Inför resan

Inledning

Trots att resan till Australien är något positivt och spännande kan man lätt bli överväldigad av all tillgänglig information. För att göra just din resa till en positiv upplevelse, från planeringsstadiet till resa och hemkomst, har vi sammanställt konkreta råd och tips på vad du bör tänka på. A och O är att först bestämma sig för vilken typ av resa du vill genomföra (till exempel studier, kort semester eller jobba) och sedan läsa in dig på just det området.

Visum är ett krav att få komma in i Australien och något som måste göras på förhand. Det här är alltså ett av de viktigaste stegen inför resan till Australien. Beroende på vilket visum som passar dig, underförstått att du uppfyller kraven förstås, krävs olika dokument och varierande budget för att få visumet beviljat.

Du hittar tips på viktiga papper och andra förberedelser, samt checklistor som gäller för de flesta resenärerna. Om du vill veta vad du kan förvänta dig när du väl landar i Australien hittar du allt från vardag, sjukvård, jobbansökningar, studier till att resa och ta sig runt inom landet, samt en checklista inför avresan i denna serie.

Artiklar inför en flytt eller resa till Australien

Olika resenärer och intressen

När man reser stöter man sannolikt på en mängd olika resenärer. Gillar man möten med nya människor är det här ett perfekt tillfälle att stifta bekantskap med likasinnade, eller få en djupare förståelse för andra. Just sanningen att vi alla är olika är en grundläggande aspekt vi försökt ta hänsyn till under arbetet med våra artiklar.

Du kanske redan har ett drömresemål och vet vad du vill göra på din resa, hur, när och vad din potentiella budget är. Bra! Då har du kommit en bra bit på vägen. Behöver du hjälp med andra förberedelser hittar du kanske just det du söker efter i denna serie. Men om du inte är helt säker på vad du riktigt vill kan det vara bra att fundera lite över vad som passar just dig.

För att hitta vilken resa som passar just dig bäst kan du försöka besvara några grundläggande frågor;

  • Vill du resa till Australien för att plugga, jobba, turista eller hälsa på familjemedlemmar?
  • Vad är du främst intresserad av att göra i Australien? Några generellt dragna intresseområden kan vara kultur, djur och natur, city liv med storslagen shopping och uteliv, sport, surfing, sol och bad, backpacka eller bila runt.
  • Reser du ensam eller med sällskap, och hur kommer detta påverka val av resmål, aktiviteter och boende?
  • Hur stor är din budget? Måste du kanske kombinera nöje med jobb/studier för att kunna göra vad du drömmer om? Finns det prioriteringar att göra, det vill säga vad kan du dra ned kostnaden på?
  • Hur länge kan du vara iväg baserat på din unika livssituation och budget?

När du väl listat ut dessa grundläggande frågor kan du börja kika på vilket visum du har möjlighet att ansöka om. Bara visumet i sig kräver en hel del eftertanke, men har du kommit så här långt har du i alla fall lättare att hitta rätt visum.

En annan viktig fråga att ställa vid val av resmål och aktiviteter är hur tolerant du är vad gäller det australiska klimatet. Australien är stort och beroende på vart du åker kan du stöta på allt från ett stekande hett och torrt ökenklimat till extrem fuktig hetta eller ett tempererat klimat med tydliga säsonger och mindre känt, ett kallt alpint klimat (toppen av bergskedjan Great Dividing Range) till ett subantarktiskt isande klimat (på en av Tasmaniens mest avlägsna öar). Överlag kan man dock säga att större delen av det australiska fastlandet domineras av hetta i någon form under minst sommarmånaderna. Ta detta i beaktande när du väljer destination och välj den säsong som passar dina intressen och din tolerans bäst. På vår hemsida hittar mer om de olika delstaterna, utvalda regioner och destinationers klimat.

Ibland kan det vara tufft att resa, speciellt om man beger sig iväg på egen hand. Men tänk på att man kommer långt med en positiv attityd och ett leende. Och när du väl vet vad du vill göra och kommer på plats stöter du säkert på likasinnade du kan dela erfarenheter med.

