Resan från Sverige till Australien

Dagarna före flygresan

Om jetlag

Jetlag är samlingsnamnet på de obehagliga symptom som uppstår när du rör dig mellan flera tidszoner under kort tid och sedan försöker fungera ”normalt” i den nya tidszonen. De flesta som reser mellan Sverige och Australien upplever sömnproblem efter resan och kanske också symptom som illamående, huvudvärk, lätt depression och svårighet att koncentrera sig. En del har lätt att anpassa sig till en ny tidszon, men för mig känns jetlag som att vara sjuk i influensa (men utan feber). För mig brukar det ta cirka en vecka innan jag är mig själv igen efter en resa.
Du kan minska jetlag-symptomen genom att dagarna innan resan börja anpassa dig till tidszonen du reser till. Tvinga dig själv att gå upp tidigare än du brukar så får du din kropp att uppleva en mindre omställning när du kommer fram. Drick mycket vatten och minimalt med alkohol på planet.

Om du reser direkt från Sverige kommer du troligtvis vara nästan utslagen i ett par dagar efter resan (men jättepigg mitt i natten). Din kroppsklocka är upp och ned och om du är som jag så kommer du att vakna mitt i natten och vara jättehungrig. (Förbered dig då med lite nattamat så att du har något att äta när du vaknar hungrig mitt i natten.)

Bagageplanering och frakt av saker

De flesta ekonomibiljetter tillåter dig att ta med dig 20 kg packning + handbagage (kolla upp vad just din biljett tillåter innan du packar för mycket och får betala straffavgift). Om du behöver ta med dig mer packning finns det flera alternativ för att skicka och frakta saker mellan våra två länder. Småsaker kan du posta till dig själv. Om du bara har några få extra grejer att skicka kan det vara värt att antingen köpa till extra bagagevikt från ditt flygbolag eller att posta sakerna till dig själv i ett paket. Prisexempel:

Om du har några lådor med extra saker, men inte hundratals kilo och skrymmande gods, är flygfrakt ett bra alternativ. När jag flyttade till Australien 2008 använde jag mig av företaget Travel Cargo (travelcargo.se) för att skicka 6 flyttlådor med mina saker (en totalvikt på 100 kilo). En vecka efter att jag lämnat lådorna på Landvetters fraktterminal kunde jag hämta upp dem på flygplatsen i Sydney. Allt kom fram helt och välbehållet, även om lådorna fått sig några törnar. (Istället för flyttkartonger i hårdpapp använder den luttrade emigranten lådor i hårdplast, de är stryktåligare.).

Om du skall flytta och vill ta med dig möbler och mycket gods blir flygfrakt för dyrt och du bör istället kolla på att skeppa saker med båt i container eller fraktlårar. Vänner till mig som har båtfraktat säger att frakten tar omkring 3 månader.

Att välja sittplats och att checka in online

Det är stor skillnad i resekomfort mellan olika sittplatser på ett plan, även inom en viss biljettklass. Givetvis är det trevligare att flyga business än ekonomi, men även inom ekonomi är vissa platser i planet mycket bättre än andra. Till exempel så vill du kanske inte sitta nära toaletterna där alla passagerare kommer att gå förbi och stöta till dig när du försöker sova under natten. Du vill heller inte sitta med ryggen mot en vägg så att du inte kan fälla ned ryggstödet, och om du sitter vid gången så slipper du klättra över din granne när du vill gå på toaletten. Hemligheten bakom att veta var du vill sitta och var du inte vill sitta är att känna till flygplanets seat map (kartan över alla stolar på planet), att checka in så tidigt som möjligt (helst via nätet dagen innan) och i samband med incheckningen be att få sitta i den sittplats som har bäst komfort (och som är ledigt så klart).

