Resan från Sverige till Australien

Annons

Dagarna före flygresan

Om jetlag

Jetlag är samlingsnamnet på de obehagliga symptom som uppstår när du rör dig mellan flera tidszoner under kort tid och sedan försöker fungera ”normalt” i den nya tidszonen. De flesta som reser mellan Sverige och Australien upplever sömnproblem efter resan och kanske också symptom som illamående, huvudvärk, lätt depression och svårighet att koncentrera sig. En del har lätt att anpassa sig till en ny tidszon, men för mig känns jetlag som att vara sjuk i influensa (men utan feber). För mig brukar det ta cirka en vecka innan jag är mig själv igen efter en resa.
Du kan minska jetlag-symptomen genom att dagarna innan resan börja anpassa dig till tidszonen du reser till. Tvinga dig själv att gå upp tidigare än du brukar så får du din kropp att uppleva en mindre omställning när du kommer fram. Drick mycket vatten och minimalt med alkohol på planet.

Om du reser direkt från Sverige kommer du troligtvis vara nästan utslagen i ett par dagar efter resan (men jättepigg mitt i natten). Din kroppsklocka är upp och ned och om du är som jag så kommer du att vakna mitt i natten och vara jättehungrig. (Förbered dig då med lite nattamat så att du har något att äta när du vaknar hungrig mitt i natten.)

Bagageplanering och frakt av saker

De flesta ekonomibiljetter tillåter dig att ta med dig 20 kg packning + handbagage (kolla upp vad just din biljett tillåter innan du packar för mycket och får betala straffavgift). Om du behöver ta med dig mer packning finns det flera alternativ för att skicka och frakta saker mellan våra två länder. Småsaker kan du posta till dig själv. Om du bara har några få extra grejer att skicka kan det vara värt att antingen köpa till extra bagagevikt från ditt flygbolag eller att posta sakerna till dig själv i ett paket. Prisexempel:

Om du har några lådor med extra saker, men inte hundratals kilo och skrymmande gods, är flygfrakt ett bra alternativ. När jag flyttade till Australien 2008 använde jag mig av företaget Travel Cargo (travelcargo.se) för att skicka 6 flyttlådor med mina saker (en totalvikt på 100 kilo). En vecka efter att jag lämnat lådorna på Landvetters fraktterminal kunde jag hämta upp dem på flygplatsen i Sydney. Allt kom fram helt och välbehållet, även om lådorna fått sig några törnar. (Istället för flyttkartonger i hårdpapp använder den luttrade emigranten lådor i hårdplast, de är stryktåligare.).

Om du skall flytta och vill ta med dig möbler och mycket gods blir flygfrakt för dyrt och du bör istället kolla på att skeppa saker med båt i container eller fraktlårar. Vänner till mig som har båtfraktat säger att frakten tar omkring 3 månader.

Att välja sittplats och att checka in online

Det är stor skillnad i reskomfort mellan olika sittplatser på ett plan, även inom en viss biljettklass. Givetvis är det trevligare att flyga business än ekonomi, men även inom ekonomi är vissa platser i planet mycket bättre än andra. Till exempel så vill du kanske inte sitta nära toaletterna där alla passagerare kommer att gå förbi och stöta till dig när du försöker sova under natten. Du vill heller inte sitta med ryggen mot en vägg så att du inte kan fälla ned ryggstödet, och om du sitter vid gången så slipper du klättra över din granne när du vill gå på toaletten. Hemligheten bakom att veta var du vill sitta och var du inte vill sitta är att känna till flygplanets seat map (kartan över alla stolar på planet), att checka in så tidigt som möjligt (helst via nätet dagen innan) och i samband med incheckningen be att få sitta i den sittplats som har bäst komfort (och som är ledigt så klart).

Gör så här för att checka in online och få en bra sittplats:

 1. Från din bokningsbekräftelse får du flightnumret och flygbolaget som du flyger med. Ibland kan du också se vad för sorts flygplanstyp du kommer att flyga med (till exempel A380 som står för ett Airbus-plan, modell 380).
 2. Med hjälp av den informationen letar du sedan reda på platskartan för just din flygning på Seat Guru (seatguru.com). Där kan du se vilka platser på planet som anses vara bäst, det är dessa du vill försöka få.
 3. Skriv ut platskartan eller ha den öppen i ett webbläsarfönster så att du kan kolla upp detaljer när du sedan checkar in på din flight.
 4. Mellan 24-48 timmar innan ditt flyg avgår så börjar flygbolaget planera vilka passagerare som ska sitta var. Från och med då så tillåter de passagerare att checka in online och det gäller att vara så snabb som möjligt för att få de bästa platserna. Istället för att vänta tills du är på flygplatsen (och måste köa med hundratals andra passagerare) så går du till ditt flygbolags hemsida och går in under deras online check-in.

Processen är olika för olika bolag, men i stort sett fungerar det så här att checka in online:

 1. Du loggar in genom att mata in ditt efternamn och ditt bokningsnummer.
 2. Du presenteras med en sammanställning av dina resedetaljer.
 3. Du klickar att du vill checka in på din flight. (Varje separat flygning kräver en egen incheckning och boardingkort, det vill säga en resa från Göteborg till Sydney via Frankfurt och Singapore består av 3 flygningar (GOT-FRA, FRA-SIN, SIN-SYD) och du får boardingkort och väljer sittplats för var och en av dessa.
 4. När du bekräftar att du kommer att åka med en viss flight så ges du tillfälle att välja sittplats. När du väljer plats så jämför du med platskartan från steg 3 ovan.
 5. Du bekräftar att du förstått säkerhetsföreskrifterna och anger om du kommer att checka in något bagage eller ej på flygplatsen.
 6. I slutet av processen får du ett boardingkort som genereras för dig med ditt namn, din sittplats och resedetaljer. Skriv ut detta och ta med dig till flygplatsen. Spara också en kopia (till exempel som en .pdf-fil som du epostar till dig själv) för säkerhets skull.

Avresan

Före flygplatsen

Att resa till Australien är väldigt enkelt men om det är första gången du reser på långresa ensam så kan det vara lite pirrigt och förvirrande. Gör så här för att få en smidig resa utan besvär.

 1. Dagen innan avresedagen packar du dina väskor och ser till att de inte är för tunga så att du löper risk att få betala straffavgift för övervikt.
 2. Skriv ut en papperskopia av vart och ett av följande dokument och lägg samtliga i en plastficka så att du inte har sönder dem. Ta med dig detta tillsammans med ditt pass i ditt handbagage, inte i din resväska.
  a. En kopia av din bokningsbekräftelse för flygbiljetten. Här står ditt bokningsnummer och alla dina avresedetaljer (och också detaljerna för din returresa om det är en tur och retur-biljett).
  b. En kopia av ditt boardingkort eller check-in confirmation om du fick en sådan när du checkade in online kvällen innan. Om du inte har checkat in online så får du checka in på flygplatsen (men det tar extra tid).
  c. En kopia av din bokningsbekräftelse för hotellet eller vandrarhemmet där du ska bo de första nätterna när du kommit fram.
  d. Väganvisning, adress och/eller karta så att du kan navigera till ditt boende när du kommit fram.
  e. En kopia av det mail du fick när du fick ditt australiska visum beviljat, inklusive id-numret för just ditt visum.
 3. Du tar dig till flygplatsen i god tid före din avresa. Om du har följt mina rekommendationer ovan så har du redan checkat in online. Se till att vara på flygplatsen 1,5-2 timmar före avresa så har du gott om tid att lämna väskan, ta dig till flyget och ha marginal för eventuella förseningar. Om du inte har checkat in online så bör du vara på plats 2-3 timmar före avresan.
 4. Om du inte har checkat in online så får du checka in på flygplatsen istället. Gå till incheckningsdisken för din flight (det finns stora informationsskyltar som säger vilken disk som har hand om din flight).
  a. Visa upp ditt pass och din bokningsbekräftelse.
  b. Om du har några särskilda önskemål om var du vill sitta (se sektionen ovan om sajter som seatguru.com) så är det läge att säga det nu. Du blir förmodligen tillfrågad om du vill sitta vid fönstret (window seat) eller vid gången (aisle seat).
  c. Personen i incheckningsdisken skriver nu ut ett eller flera boarding-cards för din resa. Du får ett kort för varje flight som du ska flyga. Ditt boarding card visar du senare upp för att komma genom säkerhetskontrollen och släppas ombord på planet.
  d. Nästa steg är att de tar hand om din väska. Läs mer nedan under nästa punkt.
 5. Om du redan har checkat in online så går du till disken för de som redan har checkat in online. Detta är ofta en incheckningsdisk vid de andra diskarna med en skylt där det står ”baggage drop” eller ”online check-in only”. Visa upp ditt boarding card (som du skrev ut efter att ha checkat in online) och pass.
  a. Det kan hända att du får ett nytt boardingcard och blir ombedd att slänga din papperskopia. Detta förfaringssätt skiljer sig åt mellan olika flygbolag, en del accepterar din utskrift som ”riktigt” boarding card.
  b. Du blir tillfrågad om hur många väskor du har med dig och om du packat dem själv. Du lägger dina väskor (ej ditt handbagage) på rullbandet och väskorna vägs. (Om de väger för mycket får du betala övervikt.) På varje väska sätts ett klistermärke med ett id-nummer och en text som anger destinationen och att den tillhör dig. Som kvitto får du ett klistermärke med samma ID-nummer och namn på.
  c. Den rutinerade (och paranoide) resenären gör nu omedelbart följande. Kontrollera att du fått rätt klistermärke på väskan, det vill säga att det är ditt namn och destination som står på kvittot. (En gång hände det mig att jag fick en annan passagerares klistermärke på min väska och den skickades till fel destination. Sätt kvitto-klistermärket någonstans där du inte förlorar det, till exempel på utsidan av ditt pass eller i din plånbok). Om din väska kommer bort är detta kvitto guld värt för att kunna spåra väskan.
 6. Nästan klar! Nu är du incheckad på flighten. Din väska är på väg att lastas på planet. Du har ditt pass och ett boarding card i handen, och ditt handbagage över axeln. Nästa steg är säkerhetskontrollen och sedan går du ombord. I säkerhetskontrollen röntgas ditt handbagage och du får gå genom en metalldetektor. Det kan hända att du här får visa upp ditt boarding card.
 7. På en del flygplatser så avgår flighter till destinationer utanför EU från en särskild del. Det kan hända att du nu återigen får visa upp ditt pass och ditt boarding card (för att släppas ut på den internationella sidan).
 8. På andra sidan säkerhetskontrollen och eventuell ytterligare passkontroll kan du nu gå till ditt plans gate. Det finns återigen en massa skyltar som säger vilken flight som avgår från vilken gate (och hur mycket tid du har kvar tills avfärd). Ta dig till rätt gate (det kan ta lång tid att promenera genom en stor terminal), visa upp ditt boarding card till personalen vid din gate och sätt dig på planet. Klart!

