Port Macquarie

Port Macquarie ligger utmed landets östkust, mittemellan Sydney och Brisbane i delstaten New South Wales. Staden omges av storslagen natur. Öppet hav rakt österut och frodiga nationalparker i norr, väst och söder. Port Macquarie grundades som fångkoloni år 1821. Hit anlände 60 fångar som inte skött sig sedan de kommit till det nya landet. De sattes i arbete och kämpade med att rensa bort träd och växtlighet för att kunna odla och bli självförsörjande. En fånge från Västindien sådde vad som tros vara Australiens första sockerrör. Snart byggdes därför ett sockerbruk. På 1830-talet började invandrare komma till Port Macquarie och staden växte ytterligare. 1910 drogs järnvägen längs kusten vilket blev spiken i kistan för hamnens godstrafik.

I dag har staden runt 45 000 invånare och är känd som en lugn semesterort. Turismen har ännu inte exploaterat staden som ligger vid floden Hastings mynning. Det är främst barnfamiljer och äldre australier som kommer hit, många ryggsäcksresenärer väljer i stället att göra ett kort stopp på vägen upp- eller nedför östkusten med buss. Men här finns några sevärdheter som är värda en längre visit. I Port Macquarie hittar du världens enda koalasjukhus där skadade och sjuka djur vårdas av ett engagerat arbetslag. Som besökare kan du ansöka om att volontärarbeta på sjukhuset, men väntetiden är flera månader lång. Port Macquarie har 17 stränder, varav ett flertal kan nås till fots från centrum. De långa och vidsträckta stränderna är också en stor anledning till stadens lugna semesterkänsla. Här finns alla chanser att hitta sin egen favoritplats utan trängsel. Vindarna som blåser in bildar vågor som surfare utnyttjar. Några av stränderna skyddas av stora stenblock vilket gör att vågorna är mindre och passar bättre för nybörjare. Vill du lära dig grunderna i sporten finns en surfskola som kan hjälpa dig.

Inåt landet finns några vingårdar värda att besöka. Cassegrain är den äldsta och mest populära och har en trevlig restaurang. Dessutom anordnar ägarna en årlig festival för att fira ostron i kombination med vin. Runt om i staden finns flera mysiga kaféer och restauranger som inte kostar skjortan att besöka. Även några barer är värda att besök. När du fått nog av stadslivet kan du enkelt pipa iväg till någon av nationalparkerna. Paddla kajak, vandra eller ge dig ut på valskådning.

Sevärdheter och upplevelser

Port Macquarie ligger intill havet och mynningen av Hastings River. Centrum upptäcks bäst till fots och bor du centralt har du inte långt till någon av stränderna. Det finns gott om kaféer och restauranger att bege sig till för en bit mat, sedan väntar naturen i all sin prakt i någon av nationalparkerna.

Ta en uppfriskande promenad längs kusten och se mer av omgivningarna. Eminenta Coastal Walk (nationalparks.nsw.gov.au/things-to-do/walking-tracks/port-macquarie-coastal-walk) är en nio kilometer lång led som följer havet. Känns det lite väl långt kan leden delas upp i fyra sektioner. Coastal Walk sträcker sig mellan Town Beach i norr och Tacking Point Lighthouse i söder. Flera stränder dyker upp längs vägen så packa med badkläder om du känner för ett svalkande dopp. Överväg ett stopp vid Sea Acres National Park (nationalparks.nsw.gov.au/visit-a-park/parks/sea-acres-national-park) som har ett informationscenter. Där kan du lära dig mer om regnskogen och de aboriginska folken som bodde i området. En uppbyggd gångväg på strax över en kilometer löper genom skogen där du har chans att se fåglar och andra vilda djur.

Rakt söderut från fyren vid Tacking Point ligger stranden Lighthouse Beach. Stranden är vidsträckt och det blåser ofta kraftigt vilket lockar lokala surfare. Det är också en bra plats att spana efter delfiner och knölvalar som ibland ses utefter kusten. Är du ute efter lugnare badvatten passar Flynn’s Beach bättre.

Två färjor korsar Hastings River (pmhc.nsw.gov.au/Services/Transport/Ferries) mot en kostnad på omkring fem dollar per bil enkel väg. Fotgängare och cyklister åker gratis. Väl på den norra sidan kan du fortsätta till Limeburners Creek National Park (nationalparks.nsw.gov.au/visit-a-park/parks/limeburners-creek-national-park) om bilen har fyrhjulsdrift. Inträdet kostar åtta dollar. Norrut väntar Goolawah National Park som likt Limeburners Creek är en naturskön upplevelse. Campingplatser finns inom bägge nationalparker.