Gör så här för att checka in online och få en bra sittplats:

  1. Från din bokningsbekräftelse får du flightnumret och flygbolaget som du flyger med. Ibland kan du också se vad för sorts flygplanstyp du kommer att flyga med (till exempel A380 som står för ett Airbus-plan, modell 380).
  2. Med hjälp av den informationen letar du sedan reda på platskartan för just din flygning på Seat Guru (seatguru.com). Där kan du se vilka platser på planet som anses vara bäst, det är dessa du vill försöka få.
  3. Skriv ut platskartan eller ha den öppen i ett webbläsarfönster så att du kan kolla upp detaljer när du sedan checkar in på din flight.
  4. Mellan 24-48 timmar innan ditt flyg avgår så börjar flygbolaget planera vilka passagerare som ska sitta var. Från och med då så tillåter de passagerare att checka in online och det gäller att vara så snabb som möjligt för att få de bästa platserna. Istället för att vänta tills du är på flygplatsen (och måste köa med hundratals andra passagerare) så går du till ditt flygbolags hemsida och går in under deras online check-in.

Processen är olika för olika bolag, men i stort sett fungerar det så här att checka in online:

  1. Du loggar in genom att mata in ditt efternamn och ditt bokningsnummer.
  2. Du presenteras med en sammanställning av dina resedetaljer.
  3. Du klickar att du vill checka in på din flight. (Varje separat flygning kräver en egen incheckning och boardingkort, det vill säga en resa från Göteborg till Sydney via Frankfurt och Singapore består av 3 flygningar (GOT-FRA, FRA-SIN, SIN-SYD) och du får boardingkort och väljer sittplats för var och en av dessa.
  4. När du bekräftar att du kommer att åka med en viss flight så ges du tillfälle att välja sittplats. När du väljer plats så jämför du med platskartan från steg 3 ovan.
  5. Du bekräftar att du förstått säkerhetsföreskrifterna och anger om du kommer att checka in något bagage eller ej på flygplatsen.
  6. I slutet av processen får du ett boardingkort som genereras för dig med ditt namn, din sittplats och resedetaljer. Skriv ut detta och ta med dig till flygplatsen. Spara också en kopia (till exempel som en PDF-fil som du e-postar till dig själv) för säkerhets skull.

Avresan

Före flygplatsen

Att resa till Australien är väldigt enkelt men om det är första gången du reser på långresa ensam så kan det vara lite pirrigt och förvirrande. Gör så här för att få en smidig resa utan besvär.