I luften

Här är några packningstips för ditt handbagage. Att du tar med dig pass, boarding-kort och plånbok i innerfickan eller handbagaget är självklart men här är några andra saker som kan vara värda att ta med.

 • I mitt större handbagage brukar jag packa en mindre handväska som får plats i knät eller i sittplatsens tidningsficka. Tack vare den slipper jag sedan ta ut saker ur bagageutrymmet mitt i natten och jag har alla mina viktigaste saker med mig i sätet.
 • Stödstrumpor. Efter 14 timmars sittande i luften svullnar fötterna och benen lätt upp
 • Bra ljuddämpande hörlurar av öronsnäcka-modell. Ta inte vilka hörlurar som helst, de flesta hörlurar och öronsnäckor är inte tillräckligt ljuddämpande. Mina favoritmodeller sticks in i öronen och sluter sedan helt tätt mot oljudet i kabinen. Eftersom de sitter inuti öronen så är de lätta att sova med.
 • Öronproppar. Återigen, det är oerhört bullrigt på plan och att kunna stänga ute oljud är fantastiskt skönt. Köp riktigt bra gummiproppar på Apoteket.
 • Hörlursadapter så att du kan använda dina egna hörlurar när du tittar på film på planet. Fråga mig inte varför, men av någon anledning är alla hörlursuttag ombord gjorda för hörlurar med två kontakter istället för en.
 • Kulspetspenna och ett litet anteckningsblock.

Mellanlandning på vägen

Även om du flyger non-stop till Australien så kommer du att mellanlanda åtminstone en gång på vägen medan flygplanet tankas, städas och en ny besättning stiger på. Då kan det vara värt att i ditt handbagage packa nya strumpor och underkläder så att du kan fräscha upp dig och byta om inför nästa resa. Du kommer att få vänta 1-2 timmar innan du får stiga på igen och under den tiden passar du på att äta något på de caféer och restauranger som finns vid din gate och att gå på toaletten.

Arrival och Departure cards

Om du har för avsikt att stanna någonstans på vägen (inte bara gå av planet när det tankas utan alltså gå genom gränskontrollen och in i landet) så måste du när du går av planet utanför EU:s Schengenregelverk fylla i ett kort med dina passageraruppgifter. När du sedan kommer till gränskontrollen på flygplatsen så lämnar du över kortet. I vissa länder (Hong Kong, Malaysia, Singapore, Thailand till exempel) får du behålla en bit av kortet i ditt pass och lämnar tillbaka denna bit (som utgör ditt departure card för avresan) när du reser ut ur landet igen. Så se till att förvara det tillsammans med ditt pass under den tid du är i dessa länder.

Annons

Kortet har olika namn i olika länder: arrival card, incoming passenger card, landing card eller disembarkation card. 1-2 timmar före landning brukar kabinpersonalen dela ut arrival cards till de passagerare som kommer att gå av planet.

Om du tappar kopian som kabinpersonalen ger dig så kan du få ett nytt blankt kort vid säkerhetskontrollen på land. Korten varierar från land till land, men du kommer garanterat att få fylla i följande:

 • Dina ID-uppgifter (namn, födelsedatum, passnummer).
 • Vilket flight-nummer du anlände via, samt föregående och nästkommande flygplats (till exempel London och Sydney om du mellanlandar i Singapore).
 • Du får också fylla i syftet med din vistelse i landet (till exempel turism), hur länge du tänker stanna och var du kommer att bo (här skriver du in adressen till hotellet / vandrarhemmet du bokat, eller till eventuella vänner du bor hos).
 • I vissa fall får du också svara på lite andra frågor, till exempel om du har med dig några livsmedel eller som i Singapore att du har förstått att det är förknippat med dödstraff att smuggla narkotika in i landet.

En intressant detalj är varningen på baksidan av Singapores kort: ”Warning: Death for Drug Traffickers under Singapore Law”. Texten är inte ett skämt; varje år avrättas flera utlänningar som försökt att smuggla droger in i eller via Singapore. Du vill inte åka fast med knark på dig i Singapore.

Som tur är är du inte knarksmugglare så vi går vidare. På samma sätt så får du fylla i ett departure card (även känt som outgoing passenger card) i samband med att du lämnar landet. I till exempel Thailand och Singapore är ditt departure card den avrivna delen från ditt arrival card (som du fyllde i när du kom in i landet) och allt du behöver göra är att lämna tillbaka den när du går genom passkontrollen för att lämna landet. I andra länder (till exempel Australien) får du fylla i ett nytt kort.

Ankomst i Australien

Passkontrollen – Immigration

Efter många timmars flygning är du äntligen framme i Australien, men du är inte riktigt framme ännu. Först måste du bli insläppt genom gränskontrollen (abf.gov.au), där de kontrollerar att du har ett giltigt pass och australiskt visum och sedan tar ett beslut om att släppa in dig i landet eller inte. Har du otur så fattar gränsvakten misstankar och tar dig åt sidan för att ställa kontrollfrågor – du blir inte cleared for immigration bara för att du har ett pass och ett visum med dig.

Varje år försöker tusentals människor bluffa sig in i landet och gränskontrollen är ganska sträng mot dem som inte tros leva upp till kraven för att bli insläppta i landet. Det har hänt att folk åkt hela vägen till Australien och blivit hemskickade på första bästa plan tillbaka för att de klantat sig inför gränskontrollanterna.

Här är några tips för att undvika problem.

 • Se till att ditt pass har tillräcklig giltighetstid för din planerade vistelse i Australien + 6 månader. Skaffa ett nytt före resan om det behövs.
 • Se till att ditt pass inte har några stora synliga skador (till exempel så hade de gamla svenska passen problem med att fotosidan kunde lossna). Skaffa ett nytt pass före resan om ditt är skadat.
 • Se till att du har ett visum utställt mot just ditt pass (antingen ett klistermärke i passet eller online-visum). Se också till att det maskinläsbara namnet och pass-numret i ditt pass matchar namnet och pass-numret i visumet.
 • Se till att du kan förklara vad du ska göra i Australien och att du kan visa att du kan ta hand om dig själv.
  – Om du till exempel ska studera, var tydlig med vilka ämnen du ska läsa, vid vilken skola och hur länge. Var redo att förklara varför du vill studera just där och just de ämnena. Om du framstår som otydlig och osäker när du blir tillfrågad så är det lätt att tro att du hittar på en historia (och att du egentligen är där för att jobba och bo illegalt). Du kan till exempel visa en kopia av antagningsbrevet från skolan ifall de vill se ett bevis på att du verkligen är student.
  – Du kan få frågor om var du ska bo i Australien. Om du har med dig en kopia av bokningsbekräftelsen från ditt hotell eller vandrarhem i handbagaget så kan du visa att du har bostad ordnad.
  – Om du har en vän som du ska bo hos eller vara med så är det bra att ha med dig hans eller hennes adress och telefonnummer. Det kan hända att de ringer din vän och ställer kontrollfrågor så se till att ni har samma bild av vem du är och vad du ska göra i Australien.
  – Om du är där på turistvisum eller working holiday så kan du få frågor om du verkligen har råd att turista i landet (risken för detta ökar givetvis om du är slafsigt klädd och ser ovårdad ut). Det australiska migrationsverket föreslår som en tumregel att du för en 12-månaders vistelse bör ha åtminstone $5000 (omkring 40000 kronor) tillgängligt samt en flygbiljett (eller ytterligare pengar för att kunna köpa en) ut ur landet. Du behöver inte ha pengarna kontant med dig, utan det räcker om du kan peka på dina bankkort / kreditkort samt bankutdrag (skriv ut några sidor från din internetbank).
  – Du kan också få frågor om när du har tänkt att lämna landet. Om du har med dig en bokningsbekräftelse för din returbiljett så kan du visa detta. Om din plan är att du ska köpa en enkelbiljett vid ett visst datum så kan de be att få se bevis på att du har råd att köpa en biljett hem till Sverige igen.
 • Gränskontrollen är framför allt ute efter att hitta dig som de tror kommer att bryta mot villkoren för ditt visum. Det är till exempel mindre smart att:
  – Åka in i landet på endast ett 3 månaders turistvisum men ha väskan full med foton på din familj (vilket ger intrycket att du planerar att vara i landet längre än 3 månader)
  – Åka in i landet på ett turistvisum men samtidigt ha med dig personliga tillhörigheter som ger intrycket att du har planerat att flytta till Australien för att bo med din australiska pojk-/flickvän för gott (att stanna längre än visumets giltighetstid kallas ”overstay your visa”).
  – Åka in i landet på ett långt turistvisum, men ha med dig saker i väskan (till exempel certifikat, intyg, brev och personliga saker, jobbannonser, kopior av betyg och färdiga jobbansökningar) som ger intrycket att du egentligen är där för att jobba illegalt.