Populära resmål och resplaner

Vad gäller resplaner och resmål är möjligheterna nästan lika oändliga som Australien är stort, så för att förenkla något har jag tagit mig friheten att generalisera några typer av resenärer. Inom varje kategori ger jag förslag på vilken typ av resa som är vanligt förekommande. Med dessa nyckelord i bakhuvudet ska det förhoppningsvis underlätta för dig i sökandet efter just ditt drömresmål, så att du snabbare få dina resplaner under kontroll. Först kommer ett generellt råd; Om antalet resmål känns överväldigande kan du använda sig av uteslutningsmetoden.

Läs om klimat i de olika delstaterna och uteslut de som inte passar dig, fundera på vilken omgivning du föredrar (kust, inland, regionalt, city liv etc.) och uteslut de minst intressanta. Fundera sedan på vilken typ av aktivitet du drömmer om och vart möjligheterna är bäst. Väg för- och nackdelar tills du har rätt antal potentiella resmål kvar (beroende på hur länge du ska vara iväg). Känner man sig osäker på att köra bil i Australien finns det gott om charter eller kollektivtrafik man kan nyttja, det är bara flexibiliteten man får kompromissa med. Vill man ändå köra kan jag rekommendera att undvika innerstäderna och istället bila längs med kustvägen. Om man känner sig obekväm eller osäker vad gäller det australiska engelska språket, se till att boka så mycket du kan redan hemma i Sverige. Väl på plats i Australien kan du använda dig av Facebook-gruppen Svenskar i Australien för att få tips och kontakt med andra svenskar. Återigen – väg för och nackdelar och välj vad som passar dig bäst.

Studentens resplaner

För den som vill tillbringa några månader till flera år i Australien och vill skaffa sig en internationell utbildning är studentvisumet ett bra alternativ. Man måste dock vara beredd på att punga ut med en del pengar för studierna (det är till skillnad mot Sverige inte gratis) samt beredd att få en ganska fet studieskuld. Som student kan det ibland vara knapert med budgeten och man väljer ofta att leva sparsamt. Men det finns pengar att spara.

Att bo tillsammans med andra, resa kollektivt eller till och med extraknäcka inom visumets tillåtna gränser för att ha råd eller få pengar över till andra aktiviteter är inte ovanligt. Populära aktiviteter som inte kostar alltför mycket är förstås strandbesök, öppna botaniska trädgårdar eller aktiviteter som anordnas inom universitet, campus eller annan studieplats. Här kan man hitta likasinnade att bolla idéer med. Många går samman med andra för gemensamma aktiviteter som att hyra bil och bila runt i landet. Här gäller det förstås att man litar på sitt sällskap. Störst chans för att hitta budgetboende är att undvika boende mitt i centrala och eftertraktade områden, men se till att bo tillräckligt nära bra kollektiva förbindelser för att enkelt kunna ta dig till universitet, favorit-hobby (som stranden till exempel) eller jobb (chansen att bli timanställd under kvällar och helger är som störst i centrala delar).

Självklart beror studieplats på vilken kurs du vill läsa och vart den hålls, men många studenter väljer att bo och studera i kustnära städer med bra uteliv som Greater Sydney eller runt Melbourne. Om du vill att resplanerna ska sträcka sig utanför studieområdet kan du förslagsvis titta närmre på resmål man kan nå med kollektivtrafik, alternativt bila till från någon av dessa städer. Sök efter budgetboende under destinationerna.

Backpackerns äventyr

Om man kommer till Australien som backpacker reser de flesta på ett Working Holiday visum (för personer under 31 år). Här finns möjlighet att både jobba och semestra. Ett vanligt alternativ är att man jobbar med mindre attraktiva grovarbeten inom regionala områden i form av farm-arbete eller fruktplockning. Ingen utbildning krävs. Genom att tillgodogöra sig rätt antal månader inom utvalda arbeten har man möjlighet att förlänga sitt visum ytterligare ett år (se mer under Visum). Man jobbar alltså säsong och kan däremellan backpacka runt i landet.