  1. Dagen innan avresedagen packar du dina väskor och ser till att de inte är för tunga så att du löper risk att få betala straffavgift för övervikt. Om du planerar att ta med dig en kniv eller någon form av multiverktyg, kom ihåg att packa detta i ditt incheckade bagage och inte i ditt handbagage.
  2. Skriv ut en papperskopia av vart och ett av följande dokument och lägg samtliga i en plastficka så att du inte har sönder dem. Ta med dig detta tillsammans med ditt pass i ditt handbagage, inte i din resväska.
    a. En kopia av din bokningsbekräftelse för flygbiljetten. Här står ditt bokningsnummer och alla dina avresedetaljer (och också detaljerna för din returresa om det är en tur och retur-biljett).
    b. En kopia av ditt boardingkort eller check-in confirmation om du fick en sådan när du checkade in online kvällen innan. Om du inte har checkat in online så får du checka in på flygplatsen (men det tar extra tid).
    c. En kopia av din bokningsbekräftelse för hotellet eller vandrarhemmet där du ska bo de första nätterna när du kommit fram.
    d. Väganvisning, adress och/eller karta så att du kan navigera till ditt boende när du kommit fram.
    e. En kopia av det mail du fick när du fick ditt australiska visum beviljat, inklusive id-numret för just ditt visum.
    f. En kopia av eventuella recept och intyg från din läkare ifall du har med dig stora mängder av receptbelagda mediciner som annars kan bli beslagtagna i tullen (exempelvis narkotikaklassade läkemedel).
  3. Du tar dig till flygplatsen i god tid före din avresa. Om du har följt mina rekommendationer ovan så har du redan checkat in online. Se till att vara på flygplatsen 1,5-2 timmar före avresa så har du gott om tid att lämna väskan, ta dig till flyget och ha marginal för eventuella förseningar. Om du inte har checkat in online så bör du vara på plats 2-3 timmar före avresan.
  4. Om du inte har checkat in online så får du checka in på flygplatsen istället. Gå till incheckningsdisken för din flight (det finns stora informationsskyltar som säger vilken disk som har hand om din flight).
    a. Visa upp ditt pass och din bokningsbekräftelse.
    b. Om du har några särskilda önskemål om var du vill sitta (se sektionen ovan om sajter som seatguru.com) så är det läge att säga det nu. Du blir förmodligen tillfrågad om du vill sitta vid fönstret (window seat) eller vid gången (aisle seat).
    c. Personen i incheckningsdisken skriver nu ut ett eller flera boarding-cards för din resa. Du får ett kort för varje flight som du ska flyga. Ditt boarding card visar du senare upp för att komma genom säkerhetskontrollen och släppas ombord på planet.
    d. Nästa steg är att de tar hand om din väska. Läs mer nedan under nästa punkt.
  5. Om du redan har checkat in online så går du till disken för de som redan har checkat in online. Detta är ofta en incheckningsdisk vid de andra diskarna med en skylt där det står ”baggage drop” eller ”online check-in only”. Visa upp ditt boarding card (som du skrev ut efter att ha checkat in online) och pass.
    a. Det kan hända att du får ett nytt boarding card och blir ombedd att slänga din papperskopia. Detta förfaringssätt skiljer sig åt mellan olika flygbolag, en del accepterar din utskrift som ”riktigt” boarding card.
    b. Du blir tillfrågad om hur många väskor du har med dig och om du packat dem själv. Du lägger dina väskor (ej ditt handbagage) på rullbandet och väskorna vägs. (Om de väger för mycket får du betala övervikt.) På varje väska sätts ett klistermärke med ett id-nummer och en text som anger destinationen och att den tillhör dig. Som kvitto får du ett klistermärke med samma ID-nummer och namn på.
    c. Den rutinerade (och paranoide) resenären gör nu omedelbart följande. Kontrollera att du fått rätt klistermärke på väskan, det vill säga att det är ditt namn och destination (inte din mellanlandning, utan den destination där du ska hämta ut väskan) som står på kvittot. (En gång hände det mig att jag fick en annan passagerares klistermärke på min väska och den skickades till fel destination. Sätt kvitto-klistermärket någonstans där du inte förlorar det, till exempel på utsidan av ditt pass eller i din plånbok). Om din väska kommer bort är detta kvitto guld värt för att kunna spåra väskan.
  6. Nästan klar! Nu är du incheckad på flighten. Din väska är på väg att lastas på planet. Du har ditt pass och ett boarding card i handen, och ditt handbagage över axeln. Nästa steg är säkerhetskontrollen och sedan går du ombord. I säkerhetskontrollen röntgas ditt handbagage och du får gå genom en metalldetektor. Det kan hända att du här får visa upp ditt boarding card.
  7. På en del flygplatser så avgår flighter till destinationer utanför EU från en särskild del. Det kan hända att du nu återigen får visa upp ditt pass och ditt boarding card (för att släppas ut på den internationella sidan).
  8. På andra sidan säkerhetskontrollen och eventuell ytterligare passkontroll kan du nu gå till ditt plans gate. Det finns återigen en massa skyltar som säger vilken flight som avgår från vilken gate (och hur mycket tid du har kvar tills avfärd). Ta dig till rätt gate (det kan ta lång tid att promenera genom en stor terminal), visa upp ditt boarding card till personalen vid din gate och sätt dig på planet. Klart!

I luften

Här är några packningstips för ditt handbagage. Att du tar med dig pass, boarding-kort och plånbok i innerfickan eller handbagaget är självklart men här är några andra saker som kan vara värda att ta med.