Har du tillgång till bil bör du inte missa North Brother Mountain (visitnsw.com/destinations/north-coast/port-macquarie-area/laurieton/attractions/north-brother-mountain) för den bästa utsikten i området. Från toppen av berget fås en panoramavy över skogen och den glimmande kustlinjen.
1973 bildades det som nu kallas Koala Hospital (koalahospital.org.au) vid Lord Street. Här behandlas skadade och sjuka koalor av veterinärer. Djuren rehabiliteras sen för att kunna släppas ut i naturen igen. Forskning bedrivs i samarbete med flera universitet för att bättre förstå vad det är som gör koalorna sjuka. Sjukhuset är öppet för besökare varje dag mellan 08 och 16:30. Koalorna matas dagligen klockan 08 och 15. Klockan 15 anordnas också en guidad tur. Det är gratis inträde men skänk gärna en slant. Pengarna stöttar i slutändan djuren.

Färska tomater finns det gott om hos Ricardo’s Tomatoes vid 221 Blackmans Point Road. Men här finns också en hel massa jordgubbar. Plocka så mycket du vill ha och betala per kilo. Gubbarna odlas under tak så det finns året om. Olika sorters marmelader, sylter och chutneys finns att köpa. På området hittar du även ett trevligt kafé.
Var fjärde söndag anordnas the Artist Market vid the Maritime Museum i Port Macquarie (visitnsw.com/destinations/north-coast/port-macquarie-area/port-macquarie/events/the-artist-market). En eklektisk blandning av konstnärer som säljer sina alster i form av kläder, smycken och tavlor. Men mat och dryck finns också till försäljning.

Uteliv

Social Grounds, 151 Gorden Street, är ett utmärkt stopp för frukost, fika eller lunch. Eller till och med ett glas vin på kvällen. Här finns spännande och smakrik mat. Inredningen är mörk men lyses upp av färgglada muralmålningar. Befinner du dig i krokarna av Lighthouse Beach ska du svänga förbi kaféet Bittersweet vid 48 Watonga Street. Ta en fikapaus och njut av deras stora utbud av desserter och bakelser.

En mil inåt landet från centrum ligger familjeägda Cassegrain Wines (cassegrainwines.com.au) vid 764 Fernbank Creek Road. Deras historia började 1643 då släktingar till den nuvarande familjen arbetade på en fransk vingård. På 1980-talet grundades Cassegrain Wines strax utanför Port Macquarie och ett par år senare öppnade vingården för allmän beskådan. Här kan du prova viner, gå en guidad tur eller avnjut en måltid utomhus som matchas med deras egentillverkade drycker.

Festivaler

Flera festivaler anordnas i Port Macquarie. Två av dem är Tastings on Hastings (tastingsonhastings.com.au), en kulinarisk och kulturell fest som startade 2002 och arrangeras i oktober, samt Oysters in the Vines (cassegrainwines.com.au) som anordnas i januari. Den senare av de två är en hyllning till havet där skaldjur, främst ostron, står i fokus tillsammans med goda viner. Festivalen tar plats på Cassegrains vingård. Närproducerade råvaror, spännande rätter och levande musik finns det gott om under festivaldagarna som lockar besökare från hela delstaten.

Praktisk information

Planering och förberedelser

Besök sidan Port Macquarie Info (portmacquarieinfo.com.au) för att få reda på mer om vad som finns i området och vad som är på gång. Väl på plats kan du svänga förbi deras lokaler i hörnet av Clarence och Hay Street. Informationscentret ligger i det svängda glashuset (glasshouse.org.au/Home). I samma byggnad finns även konstgalleri och teater. Hoppas du se valar utefter kusten ska du planera ditt besök mellan maj och november. Då är chansen störst att få syn på dem.

Transport

Port Macquarie är ett vanligt stopp längs östkusten, särskilt för de tusentals unga backpackers som reser upp och ned längs kusten med buss. Staden ligger 384 kilometer norr om Sydney och resan tar strax över fyra timmar. Till Brisbane är det något längre, 548 kilometer vilket tar runt sex och en halv timme att köra. De flesta bussar stannar vid busshållplatsen vid 28 Hayward Street. Greyhound servar östkusten och stannar i Port Macquarie (greyhound.com.au), vilket även bussbolaget Premier gör (premierms.com.au/newhome/home.asp). Bägge har dagliga avgångar.

Väl på plats i staden kan du gå till fots eller upptäcka området på två hjul. Cykel kan enkelt hyras av Boomerang Bike Hire (portmacquarie.boomerangbikes.com.au). Betala med kort och hämta ut cykeln. Lämna sedan tillbaka den på samma ställe. Hjälm lås och karta finns att låna gratis på utvalda stationer. Priserna varierar beroende på hur länge du vill hyra, men kostar från 14 dollar och uppåt. Utlämningsstationer finns utspridda i området.

