Resa inom Australien

Köpa flygbiljetter i Australien

På grund av tidsbrist, de stora avstånden mellan storstäderna och bristen på snabba marktransporter (Australien har inga höghastighetståg) väljer australier ofta att flyga när de ska resa långt inrikes. Varje dag är det faktiskt så många flygplan i luftrummet mellan Melbourne och Sydney att luftrutten är världskänd (i alla fall bland flygintresserade) för att ha världens näst högsta antal flighter (54 500 flighter per år),strax efter ledande storettan Jeju – Seoul i Korea (cirka 65 000 per år).

Triangeln Melbourne-Brisbane-Sydney är en av världens mest trafikerade och varje månad flyger cirka 1,3 miljoner passagerare längs med någon av triangelns armar (inte så illa för ett land med en befolkning på runt 25,1 miljoner människor). För dig som resenär är detta toppen då det finns många flygningar och många chanser att hitta billiga biljetter då konkurrensen stundtals är hård mellan flygbolagen.

Det finns fyra stora flygbolag som flyger mellan de viktigaste städerna i Australien; Qantas (qantas.com), Virgin Australia (virginaustralia.com), Jetstar (jetstar.com) och Tiger Airways (tigerair.com.au). Utöver dessa finns det flera mindre bolag som ofta bara flyger från en stad och olika regionala destinationer, till exempel Regional Express (rex.com.au).

För dig som är intresserad av att också besöka Nya Zealand kan det vara värt att nämna att Sydney ligger närmare Auckland (2 150 km) än Perth (3 290 km) och att det går många flygningar mellan de två länderna. Rutten mellan Australien och Nya Zealand går över Tasmanska Havet och flygningarna kallas ibland Trans-Tasman flights. (Uttrycket dyker också upp i andra sammanhang, exempelvis begreppet Trans-Tasman Relations hänvisar till de goda internationella relationerna mellan de två länderna.) Air New Zealand (airnewzealand.com.au) har många flygningar mellan Nya Zealand och Australien.

De största flygbolagen i Australien (och Nya Zealand):

Det är enkelt att köpa flygbiljetter direkt på flygbolagens hemsidor.

 • Air New Zealand (airnewzealand.com.au) är Nya Zealands största flygbolag och har många dagliga flighter mellan Australien och Nya Zealand. De är Qantas största konkurrent på flygningar mellan länderna.
 • Jetstar (jetstar.com), ett annat budgetflyg som är dotterbolag till Qantas. Återigen helt ok service och komfort.
 • Qantas (qantas.com), Australiens största flygbolag både inrikes och internationellt.
 • Regional Express (rex.com.au), ett regionalt flygbolag som flyger turbopropplan mellan storstäder och regionala destinationer i de sydöstra delstaterna.
 • Tiger Airways (tigerair.com.au), ytterligare ett lågprisalternativ, ägs av Singapore Airlines.
 • Virgin Australia (virginaustralia.com), ett australiskt budgetflygbolag.

För att boka en flygbiljett kan du antingen titta på priser och göra prisjämförelser direkt på flygbolagens egna hemsidor eller så använder du en resebyrå (antingen online eller någon butik) och köper biljetten genom dem. Det kan vara värt att använda en prisjämförelsesajt som till exempel Web Jet (webjet.com.au) eller Momondo (momondo.com.au) för att jämföra priserna på samma rutt med olika bolag.

Australiska resebyråer på nätet

För mer komplicerade bokningar kan det vara värt att ta hjälp av en resebyrå, till exempel om du vill flyga med olika bolag på samma biljett eller vill boka in krångliga mellanlandningar. För en del biljetter kan det också hända att resebyråerna ger dig billigare priser än flygbolagen erbjuder direkt till privatpersoner. De många svenskar som bor i Australien och köper biljetter till Sverige använder med fördel en av nedanstående sajter för att boka biljetten till Europa.

 • Expedia Australia (expedia.com.au). Expedia är ett amerikanskt reseföretag med lokala sajter i ett 20-tal länder. Detta är deras australiska dotterbolag.
 • Flight Centre (flightcentre.com.au) är Australiens största resebyrå med kontor i alla större städer och de säljer både inrikes och utrikes resor samt hotell, aktiviteter och hyrbilsbokningar.
 • Last Minute (lastminute.com.au) är ytterligare en stor australisk resebyrå med ett fokus på spontana och äventyrliga resor. De säljer även hotell, semesterpaket, hyrbilar och olika sorters upplevelsepaket.
 • STA Travel (statravel.com.au). En annan stor resebyrå med en välbesökt sajt.
 • Wotif (wotif.com) har varit en av Australiens största resesajter under många år. Där kan du även hitta billiga inrikes flygbiljetter och Trans-Tasman-biljetter till New Zealand.
 • Web Jet (webjet.com.au). Online-resebyrå som säljer flygbiljetter men även hotellbokningar och hyrbilar.