  • I mitt större handbagage brukar jag packa en mindre handväska som får plats i knät eller i sittplatsens tidningsficka. Tack vare den slipper jag sedan ta ut saker ur bagageutrymmet mitt i natten och jag har alla mina viktigaste saker med mig i sätet.
  • Stödstrumpor. Efter 14 timmars sittande i luften svullnar fötterna och benen lätt upp
  • Bra ljuddämpande hörlurar av öronsnäcka-modell. Ta inte vilka hörlurar som helst, de flesta hörlurar och öronsnäckor är inte tillräckligt ljuddämpande. Mina favoritmodeller sticks in i öronen och sluter sedan helt tätt mot oljudet i kabinen. Eftersom de sitter inuti öronen så är de lätta att sova med.
  • Öronproppar. Återigen, det är oerhört bullrigt på plan och att kunna stänga ute oljud är fantastiskt skönt. Köp riktigt bra gummiproppar på Apoteket.
  • Hörlursadapter så att du kan använda dina egna hörlurar när du tittar på film på planet. Fråga mig inte varför, men av någon anledning är alla hörlursuttag ombord gjorda för hörlurar med två kontakter istället för en.
  • Kulspetspenna och ett litet anteckningsblock.

Mellanlandning på vägen

Även om du flyger non-stop till Australien så kommer du att mellanlanda åtminstone en gång på vägen medan flygplanet tankas, städas och en ny besättning stiger på. Då kan det vara värt att i ditt handbagage packa nya strumpor och underkläder så att du kan fräscha upp dig och byta om inför nästa resa. Du kommer att få vänta 1-2 timmar innan du får stiga på igen och under den tiden passar du på att äta något på de caféer och restauranger som finns vid din gate och att gå på toaletten.

Arrival och Departure cards

Om du har för avsikt att stanna någonstans på vägen (inte bara gå av planet när det tankas utan alltså gå genom gränskontrollen och in i landet) så måste du när du går av planet utanför EU:s Schengenregelverk fylla i ett kort med dina passageraruppgifter. När du sedan kommer till gränskontrollen på flygplatsen så lämnar du över kortet. I vissa länder (Hong Kong, Malaysia, Singapore, Thailand till exempel) får du behålla en bit av kortet i ditt pass och lämnar tillbaka denna bit (som utgör ditt departure card för avresan) när du reser ut ur landet igen. Så se till att förvara det tillsammans med ditt pass under den tid du är i dessa länder.

Kortet har olika namn i olika länder: arrival card, incoming passenger card, landing card eller disembarkation card. 1-2 timmar före landning brukar kabinpersonalen dela ut arrival cards till de passagerare som kommer att gå av planet.

Om du tappar kopian som kabinpersonalen ger dig så kan du få ett nytt blankt kort vid säkerhetskontrollen på land. Korten varierar från land till land, men du kommer garanterat att få fylla i följande:

  • Dina ID-uppgifter (namn, födelsedatum, passnummer).
  • Vilket flight-nummer du anlände via, samt föregående och nästkommande flygplats (till exempel London och Sydney om du mellanlandar i Singapore).
  • Du får också fylla i syftet med din vistelse i landet (till exempel turism), hur länge du tänker stanna och var du kommer att bo (här skriver du in adressen till hotellet / vandrarhemmet du bokat, eller till eventuella vänner du bor hos).
  • I vissa fall får du också svara på lite andra frågor, till exempel om du har med dig några livsmedel eller som i Singapore att du har förstått att det är förknippat med dödstraff att smuggla narkotika in i landet.

En intressant detalj är varningen på baksidan av Singapores kort: ”Warning: Death for Drug Traffickers under Singapore Law”. Texten är inte ett skämt; varje år avrättas flera utlänningar som försökt att smuggla droger in i eller via Singapore. Du vill inte åka fast med knark på dig i Singapore.

Som tur är är du inte knarksmugglare så vi går vidare. På samma sätt så får du fylla i ett departure card (även känt som outgoing passenger card) i samband med att du lämnar landet. I till exempel Thailand och Singapore är ditt departure card den avrivna delen från ditt arrival card (som du fyllde i när du kom in i landet) och allt du behöver göra är att lämna tillbaka den när du går genom passkontrollen för att lämna landet. I andra länder (till exempel Australien) får du fylla i ett nytt kort.

