Perth

Perth är den fjärde största staden i landet och också en av de yngsta. Västkustens enda storstad växer i raketfart och invånarantalet ligger strax över två miljoner. Här bor huvudparten av delstatens invånare. En betydande andel har utländska rötter, vilket bidrar till den mångkulturella prägeln. Perth brukar kallas världens mest isolerade storstad. Detta eftersom det är närmare till Asien än till östkusten. Western Australia ligger i en egen tidszon och är på många sätt distanserat från övriga delar av landet. Men Perth lider inte av det. Området är dränkt i solsken. Chansen är stor att solen lyser även under din vistelse då staden har över 260 soldagar per år. Livsstilen är avundsvärd. Här tas omgivningarna tillvara på. Det är lätt att ta sig till både skog och hav. En väl utbyggd kollektivtrafik slussar befolkning och besökare till stränderna i väst och vingårdarna i öst. Delstaten är känd för att ha några av de finaste stränderna i landet och Perth är inget undantag. Precis som Sydney har stränder som Bondi och Manly har Perth stränderna Cottesloe, Scarborough och City Beach som alla ligger på kort avstånd från stadskärnan. Med en knallblå himmel och en surfande lokalbefolkning skapas även den perfekta atmosfären för en härlig dag på stranden. Med största sannolikhet är det här du hittar folket efter arbetsdagens slut.

Staden Perth grundades 1829. Tillväxten gick trögt fram till år 1850 då allt fler fångar började transporteras till staden för att tillgodose efterfrågan på arbetskraft. Detta ledde till en kraftig befolkningsökning. Flera av Perths första stora byggnader, såsom stadshuset, byggdes av fångar. I slutet av 1800-talet hittades guld längre in i landet. Helt plötsligt började pengar och resurser att strömma in och staden fortsätte blomstra. Ursprungsbefolkningen som levt här i tusentals år sjasades bort. I bästa fall fick de lämna området med livet i behåll. Gruvindustrin är fortsatt lukrativ och lockar arbetskraft. Tidigare var det en kamp att locka utländska turister, men i dag är Perth en modern storstad med rena gator och ett nöjesutbud som kan matcha sig med vilken australisk storstad som helst. Uppsvinget syns tydligt längs gatorna. En lagändring 2007 gjorde det lättare för mindre barer att etablera sig, något som gjorde att andelen ökade dramatiskt. Men även nya restauranger och kaféer öppnar upp och skapar liv och rörelse.

Sevärdheter och upplevelser

Stadskärnan är relativt liten och kan utforskas till fots. Men besök också några av stadsdelarna och förorterna för en mer givande upplevelse av Perth. Den populäraste stadsdelen är Northbridge, rakt norr om centrum, ett område fullt med barer och nattklubbar. Mount Lawley, Subiaco och Leederville är trevliga alternativ för småbutiker, restauranger och barer.

Det finns flera vackra parker i Perth (wotif.com/discover/australia/western-australia/perth.d180013/perth-parks-and-gardens). Kings Park till exempel (bgpa.wa.gov.au/kings-park) är en grön oas som ligger mitt i staden, västerut från centrum. Bästa utsikten över Perths horisont får man från den högt belägna stadsdelen South Perth eller från Kings Park. Vandringen upp till utsiktsplatserna i Kings Park kan vara krävande, men utsikten är utan tvekan värt besväret. Man får under solnedgången dock räkna med att trängas med förälskade par, mängder med backpackers och annat folk. Under sommarens ljumma kvällar anordnas både konserter och bio (moonlight.com.au/perth/program) i parken med Perths skyskrapor som fond. En längre men inte lika brant vandring är från city till South Perth, där man kan njuta av skyskrapornas spegling i floden Swan River som rinner genom staden. Hit kan du också ta färjan som går över floden mellan stadsdelarna North och South Perth. Föredrar du att upptäcka stadens sevärdheter via guidad busstur med lagom långa stopp kanske en förmiddagstur som lämnar eftermiddagen fri till att själv strosa runt kan passa (wotif.com/things-to-do/morning-perth-city-highlights-tour.a173906.activity-details).

För motionären rekommenderas ett varv längs Swan River och över dess broar. Oavsett vilken tid på dygnet man springer får man ofta sällskap av andra motionärer. Cyklister och joggare samsas alla om motionsspåret tillsammans med de svarta svanarna som floden blivit uppkallad efter. Vid Bell Tower samlas de dubbeldäckade turistbussarna tillsammans med de stora färjorna som tar turister till Fremantle, Rottnest Island eller till Perths vindistrikt Swan Walley, även detta uppkallat efter de svarta svanarna.

För djurälskaren bjuder Perth Zoo på både inhemska australiska djur och djur från olika delar av världens alla hörn (perthzoo.wa.gov.au). Utöver detta finns även Aquarium of Western Australia (aqwa.com.au), som är det största akvariet i Västra Australien. Akvariet specialiserar sig på att visa upp fisk som härstammar från Australiens västkust, men givetvis finns här också andra fiskar från andra delar av världen. Om du lyckas pricka in ett besök i Perth från september till december kan du åka på valkryssning. Precis som längs Australiens östkust vandrar valarna längs kusten den här tiden på året och chansen är stor att du kan få se flera knölvalar och med lite tur så kan du även få se blåval. Annars är det populärt att skåda eller simma med delfiner längs Perths kust (wotif.com/things-to-do/wild-dolphin-watching-swimming-encounter.a426180.activity-details).