Om du inte blir insläppt så kallas detta att du blir refused entry och att ditt visa blir återkallat (cancelled).

Bagagehämtning

Efter att du har kommit igenom gränskontrollen hämtar du ditt bagage och går sedan vidare till karantänkontrollen. När du står med dina väskor i kön till karantänkontrollen kan det hända att man låter en hund (sniffer dog) lukta på dig och ditt bagage för att hitta droger och insmugglade livsmedel.

Tull och karantänkontroll – Customs

Australien är fritt från många sjukdomar, parasiter och skadedjur som finns i andra delar av världen och man är fast besluten att hålla objudna sjukdomar och insekter ute. Därför finns det efter gränskontrollen en karantänkontroll (australia.gov.au/information-and-services/passports-and-travel/customs-and-quarantine) för att förhindra att passagerare utan tillstånd tar med sig mat och annan organisk materiel som kan vara en karantänfara.

Du kommer få några frågor om din vistelse i Australien och om kontrollanten vill så kan det hända att de röntgar ditt bagage och ber att få kontrollera ditt handbagage. Som alltid; var trevlig, ärlig och vänlig så går allt bra.

När du fyllde i ditt arrival card så fick du svara på ett tiotal karantänfrågor och det är i karantänkontrollen som man kontrollerar dina svar på frågorna. Om du är osäker på något så tveka inte att be om hjälp eller ställa frågor. Om du till exempel har med dig ett paket svenskt godis i handbagaget (som du vill ta med dig in i landet) så kryssar du ”Yes” på frågan om du har någon mat med dig.

Annons

Oöppnat godis i originalförpackning brukar vara ok att ta med sig in i landet, men om du blir påkommen med att ha mat eller andra varor i bagaget och inte deklarerade detta på ditt incoming passenger card så kan du ändå få betala böter. Om du är osäker; kryssa ja och be tullkontrollanten som möter dig om hjälp. ”Declare or Beware!” Om du vill göra dig av med något innan karantänkontrollen finns det stora soptunnor före gränskontrollen där du slänger din överblivna mat från planet. På Australian Governments Department of Agriculture and Water Resourses hemsida finns en bra lista över mat och produkter man måste deklarera.

Här är några vanliga misstag som får folk att åka fast i karantänkontrollen:

 • Du glömmer att du har en massa jord på vandringsskor och kängor i ditt bagage.
 • Du tar med dig frukt, godis och dryck från planet i dina fickor.
 • Du har med dig välling och mjölkersättning för ditt spädbarn men glömmer att deklarera det.
 • Du har med dig hemlagad mat från Sverige i ditt bagage.
 • Du har med dig fabrikstillagad, paketerad mat (till exempel svenskt kaffe) men glömmer att deklarera den för inspektion.
 • Du har med dig för mycket snus utan att deklarera det. Sedan 1 juli 2017 får du bara ha med dig 25 g tobaksprodukter för personligt bruk, men mer än så måste du deklarera (och betala införselskatt på). Jag har hört om turister som tagit med sig 1 stock och fått ta med dem in i landet utan att betala skatt, men det verkar variera hur generösa tullarna är med att släppa in snus. Glöm i vilket fall som helst inte att deklarera att du har med dig snuset. Du kan läsa mer om införselregler på australiska tullens hemsida (abf.gov.au/entering-and-leaving-australia/duty-free).

Givetvis tar du inte med droger, vapen eller något annat olagligt in i landet. Om du blir påkommen är det ett effektivt sätt att bli hemskickad direkt eller efter en tids fängelsevistelse. Du kan också få en anteckning mot ditt namn som gör att du inte kommer att bli beviljad visum i framtiden.

När du slutligen släppts igenom både passkontrollen och karantänen så går du ut i ankomsthallen och är äntligen framme!

Regler för snus

Snus kallas snuff i Australien, och är ett måste för många skandinaver på semester. Det är tillåtet att ta med 25 gram utan att betala någon skatt, men för mängder från 25 gram och upp till 1,5 kilo måste du betala införselskatt när du passerar tullen (och mer än 1,5 kilo snus får du inte ta med dig utan särskilt tillstånd). För information om vad du får och inte får ta med dig kan du läsa mer på hos Australian Border Force (abf.gov.au/entering-and-leaving-australia/can-you-bring-it-in/list-of-items). För information om hur mycket skatten på snus är, läs mer hos ATO (ato.gov.au/Business/Excise-and-excise-equivalent-goods/Tobacco-excise/Excise-rates-for-tobacco). 2019 är införselskatten $1 076 per kilo snus, så det är inte helt billigt att ta med sig en stock till Australien!

Ta ut pengar och ta dig till ditt boende

Du är äntligen framme efter en lång resa. Om detta är första gången du är i Australien så är ditt nästa steg när du kommer ut i ankomsthallen (arrivals hall) att skaffa lite lokala kontanter. Bankomat heter ATM (vilket står för Automatic Teller Machine) och det finns flera i ankomsthallen. De funkar som i Sverige; sätt in ditt bankkort med Visa eller Mastercard-funktion, knappa in din kod och ta ut pengar.

 • På Melbournes flygplats hittar du närmaste ATM rakt framför Customs-utgången, bredvid turistinformationen.
 • På Sydneys flygplats hittar du närmaste ATM vid utgång A och B i ankomsthallen, samt borta vid tågstationen (till höger när du kommer ut i ankomsthallen).
 • I Brisbane finns 2 bankomater utanför Customs, bredvid rulltrapporna.

Ditt andra steg efter att du kommit fram är att ta dig till ditt boende.

Ta dig från flygplatsen i Sydney

Taxi kostar från $30 till centrala Sydney men för den som vill veta det exakta priset för en viss taxifärd finns tjänsten Uber tillgänglig i Australien. Tar du tåget från flygplatsen använder du Opal och betalar även Airport station access fee $14,30 plus normal resetaxa, pris beroende på tidpunkt och dag. En del hotell har minibussar som hämtar upp gäster, kolla med ditt boende om de anordnar upphämtning. Det finns även privata shuttle bus-företag och om du bokar online kan du få resan billigare. Några av de största minibuss-operatörerna är Airport Connect (airportconnect.com.au) och Sydney Airport Shuttle (sydneyairportshuttle.com).

Ta dig från flygplatsen i Melbourne (stora flygplatsen Tullamarine)

Taxi till centrala Melbourne kostar omkring $70. Det finns inga tåg till flygplatsen, men många bussar och det största bussföretaget är SkyBus (skybus.com.au). En enkel biljett med en flygbuss kostar okmring $20. En del hotell har minibussar för sina gäster. Minibussar körs av bland andra företagen Star Bus (starbusshuttle.com.au) och Jet Bus (jetbus.com.au).

Ta dig från flygplatsen i Brisbane.

Taxi till city kostar minst $40. Tåget (airtrain.com.au) kostar runt $15 till city och till Gold Coast från $30. Bussar körs av Con-X-ion (con-x-ion.com) och kostar från $15 till city.

Läs mer i serien Inför resan.<< Checklistor inför AustralienresanResa inom Australien >>

151 Responses to Resan från Sverige till Australien

 • Gunilla Nordenstedt

  Hej!
  Åker till Australien om fyra dagar. Kan jag ta med sill i glasburkar och matjesill i konserverer om jag deklarerar att jag har mat med mig på kortet man fyller i på planet?

 • Alice

  Hej! Köpte för några månader sen en ny laptop för 15′, som jag skulle vilja ta med mig till Australien. Då gränsen ligger på 900AUD för goods, för att få ha med dem duty free, ska jag då kryssa i JA (passenger card), och därmed betala skatt för den? Eller hur går det till? Behöver man kunna bevisa att man haft datorn i över ett år annars?

  • Therese Larsson

   Hej Alice,
   Majoriteten reser med personlig laptop nu för tiden. Man får ha med sig personlig laptop utan att betala tax (även om de är av den dyrare varianten) bara man tänker ta med sig den hem igen (alltås inte ta med för att sälja i landet vill säga); ”Laptop computers and other similar electronic equipment for personal use may also be brought in duty/tax free provided we are satisfied you are taking these goods with you on departure.” https://www.abf.gov.au/entering-and-leaving-australia/duty-free
   Du ska alltså INTE kryssa i JA i passenger card eftersom det är personlig property.

   Hoppas detta kan lugna dig.
   Mvh Therese

 • Therese Larsson

  Hej Jan!
  Hur gick det för dig? :-)

  Mvh Therese

 • Therese Larsson

  Hej Karam!
  Funderar du på att skicka ett doftprov till vännen först? Om det är det du menar skulle jag antagligen först råda vännen att gå och kolla om samma parfym finns tillgänglig i landet, eller försöka beställa ett doftprov online.
  Vad gäller att skicka via post kan jag tyvärr inte svara om det går under förbjudna varor eller ej, men se gärna hemsidan för mer information: https://auspost.com.au/sending/check-sending-guidelines/dangerous-prohibited-items
  Kan tyvärr inte hjälpa dig mer.

  Lycka till.

  Mvh Therese

 • Karam

  En Fråga,
  jag tänkte ta med mig en parfymflaska som present till en vän.
  det saknas små prov på denna parfym. är det möjligt att ta spreja parfym på en handduk och lägga den i plomberad plastficka?

 • Jan Osvald Hylén

  Åker till dotterns bröllop 11/8-18, tänker köra den ärliga vägen. Och betala skatt för en stock. Återkommer om 3 veckor med rese recensioner hur det fortlöpte. Tack för alla tips

 • Ann

  Hej och tack för en bra sida!
  Jag ska åka till Australien och tänkte höra med dig om du har koll på hur mycket Onico man får ta in? Onico är både nikotin- och tobaksfritt?