Många väljer att ha egen bil och leva sparsamt, vilket kan innebära en del camping och äventyr. Är man sugen på att se mycket av landet kan just säsongsarbetet kombinerat med att bila runt fungera. Passar bra för den som inte är rädd att få skit under naglarna, är självständig eller för de som reser med sällskap. För de som är sugna på att bila runt finns flera förslag på rutter och boendealternativ under respektive region och destination.

Långtidsboende på weekendsemester

Har man rätt utbildning och arbetserfarenhet kan man få komma in i Australien på ett så kallat skilled visum, det vill säga du måste passa in i någon av de kategorier där Australien har brist på arbetskraft, många finns i regionala områden. I de flesta av dessa jobb har din ålder ingen större betydelse och du kan få stanna i landet under en längre tid. Det är vanligt att man tar med sig resten av familjen (om man har en) och testar på detta äventyr mellan ett till fyra år. Här krävs en hel del reseplanerande angående vart familjen kan tänkas bo, om båda parterna ska jobba, vart det finns passande skola med mera.

Som heltidsanställd blir man förstås något mera låst till det område man jobbar och bor i, men man har istället en stabil inkomst i jämförelse med de som backpackar och säsongsarbetar. Chansen att unna sig något extra kanske dyker upp på helger, och då tiden är knapp kan man förstås ta flyget för att se mer av Australien. För att slippa krångel kan man enkelt följa med en researrangör som fixar allt inklusive se, göra, mat och boende. För de som vill ha större flexibilitet kan man ordna med hyrbil direkt från flygplatsen.

Om tidsbristen är ett faktum kan du förslagsvis börja med att titta på destinationer nära flygplatser (finns över hela landet både i kustnära och regionala områden). Reser du ensam behöver du kanske inte hålla i plånboken alltför hårt utan kan unna dig lite lyxtillvaro gällande boende och aktiviteter. Har man en stor familj med små barn finns det mer familjevänliga destinationer och lägenhetsboende. Under respektive destination och region hittar du olika förslag. För den ensamma arbetsmyran som föredrar kultur och city liv finns det flertalet storslagna städer som har mycket att erbjuda.

Tar du dig till Sydney CBD behöver du inte ens ha tillgång till körkort för att ta del av natur, strand, zoo, shopping, kultur, uteliv med mera. Att bo mitt i smeten kanske kostar lite mer, men är man ensam och har en bra inkomst kan det vara värt att leva livet för ett tag. Melbourne är en annan populär destination för just svenskar, kanske mycket tack vare sitt klimat.

Semesterfiraren

Tillhör du typen som helt enkelt bara vill semestra i Australien under några veckor? Vill du få ut så mycket som möjligt av upplevelsen är det bra att kunna kombinera flyg med bilande och arrangerade utflykter. Du kan till exempel ta dig till typiska destinationer som Kakadu National Park eller Stora Barriärrevet för att sedan bila runt kusten ett par dagar. Ta en paus från ratten och avnjut ett par dagar med allt fixat för dig via ett charterbolag. Testa på vinprovning, luftballong, eller åk båt på en av floderna och njut av omgivningarna under en god måltid. Ta sedan en sightseeingflygtur över öknen, se aboriginsk kultur och avsluta resan med några dagars city liv med shopping och zoo-besök.

Det här är bara några typer av resenärer och typiska resplaner och destinationer att nämna. Men minns detta – vad du än väljer att se av Australien kommer du få en unik upplevelse. Landet skiljer sig ordentligt från vad man som svensk är van vid, allt från natur, klimat, arkitektur, historia, kultur och livsstilar. Du behöver inte oroa dig för att du måste “bocka av” ett visst antal populära resmål eller destinationer. Du kommer känna att du är i Australien, oavsett vart du beger dig. Och kom ihåg – landet är så stort att inte ens en bråkdel av australiensarna själva har möjlighet att se allt. Så stressa inte, det här är din resa och du kan göra precis vad du vill av den. Följ dina intressen och välj i första hand att söka efter resmål som passar just dig, så har du snart en resplan med din unika stämpel på!