Ankomst i Australien

Passkontrollen – Immigration

Efter många timmars flygning är du äntligen framme i Australien, men du är inte riktigt framme ännu. Först måste du bli insläppt genom gränskontrollen (abf.gov.au), där de kontrollerar att du har ett giltigt pass och australiskt visum och sedan tar ett beslut om att släppa in dig i landet eller inte. Har du otur så fattar gränsvakten misstankar och tar dig åt sidan för att ställa kontrollfrågor – du blir inte cleared for immigration bara för att du har ett pass och ett visum med dig.

Varje år försöker tusentals människor bluffa sig in i landet och gränskontrollen är ganska sträng mot dem som inte tros leva upp till kraven för att bli insläppta i landet. Det har hänt att folk åkt hela vägen till Australien och blivit hemskickade på första bästa plan tillbaka för att de klantat sig inför gränskontrollanterna.

Här är några tips för att undvika problem.

  • Se till att ditt pass har tillräcklig giltighetstid för din planerade vistelse i Australien + 6 månader. Skaffa ett nytt före resan om det behövs.
  • Se till att ditt pass inte har några stora synliga skador (till exempel så hade de gamla svenska passen problem med att fotosidan kunde lossna). Skaffa ett nytt pass före resan om ditt är skadat.
  • Se till att du har ett visum utställt mot just ditt pass (antingen ett klistermärke i passet eller online-visum). Se också till att det maskinläsbara namnet och pass-numret i ditt pass matchar namnet och pass-numret i visumet.
  • Se till att du kan förklara vad du ska göra i Australien och att du kan visa att du kan ta hand om dig själv.
    – Om du till exempel ska studera, var tydlig med vilka ämnen du ska läsa, vid vilken skola och hur länge. Var redo att förklara varför du vill studera just där och just de ämnena. Om du framstår som otydlig och osäker när du blir tillfrågad så är det lätt att tro att du hittar på en historia (och att du egentligen är där för att jobba och bo illegalt). Du kan till exempel visa en kopia av antagningsbrevet från skolan ifall de vill se ett bevis på att du verkligen är student.
    – Du kan få frågor om var du ska bo i Australien. Om du har med dig en kopia av bokningsbekräftelsen från ditt hotell eller vandrarhem i handbagaget så kan du visa att du har bostad ordnad.
    – Om du har en vän som du ska bo hos eller vara med så är det bra att ha med dig hans eller hennes adress och telefonnummer. Det kan hända att de ringer din vän och ställer kontrollfrågor så se till att ni har samma bild av vem du är och vad du ska göra i Australien.
    – Om du är där på turistvisum eller working holiday så kan du få frågor om du verkligen har råd att turista i landet (risken för detta ökar givetvis om du är slafsigt klädd och ser ovårdad ut). Det australiska migrationsverket föreslår som en tumregel att du för en 12-månaders vistelse bör ha åtminstone $5 000 (omkring 40 000 kronor) tillgängligt samt en flygbiljett (eller ytterligare pengar för att kunna köpa en) ut ur landet. Du behöver inte ha pengarna kontant med dig, utan det räcker om du kan peka på dina bankkort / kreditkort samt bankutdrag (skriv ut några sidor från din internetbank).
    – Du kan också få frågor om när du har tänkt att lämna landet. Om du har med dig en bokningsbekräftelse för din returbiljett så kan du visa detta. Om din plan är att du ska köpa en enkelbiljett vid ett visst datum så kan de be att få se bevis på att du har råd att köpa en biljett hem till Sverige igen.
  • Gränskontrollen är framför allt ute efter att hitta dig som de tror kommer att bryta mot villkoren för ditt visum. Det är till exempel mindre smart att:
    – Åka in i landet på endast ett 3 månaders turistvisum men ha väskan full med foton på din familj (vilket ger intrycket att du planerar att vara i landet längre än 3 månader)
    – Åka in i landet på ett turistvisum men samtidigt ha med dig personliga tillhörigheter som ger intrycket att du har planerat att flytta till Australien för att bo med din australiska pojk-/flickvän för gott (att stanna längre än visumets giltighetstid kallas ”overstay your visa”).
    – Åka in i landet på ett långt turistvisum, men ha med dig saker i väskan (till exempel certifikat, intyg, brev och personliga saker, jobbannonser, kopior av betyg och färdiga jobbansökningar) som ger intrycket att du egentligen är där för att jobba illegalt.