  • Therese Larsson

   Ursäkta sent svar, Anders är otillgänglig och jag går nu igenom obesvarade meddelanden.
   Hoppas att det har löst sig?

   Annars, vad gäller snus så får man bara ta in 25g i Australien. Då det används för samma ändamål tror jag inte att det spelar någon roll om det är nikotinfritt eller inte då merparten av ingredieserna antagligen är desamma. Austalien håller hårt på sina regler och jag skulle inte börja argumentera med tullen om detta.

   Ursäkta igen för att vi inte hann hjälpa dig.
   Mvh Therese

 • Lena Wadmark

  Hejsan,åker ner till jul och tänkte ta med mig vitamintabletter/näringsfysiologiska tabletter och det blir en del piller under 3 v. Hur gör jag med redovisning av detta? Får jag in dessa tabletter för mitt välbefinnande? G

 • Ester

  Hej Anders! Tack för en jättebra sajt!
  Jag kommer åka ner till Australien om drygt en vecka och kommer mellanlanda i Melbourne och därifrån flyga till Brisbane, och tänkte kolla om du vet hur lång tid gränskontrollen kan tänkas ta? Kommer ha cirka 4h mellanlandning i Melbourne. För jag antar att det är i Melbourne som jag måste gå igenom gränskontrollen när det är där jag först landar på australisk mark så att säga?

  Tack så mycket på förhand!

  • Therese Larsson

   Hej Ester!
   Ursäkta sent svar, Anders är otillgänglig och jag går nu igenom obesvarade meddelanden.
   Hoppas allt gick bra!

   Ursäkta igen för att vi inte hann hjälpa dig.

   Mvh Therese

 • Eva Sjöstrand

  Hej Anders !
  Hur är det med mediciner? Jag har blodtrycksmediciner astmamediciner och magmediciner. Var i kontakt med vårdcentralen dom säger att jag inte behöver något speciellt intyg och ska dom fixa det till mig kostar det 200kr per intyg och jag har ett 15 tal olika mediciner.

 • Annica

  Hej Anders!

  Jag planerar åka till Australien så fort jag fått mitt visum. Skall bo hos en kär vän där! Nu har jag dock blivit lite fundersam på vissa saker. Jag har några muggar som jag skall ge till min kära vän, som min mamma ville ge honom. 4 stycken muminmuggar. Sedan har jag en kristallkula, och Lord Shiva statyett som jag vill ha med mig eftersom jag anser att den ger mig lycka. Jag har även en liten anubis statuett på 10 cm och en liten pyramid samt 2 stycken små kristaller för healing. Min mamma tyckte jag skulle ta med mig mina bestick, men jag sa åt henne att vi kan glömma det. Kommer jag med bestick börjar de mistänka att jag planerar att stanna där förgått och då skickar de säkert hem mig igen. Så nu undrar jag om jag kan ta med mig dessa saker. De flesta av sakerna är gåvor, det är bara Lord Shiva statyetten, kristall kulan och anubis statuetten samt de 3 små kristallstenarna som jag hade tänkt ta med för healing åt mig själv…Så min fråga är kan jag ta med mig dessa saker? Och kan jag ta med en deodorant roll on i handbagaget in till Australien utan att det anses som vätska? Förra gången hade jag perfym med i handbagaget och controlanten frågade om jag hade vätska. Jag sa nej, och när han tog fram parfymen så sa han ”Jag tyckte du sa att du inte hade någon vätska med dig” Fy farao vad PINSAMT Jag sa ”Åh Herre Gud, det är ju klart, parfym är ju vätska det med. Jag trodde de menade vatten, eller annan vätska man dricker. Kom inte att tänka på att parfym också ärr vätska. Fy så pinsamt” Kontrolanten flinade och sa ”Ja, du vet ju till nästa gång angående vätska nu. Ja sa åt honom ”Absolut, skall inte upprepas, för ni vet jag vad menas med vätska och det är av alla former. Så nu undrar jag även detta. På en websida där man kan söka vad som man kan ta in till kabinen och inte med in, så står det att Deodorant är ok att ta in i kabinen samt i resväskan. Men det är ju vätska? Skall jag lägga deodoranten in i resveskan istället för hanväskan eller skall jag skippa det helt…

  • Anders Liljeqvist

   Hej Annica,

   1: Karantänkontrollen kommer att bli sura om du försöker ta in någon form av organiskt material utan att deklarera det. Huruvida det är en Shiva-statyett, Anubis eller ett kristet kors spelar ingen roll, endast materialet statyetten är gjord av.
   2: Angående vätskor ombord handlar det om risken för att terrorister bär med sig flytande sprängmedel. Ditt flygbolag kan hjälpa dig, men jag har själv haft med mig en liten deo i handbagaget utan problem. I det fallet handlar det om hur stor mängden vätska är, och de brukar vara ok med mindre flaskor eller behållare.

   -Anders.

 • Robin Andersson

  Hej!

  Jag har köpt på mig en del allergitabletter, flytande Omega 3 (300ml), proteinpulver samt fibertillskott för tarmbesvär.

  Vad av detta får jag ta med mig in till Aussie?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Robin,

   Jag tror inte att du har några problem med något av de produkterna, så länge du deklarerar dem.

   Men protein- och fiber-tillskott kan du lätt köpa på plats när du väl är framme.

   -Anders.

 • Evelina

  Vad händer om jag bokat en resa och visum med mitt gamla pass som går ut om ett år och behöver göra ett nytt pass ?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Evelina,

   1: Angående visum: Du fixar ett nytt visum med det nya passnumret, eller (om du har ett betalt visum) så går du in på ditt konto på border.gov.au och anmäler att du nu har ett nytt passnummer för ditt gamla visum.
   2: Angående biljett: Jag känner inte till några problem med att resa på ett annat pass på en redan bokad biljett. Jag tror att du kan använda ditt nya pass hos flygbolaget utan problem.

   -Anders.

 • Anne

  Hej!

  Tack för en bra och informativ sida! Vågar mig på ett par nybörjarfrågor: Hade tänkt ha på mig en tunn lättviktsdunjacka när jag reser till och från flygplatsen i polarkylan här hemma och sedan stuva ner i resväskan. Blir det problem när jag kommer till Australien p.g.a. att jackan innehåller dun? Har också tänkt ha med en sidentvål gjord av vegetabiliska oljor, är det något problem? Resekudden som innehåller boveteskal är väl inte att tänka på? Men jag kan ju alltid sy en ny innerkudde och fylla med syntetvadd. :-)

  Vänliga hälsningar!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Anne,

   1: Dunjackan blir nog inget problem, men jag tycker du ska ta en tunn fleece-tröja istället. Den kan du få användning en sval natt / eller kväll inomhus eller på planet, men en dunjacka kommer bara att vara i vägen för dig så fort du lämnat Sverige.

   2: Tvålen med oljor är nog heller inget problem, men bovete i kudden tror jag inte på. Den skulle jag lämna hemma och kanske ha en uppblåsbar nackkudde istället (eller sy en innerkudde som du skriver).

   Lycka till,
   -Anders.

 • Sigurd

  Når du sier skyhøg tull,hva vil dette si?
  Er Norsk og betaler ca.100 NKR for en box,så ikke sikkert det blir så mye mer en i Norge?

 • Ulrika

  Hej Anders! Jag har min son David i Australien och nu till jul vill jag skicka ett paket till honom med lite gott i. Det jag undrar är kan jag skicka lösgodis och vad heter glögg på engelska. Tack så mycket på förhand för ditt svar. Ha en fin dag! //Ulrika

  • Anders Liljeqvist

   Hej Ulrika,

   Lösgodis går nog att skicka, men kan bli problem eftersom det inte kommer i en förpackning. Skicka och se vad som händer. Kanske du ska skicka med en förklaring att det är ”commercially prepared pick and mix candy”. Risken jag ser är inte godisen utan att det inte är förpackat i en ”officiell” påse från tillverkaren. Angående glögg så heter det ”mulled wine” på engelska.

   Lycka till,
   -Anders.

 • Melbourne here we come

  Bej Anders

  Tack för en superbra och informativ sida. Ska till Australien efter nyår. Vi är 3 st. Varav 1 åker tidigare men vi åker hem tillsammans vid samma tidpunkt. Läste om dina tips kring incheckning och sittplatser. Gäller samma sak på hemresan, gå in dagen före avresa och boka? Eftersom vi är 3 resenärer på hemvägen som bokat med olika bolag känns det en smula krångligt att försöka samordna sittplatser från olika resebyråer, kanske enklast att försöka vid incheckning ?

  • Anders Liljeqvist

   Hej. Bokningsnumret ni fått går ofta att använda direkt på flygbolagets hemsida, och då kan ni checka in och välja säte där. Om det det inte funkar får ni väl vänta till incheckningen.

   -Anders.

 • Inger Walfridson

  Hej Anders
  Vilken kanon bra sida du har.
  VI ska besöka vår dotter över jul och nyår i Sydney.
  Jag undrar hur jag deklarerar för Grötris, Kaffe, choklad, allt i oöppnade förpackningar.
  När du skriver deklarera,menar du att vi ska gå igenom tullen för ”Varor att deklarera” vid flygplatsen.Eller ska jag fylla i det någonstans på inrese kortet man får på planet?
  MVH/ Inger

  • Anders Liljeqvist

   Hej Inger och ursäkta sent svar.

