Phillip Island

Phillip Island må vara en liten ö men det är en sann semesterdestination med mycket att erbjuda. Ön är 26 kilometer lång och nio kilometer bred och ligger 14 mil sydöst om Melbourne i delstaten Victoria. Ön är sammanlänkad med bro till fastlandet och är en populär helgutflykt. Omkring 10 000 är bofasta men under högsäsong fyrdubblas den siffran då besökare vallfärdar till Phillip Island. Det är med andra ord en turistattraktion, och det med all rätt. Djurlivet är fantastiskt. Här kan du se känguruer, pelikaner, pälssälar, koalor och inte minst dvärgpingviner i sin naturliga miljö. Det sistnämnda är det stora dragplåstret och det som verkligen satt ön på kartan. En stor koloni dvärgpingviner med blågrå rygg och vit mage kan varje kväll ses tulta omkring på Summerland Beach då de återvänder till sina bon efter en dags slitsamt fiske. Fenomenet kallas för pingvinparaden och är oerhört uppskattad bland turister. Men även folk från Melbourne tycker om att komma hit för att se de söta små djuren vagga fram. Här finns den största koncentrationen av dvärgpingviner i Victoria. Förutom pingviner kan du spana in pälssälarna som solar vid Nobbies Point eller koalorna som sover i träden vid öns koalacenter.

Som inte djuren är en tillräckligt god anledning att besöka ön så är naturen det. Phillip Island är till största del flack vilket gör det enkel att trampa runt på cykel. Även den ovana kan ta sig runt på två hjul med hjälp av elektriska cyklar som finns till uthyrning. Leta upp en egen plats att blicka ut över sundet och ta dig till någon av stränderna för ett härligt dopp som får blodet att pumpa. Eller hyr en bräda och testa på paddelsurfing eller bodyboarding. Kustlandskapet är dramatiskt och sandstränderna är breda och långa. Phillip Island är en naturskön ö som passar bra för både aktivitet och avkoppling. Det finns gott om skuggiga campingplatser att stanna till på och några trevliga orter att upptäcka. Cowes i norr är den största orten följt av Rhyll och Newhaven i öst. På Phillip Island finns även en Grand Prix-anläggning och en chokladfabrik i sann Kalle och chokladfabriken-anda. Du kan också ta dig över till den mindre grannön Churchill Island där du får uppleva hur de första européerna i Australien bodde.

Sevärdheter och upplevelser

Upptäck och utforska

The Nobbies är en utsiktsplats på den västra delen av Phillip Island. Det som numera heter the Nobbies Centre (visitphillipisland.com/listing/the-nobbies) hette förut the Seal Rocks Sea Life Centre och är hem för Australiens största koloni av pälssäl, även kallad sjöbjörn. Centret sköts av Phillip Island Nature Parks och har utställningar i utbildningssyfte, kafé, restaurang samt souvenirshop. Nedanför sälcentret finns det ett flertal olika promenadvägar att gå för att skåda en fantastisk utsikt. En och en halv kilometer ut i vattnet finner du Seal Rock där pälssälarna har sina revir. Sälsäsongen pågår året runt då de är permanenta invånare i denna region, men det är störst chans att få en skymt av dem i slutet av oktober. Då återvänder nämligen hanarna för att slåss om sitt territorium. I samma veva är det även dags för sälkutarna att se dagens ljus, och mellan slutet av oktober och slutet av december föds de. Ta med dig en kikare eller åk på en guidad båttur med Wildlife Coast Cruises (wotif.com/things-to-do/phillip-island-seal-watching-cruise.a260805.activity-details) för större chans att se dem. Förutom sälar finns även chans att se vilda kaniner, olika sorters fåglar samt dvärgpingviner vid The Nobbies. Dessa är ett bättre alternativ för den otålige, då djuren befinner sig på land och därmed är lättare att se.

Varje kväll vid solnedgången kommer massor med små dvärgpingviner tillbaka från sina dagliga fisketurer. De går i land på flera ställen längs med delstaten Victorias kust, men på Phillip Island är det störst andel små svartvita fåglar som vaggar upp på stranden. Du kan köpa en biljett till vad som kallas för pingvinparaden (penguins.org.au/attractions/penguin-parade) och få möjlighet att se detta med egna ögon. Kameran får dock inte följa med då blixtar kan skrämma djuren. Lokala guider förklarar varför pingvinerna beter sig som de gör samt ger dig annan intressant information om dessa gulliga djur. Biljetterna är ganska dyra men miljön är fantastisk. Antalet pingviner gör det väldigt fascinerande. Det går bra att köpa biljetter i förväg men även på plats i något av informationscentren. Följ denna länk (penguins.org.au) för att ha koll på vilken tid på dagen pingvinerna ses på ön. Det finns paketpriser som innefattar flera attraktioner än bara pingvinparaden om det känns lockande (wotif.com/things-to-do/search?location=Phillip%20Island).

