Queenslands tropiker

Den nordöstra delen av Queensland har två strålande tillgångar. Skog och hav. Båda i överflöd. Båda världsarvslistade. Det Stora Barriärrevet löper längs med landets norra östkust och är världens största levande organism. Det sträcker sig 2 300 kilometer långt och är en gigantisk mur av levande organismer. Revet är ett undervattenshem, en komplex värld och ett känsligt system. Här finns färgsprakande korall, väldiga stim och stora sköldpaddor. Alla tänkbara kulörer kommer till användning. Genom att snorkla eller dyka får du ta del av detta naturliga och grandiosa mästerverk.

Inte långt från revet väntar regnskogen Daintree, en världsarvslistad uråldrig djungel med rötter från dinosaurietiden. Skogen lever och andas. Ångar och knarrar. Lianer hänger ner från de metertjocka trädstammarna. Slingrar sig runt och täcks av tjock mattlik mossa. Stora delar är orörd regnskog. En tät labyrint av klorofyllstinna växter som sträcker sig uppåt i jakt på svårfångat solsken. Regnskogen erbjuder många uppfriskande vattenhål som ger svalka under de heta dagarna. Daintree är en förtrollad plats mellan Port Douglas och Cooktown.

Nordöstra Queensland är en lekplats för den äventyrlige som tycker om värme och natur. Här förverkligas drömmen om det exotiska paradiset. Regionen präglas av fuktig värme och periodvis även kraftiga skyfall. Under regnperioden som sammanfaller med sommaren hörs åskan mullra och himlen täcks av vita ådror. Längs kustvägarna vajar sockerrörsodlingar i vinden och inåt landet syns toppen av Great Dividing Range, Australiens största bergskedja som sträcker sig ner genom landet. Området är känt för sina bananodlingar vilket ger arbetsmöjligheter för backpackers som vill förlänga sina arbetsvisum med ytterligare ett år. Man blir ständigt påmind om att detta är en avlägsen del av tropikerna. Städerna är få och små med långa mellanrum.

Cairns är den största staden i regionen (wotif.com/discover/australia/queensland/cairns/cairns.d889), men det hindrar inte turister från att vilja bege sig till mindre orter som semesterfavoriten Port Douglas och avlägsna Cape Tribulation. Naturen är en del av det dagliga livet och faror lurar lite varstans. Spindlar, ormar och inte minst den dödliga maneten Box Jellyfish förpestar tillvaron. Vägskyltar varnar för ilskna kasuarer och saltvattenskrokodiler som har för vana att korsa vägbanan. Längs horisonten glimmar paradislika öar som väntar på att upptäckas. Där kan du tillbringa en natt för att sedan se mer av revet som är en av landets största turistmagneter. Hela kusten är en solkysst sträcka med spretande palmträd och ändlösa sandstränder.

Överblick

Det finns oändliga möjligheter när det kommer till att resa runt i tropiska Queensland. Beroende på din budget kan det handla om att hänga på billigare vandrarhem till att slappa på lyxiga resorter (hotelscombined.com/Place/Queensland.htm). Cairns är den största staden i den norra delen av regionen med 140 000 invånare. Många väljer att flyga hit med siktet inställt på barriärrevet. Flera researrangörer transporterar turister till de vackra öarna Green Island (wotif.com/things-to-do/great-adventures-green-island-eco-adventure-tour.a184825.activity-details) eller Fitzroy Island för att snorkla (wotif.com/things-to-do/fitzroy-island-adventures-full-day-or-half-day.a395998.activity-details). Du kan också åka ut på en längre restur och dyka. I närheten har du också Atherton Tablelands, ett stort grönområde där du kan jaga vattenfall och vandra längs någon av lederna.

Cairns erbjuder en del trevliga restauranger och goda shoppingmöjligheter, men här finns ingen drömlik sandstrand. Det hittar du en halvtimme norrut i Palm Cove som är en betydligt mindre ort med en härlig semesterkänsla. Ytterligare 40 minuter norrut och du kommer till Port Douglas (wotif.com/discover/australia/queensland/port-douglas.d6131595), som snofsat till sig på senare år. Färska skaldjur serveras på restauranger vid havet och stranden vräker ut sig så långt ögat når. Priserna är dock något högre i Port Douglas än i Palm Cove. Härifrån har du inte långt till Daintree Rainforest. Bada och vandra kring Mossman Gorge i det sydöstra hörnet av nationalparken, och bege dig ut på en resa längs Daintree River. Se vilda saltvattenskrokodiler kika över vattenytan och slänga sig efter färsk föda.

Cape Tribulation fick sitt namn efter att James Cook stötte på revet och gick på grund strax utanför. Cape Tribulation är inte en stad. Nej, det är inte mer än ett område med ett hundratal invånare. Orten består av utspridda resorter, vandrarhem och affärer. Det går inte att ta sig hit kollektivt, endast fyrhjulsdriven bil är det som gäller. Skyltarna varnar för krokodil, kasuar och manet. Allt är till synes dödligt i denna vrå av världen vilket ökar spänningen. Cape Tribulation är en plats där du kan ta det lugnt och njuta av omgivningarna. Gör det enkelt för dig och följ med på en guidad dagstur till både Daintrees regnskogar och Cape Tribulations nationalpark (wotif.com/things-to-do/full-day-tour-to-the-daintree-rainforest-cape-tribulation.a471455.activity-details).