   1: När ni kommer till Australien kommer ni att få ett Arrival Card som är ett orange papper i A5-format ungefär. Där kryssar ni i att ni har med er mat i packningen, och efter passkontrollen så förklarar ni att ni har med er kommersiell mat i oöppnade förpackningar. I de flesta fall så kommer ni inte ens att behöva öppna väskan.
   2: Ankomsten fungerar inte som i Sverige. Det finns ingen separat gång för ”varor att deklarera” – alla går ut genom samma utgång efter att ni hämtat väskorna.

   -Anders.

 • Emilie

  Hej
  Min kusin kommer och hälsar på mig i Cairns. Jag bad henne ta med lite svenskt godis som gott och blandat, ahlgrens bilar och daim. De ligger alla i orginalförpackningnen och de ligger i hennes incheckad bagage. När hon anländer vad ska hon skriva på sitt kort? Ska hon kryssa i ja på Att hon har mat att deklarera? Behöver hon ta upp godispåsarna och visa?
  Tack för hjälpen.
  Mvh
  Emilie

  • Anders Liljeqvist

   Hej Emilie,

   Ja, hon kryssar i att hon har mat med sig, säger att det är godis i originalförpackning och inget hemlagat, och med lite tur behöver hon inte ens visa upp väskan.

   -Anders.

 • Gunilla Pettersson

  Hej!
  Skall åka till Australien om 3 veckor, jag använder niktintuggummi och tänker ta med så det räcker, kan det bli några problem?
  Eller finns det att köpa där?

  Gunilla

  • Anders Liljeqvist

   Hej Gunilla,

   Jag har aldrig hört om någon som har haft problem med att ta med sig nikotintuggummi in i landet. Precis som i Sverige finns det att köpa på apotek, så du behöver inte ta med dig några stora mängder.

   -Anders.

 • Arne Näsvik

  får man föra in nikotintuggummi eller nikotinplåster?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Arne,

   Jag känner inte till något som hindrar det. Men du behöver inte ta med dig för mycket – du kan lätt köpa mer nikotinmedicin på lokala apotek i Australien.

   -Anders.

 • Birgitta Spasevska

  Hej Anders
  Jag och min man ska åka till Australien
  om 3 veckor, nu undrar jag min man har
  dubbelt medborgarskap behöver han ha
  båda passen med sig eller bara de vi
  har uppgett i visumansökan.

  • Anders Liljeqvist

   Hej Birgitta,

   Det kan jag inte svara på. Jag har själv dubbelt medborgarskap och skulle aldrig få för mig att *inte* ha med mig båda passen, men jag har alltid bara behövt att visa upp ett pass i en gränskontroll, oavsett var jag varit i världen.

   -Anders.

 • Per K

  Hej Anders, jag och min fru ska besöka vår dotter som för närvarande bor med sin kille (som är från AUS) i Byron Bay. Vi ska bo hemma hos hans föräldrar och vill såklart ta med lite gåvor för det! Jag tänkte packa ner en flaska Svensk Whisky (Mackmyra) i bagaget och dessutom lösgodis och Marabouchoklad och kanske Citronpeppar i oöppnad kryddburk! Är det OK!?
  Vilken kanonsida detta var jag hitta…:-)

  • Anders Liljeqvist

   Hej Per,

   Jag skulle bli väldigt överraskad om ni får problem med någon av de varorna. Deklarera dem som livsmedel vid gränsen bara så ska det nog gå bra. Gränskontrollen försöker mer stoppa organiska levande saker som potentiellt kan ha smittor eller sjukdomar på sig.

   -Anders.

 • dani

  Hej Anders
  undrar om man får lov o ta med sig smink i väskan. Hur deklarerar man i väskan?

  Sen en till fråga. Min make har en liten dom här i Sverige som ännu inte preskriberats, hur stor chans finns det att vi blir nekade inträde.
  hur vet dom att han har en dom mot sig här i Sverige….

  • Anders Liljeqvist

   Hej Dani,

   1: Jag har aldrig hört talas om någon som deklarerar att de tar med sig smink. Tulldeklarationen handlar om att berätta om saker som antingen har ett stort värde, är potentiellt olagliga, eller är organiska.
   2: Ni berättar om domen när ni ansöker om visumet (jag tror att det finns en ruta / fråga i ansökningsformuläret). Såvida det inte rör sig om fängelsestraff tror jag inte att det finns något att oroa sig för.
   3: Huruvida de kan göra slagningar mot det svenska polisregistret känner jag inte till.

   Lycka till,
   -Anders.

 • Tania

  Hej Anders!

  Tack för en toppenbra sida!

  Jag har en fråga gällande visum. Jag och min sambo kommer åka till Australien om ca 1 månad, och har ansökt om turistvisum på 3 månader. Vi kommer stanna i Australien i 4 veckor, sedan flyger vi över till Nya Zeeland där vi stannar 4 veckor. Därefter åker vi TILLBAKA till Sydney med Air new Zeeland, och några timmar senare startar hemresan till Sverige från Sydney flygplats. Min fråga är nu: Behöver vi ansöka om nytt turistvisum när vi åker från Nya Zeeland tillbaka till Australien eller går det på samma visum som vi redan ansökt om (eftersom visumets längd är 3 månader)?

  Hälsningar,
  Tania och Victor

  • Anders Liljeqvist

   Hej Tania och Victor,

   Kul att ni gillar min sajt.

   1: Som jag tolkar reglerna kan ni besöka Australien igen på samma besöksvisum och behöver inte ansöka om något nytt.
   2: Om ni bara mellanlandar i Sydney så kommer ni aldrig att gå igenom passkontrollen, och ingen kommer att kolla om ni har ett giltigt visum. Ni rör er bara inom Transfer-området på Sydneys flygplats och går aldrig förbi gränskontrollen.

   -Anders.

 • Gunilla

  Hej Anders.
  Jag är nybliven pensionär och skall åka till Adelaide i januari på turistvisa. Jag har inte köpt någon returbiljett då jag inte vet hur länge jag skall stanna, dock inom 3 månader. Av familjeskäl kanske jag behöver avbryta min resa och åka hem och tänkte det är lättare att köpa biljett hem i Australien. Tror du det kan bli problem att komma in om man inte har returbiljett?
  Undrar också hur mycket AUD man får ha med sig in i landet.

  • Anders Liljeqvist

   Hej Gunilla,

   Nej, jag tror inte att du får några problem med att komma in i landet utan en returbiljett. Det är inte helt ovanligt att turister reser med enkelbiljetter som de köper på kort varsel.

   -Anders.

 • Göteborgarn

  Hej, vet inte om denna tråd fortfarande är aktuell och undrar därför om reglerna har ändrats något det senaste året?

 • Niclas

  Hejsan! Jag undrar ungefär vad det skulle kosta att deklarera 216g(en stock) snus?

 • fredrik

  Hej! Hur är det med att ta med akuta p-piller om dom inte är för eget bruk?

  • Anders Liljeqvist

   Jag vet inte. Om du deklarerar dem och förklarar varför du har med dig dem så får vi se.

   -Anders.

 • Katarina Pivré

  hej kan man ta med sig smärtstillande tabletter.
  För migrän ,ryggont-
  behöver man något intyg med

  Häls katarina

  • Anders Liljeqvist

   Hej Katarina,

   Jag känner inte till några som helst hinder för detta, såvida du inte tar med dig en stor förbrukning av narkotiklassade grejer, i vilket fall du nog bör ha med dig ett intyg på engelska från din läkare om att de är för personligt bruk.

   -Anders.

 • Göran

  Hej min son ska studera i Brisbane i 3 år och ska ta med astma medicin Bricanyl spray måste han ha ett speciellt tillstånd för att ta det med sig??

  • Anders Liljeqvist

   Hej Göran,

   Nej jag tror inte att det ska vara några problem. Jag skulle fixa ett recept + läkarintyg på engelska, och sedan deklarera medicinen vid landning. Om det väger mycket skulle jag ta med mig för de första 6-12 månaderna, och sedan köpa medicinen lokalt. Med ett recept under Medicare kan din son fixa motsvarande mediciner på plats i Australien.

   -Anders.

 • Ulrika

  Hej!
  Jag undrar om det i gränskontrollen går bra att hänvisa till en förälders konto där det finns pengar? Jag har nämligen vid ankomst i Australien ca 25000 för att sedan få väl över ”tumregeln” vid februari löning. Eller är jag i så fall tvungen -för att försäkra mig om att jag inte fastnar vid kontrollen- att låna pengarna och föra över dem till ett av mina egna konton?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Ulrika,

   Jag kan inte svara för gränskontrollens räkning. Om jag var du hade jag fört över 20k från mina föräldrars konto för att visa att jag har ordentligt med pengar. Att försöka förklara att du har ett löfte om lån från mamma och pappa kanske blir lite krångligt efter 24+ timmars flygning från Sverige. Lättare att se till att pengarna ligger där, och sedan kanske föra tillbaka dem senare när du inte behöver dem.

   -Anders.

 • Linda

  Hej Anders,
  Jag undrar om det är okej att ta med bröstmjölksersättning in i landet?
  Tack!
  Mvh Linda

  • Anders Liljeqvist

   Hej Linda,

   Jag känner inte till några hinder mot att ta med sig det. Deklarera att du har med dig mat i karantänen bara.

   -Anders.

 • ELIN

  Hej Anders jag ska snart till Australien om en månad, vi har fixat visum men nu såg jag på svaret på mejlet att jag stavat mitt andra namn fel, det står krisitna istället för Kristina kommer jag att bli nekad inresa i gränskontrollen ? Jag är väldigt orolig för detta är första gången jag reser till Australien och jag hoppas verkligen att detta skall gå bra

  Tack
  MVH Elin

  • Anders Liljeqvist

   Hej Elin,

   Inget att oroa sig för. Du får kanske en kommentar av kontrollanten, men kommer in i landet.

   -Anders.