För den som gillar surfing är Phillip Island en utmärkt destination. Ön har nämligen utsetts till ett utav landets omkring 20 surfreservat och är det första i Victoria. Vågorna är oftast lagom stora för surfing. Var dock noga med att kolla upp väderleken under dagen då sydkusten kan vara förrädisk. Är du nybörjare går det bra att ta lektioner. Island Surfboards (islandsurfboards.com.au), Island Surf School (sasurfschools.com.au/surfschools/islandsurfschool) och Girls On Board (girlsonboard.com.au) är tre bra alternativ.

Koala Conservation Centre (penguins.org.au/attractions/koala-conservation-centre) är något för den som vill möta koalor på nära håll. Här kan du vandra längs de uppbyggda gångbroarna i trädens toppar som gör att du hamnar på samma nivå som koalorna. Spana bland trädklykorna, där sitter de oftast och hänger.

För den hurtige finns massvis med vandringsleder (visitphillipisland.com/listing/walking-trails) och cykelleder (visitphillipisland.com/listing/cycling-trails). Välj vilket alternativ som passar dig bäst och ge dig ut på en riktig naturupplevelse. Phillip Island bjuder på fantastisk natur och då ön inte är så stor är det faktiskt möjligt att ta sig runt hela ön till fots eller cykel på en dag. Men kom ihåg vatten, massor med vatten! Kikare är även att rekommendera för den som är intresserad av lite mer skygga djur.

Historia och parker

Lär dig mer om Phillip Islands historia och ta en sväng till Churchill Island Heritage Farm (visitphillipisland.com/listing/churchill-island-heritage-farm). Det är en liten ö på 57 hektar precis norr om Phillip Island. Ön är numera öppen för allmänheten. Här kan du ta en promenad och kolla på gamla stugor, trädgårdar och boskapsdjur för att få en bild av hur de första européer som bosatte sig i Australien levde. Du slipper simma då det finns en bro över till denna historiska plats.

Sport, underhållning och evenemang

Även den motorsportsintresserade kan få sitt lystmäte. Här ligger nämligen Phillip Island Grand Prix Circuit som öppnades 1956. Det första grand prix som anordnades på australisk mark gick år 1928 på denna bana, men då var den gjord av lera. Varje år anordnas tävlingar på ön.

Kolla in deras hemsida (phillipislandcircuit.com.au) för att se vad som händer när du befinner dig där. Vill du inte se ett lopp går det bra att kolla på hur en mindre prototyp av banan ser ut.

Om du befinner dig på Phillip Island mellan mitten av juni och början av augusti har du möjlighet att följa med på valsafari. Under denna period förflyttar sig rätvalar, en slags bardvalar, längs med Victorias kust och chansen är stor att få syn på några nyfikna däggdjur. Båtturen är ungefär fyra timmar lång och du lär hinna se både sälar, albatrosser och mäktiga sydkapare (wildlifecoastcruises.com.au).

Shopping

Eftersom att Phillip Island är ett känt surfområde kan det vara värt att kolla in några surfbutiker som finns på ön. Där säljs allt som kan tänkas behövas ute på vattnet. Kanske är priset något högre än i större butiker då utbudet troligtvis är mindre, men du kan säkert samla på dig många bra tips och råd om plånboken inte tillåter investeringar. Exempel på tre butiker är Island Surfboards i Cowes (islandsurfboards.com.au), Fullcircle Surf i San Remo (fullcirclesurf.com.au) och Islantis i Newhaven (theislantissurfexperience.com.au).

Uteliv

Österut i den lilla staden Rhyll hittar du the Foreshore Bar and Restaurant (theforeshore.com.au). Det är en restaurang som serverar både lunch och middag med en 180-gradig utsikt. På menyn hittar du allt från fish and chips till känguru. Du kan även välja om du vill sitta på den vackra balkongen eller i den rustika restaurangen.

Phillip Island Chocolate Factory (phillipislandchocolatefactory.com.au) är ett måste för alla som önskat att de fått vara en av karaktärerna i filmen Kalle och chokladfabriken. Här finns förutom massvis med choklad även en utställning där du guidar dig själv genom fabriken. Maskiner med knappar som kan styras, spel där vinsten är choklad och möjligheten att blanda din egna galna chokladkaka. Du kan lära dig om allt som har med choklad att göra.

Bra att veta

Turistinformation

Det finns två informationscenter på plats. Ett i Cowes vid 91-97 Thompson Avenue och ett i Newhaven vid 895 Phillip Island Road, där personalen kan svara på dina frågor och tipsa om aktiviteter. Bägge center har öppet mellan 09 och 17 hela veckan. Du kan även ta en titt på wotifs hemsida för aktiviteter, boende och paketpriser (wotif.com/discover/australia/victoria/phillip-island.d6051897).

Varningar och förberedelser

Var beredd på att Phillip Island är en turistattraktion. Allt är lite dyrare än vad det kanske egentligen borde vara, men tänk på att det ändå är häftiga upplevelser du betalar för. Använd ditt sunda förnuft. Nästan alla vandringsleder och stigar går längs med höjder som vetter mot stup. Det resulterar i magiska utsikter men var försiktig. Följ uppmaningarna som står på skyltarna. Väljer du att cykla eller gå runt ön, tänk på att ha bra skor och glöm inte vattenflaskan.

