot och efter att ditt försäkringsskydd har gått ut. Även om risken att du råkar illa ut är liten så kan kostnaderna när olyckan är framme snabbt rusa iväg. Att bryta benet i Asien kan kosta tiotusentals kronor för sjukvård och hemtransport tillbaka till Sverige.

Allmänt om reseförsäkringar

De flesta hemförsäkringar innehåller ett 45-dagars grundskydd så om du bara ska iväg på en kort turistresa kan detta vara tillräckligt. Kontrollera vad som ingår i din hemförsäkring och avgör om den ger dig tillräckligt skydd under resan. Hemförsäkringen ger dig exempelvis ofta ersättning om du blir bestulen på resan, men se till att den också innehåller en ordentlig sjukförsäkring då akutvård i ett främmande land snabbt kan bli väldigt dyrt.

Reseskyddet innehåller oftast också en betald hemresa om någon i din familj blir allvarligt sjuk eller om egendom hemma i Sverige skadas allvarligt, men de olika försäkringsbolagens villkor varierar så se till att kontrollera ditt skydd före resan.

När du väl är framme i Australien så har du visserligen som svensk medborgare rätt till fri akutvård på statliga sjukhus (med vissa begränsningar), då Australien och Sverige har ett ömsesidigt avtal om just detta. Du bör trots detta komplettera med en egen försäkring då avtalet exempelvis inte täcker ambulanssjukvård (att bli hämtad av ambulans i Australien kan kosta flera tusen kronor). För dig som också kommer att resa i Asien är det extra viktigt med en sjukförsäkring, då du i de länderna inte har rätt till någon ersättning från Försäkringskassan om du behöver sjukvård. Du måste i det fallet alltså betala alla dina sjukvårdskostnader ur egen ficka.

Många resebyråer försöker sälja dyra reseförsäkringar för din långresa. Innan du köper en försäkring genom din resebyrå tycker jag att du ska kontakta ditt ordinarie försäkringsbolag där du eller dina föräldrar har er hemförsäkring. Undersök vad det skulle kosta att köpa till en förlängd reseförsäkring under din ordinarie hemförsäkring (ett så kallat resetillägg). Beroende på hur lång din resa är så kommer du kanske att upptäcka att du kan spara ordentligt med pengar på att förlänga reseskyddet på din hemförsäkring istället för att ta en dyrare separat reseförsäkring.

En ypperlig jämförelsesajt för svenska reseförsäkringar är rådgivningsbyrån Konsumenternas Bank- och Finansbyrå (konsumenternas.se). På deras sajt hittar du dels en avdelning om reseförsäkringar (konsumenternas.se/forsakring/resa/om-reseforsakringar) och en stor tabell där du lätt kan jämföra olika paket: ”Jämför hemförsäkringar” (konsumenternas.se/forsakring/boende/om-hemforsakringar/jamfor-hemforsakringar).

En separat reseförsäkring tecknas ofta för längre resor eller i de fall då du inte redan har en hemförsäkring med reseskydd. För att köpa en separat reseförsäkring kan du till exempel kontakta Gouda Reseförsäkringar (gouda-rf.se), Europeiska reseförsäkringar (erv.se/privat/), Folksam (folksam.se/forsakringar/reseforsakring), Solid AB (solidab.se/Vara_forsakringar/Reseforsakring) eller IF (if.se/foretag/forsakringar/reseforsakring/jobba-studera-utomlands).

Stora Australienmanualen

Vår praktiska handbok: Stora Australienmanualen

* Så går du tillväga för att plugga utomlands.
* Så sätter du ihop din egen Working Holiday-paketresa.
* Så förbereder du jobbsökandet redan innan du lämnat Sverige.
www.australienmanualen.se.

Försäkring inför att jobba eller studera i Australien

De vanliga reseförsäkringarna gäller bara för dig så länge som du är turist. Du som åker till Australien för att plugga eller arbeta, till exempel som au-pair eller på working holiday, bör skaffa en speciell försäkring som innehåller mer än turisternas försäkringar och räcker längre. Mer heltäckande försäkringar innehåller saker som en ansvarsförsäkring (om du skulle bli skadeståndsskyldig), rättsskydd och överfallsskydd. För studenter kan också återbetalning av utbildningskostnaden ingå om du blir sjuk och oförmögen att studera.

Du som studerar i Australien täcks numera INTE av CSN försäkring utan måste  undersöka huruvida din skola går under Kammarkollegiets försäkring ”Student UT” (kammarkollegiet.se/vara-tjanster/forsakring-och-riskhantering/hitta-forsakringsprodukt/personforsakringar/studier/utresande-utbytesstudenter). Om du inte täcks av Kamarkollegiets försäkring måste du skaffa en studentförsäkring, ett så kallat Overseas Student Health Cover (OSHC) för att få studera i Australien då det är ett av kraven (immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/student-500).

För dig som ska åka och jobba finns det fler försäkringar att välja på. Återigen har Konsumenternas Bank- och finansbyrå en ypperlig jämförelsesida som startpunkt för din försäkringsjakt; ”Jämför försäkringar för arbete eller studier” (konsumenternas.se/forsakring/resa/om-att-arbeta-och-studera-utomlands/jamfor-forsakringar-for-studier-och-arbete-utomlands).

Försäkring för dig som stannar i Australien över ett år

Om du blir bofast i Australien så kommer du så småningom hamna i en situation där du inte längre behöver en svensk reseförsäkring, utan det blir både bättre och billigare med ett lokalt försäkringsskydd. För att ordna en lokal rese- eller vårdförsäkring kan du med fördel använda dig av lokala jämförelsesajter som till exempel Compare the Market (comparethemarket.com.au) och iSelect Australia (iselect.com.au). Överväg också att skaffa ett bank- eller kreditkort som ger dig en automatisk reseförsäkring när du köper biljetter med ditt betalkort.

Läs mer i serien Inför resan.<< Resa till Australien – flygbiljett och boendeAndra viktiga förberedelser inför en Australienresa >>
Resa till Australien

Vår reseguide: Resa till Australien

* Vart bör du stanna längs Great Ocean Road för att klättra bland trädtoppar?
* Vilket café serverar bästa frukosten i Byron Bay?
* Hur tar du dig enklast till Uluru?
www.australienmanualen.se.