 • Mikaela Ottosson

  Hej!
  Jag åker till Australien om två veckor och jag undrar hur det är med medicin och andra vitaminer mm. Vad man får ta med sig och hur.
  Måste allt vara oöppnat? Jag tänker på till exempel åksjuketabletter jag vill ta med till bland annat flygresan.
  Även sömntabletter då jag har svårt att sova, måste jag fylla i någonstans att jag har med det och måste det vara i en helt ny förpackning?
  Tack.
  MVH, Mikaela

  • Anders Liljeqvist

   Hej Mikaela,

   Att saker ska vara oöppnade handlar om matvaror och karantän. Att ha lite piller med sig för personligt bruk är inget problem. Om du har stora mängder med dig av saker som är narkotikaklassade kan det vara en bra idé att ha med sig recept från din läkare, samt att deklarera medicinerna på ditt inresekort som du fyller i när du landar.

   -Anders.

 • Eva Dahlgren

  Hej,
  Åker till Melbourne den 4/1 och jag tänkte ta med en flaska Kolloidalt Silver, Ionsil, samt MSM pulver och vitaminer, behöver dessa för mitt välbefinnande men undrar om det är ok och vad jag behöver fylla i. Tacksam för svar.
  Mvh.
  Eva Dahlgren

  • Anders Liljeqvist

   Hej Eva D.

   Jag känner inte till några regler som hindrar dig att ta med dig dessa saker in i landet. Så länge de är i oöppnade originalförpackningar är det nog lugnt gissar jag. Se till att deklarera att du har med dig kosttillskott bara (på kortet du får att fylla i före karantänkontrollen).

   -Anders.

 • Eva

  Hej
  Hur mycket i kontanter får man ha med sig in i Australien?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Eva,

   Jag känner inte till någon gräns, men tror att du måste deklarera om du har med dig mer än $10k i kontanter.

   -Anders

 • Peter

  Hej,

  Vi åker till Australien om en dryg vecka och tänkte stanna över Jul, därför hade jag tänkt ta med lite hembakt julgodis; knäck, lussekatter, pepparkakor och ev. lite glögg för att bättra på Julfirandet, men efter att ha läst lite här så känns det som det kanske inte är någon vidare bra idé. Vad är din rekommendation?

  Vänliga hälsningar,
  Peter

  • Anders Liljeqvist

   Hej Peter,

   Karantänen kommer aldrig att släppa igenom några hembakta saker.
   En oöppnad glöggflaska är det nog lugnt med.

   Min rekommendation; nöj er med att ta med glöggen. Gå till svenska kyrkan eller något av de lokala svenska caféerna och köp på er svenska bakverk där.

   -Anders.

 • Amina

  Hej!
  Om jag ska vänta i London i 9 timmar och i Hong Kong i 22 timmar. Måste jag hämta ut bagaget på båda ställena eller skickas det direkt? Tack på förhand.

  • Anders Liljeqvist

   Hej Amina.

   Utan att veta hur din bokning ser ut så kan jag inte svara på det. Om du har gjort en egen sekvens med separata biljetter så tror jag att bagaget måste hämtas ut, men prata med ditt flygbolag / resebyrå.

   -Anders.

 • Susanne Jacobsen

  Hej. Tänkte skicka lite julgott till dottern, men blir osäker på om jag kan skicka det. Tänkte skicka potatismjöl, grötris, kakmix för lussekatter och kakmix för mjuk pepparkaka. Jag tänkte även skicka med lotion och kräm, avsedd för atopiskt exem. Fick på posten besked på att allt som var flytande var förbjudet, så julglöggen togs bort men så var det då lotionen? Varför finns ingen sida med svensk information, har svårt för att översätta varorna till engelska. Har du tips på en sida med svensk text och sökmöjligheter för varorna.
  Mvh
  Sanne

  • Anders Liljeqvist

   Hej Susanne,

   Jag ser inga problem med att skicka några av varorna.
   * Lotion och kräm för eksem tycker jag att dottern kan skaffa på apoteket i Australien, så skippa dem ifall svenska Posten vägrar att skicka våta varor.
   * Angående de torra matvarorna, se till att allt är i originalförpackning och skriv på varudeklarationen att paketet innehåller ”Dry Food” för att inte få några problem med karantänen i Australien.

   -Anders.

 • Olof

  Hej.

  Som boende i AU kan jag bara meddela att ALLT snus blir nu ”hittat” i tullen. Snuset fastnar i tullen någon vecka och sedan får du brev om att du kan hämta ut ditt snus i Sydney även om du bor någon annan stans! Man har även lagt på en trevlig skatt som gör snuset lika dyrt som guldtackor.

  Så ett tips är att sluta innan ni åker hit. Annars blir det en väldigt påtvingad skilsmässa med snuset. Som för mig :(

  Du kan ju såklart välja att hämta ut ditt snus i Sydney och betala massa pengar men det känns inte värt det. Känns som man kan göra annat för pengarna…

  • Olof

   Kan även nämna att de 50 gram man får ta in skattefritt gäller om du personligen tar med det genom tullen. Inte om det kommer till dig per post när du är här. Allt oavsett vikt blir stoppat och beskattat!

 • Lindy

  Hej! Åker till Asutalien om 4 dagar och hoppas att jag hinner få svar tills dess.
  Jag och min vän ska backpacka och tänkte ta med mig en fickkniv. Tror du det går eller ska jag lämna den hemmA?
  Alltså en liten Kniv med sax, konservöppnare, fil, skruv osv. Kan vara bra att ha med sig men eftersom den är dyr vill jag inte ta med mig den om den måste slängas.
  Mvh lindy

  • Anders Liljeqvist

   Hej Lindy,

   Det är inga problem att ta med sig en fällkniv eller multiverktyg; se bara till att lägga den i din resväska och INTE i ditt handbagage.

   -Anders.

 • Maria

  Hej! jag undrar om man får det här passenger card väl framme i Australien, eller är det något man måste fixa och fylla i redan i Sverige innan avresa? Tacksam för svar.

  • Anders Liljeqvist

   Hej Maria,

   Du får ett passenger card på planet innan du landar (hos de flesta flygbolag). Om du slarvar bort det eller inte får något så finns det nya att hämta och fylla i efter att du gått av planet men innan du kommer till själva passkontrollen på flygplatsen i Australien. Du behöver inte ordna något innan avresa.

   -Anders.

 • Christina

  Behöver man något intyg för att ta med linsvätska i baggaget eller går det bra ändå?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Christina,
   Nej, jag har aldrig hört om någon som haft problem att ta med hygienprodukter i sin necessär. Linsvätska är helt ok.

   -Anders

 • Moa

  Hej Anders.

  Reser till Australien om tre veckor och jag funderar vad jag får ta med in i Australien. Jag vill ta med min laptop, systemkamera, actionkamera och mobil i landet. Min laptop och systemkamera är äldre än 12 månader och jag har ingen aning hur mycket dom är värda. Mobilen och actionkameran är ungefär ett halvår gamla, köpte dem för 2800 kr respektive 700 kr. Får jag ta med mig allt detta in i landet. Behöver jag kryssa i JA på frågan om jag har med mig ”goods” av ett sammanlagt värde av AUD§900? Måste jag lämna någonting hemma?

  Tacksam för svar.

  • Anders Liljeqvist

   Hej Moa, och ursäkta sent svar.

   Jag kan inte tänka mig att du får några problem. Just nu sitter jag på Bangkoks flygplats och är på väg att resa in i Australien med en väska som innehåller laptop, ipad, två kameror och en massa andra prylar. Med ”Goods” tror jag att de menar varor för försäljning, inte personliga ägodelar.

   Jag skulle inte oroa mig om jag var du.
   -Anders

 • Robert

  Hur får man köra privata bilar?

  har hört att den som bor där måste ta en extra försäkring för att jag skulle kunna få köra deras bil.

  • Anders Liljeqvist

   Hej Robert,

   En del bilförsäkringar täcker inte skador för ägaren om någon annan kör deras bil. Kolla med din vän om han/hon har en försäkring som tillåter dig att köra bilen utan att vännen åker på en extra kostnad ifall du råkar ut för en olycka.

   -Anders

 • Robert

  Får jag ta in dvd kopior på mina original dvd:er till australien?

  tänkte lägga dom som ISO filer på datorn, så jag slipper bära med skivorna

  • Anders Liljeqvist

   Hej Robert,
   Jag har inte hört om någon som fått problem med vad de haft med sig på sin dator när de kommit in i landet. Jag skulle inte oroa mig.

   -Anders

 • Frida

  Hej! Tack för en bra sida! Jag undrar om bagaget skickas direkt till Sydney el om man måste checka in det igen på mellanlandningen? Vi ska åka Köpenhamn-Singapore-Sydney.

  • Anders Liljeqvist

   Hej Frida.
   Om du bara mellanlandar i Singapore i någon timme och sedan åker vidare på samma biljett så skickas bagaget hela vägen. Kom för säkerhets skull ihåg att bekräfta att bagaget är incheckat hela vägen när du checkar in på Köpenhamns flygplats.

   -Anders.

 • Anders Liljeqvist

  Hej Letitia,
  Jag känner inte till att det inte skulle vara lagligt att jobba som au-pair när du är i landet på Working Holiday. Jag ser inte någon anledning att inte vara helt ärlig vid gränskontrollen. -Anders.

 • Letitia

  Hej!

  Jag ska åka till Australien i juni och jobba som au pair(working holiday visum). Om jag har förstått det rätt så är det inte riktigt lagligt? Vad ska jag säga om de frågar mig vad jag ska göra i Australien?

  Hoppas att du kan svara på det!
  Letitia

 • Ingela

  Hej! vet du om barn åker gratis i kollektivtrafik i Melbourne? Ska dit med min 10 och 13-åring i juni och funderar på om det blir buss eller taxi in till city.