Om du inte blir insläppt så kallas detta att du blir refused entry och att ditt visa blir återkallat (cancelled).

Bagagehämtning

Efter att du har kommit igenom gränskontrollen hämtar du ditt bagage och går sedan vidare till karantänkontrollen. När du står med dina väskor i kön till karantänkontrollen kan det hända att man låter en hund (sniffer dog) lukta på dig och ditt bagage för att hitta droger och insmugglade livsmedel.

Tull och karantänkontroll – Customs

Australien är fritt från många sjukdomar, parasiter och skadedjur som finns i andra delar av världen och man är fast besluten att hålla objudna sjukdomar och insekter ute. Därför finns det efter gränskontrollen en karantänkontroll (australia.gov.au/information-and-services/passports-and-travel/customs-and-quarantine) för att förhindra att passagerare utan tillstånd tar med sig mat och annan organisk materiel som kan vara en karantänfara.

Du kommer få några frågor om din vistelse i Australien och om kontrollanten vill så kan det hända att de röntgar ditt bagage och ber att få kontrollera ditt handbagage. Som alltid; var trevlig, ärlig och vänlig så går allt bra.

När du fyllde i ditt arrival card så fick du svara på ett tiotal karantänfrågor och det är i karantänkontrollen som man kontrollerar dina svar på frågorna. Om du är osäker på något så tveka inte att be om hjälp eller ställa frågor. Om du till exempel har med dig ett paket svenskt godis i handbagaget (som du vill ta med dig in i landet) så kryssar du ”Yes” på frågan om du har någon mat med dig.

Oöppnat godis i originalförpackning brukar vara ok att ta med sig in i landet, men om du blir påkommen med att ha mat eller andra varor i bagaget och inte deklarerade detta på ditt incoming passenger card så kan du ändå få betala böter. Om du är osäker; kryssa ja och be tullkontrollanten som möter dig om hjälp. ”Declare or Beware!” Om du vill göra dig av med något innan karantänkontrollen finns det stora soptunnor före gränskontrollen där du slänger din överblivna mat från planet. På Australian Governments Department of Agriculture and Water Resources hemsida finns en bra lista över mat och produkter man måste deklarera.

Din laptop eller fina kamera behöver du heller inte deklarera eftersom de är dina personliga ägodelar som du har med dig för personligt bruk, och du planerar att ta med dig dem ut ur landet igen när du lämnar Australien.

Här är några vanliga misstag som får folk att åka fast i karantänkontrollen:

  • Du glömmer att du har en massa jord på vandringsskor och kängor i ditt bagage.
  • Du tar med dig frukt, godis och dryck från planet i dina fickor.
  • Du har med dig välling och mjölkersättning för ditt spädbarn men glömmer att deklarera det.
  • Du har med dig hemlagad mat från Sverige i ditt bagage.
  • Du har med dig någon form av kosttillskott som i Sverige säljs över disk, men som inte får föras in i Australien. För en lista över vad du inte får ta med dig, besök Department of Agriculture’s sajt (agriculture.gov.au/import/goods/food/information-for-consumers/therapeutic-foods-dietary).
  • Du har med dig fabrikstillagad, paketerad mat (till exempel svenskt kaffe) men glömmer att deklarera den för inspektion.
  • Du har med dig för mycket snus utan att deklarera det. Sedan 1 juli 2017 får du bara ha med dig 25 g tobaksprodukter för personligt bruk, men mer än så måste du deklarera (och betala införselskatt på). Jag har hört om turister som tagit med sig 1 stock och fått ta med dem in i landet utan att betala skatt, men det verkar variera hur generösa tullarna är med att släppa in snus. Glöm i vilket fall som helst inte att deklarera att du har med dig snuset. Du kan läsa mer om införselregler på australiska tullens hemsida (abf.gov.au/entering-and-leaving-australia/duty-free).

