The Red Centre

Australiens mitt är dess hjärta och själ klätt i rött. En massiv aorta som outtröttligt pumpar blod bestående av varm sand och mjukt damm. Landets kärna, även känt som The Red Centre är en svårtillgänglig och ogästvänlig del av Northern Territory. En torr och het landmassa breder ut sig så långt ögat når. Växtligheten är sparsam och endast de mest envisa och tåligaste varianterna klarar sig. Regn är ovanligt och faller i minimala mängder större delen av året. Solens strålar bränner genom det obefintliga ozonlagret och skär in i huden. Eukalyptus följer slingrande grusvägar som fortsätter mil efter mil. En slöja av brunrött damm hänger ständigt i luften och sveper tyst fram över öppna vidder. I The Red Centre tycks tiden stå still. Minuter smälter ihop till timmar och stress är ett främmande begrepp. Det är också en helig mark för ursprungsbefolkningen vilket gör det till en ypperlig plats att lära sig mer om aboriginsk kultur och historia. I över 40 000 år har aboriginska folk levt i harmoni med naturen i dessa områden.

Huvudattraktionen i området är ikoniska Uluru (wotif.com/discover/australia/northern-territory/petermann/uluru.d6054666), den massiva sandstensklippan som höjer sig 348 meter ur den annars så platta Simpsonöknen. Turister vallfärdar hit för att se naturens underverk och det är lätt att beundra de majestätiska omgivningarna. Du kommer vilja rota fram kameran men tänk på att det här är en spirituell plats och att det är viktigt att visa vördnad och respekt när du rör dig i dessa trakter. Om du tror att endast öken och solstrålar går att finna häromkring kommer du att förvånas. Ur ingenstans skjuter plötsligt bergen i MacDonnell Ranges upp som en knölig och grovhuggen ryggrad och bryter av det flacka landskapet. Frodiga dungar med grönskande palmträd och uppfriskande vattenhål gömmer sig bland dess djupa raviner som skär kors och tvärs. Tillbringa en dag eller två med att vandra genom dem och sök svalka i de kalla insjöarna. Bege dit sedan till den ensliga ökenstaden Alice Springs (wotif.com/discover/australia/northern-territory/alice-springs.d6052510) för att beundra aboriginska verk från lokala konstnärer. The Red Centre bjuder på både storslagen natur och en rik kultur som ger en djupare förståelse för ursprungsbefolkningen och deras traditioner. Här finns en salig blandning av böljande sanddyner, vilda kameler och tindrande stjärnor. Men också gamla berättelser och fascinerande möten. Australiens medelpunkt tar dig på en spännande resa genom landets urtida historia och lämnar ingen oberörd.

Överblick

Upplevelser

Under ett besök vid Uluru-Kata Tjuta Cultural Center (parksaustralia.gov.au/uluru/plan/cultural-centre.html) i närheten av Uluru lär du dig om områdets historia. De har lärorika videofilmer och det är gratis inträde. Guidade turer utgår härifrån och det finns en tillhörande butik som säljer souvenirer. Västerut i Watarrka National Park ligger Kings Canyon som inte är lika kommersiellt och exploaterat som Uluru. Du kan antingen följa bergskammen eller ta den kortare och lättare leden in mot botten av ravinen. För en oslagbar utsikt över nationalparken väljer du att uthärda de 500 trappstegen som leder upp till kanten av ravinen och följ sedan skyltar som leder dig runt. Vandringen är på sex kilometer, tar ungefär tre och en halv timme och lämpar sig för de som är vana att röra på sig. Du kan också uppleva MacDonnell Ranges raviner i öst eller väst varav de västliga är mer välbesökta. Vandra delar av eller beta av alla de 223 kilometerna längs Larapinta Trail (larapintatrail.com.au) för en unik upplevelse av mellersta Australien. Vandringsleden utgår norr om Alice Springs och slingrar sig längs den västra delen av MacDonell Ranges. Slutet nås vid toppen av Mount Sonder. Ungefär 50 kilometer från Uluru ligger sandstensklipporna Kata Tjuta, som betyder många huvuden. Missa inte att komma hit när du är i krokarna. Det finns en lättare och en svårare vandringsled i området. Kata Tjuta är inte lika välbesökt som Uluru och är därför lugnare. Har du gott om tid kan du följa leden Valley Of The Winds Trail på sju kilometer som går förbi två fantastiska utsiktsplatser.

Sevärdheter

Majestätiska Uluru är anledningen till att många tar sig så här långt inåt landet. Väl på plats märker du att du är långt ifrån ensam om att beundra den gigantiska röda klippan. Det tar upp till fyra timmar att gå runt hela berget. Klättra inte upp på Uluru trots att det är möjligt, för förutom att vara farligt är det respektlöst mot aboriginerna som anser att det är heligt. Från oktober 2019 är det förbjudet att bestiga Uluru. Berget är särskilt vackert i soluppgång och solnedgång då färgen skiftar i mjuka nyanser. De mystiska Karlu Karlu som också kallas Devils Marbles ligger utspridda som en hög överdimensionerade stenkulor 40 mil norr om Alice Springs utmed Stuart Highway. De jättelika röda bumlingarna i granit har bildats genom erosion och finns i varierande storlekar varav de största är över fem meter breda. Vissa av dem är staplade på varandra, andra har spruckit itu. Förutom att vandra fritt bland dem finns här också ett rikt djurliv att ta del av.