 • Jenny

  Hej! Tänkte ta med bullens pilsnerkorv på konserv, får man ta in det om man deklarerar det?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Jenny,
   Jag tror inte att det ska vara några problem att ta med konserver, kom bara ihåg att deklarera att du har mat med dig.
   -Anders

 • Fredrik

  Jag har med mig kanske 3 kilo lösviktsgodis nu när jag ska resa in, som det skrevs i artikeln så ska de vara oöppnad förpackning, hur deklarerar jag lösviktsgodis? :)

  • Anders Liljeqvist

   Hej Fredrik,
   Jag vet faktiskt inte. Ta med det och deklarera det som godis, och förklara att det är ”pick and mix candy” och att du därför inte har någon originalförpackning för det.
   -Anders.

  • Per-Arne Strandberg

   Hej och tack för all bra information du ger. Skall under våren 2018 göra en 3-5 veckors resa till Melbourne, jag äter dock en del mediciner bl,a sömntabletter måste jag skaffa ett intyg av något slag eller räcker det att burkarna står i mitt namn?

 • Hilde

  Hi,
  My husband and I have travelled to New Zealand via different countries many times and always been able to have his precious ”snus” with us.

  But now with the new restrictions in BOTH Aus and NZ, it suddenly has become a bit of an issue, as in February 2015 we are travelling to Melbourne first and then on to NZ. I have no problem declaring it, but we don’t want to pay duty first in Aus and then in NZ, we are only going to be away for 3 weeks.
  The only way around this for us was to send by post, we choose to send in smaller amounts, to someone in NZ. I used Snusdirect.com , which so far has worked really well, everything has arrived.
  Divinding the snus into smaller lots is obviously more exspensive with the postage, but I wanted to make sure it arrived, less hassle basically :)
  Also, it was still cheaper than paying duty!
  So we will each have our 45 gr ration of snus with us into Aus and hopefully he’ll survie a week :)

 • Robin

  Hej Anders!

  Jag åker om knappt två veckor och har en fråga angående customs.

  Man ska ju fylla i ett passenger card/arrival card och en av frågorna på kortet är om jag har med mig ”goods” med ett kombinerat värde som överskrider 900 AUD. Jag tänkte ta med mig min laptop (vars värde överskrider 900 AUD) och frågan är om jag ska räkna in den i detta och därmed kryssa i JA på kortet? Kommer jag i så fall få betala någon skatt av något slag?

  Samtidigt läser jag på flera ställen på customs.gov.au att personliga föremål såsom laptops kan tas med ”duty free” förutsatt att de använts i över ett år och att jag ämnar medta laptopen när jag lämnar Australien igen.

  Så hur funkar det? Kan jag kryssa i JA på mitt passenger card och fortfarande slippa betala något? Kan jag istället kryssa NEJ eftersom det verkar som om laptops och andra personliga föremål inte ”räknas”, eller riskerar jag böter då? Vad tror du?

  Tack för en riktigt bra sida, vet inte vad jag hade gjort utan den!

  • Anders Liljeqvist

   Hej Robin,

   Du kan lugnt ta med dig din laptop. Jag och många vänner har burit med oss laptops, klockor och andra personliga prylar värda pengar utan att behöva deklarera dem eller bli kritiserade för att inte ha listat dem på ankomstkortet. Som jag tolkar det handlar det här om varor för försäljning eller förädling, inte personliga ägodelar.
   -Anders.

 • Alex

  Hej!

  Vi är ett par killar som åker till melbourne om mindre än två veckor, och har en liten fråga. Hur ser det ut på cigarettfronten? Hur mycket får man ta med sig in? Och vad kan hända om man tar med för mycket?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Alex,
   Samma regler som för snus. Det är en regel i gram för mängden tobak, oavsett om det är snus eller cigaretter.
   -Anders.

 • Lotta

  Hej,
  Jag skulle vilja ta med 1 stock portions snus, knorrs kött o några påsar grillkrydda och 2 burkar anjovis?
  Är det okej?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Lotta.
   1: 1 stock är för mycket och du löper risk att betala skatt för den mängden. Det verkar som att 50 g är gränsen. Se artikeln och kommentarerna ovan.
   2: Konserver och kryddor får du nog ta med dig, men se till att du deklarerar allt. Men dessa saker (eller likvärdiga) tror jag nog du kan köpa på plats i Australien.
   -Anders.

 • Sebastian

  Bara för att klargöra är det 1 dosa per person eller 1 dosa i sällskapet man åker med? Antar per person men vill bara vara helt säker. Tack på förhand.

 • Tobias

  Jag deklarerade 2 stockar (20 dosor) portionssnus i början av april (2014) i tullen pa Tullamarine i Melbourne. De sade bara att det var rätt gjort att deklarera dem men att de gjorde ett undantag och lät mig ga utan att betala nagon tull eller skatt.

  • Anders Liljeqvist

   Intressant att höra. Det låter som att en hel del har haft tur med tullen. Att deklarera och vara ärlig från början är helt klart rätt sätt att göra det på.  -Anders.

 • Jocke

  För en hel stock fick jag betala $112~650kr i tullen. 3 dosor hade jag fått behålla skattefritt men då skulle dom behålla och slänga resten. Då fyllde jag i att jag hade mer än 50g tobak. Dyrt men lätt värt de om man inte kan va utan. Ska prova beställa snart så jag vet de funkar annars får nån hemifrån skicka hit :)

 • adam

  Hej.
  Åker till australien om en månad och har samma problem som de flesta på forumet,
  Tänkte ifall man har med sig över 50 gram och fyller i det på blankettet kommer de bara att ta dosorna ifrån mig eller kommer jag att få betala för det?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Adam,

   De kommer inte ta dosorna från dig utan du får behålla dem, men betala en införselskatt för att ta med dig dem in i landet.

   -Anders

 • Victor Nyberg

  Hej.
  Åker till Sydney om 12 dagar.
  Vad jag har förstått så får man endast ta med sig 50g. Men är det bara att ta med sig det så länge det inte överskrider vikten? Eller måste man skriva i någonstans innan att man har det med sig?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Victor. Inför landning kommer du att få ett inresekort på planet (det finns också blanka kort att ta innan du kommer till passkontrollen och karantänen). Där skriver du att du har med dig tobak / mat och så får du kanske visa upp det vid karantänkontrollen. De kommer att röntga dina väskor och hittar all mat / allt organiskt ändå, så var ärlig och visa allt du har med dig för att inte få några problem. Så länge som det är under gränsen kommer du inte få betala något.

  • Victor

   Okej, tack för svaret!

 • Alex

  Det var någon som sa det, vilket var anledning till att jag ställde frågan här. Lät lite märkligt.

  Snart bär det av! 1 månad kvar.

  Tack för ett snabbt svar.
  Underbar sida och skönt att du är så aktiv också!

 • Alex

  hallå!

  Sonnic lät inte som en dum idé frågan är dock om tullen går med på det.

  Är 50gram per skalle eller på sällskap som gäller? Läste någonstans att det gäller per sällskap och inte per person. Får se om jag överlever down under, tänkte väl röka om det går åt pipsvängen men det kostar ju skjortan där nere!

  • Anders Liljeqvist

   Så vitt jag vet så gäller införselreglerna per varje individuell resenär. Var hittar du information om att det är per sällskap?

 • Daniel

  Hej!
  Tack för bra information. Jag funderar på Sonnic från apoteket. Det innehåller nikotin, men är inte tobak. Det går att överleva ett par veckor på det.
  Undrar om tullen går med på att det inte är tobak?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Daniel. Jag har ingen aning, men om det inte är tobak så kanske det inte är något problem. Kanske någon annan av besökarna här har provat att ta med sig Sonnic till Australien?

 • Snusarn

  Tjo! Jag brukar ett snus som väger 5.4g/dosan. Så jag tänker att 9dosor borde inte vara några problem att få med sig in (9 x 5,4 = 48.6). Det jag undrar nu är, packar jag det i handbagaget eller i den stora resväskan? vilket är smartast?

  • Anders Liljeqvist

   Ta med dig dem i det stora bagaget. Du kommer att hämta ut alla väskor innan du går igenom karantänen, så det spelar ingen roll i vilken väska snuset ligger.

 • Jonas

  Hej Anders. Läste att det möjligtvis finns snus att köpa i svenska kyrkan i Melbourne, om detta stämmer, vem kontaktar man? Eller rockar man bara in och ber om en dosa?

 • Jörgen Håkansson

  100g snus inne håller 40g tobak resten är vatten och salt. Men försök övertyga tullen om det :(

 • Jimmy

  Hej

  Jag vill tipsa om http://www.snuskiosk.se där har jag beställt snus och det har inte varit några problem.

 • Axel

  Hej Anders! tänkte kolla om det finns något snus inne att köpa för tillfället?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Axel,

   Jag antar att du pratar om svenska caféet i Sydney. Jag tror att det finns, kolla med volontärerna Frida och Sharon via Facebook.

 • Alexsandra

  Vet någon hur det funkar med nikotinfritt snus? Får man ta med sig mer än 50g av det? Och är det vikten på snuset eller hela dosan som räknas?

  • Anders Liljeqvist

   Oj vilken svår fråga, Alexsandra.
   1: Det är snusets vikt som spelar roll, inte förpackningen.
   2: Det är tobaksprodukter som gränsen gäller, inte nikotinprodukter. Så kanske spelar det ingen roll att det är nikotinfritt? Om det däremot inte innehåller tobak så antar jag att det är lugnt?

   -Anders.

 • Frank Nilsson

  Dessa träliga aussie regler de är mästare på föra in skit regler. På väg ner själv får väl börja röka istället.

  Bosatt där nere 15 år numera hemma i Europa och saknar inte livet där och min Aussie fru gör det inte men måste hälsa på släkt.