Virgin (virginaustralia.com/au/en) och Qantas (qantas.com) flyger från Port Macquarie till Sydney och Brisbane. Flygplatsen (portmacquarieairport.com.au/Home) ligger fyra kilometer väster om centrum.

Boende

Hotell

Port Macquarie Hotel (hotelscombined.com/Hotel/Port_Macquarie_Hotel.htm) är nog mest känt för att inneha en pub som är populär bland lokalbefolkningen som går under namnet the Macca. Hotellet har ett bra läge nära centrum vid 8 Horton Street. Boendet är i budgetklassen och visst kan det bli lite stimmigt på puben. Rummen är något bedagade men rena. Ett dubbelrum med delat badrum kostar från 65 dollar. Vill du ha eget badrum är det minst 90 dollar som gäller för natten.

Hastings Valley Motel (hotelscombined.com/Hotel/Hastings_Valley_Motel.htm) vid 64 Burrawan Street är ett prisvärt budgetboende. Ett rum kostar från 90 dollar beroende på säsong. Varje rum har ett utrustat kök och eget badrum. Luftkonditionering eller takfläkt ingår. Det finns möjligheter att tvätta kläder och parkera bilen.

Vandrarhem & Camping

Beachside Backpackers (hotelscombined.com/Hotel/Beachside_Backpackers.htm) är ett välkomnande vandrarhem som drivs av unga och sociala typer som älskar att resa. Boendet ligger vid 40 Church Street och har gångavstånd till stränder, mataffär och koalasjukhuset. Hör av dig i förväg så hämtar de upp dig från bussen. Boendet är färgglatt, mysigt men ganska livat. Det drar till sig yngre människor som gärna är uppe sent. Stanna längre och få rabatt, annars kostar en bädd kring 30 dollar.

Det finns många campingplatser att välja mellan kring Port Macquarie. Inte minst i nationalparkerna Limeburners Creek och Goolawah. Men vill du bo lite närmare matbutiker och restauranger är Flynns Beach Caravan Park (hotelscombined.com/Hotel/Flynns_Beach_Caravan_Park.htm) ett bra alternativ. Campinganläggningen ligger vid 22 Ocean Street, en kort promenad från både Flynn’s Beach och Nobby’s Beach. Det finns också stugor att hyra om du inte har eget tält. En enkel tältplats kostar från 28 dollar per natt.

En heldag i Port Macquarie

08.00 – Social start

Upp och hoppa och gör dig redo för en ny dag. Alla vet att man börjar med en redig frukost, så ladda upp med ny energi på Social Grounds vid 151 Gorden Street. Frossa i skummat kaffe, färsk frukt, pannkakor och pocherade ägg. Sitt inne under tak som släpper igenom ljus så du håller dig torr om det mot förmodan regnar.

09.30 – Snöra på skorna

Fyll en flaska med vatten och byt om till bekväma kläder och ta ett par sköna skor. Packa ner badkläder om du vill svalka dig längs vägen. Promenera sen bort till Town Beach där du börjar vandringen utmed kusten. Missa inte utsikten från Harry’s Lookout och Tacking Point Lighthouse. Kika gärna efter knölvalar och delfiner och ta ett dopp i det blå när du får feeling.

12.00 – Vila fötterna

Börjar hungern riva i magen kan du köpa något gott att äta på Bittersweet vid 42 Watonga Street. Är du bara fikasugen finns massor att välja mellan. Trött i fötterna tar du buss 322 från hörnet av Matthew Flinders Drive och Watonga Street. Hoppa av vid Pacific Drive, strax innan Flinders Street.

15.00 – Kolla på koalor

Från busshållsplatsen är det en kort promenad till koalasjukhuset. Se till att dyka upp strax innan klockan tre då en guidad tur börjar på området. Då får du även se djuren matas av en djurvårdare. Skänk gärna en slant som går till omhändertagandet av de sjuka koalorna som vistas här.

17.00 – Surfare eller slappare

Bege dig till Flynn’s Beach. Läs en bok, lyssna till en podcast eller ta en tupplur. Vill du vara lite mer aktiv kan du hyra en bräda eller ta en surflektion från Port Macquarie Surf School (portmacquariesurfschool.rezgo.com). Stranden är nästan 500 meter lång och vindarna som blåser in är något svagare vilket passar en nybörjare. Om du badar, tänk då på att hålla dig mellan flaggorna.

20.00 – Sista stoppet för dagen

The Beach House (thebeachhouse.net.au) ligger precis vid vattnet vid 1 Horton Street. Det är avslappnat och trevligt med en varm atmosfär. Här serveras goda drinkar och kall öl med utsikt över kusten. Under kvällarna hittar många hit. Bar Florian, lite längre upp vid 6-14 Clarence Street, lockar ett något äldre klientel med smak för gott vin och klassiska drinkar. På menyn finns också fin pizza, tilltugg och desserter.

Karta

Google Maps