Långdistansbuss och tåg

Australien har ett stort nätverk med långfärdsbussar som utgör ett billigt och bekvämt alternativ till att flyga. Ett klassiskt sätt att spara pengar är att boka en långfärdsbuss över natten och sova på bussen istället för på vandrarhem. När australiensarna själva åker långfärdsbuss så åker de med någon av de stora bussföretag som erbjuder regelbundna punkt-till-punkt turer mellan alla större städer i landet (precis som flygbolag).

Utöver dessa busskedjor finns det också turistbussar som tar längre tid på sig då de stannar vid sevärdheter och olika destinationer på vägen. Dessa bussar gör ofta stopp vid de största vandrarhemmen förutom städernas busstationer, samt gör ofta avstickare till sevärdheter och utsiktsplatser på vägen (som de reguljära expressbussarna bara kör förbi). Informera dig innan du bokar någon av dessa resor, då en del är mer som ordnade turistturer och inte alltid är rätt för dig som vill kunna gå av och på fritt där det passar dig. Oz Experience (ozexperience.com) är den största bussoperatören för backpackers. De har också ett systerbolag i Nya Zeeland som heter Kiwi Experience (kiwiexperience.com). De mindre bussbolagen har väldigt ofta bra erbjudanden inom en mindre region, vilket kan vara värt att undersöka för dig som vet vart du ska.

Förutom enkla biljetter säljer de flesta bussföretagen också olika sorters så kallade hop-on, hop-off passes, som låter dig fritt hoppa av och på företagets bussar under vissa villkor. Vanliga busspass låter dig resa i en riktning mellan två städer med fritt antal avstigningar på vägen. Andra pass låter dig resa fritt runt bussnätverket i upp till ett år tills du rest upp dina förbetalda kilometrar. Här är några exempel på busspass från Greyhounds (greyhound.com.au) och Premier Motorservices (premierms.com.au) hemsidor (oktober 2018):

 • Ett 90 dagars busspass från Sydney till Cairns (cirka 300 mil) med Greyhound kostar $445 och låter dig gå av och på längs vägen.
 • Ett 3 månaders backpackerpass från Premier längs samma sträcka kostar $330.
 • Ett 90 dagars pass från Melbourne till Cairns hos Greyhound kostar $549.

Bussföretag på nätet

De fyra första i den här listan är vanliga bussföretag, resten specialiserar sig på resor för turister och backpackers.

 • Firefly Express (fireflyexpress.com.au). Ett mindre bolag som fokuserar på resor runt och mellan Adelaide, Melbourne och Sydney. En enkelresa mellan Melbourne och Sydney kostar omkring $65.
 • Greyhound Australia (greyhound.com.au). Australiens största buss-service med dagliga turer till över 1 100 destinationer runt om i landet. Många olika biljettalternativ med möjlighet att köpa flexibla busspass för resor runt hela landet. Har också många paketerbjudanden med boende och olika aktiviteter på de vanligaste turistdestinationerna.
 • Premier Motor Service (premierms.com.au). Det största av de mindre bussbolagen med reguljära turer längs östkusten.
 • Adventure Tours (adventuretours.com.au) är ett mindre charterbussar med stort fokus på aktiviteter (aboriginsk historia, segling i Whitsundays, vinprovning, lära sig att surfa, djurliv).
 • Autopia Tours (autopiatours.com.au) kör mindre turbussar (max 24 passagerare) och anordnar ”small group adventures” – korta turer tur och retur till någon sevärdhet (till exempel Great Ocean Road utanför Melbourne) eller långsammare turistresor mellan Adelaide, Melbourne och Sydney.
 • Groovy Grape Getaways (groovygrape.com.au). Turresor till destinationer kring Melbourne och Adelaide, som till exempel vindistriktet Barossa Valley.
 • Nullarbor Traveller (nullarbortraveller.com.au). Ett litet bussföretag som anordnar en 10-dagars tur ($1695) mellan Perth och Adelaide (cirka 270 mil) över Nullarbor-slätten.
 • Oz Experience (ozexperience.com). Det största bussföretaget för backpackers med turer längs hela östkusten. Med deras busspass kan du hoppa av och på, istället för att åka raka spåret mellan städerna så besöker Oz Experience nationalparker, farmer och sevärdheter på vägen. Ett paket från Sydney till Cairns kostar från $769 beroende på vad som är inkluderat i paketet (boende, aktiviteter mm).