Flera av Queenslands alla vykortsvackra öar hittar du inom Lizard Island National Park. Omringade av grönblå vatten och med korallrev intill strandkanten är detta perfekt för snorkling. Öarna kan nås med flyg eller genom att åka med en researrangör. Var beredd på höga summor för att vistas på någon av de femstjärniga resorterna, men det går också att campa om man anstränger sig lite.

Längre söderut, fyra timmar och tjugo minuter från Cairns ligger Townsville (wotif.com/discover/australia/queensland/townsville.d6047631). Det är en stad som lätt överskuggas av andra platser längs östkusten. Men detta är en fantastisk destination. I staden finns massor av kaféer att besöka. Från Townsville kan du bege dig ut till nationalparken Paluma Range National Park, sicksacka dig fram mellan stenbumlingar som slipats släta och svalka dig i vattenfall. Vandra eller kör uppför Castle Hill och se solen gå ned. Och missa verkligen inte att resa ut till Magnetic Island (wotif.com/discover/australia/queensland/townsville/west-point/magnetic-island-national-park.d6217248). Ön ligger en kort resa med färja utanför kusten. Över hälften av Maggie är nationalpark det finns ett tjugotal stränder och en stor grupp vilda koalor.

Praktisk information

Säsonger

Regionen har två skilda säsonger, regnperioden och torrperioden. Torrperioden infaller samtidigt som vintern, vilket är mellan maj och oktober. Då sjunker temperaturen till omkring 20 grader och luftfuktigheten minskar. Vädret är generellt soligt och fint under vintern. Regnperioden pågår mellan december och mars, samtidigt som sommaren sätter igång. Temperaturen ligger i snitt kring 30 grader. Dagarna slutar ofta med regn och ibland även åska. Det går utmärkt att besöka området oavsett säsong, men var beredd på att kraftigt regnfall kan medföra att vägar stängs av helt. Översvämningar sker och ibland kan vägar inte användas under flera veckor. Sommaren är också högsäsong för Box Jellyfish, även om maneterna kan ses året runt. Håll uppsikt och använd skyddande våtdräkt när du badar.

Hotet mot rev och regnskog

I tusentals år har både rev och regnskog utvecklats, men detta håller på att förändras, och det fort. Stora delar av revet har redan gått ett sorgligt öde till mötes. Korall har utsatts för korallblekning, antagit en gråvit färg och dött vilket lämnat vattnen livlösa. Denna förändring tros bero på stigande temperaturer och ökade utsläpp. Även regnskogen är allvarligt hotad och i dagsläget finns endast en bråkdel av skogen kvar. Hela skogen är inte nationalpark och mycket har skövlats genom åren. Även skogen påverkas av mänskliga avtryck som nedskräpning och utsläpp. Ta därför ditt ansvar när du besöker rev och regnskog åk endast ut med ekocertifierade arrangörer. Släng inget skräp i naturen och ta med dig allt tillbaka.

Transport

Cairns i norr och Townsville i söder är de främsta utgångspunkterna i regionen. Till Cairns går många in- och utrikesflyg. Du kan också ta dig hit med buss och tåg. Från Townsvilles flygplats kan du exempelvis flyga till Brisbane, Cairns och Sydney (wotif.com/Flights). Härifrån går även bussar om du vill ta dig vidare. För att ta sig runt obehindrat krävs fyrhjulsdrift (wotif.com/Car-Hire). Under regnperioden blir vägarna snabbt geggiga och det är inte värt att ge sig på utan rätt förutsättningar. Har du ingen bil kan du boka in dig på en tur med något turistföretag.

Utforska

Börja nerifrån och arbeta dig uppåt längs kusten. Townsville är ditt första stopp. Njut av civilisationen. Besök museum, fönstershoppa och fika dig genom staden. Se utsikten över Castle Hill och bada i Crystal Creek vid Paluma National Park. Ta färjan över till Magnetic Island och stanna ett par nätter. Simma, snorkla, sola tills du inte orkar mer. Ta flyget till Cairns eller välj det grönare alternativet och ta bussen. Några timmar senare är du framme i den norra regionens huvudstad. Stanna inte länge inne i staden utan ta en dagstur till grönområdet Atherton Tableland eller ut mot barriärrevet. Både Green Island och Fitzroy Island lämpar sig för snorklare och dykare. Forsätt en bit norrut och stanna till i Palm Cove, en lugnare och mindre ort med tillgång till fin sandstrand. Koppla av en dag eller två innan du får nog och är redo för äventyr.

Bege dig till den uråldriga regnskogen Daintree. Kör mot Mossman och besök Mossman Gorge och dess inbjudande oas mitt i djungeln. Ta ett dopp i vattnet och promenera under ett tak av grönskande växter. Styr kosan mot Daintree River där du kan åka på flodsafari. Här kan du se många olika slags fågelarter och växter som guiden pekar ut. Men den största stjärnan är saltvattenkrokodilen. Dessa bjässar ligger lågt tills mat serveras och de kastar sig upp ur vattnet.

Besök backpackerfavoriten Cape Tribulation. Paddla kajak, gå på hajk i regnskogen eller åk än en gång ut till barriärrevet och leta efter sköldpaddor. Kör mellan Cape Tribulation och den egensinniga staden Cooktown. Om vägen inte är översvämmad av regn, välj den natursköna rutten längs kusten som enbart är till för fyrhjulsdrivna fordon. Kör över forsande bäckar och upp och ner för branta backar. Det är en utmaning som kräver att du är ständigt närvarande som förare. Men det är också ett riktigt äventyr. Har du inte rätt sorts bil går det att köra till Cooktown via en väg inåt landet.