Queensland

Annons

Inledning

Långa soldränkta dagar, en relativt mild vinter och ett blomstrande uteliv, det är metropolen och huvudstaden Brisbane vi pratar om. Du hittar förstås kultur, shopping, marknader, god mat och alla bekvämligheter man kan önska sig av en stad. En stad med naturen på tröskeln, det är bara att välja och vraka. Vandra, cykla eller njut av en fantastiskt vy över Brisbane från närliggande Mount Coot-tha Reserve, ett av många naturreservat. Dra till Moreton Bay med alla sina tropiska småöar och rika marina djurliv. Bara ett par mil från huvudstaden. Perfekt för snorkling, surfing eller bad. Besök de karakteristiska stränderna Gold Coast och Sunshine Coast med sitt turkosa vatten söderut, eller ta dig inåt landet och upplev ett klimat med kvava regnskogar, vilda djur och vildvuxen natur. Huvudstaden är helt enkelt en bra utgångspunkt för de som vill ha lite av varje.

För den som har siktet ställt på turkosa, salta klara vatten och korallrevets undervattensvärld är det fuktiga och något varmare Tropical Queensland, eller Queensland Central Coast (något svalare och lägre nederbörd än Tropical Queensland) vad som gäller. Följ folkmassorna eller ta dig till lugnare förvatten i Central Coast. Undersök uråldriga grottsystem, natursköna nationalparker och världens största sandö Fraser Island. Destinatonerna kallar när naturupplevelser inom tättbefolkade områden står högt på listan. Dra dig sedan undan till mer avlägsna eller regionala delar, lämna städerna vid kusten och ta dig inåt landet. Är du i Tropical Queensland och färdig med barriärrevet väntar fler världsarvslistade äventyr i regnskogen Daintree. I regionen är städerna få och små med långa mellanrum, men de erbjuder dock en plats att avnjuta civilisationens bekvämligheter på inför uppladdningen av nästa äventyr.

Något helt annat än kustens lummig grönska väntar i Outback Queensland och West of Brisbane. Där badar du istället i ökenfärgerna rött, gult och brunt. Ta dig till mindre städer via egen bil eller med buss. Sen väntar gamla gruvstäder bland nationalparker, uråldrig aboriginsk konst på grott- och klippväggar. Fossiler, vattenhål och vandringsleder. I några av de gamla gruvstäderna kan du betala för att själv leta fyndigheter. Gräv efter dinosaurieben i staden Winton i delstatens mitt. Är du beredd att bila och campa ska du inte missa festivalen Big Red Bash mitt bland öknens blodröda sand under vintermånaderna (juli). Eller rodeon i Mount Isa i augusti. En resa inåt landet passar den som föredrar de något äventyrligare resorna där civilisationens eller stadslivets behag är av ringa betydelse.

Destinationer i Queensland

 • Brisbane & Sydöstra Queensland
 • Centrala Brisbane
 • Moreton Bay
 • Noosa
 • Gold Coast (Guldkusten)
 • Från Fraser Island till Airlie Beach
 • Airlie Beach & Whitsunday Islands
 • Hervey Bay & Fraser Island
 • Capricorn Coast
 • Queenslands tropiker
 • Cairns & Great Barrier Reef (Stora Barriärrevet)
 • Daintree & Port Douglas
 • Townsville & Magnetic Island
 • Outback Queensland
 •  

  Ta dig till och runt delstaten

  Till huvudstaden Brisbane kommer du enkelt via flyg, bil eller kollektivtrafik. Kollektivtrafiken är väl utvecklad i Brisbane området. Det finns gott om tåg och bussar, och du kan även ta dig runt via färjan på Brisbane River. Mellan städerna i Queensland finns det bra bussförbindelser och du kan få ganska bra flexibilitet genom att köpa ett så kallat hop on, hop off-kort med Greyhound. Även till Outback Queensland finns bussförbindelser, men också förbindelser via tåg. Kör du själv ska du tänka på att det tar lång tid att köra. För de som vill ta sig runt i nationalparker på egen hand, eller vill bila ut i Outbacken är en bra fyrhjulsdrift att rekommendera. Till de större städerna går det flyg. För mer information om transport se specifika regioner och destinatoner. Du hittar även tips om de olika transportmedlen under Resa inom Australien respektive Hyra eller köpa bil. För den som vill slappna av och låta någon annan stå för planerandet finns det en mängd arrangörer som anordnar dagsturer och längre resor.

  Tänk på

  Tropiska stormar och översvämningar är vanliga under sommaren i Brisbane och längs kusterna. När det regnar öser det ner. Packa ned extrakläder om du ska på en dagstur. Och så finns ju förstås risken för torka och bränder. Bränderna tenderar dock vara mer allvarliga i Australiens sydligaste delar. Under vårens början är det stor risk för allvarliga åskstormar med förödande vindar, skyfall, enorma hagel och tromber, speciellt i sydväst och i inlandet. Var noga med att planera din resa i Queensland efter säsong och vilken typ av klimat som passar just dig. Kolla upp när dina föredragna aktiviter kan genomföras.

  I öknen väntar ett hårt liv. Ta bara de höga temperaturerna, avstånden och avsaknaden av civilisationens alla bekvämligheter. Ska du hit måste du vara väl förberedd, både mentalt och fysiskt. Köp en vägkarta, en extra bensindunk och en hel massa dricksvatten så har du basen, sen gäller det att ha tålamod och gilla denna typen av resa helt enkelt. Inget för den naturskygga eller värmekänsliga. Och glöm inte solhatten!

  Om du badar, surfar eller snorklar i vatten längs Queenslands kust ska du upp för Box Jellyfish. Ha helst på dig våtdräkt för att undvika att bli stucken.