Givetvis tar du inte med droger, vapen eller något annat olagligt in i landet. Om du blir påkommen är det ett effektivt sätt att bli hemskickad direkt eller efter en tids fängelsevistelse. Du kan också få en anteckning mot ditt namn som gör att du inte kommer att bli beviljad visum i framtiden.

När du slutligen släppts igenom både passkontrollen och karantänen så går du ut i ankomsthallen och är äntligen framme!

Regler för snus

Snus kallas snuff i Australien, och är ett måste för många skandinaver på semester. Det är tillåtet att ta med 25 gram utan att betala någon skatt, men för mängder från 25 gram och upp till 1,5 kilo måste du betala införselskatt när du passerar tullen (och mer än 1,5 kilo snus får du inte ta med dig utan särskilt tillstånd). För information om vad du får och inte får ta med dig kan du läsa mer på hos Australian Border Force (abf.gov.au/entering-and-leaving-australia/can-you-bring-it-in/list-of-items). För information om hur mycket skatten på snus är, läs mer hos ATO (ato.gov.au/Business/Excise-and-excise-equivalent-goods/Tobacco-excise/Excise-rates-for-tobacco). 2019 är införselskatten $1 076 per kilo snus, så det är inte helt billigt att ta med sig en stock till Australien! Om du vågar riskera lite pengar så har några läsare haft tur med att köpa snus online och få det levererat till Australien, till exempel från sajter som Buy Snus (buysnus.com) – dock finns det de som fått paketet med snus beslagtaget av den australiska posten och tullen.

Ta ut pengar och ta dig till ditt boende

Du är äntligen framme efter en lång resa. Om detta är första gången du är i Australien så är ditt nästa steg när du kommer ut i ankomsthallen (arrivals hall) att skaffa lite lokala kontanter. Bankomat heter ATM (vilket står för Automatic Teller Machine) och det finns flera i ankomsthallen. De funkar som i Sverige; sätt in ditt bankkort med Visa eller Mastercard-funktion, knappa in din kod och ta ut pengar.

  • På Melbournes flygplats hittar du närmaste ATM rakt framför Customs-utgången, bredvid turistinformationen.
  • På Sydneys flygplats hittar du närmaste ATM vid utgång A och B i ankomsthallen, samt borta vid tågstationen (till höger när du kommer ut i ankomsthallen).
  • I Brisbane finns 2 bankomater utanför Customs, bredvid rulltrapporna.

Ditt andra steg efter att du kommit fram är att ta dig till ditt boende.

Ta dig från flygplatsen i Sydney

Taxi kostar från $30 till centrala Sydney men för den som vill veta det exakta priset för en viss taxifärd finns tjänsten Uber tillgänglig i Australien. Tar du tåget från flygplatsen använder du Opal och betalar även Airport station access fee $14,30 plus normal resetaxa, pris beroende på tidpunkt och dag. En del hotell har minibussar som hämtar upp gäster, kolla med ditt boende om de anordnar upphämtning. Det finns även privata shuttle bus-företag och om du bokar online kan du få resan billigare. Några av de största minibuss-operatörerna är Airport Connect (airportconnect.com.au) och Sydney Airport Shuttle (sydneyairportshuttle.com).

Ta dig från flygplatsen i Melbourne (stora flygplatsen Tullamarine)

Taxi till centrala Melbourne kostar omkring $70. Det finns inga tåg till flygplatsen, men många bussar och det största bussföretaget är SkyBus (skybus.com.au). En enkel biljett med en flygbuss kostar okmring $20. En del hotell har minibussar för sina gäster. Minibussar körs av bland andra företagen Star Bus (starbusshuttle.com.au) och Jet Bus (jetbus.com.au).

Ta dig från flygplatsen i Brisbane.

Taxi till city kostar minst $40. Tåget (airtrain.com.au) kostar runt $15 till city och till Gold Coast från $30. Bussar körs av Con-X-ion (con-x-ion.com) och kostar från $15 till city.