  Cheers

  • Anders Liljeqvist

   Ha! Jag var på julmiddag i fredags med ett gäng svenska kompisar, och en sade att han köper mycket snus via buysnus.com. Han hade haft tur med posten, men ibland blivit av med flera snusburkar i kontrollen och varit tvungen att lösa ut dem med skatt. Det var ett par av killarna där som hade nedersta hyllan i sina kylskåp fulla av dosor. Men det är verkligen frustrerande att de inte tillåter snus här.

   Ha en schysst resa med frugan!
   -Anders.

 • Tobias

  Hej

  Är det ok att skicka snus till en vän i Australien så länge man inte överstiger gränsen på 50g?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Tobias,

   Jag vågar inte svara på vad som är ok eller ej, men jag har hört att flera av postorderföretagen som säljer snus till svenskar i Australien gör just så. De bryter upp leveransen i kanske 5 små paket med 1-2 dosor i varje och skickar dem till kunden över flera dagar. Du kan ju prova och se om grejerna kommer fram? :-)

   Lycka till, -Anders.

 • Maija

  Hello!

  I´m from Finland and my Swedish is a bit rusty so I´ll write in English. We are going to Australia on November and we are also wondering the limits to bring snus to Australia. We also found those new limits, but I also found this website (governments)
  http://www.customs.gov.au/site/page4369.asp#e1040

  And from there I understood it that one can take 1,5kg of oral snuff to Australia. Do you think I understood it correctly?

  Thanks! :)

  • Anders Liljeqvist

   Hi Maija, and thanks for your comment.

   I am sorry to make you disappointed, but the site you linked to is about bringing in commercial quantities of tobacco into Australia, say if you own a company and want to import it from Finland/Sweden. If you are a tourist/visitor and want to bring with you some snus/snuff for personal consumption, the new rules can be found here:
   http://www.customs.gov.au/site/page4352.asp

   As you can see from that page, you are only allowed to bring with you 50g of snus (approximately one pack) without paying a very expensive customs fine. If you need more with you, you risk paying a steep fine at customs. You might want to consider having someone in Europe send you a pack or two of snuff to you in Australia if you later find that you cannot go without the stuff for too long.

   Cheers and have a great trip, -Anders

 • Andreas

  Jag åker till Aus om 2 veckor för att vara borta en längre tid.
  Har suttit och letat runt lite på internet och den enda lösningen jag hittar är att vissa av snussidorna på internet skickar din beställning i omgångar så du får ditt snus under flera dagar. Så det blir en dosa per paket, vet ej hur mkt det kostar än men kan vara värt att kolla upp vad priset på en stock blir inräknat frakten!

 • Snusmumrik

  Åker till Aus om en månad och min sambo har oroat sig mer än jag då mängden man brukar få ta med sig världen över är 250g men har alltid tagit med mig så mkt jag behövt(ofta mer än 250g) utan problem.

  Men nu börjar jag oxå bli lite nervös inför detta med nylga ändringar. Jag behöver minst 2 stockar portion (480g) med mig men känner föga för att betala 1200 riksdaler plus kostnader för inköp!

  Frågan kvarstår, vad tros hända om man provar att inte deklarera att man har mer än tillåtet och blir tagen av lagens långa arm. Blir man av med det helt eller får man chansen att betala vid detta tillfälle? Det kan gå….. Eller?

  • Anders Liljeqvist

   Hej Snusmumrik!

   Ok, din fråga är alltså hur stor sannolikheten är att du åker fast om du försöker smuggla in snuset, samt vad konsekvenserna är ifall du åker fast. Jag kan inte uttala mig om sannolikheten att åka dit, men jag kan inte tänka mig annat än att påföljden blir att du får betala böter för att medvetet ha försökt smuggla med dig snus, samt antingen får lämna ifrån dig snuset eller betala straffskatt. Men det är bara min gissning, och hjälper nog inte så mycket.

   Om du ska vara där en längre tid är det kanske ett alternativ att beställa snus till din adress hos hotellet när du är i Australien. Jag har hört flera som haft framgång med att få skickat mer än en dosa från företag som http://www.snusdirect.com/, http://snusexpress.com/ och http://www.buysnus.com/.

   -Anders

  • Wolfgang

   Hej Anders och tack för ditt värdefulla forum för oss snusare utomlands!

   Når det gälla det fantastiska Australien så fyller man på de sista flygplanet som landar i Australien in ett ”Incoming passenger card” där man anger om man har med sig en hund eller parts of animals eller mer än 10 000 Au Dollar mm. och bland annat om man har med sig mer än 50 cigarettes or 50g of tobacco products?

   Har du mer än två dosor snus så svarar JA !!!! och se vad tullen gör, ibland ser de mellan fingrarna och om du behöver betala tullen så….. Det sämsta är att inte fylla i de kortet rätt!!!

   Många hälsningar,
   Wolfgang

  • Anders Liljeqvist

   Ja Wolfgang, bra tips där. Att försöka smuggla med sig snuset är typiskt korkat. Om man är ärlig på blanketterna så har jag också hört att de ibland är extra generösa.

  • Patric

   Hej Wolfgang och oevriga i denna traad,

   Aakte nyss till Perth med en halv stock, deklarerade det pa mitt customs-kort (att jag hade ca 100g) och fick specialbehandling daer de fraagade hur mycket jag hade med mig och bad om att faa se en dosa. Jag gav de en och sa att jag hade 5 stycken med mig och sa att det oeverskrider ju 50g. Personen som hade hand om mig gick bort till sina kollegor foer att dubbelkolla maengd. Kontrollanten kom tillbaka och sa att det var ok, att de inte tyckte det behoevdes betalas extra skatt paa den maengden.

   Ha i aatanke att detta aer ett enskilt fall, de kan, som tidigare har skrivits, kraeva att du antingen betalar den extra skatten eller dumpar en del dosor. Jag haaller aeven med foeregaaende talare, det aer laangt baettre att bara vara aerlig -annars foerlorar man ju trots allt mer aen bara ett par dosor!

  • Martin

   Jag bor i Australien och varje gång jag kommer till Sverige så tar jag med för några dosor för mycket. Jag fyller varje gång in att jag har mer än 50 gram tobak produkter, sedan när de frågar mig säger jag bara att jag inte är helt säkert, att jag är trött och har varit ute och rest länge. Så visar jag dem något paket cigg och snus (sedan har en stock gömd någonstans), eftersom jag deklarerat att jag har mer än 50 gram så har det aldrig varit några problem. De har aldrig hittat något men om de skulle göra det så säg att du är trött och inte kommer ihåg!

   Jag hade en tullare som hittade en snusdosa som frågade vad det var, så sa jag godis och han sa ”jaha där ser man”.

   Vad du än gör, om du har mer än 50 gram var ärlig på kortet, annars måste du betala en jävla massa extra, jag tror du får behålla dina grejor men det kostar mycket. Alla Aussies jag har träffat när jag rest säger alla samma, det är lönt att försöka smussla eftersom böterna är så höga.

   Mitt sätt att smussla på leder inte till böter eftersom jag deklarerat på mitt kort och att jag säger att jag inte minns exakt hur mycket jag har :D

 • Linnea

  Hur gör jag om jag vill ta med mig exempelvis en stock? Måste jag ansöka om något/betala för det? Tack på förhand

  • Anders Liljeqvist

   Hej Linnea, och tack för din fråga.

   Bra fråga! Jag borde ha kollat upp det här tidigare. Ok, med reservation för att jag kan ha misstolkat reglerna så ser det ut som att du just nu (reglerna och beloppen ändras då och då) måste betala $436.13 per kilo snus som du tar med dig [1]. En 200-grams stock med portionssnus skulle isåfall kosta ungefär 600:- i extra skatt att ta med sig in i landet. Och en stock med 450 gram lössnus skulle kosta omkring 1400:- i skatt. Jag tror (men är inte säker) att det ovanpå detta tillkommer moms, som i Australien heter G.S.T (Goods and Services Tax) och är på 10% [2].

   Det retliga är också att om du tar med dig mer snus än 50g så får du betala införselskatt på hela mängden, inte bara den vikt som överstiger 50 gram [3].

   [1]: Lista med införselskatter för olika varor (leta efter excise duty för tobacco products): http://law.ato.gov.au/atolaw/view.htm?Docid=PAC/BL030002/1&PiT=99991231235958

   [2]: Räkneexempel för införsel och tull för några olika varor (cigaretter i exemplet): http://www.customs.gov.au/site/page5549.asp

   [3]: Om att tull beräknas på hela mängden varor, inte bara den mängd som är över den tullfria gränsen: http://www.customs.gov.au/site/page4352.asp

   Hm, jag ska ta och uppdatera artikeln med den här informationen. Tack för din fråga!
   -Anders

 • Sofie

  När vi var där beställde min kille från buysnus.com och det fungerade bra. Dom skickar i mindre försändelser med någon dags mellanrum, vilken innebär att det tar ungefär en vecka från att du fått det första paketet tills att du har allt du beställt. Detta för att undvika att paketet blir taget av tullen. Endast ett paket av 8 som inte kom fram och då vet jag inte om det var kärringen på campingen som tog det för att jävlas..

  • Anders Liljeqvist

   Väldigt matnyttig information, Sofie! Jag har länge undrat över hur de gör för att skicka dig mer än kvoten, nu förstår jag hur det går till. Tack för din kommentar, och kul att du tittade förbi här på bloggen!

   -Anders
   http://www.australienmanualen.se

 • Adam

  Shit Shit Shit! 1 dosa snus räcker ju inte speciellt länge…. :(

 • Johan

  När jag var där nere använde jag snusbutiken.se, vilket fungerade bra. Har även hört att folk har haft framgång med buysnus.com!

Svara

Your email address will not be published. Required fields are marked *