Transport

Du kan antingen ta dig till Phillip Island med bil eller kommunalt. Med bil tar det ungefär två timmar från Melbourne (wotif.com/Car-Hire). Vill du hellre åka kommunalt så går det dagligen bussar till och från Melbourne. Bussarna stannar i Grantville, Corinella, Bass, San Remo, Newhaven och Cowes. För att ta dig hela vägen fram till ön behöver du göra ett byte. Kolla din snabbaste resväg på Public Transport Victorias hemsida (ptv.vic.gov.au).

Boende

Under somrar och långhelger fyrdubblas antalet människor på ön. Boenden bokas upp långt i förväg så planera gärna i god tid var du ska sova under din vistelse (hotelscombined.com/Place/Phillip_Island.htm). För dig som är backpacker finns ett helt nybyggt vandrarhem i Newhaven vid 10 Phillip Island Tourist Road. The Island Accomodation YHA (hotelscombined.com/Hotel/The_Island_Accommodation_Phillip_Island.htm) är ett ekovänligt boende. Det ligger nära till både vatten, kaféer och matbutik. De har dessutom en stor takterrass med vacker utsikt över både land och hav. Vandrarhemmet har sovsalar för fyra, sex eller tolv personer, varav den billigaste bädden kostar 30 dollar per natt. De har också dubbelrum som kostar 135 dollar per natt. Rakt söderut, precis intill vattnet ligger Phillip Island Caravan Park (hotelscombined.com/Hotel/BIG4_Phillip_Island_Caravan_Park.htm) om du hellre vill campa. Semesteranläggningen har i vanlig ordning skuggiga uppställningsplatser för tält, husvagnar och husbilar. Men det finns också stugor att hyra. På området finns kök, kiosk, tvättstuga samt lekplatser för barnen.

Ett exempel på campingmöjlighet på ön är Cowes Caravan Park (hotelscombined.com/Hotel/Cowes_Caravan_Park.htm) vid 164 Church Street längs den norra sidan av ön. Om du reser på en strikt budget och försöker hålla kostnaderna nere kan det vara värt att ta en titt på boenden på fastlandet nära Phillip Island, till exempel i Bass eller Grantville. Tänk då på att det krävs att du har tillgång till egen transport för att kunna ta dig runt ön.

En lördag på Phillip Island

08:00 – Porter Republic

Börja med frukost i San Remo. Det första stoppet görs vid Porter Republic (facebook.com/PorterRepublic/) vid 117 Marina Parade. Hugg in på en sönderhajpad smoothie bowl tillsammans med en krämig latte eller en matig dubbelmacka. Det finns också varma frukosträtter att välja bland.

10:00 – Dags att trampa

Hämta ut din elcykel du hyrt via E-Bike (islandebikehire.com.au). Eftersom du bokade detta minst 24 timmar i förväg får du den levererad till San Remo utan extra kostnad. Köp med dig en extra vattenflaska och lite snacks. Trampa sedan vidare mot Koala Conservation Centre (penguins.org.au/attractions/koala-conservation-centre). Det är ungefär tolv kilometer och tar runt 35 minuter.

13:00 – Träffa koalorna

Väl framme på koalacentret går du båda trädtoppsvandringarna. Håll utkik bland trädgrenarna efter de grå och fluffiga krabaterna. Vandringarna tar sammanlagt drygt en timme och du har förhoppningsvis kommit riktigt nära en koala eller två. När du är nöjd går du tillbaka till cykeln och gör dig redo för nästa etapp. Du ska till Smith’s Beach som bara ligger två och en halv kilometer bort.

15:00 – Svalka kroppen i havet

Äntligen badpaus! Stretcha benen, ta dig ett dopp och lägg dig på stranden och njut av solen. Absorbera all D-vitamin du kan få, men kom ihåg att smörja in dig med solskydd först. Här kan det vara en lämplig tidpunkt att äta lite färdkost, för än är det inte middag. Efter du fyllt på energidepåerna är det dags för nästa cyklingstur. Nästa anhalt är The Nobbies, som ligger 13,5 kilometer bort.

18:00 – Njut av utsikten

Efter ännu en svettig färd är du framme. Denna gång vid The Nobbies. Här gäller det att kameran är fulladdad för att knäppa vackra semesterbilder. Vandra runt i området och njut av utsikten. En gångväg löper längs kusten vilket gör det enkelt att ta sig runt. Sedan cyklar du tillbaka strax över tre kilometer tills du nå 1019 Ventnor Road i Summerlands där pingvinparaden håller till.

20:00 – Pingvinparad

Nu ska du få uppleva någonting magiskt du troligtvis aldrig skådat förut. I december kommer pingvinerna tultandes kring 19:30 och du vill nog ha en bra plats när de små krabaterna börjar vagga upp över sanden. Lyssna på informatörerna medan du får syn på dvärgpingvinerna som rör sig hemåt för dagen.

Karta

Google Maps