Den vida Simpsonöknen med sina höga sanddyner och sin spöklika tomhet är stor som halva Sverige. Vilda kameler och dromedarer lever i öknen och härstammar från de kameldjur som importerades från Asien under 1800-talet. När du reser genom öknen har du stor chans att se några av dem sakta strosa omkring. 75 kilometer söder om Alice Springs ligger Rainbow Valley som är en vacker dal med grovhuggna klippor i olika färger. Naturfotografer är väldigt förtjusta i att se klipporna skifta i nyanser under morgon- och kvällssol. Fyrhjulsdrift på bilen krävs för att ta sig hit.

Praktisk information

Planering och förberedelser

Undvik att komma hit under sommaren. Stekheta temperaturer, irriterande flugor och brännande sol är inte att rekommendera. Välj i stället att komma hit under vår, vinter eller höst som infaller mellan april och oktober. Kom ihåg att skydda dig mot solen. Ha med solkräm med hög solskyddsfaktor och gärna en solhatt. Köp med mycket vatten då det är långt mellan affärer och bensinstationer. Använd ett par skor med rejäl sula för att inte få ont i fötterna av att gå på ojämnt underlag. Låt bilen stå efter solnedgången då känguruer kommer fram under kvällen och olyckor är vanligt förekommande. Se också upp för breda långtradare längs vägarna.

Det finns ett stort utbud arrangerade resor av varierande längd och budget för de som föredrar att resa med researrangör. Välj bland campingturer, guidade helikopter-, buss-, cykel- eller segway-turer, kamelriding och ballong färder runt Alice Springs (wotif.com/things-to-do/search?location=Alice%20Springs,%20Northern%20Territory) och Uluru-Kata Tjuta National Park (wotif.com/things-to-do/search?location=Uluru-Kata%20Tjuta%20National%20Park).

Transport

Att färdas kring The Red Centre är inte helt enkelt och kräver planering. Har du möjlighet bör du överväga hyrbil. Se dock till att välja en bil med fyrhjulsdrift. Mindre vägar är sällan asfalterade i avlägsna områden och kan skada underredet om du kör för fort. Flera biluthyrningsfirmor finns i Alice Springs (wotif.com/Car-Hire). Annars går det utmärkt att följa med på en bussresa. Fler bussbolag kör till Uluru, bland annat går AAT Kings bussar fram och tillbaks mellan Ayers Rock och Kings Canyon (wotif.com/things-to-do/shared-shuttle-ayers-rock-kings-canyon.a224331.activity-details). Det finns Backpackervänliga OzExperience (ozexperience.com) har hop on, hop off-resor. Flera flygbolag flyger från Ayers Rock Airport som ligger sex kilometer från staden Yulara. Qantas trafikerar även flygen från Alice Springs till destinationer i alla väderstreck (wotif.com/Flights). Du kan också ta det berömda tåget The Ghan (greatsouthernrail.com.au) som korsar landet när det kör mellan Darwin och Adelaide och gör stopp i Alice Springs och Katherine.

Utforska

Ta åtminstone fyra dagar i anspråk om du vill upptäcka fler sidor av The Red Centre. Avstånden är långa och vägarna är inte alltid i toppskick. Alice Springs är en bra utgångspunkt för att utforska området. Här finns flera biluthyrningsfirmor att välja mellan och du har möjlighet att inhandla mat och proviant innan du ger dig iväg. Alice Springs är ganska litet så en längre visit är inte nödvändig för att upptäcka staden. Missa dock inte att leta efter aboriginska konstverk som finns i mängder. Kör sedan ut mot Simpson Gap där två bergsklyftor i västra MacDonnell Ranges möts. Kom under tidig morgon eller sen kväll då svartfotade Wallabies är aktiva och kan ses skutta fram.

Ta skumpiga Mereenie Loop Road mot Watarrka National Park och tillbringa en natt vid Kings Canyon Resort (hotelscombined.com/Hotel/Kings_Canyon_Resort.htm) innan du viger en heldag åt att utforska den breda ravinen. Ta med badkläder, sköna skor och en flaska vatten och följ leden som går längs bergskammen. Börja gå under förmiddagen innan solen står för högt. Efter någon timmes vandring kommer du till The Garden of Eden där en liten vattenkälla ligger. Ta ett dopp innan du fortsätter leden. När du känner dig nöjd med Kings Canyon kör du den sista sträckan mot Uluru. I Yulara har du möjlighet att fylla på förråden och handla vid stadens välsorterade mataffär. I Yulara finns alla typer av boendeformer, från tältplatser till riktiga lyxalternativ. Välj ett alternativ som passar dig och vila upp dig inför morgondagen.

Gå upp i tid för att se färgerna skifta när solen stiger över Uluru. Besök sedan Uluru-Kata Tjuta Cultural Center för att ta del av den uråldriga historian. Följ en guidad tur till berget eller gå omkring på egen hand. Fortsätt sedan till Kata Tjuta för att vandra omkring bland de många sandstensklipporna. När solen börjar sänka sig och dagen börjar lida mot sitt slut återvänder du till Uluru för att återigen se nyanserna leka över berget innan du tillbringar ytterligare en natt i Yulara.