Sökmotorer för både tåg och bussar

Värd att känna till är sajten Get About Australia (getaboutaustralia.com), som försöker vara en sökmotor för alla långdistanståg och långdistansbussar. De laddar ner tidtabellerna från de största tåg- och buss-operatörerna och presenterar dem alla som resealternativ när du matar in vart du vill resa. Kan vara en bra utgångspunkt för att planera en långresa när du inte vet vilket buss- eller tågföretag som är det bästa alternativet.

På sajten Rail Map Australia (railmaps.com.au) hittar du kartor över alla långdistanslinjer för tåg och bussar. En stor karta att ladda ned, men en grymt bra utgångspunkt om du vill planera en långresa med kollektivtrafik. De har också tåglinjekartor för alla storstäder samt en reseplanerare. Bus Australia (busaustralia.com) verkar drivas av entusiaster och de har kompletta listor över alla bussar, tåg och färjor i alla delstaterna.

Långdistanståg

Hemma i Sverige får ofta SJ kritik, men i jämförelse med Australiens järnvägsnät är den svenska järnvägen toppen. I Australien finns inga riktiga höghastighetståg och på grund av de stora avstånden är det vanligare att folk flyger eller åker buss mellan städerna. De mest kända tågresorna över Australien är Indian Pacific (greatsouthernrail.com.au/trains/the-indian-pacific), som sträcker sig från Perth till Sydney och The Ghan (greatsouthernrail.com.au/trains/the-ghan) som går från Adelaide till Darwin.

Landets olika tågföretag säljer olika former av respass som passar dig som vill åka längre distanser med tåg. De säljer exempelvis tågpasset Queensland Coastal Pass (queenslandrailtravel.com.au/railexperiences/railholidays) för dig som vill åka från Brisbane till Cairns och NSW Discovery Pass som ger dig obegränsat antal tågresor över hela NSW under en månad (transportnsw.info/tickets-opal/regional-tickets-fares/discovery-pass-unlimited-travel). Sajten Rail Maps har en bra översikt över olika paketbiljetter (railmaps.com.au/railpasses.htm).

Kollektivtrafik i de största städerna

Sydney

Sydney har ett stort kollektivtrafiksystem, som även om det täcker hela staden, ofta har svårt att möta efterfrågan. Särskilt i rusningstid tar bussresor lång tid och tågen är överfulla med människor på väg till och från jobbet.

Den centrala informationsportalen för kollektivtrafiken är NSW Transport Info (telefonnummer 131 500) (transportnsw.info) och där hittar du biljettinformation, ändringar i turlistor på grund av uppgraderingar, ruttkartor för stadens färjor, bussar, tåg och spårvagnar. En sak som inte är helt lätt att förstå är att staden är indelad i zoner och biljettpriset beror på hur många zoner du reser mellan.

Man kan köpa ett Opal Card (ett smart card) som är ett tap on tap off kort man behåller och laddar med pengar efter behov (transportnsw.info/tickets-opal). Kortet tar en runt via Opal-nätverket via buss, tåg, färjor och light rail i Sydney, Blue Mountains, Central Coast, Hunter, Illawarra och Southern Highlands.

Värt att känna till är att Sydneys kollektivtrafik är väldigt hårda på biljettkontroller och biljettkontrollanter tvekar inte att bötfälla dig om du blir påkommen med att inte ha betalat din biljett, oavsett hur bra ursäkt du tycker dig ha. De bär med sig Opal card läsare som kan läsa av kortets aktivitet och betalningar.

Melbourne

Melbournes kollektivtrafik består av spårvagnar, tåg och bussar. Precis som Sydney har Melbourne ett smartcard-system som heter Myki Card (ptv.vic.gov.au/tickets/myki) som gäller i Melbourne och centrala Victoria. Staden är indelad i zoner och priset för din resa beror på vilka zoner du reser inom, hur du korsar dessa och under när på dagen du reser. Hos Public Transport Victoria kan du läsa mer och planera dina resa (ptv.vic.gov.au).

Brisbane

TransLink (translink.com.au) är Brisbanes portal för kollektivtrafik med information om ruttlinjer och biljetter (för färjor längs floden, tåg och bussar). Värda att känna till är flodfärjorna CityFerries och CityCat som snabbt tar dig mellan landningsplatser längs floden. I Brisbane kan du använda dig av ett smartcard likt i Sydney och Melbourne, och i Brisbane kallas kortet Translink Go Card (translink.com.au/tickets-and-fares/go-card).