Stränder

Det är de olika stränderna som gör Perth värt ett besök (wotif.com/discover/australia/western-australia/perth.d180013/perth-beaches). Under sommarmånaderna vallfärdar befolkningen till stranden för surfing, grillning eller för ett svalkande bad. Trots att det finns mängder med utomhusgrillar längs med de olika stränderna i staden får man räkna med lång kötid för att få använda en. Fiske är också populärt bland befolkningen. Slå på charmen så är det inte omöjligt att du får låna någons fiskespö i utbyte mot några öl. Populära tillhåll är surfarnas favorit Scarborough, familjevänliga City Beach och rumgransprydda Cottesloe.

Studier

Det finns goda möjligheter att studera i och i närheten av Perth. Curtin University (curtin.edu.au), Edith Cowan University (ecu.edu.au), Murdoch University (murdoch.edu.au), University of Notre Dame (nd.edu.au), och University of Western Australia (uwa.edu.au) finns för dig att välja mellan.

Uteliv

Backpackers som är ute efter nattliv beger sig till Northbridge. Det är hit som Perths unga partyglada befolkning beger sig. Klubbar som Mustang och Brass Monkey ähar fullt med besökare alla dagar i veckan. Northbridge är även väldigt centralt och det finns mängder av vandrarhem i närheten. För den äldre turisten finns de mer lugna barerna inne bland skyskraporna i Perth och här finns också en hel del mysiga innergårdar som gjorts om till barer och uteserveringar. I skrivande stund är barerna The Stables Bar och The Aviary några av de barer i centrala Perth som har en lugnare atmosfär. Under sommarmånaderna anordnas filmvisningar sex våningar upp i Northbridge av Rooftop Cinema (rooftopmovies.com.au). Luta dig tillbaka i en bönsäck och mumsa på popcorn och öl eller läsk.

Billiga och läckra måltider får du hos Le Vietnam som serverar banh mi och vietnamesiskt filterkaffe på 80 Barrack Street. Annalakshmi on Swan (annalakshmi.com.au) vid Jetty 4 vid Barrack Square lagar vegetariska rätter från Indien med fantastisk utsikt över vattnet. Här finns en speciell atmosfär. Det finns ingen prislista, utan du betalar vad du finner skäligt. Om du vill veta vad lokalbornas förslag på restauranger i Perth är hittar du det på wotifs hemsida (wotif.com/discover/australia/western-australia/perth.d180013/perth-restaurants).

Bra att veta

Turistinformation

Två turistbyråer, en för själva delstaten och en med fokus på Perth, specialiserar sig båda på att hjälpa turister. Best of Western Australia och Perth Tourist Centre har båda sina kontor i centrala Perth. Även Fremantle har en egen turistbyrå att besöka på plats. För aktiviteter, boende och rabattkort kan du även titta in på wotifs hemsida (wotif.com/discover/australia/western-australia/perth.d180013). Om man reser med familj kan det vara intressant att veta att wotif har en sida där de listar familjevänliga attraktioner i Perth (wotif.com/discover/australia/western-australia/perth.d180013/things-to-do-with-kids-in-perth).

Säsonger

Den bästa tiden att besöka Perth är mellan oktober och april då soltimmarna är många och regnet håller sig borta. Under denna tid kan det dock bli väldigt hett, särskilt från december till februari, det är inte ovanligt med temperaturer över 40 grader under dessa månader. Vintersäsongen är däremot mild och behaglig men det finns risk att man får ta med sig paraplyet innan man beger sig hemifrån.

Transport

Perth Airport ligger 15 kilometer från centrum (wotif.com/Flights). Det går smidigt att ta sig in till stan med kollektivtrafik (perthairport.com.au/to-and-from-the-airport/transport-options/public-transport). Du kan förstås hyra bil om du föredrar det (wotif.com/Car-Hire).

Perth har en relativt liten stadskärna men stora förorter, så räkna med en del restid. Med ett utvecklat transportsystem med både tåg-, buss- och färjeförbindelser går det dock smidigt att transportera sig till sin destination i Perth (transperth.wa.gov.au). Att åka till Fremantle tar en dryg halvtimme med tåg. En stor fördel med att bo i stadskärnan är de olika CAT-bussarna som finns i staden. Det finns tre olika linjer som går igenom staden och de är gratis att använda. Om man tar dessa i rusningstrafik kan man dock få räkna med att bussen kommer att vara smockfull då den även är populär bland lokalbefolkningen. Du hittar busstidtabell och mer information här (transperth.wa.gov.au/Timetables/CAT-Timetables).

Boende

En majoritet av Perths vandrarhem finns i och omkring Northbridge. Vandrarhem så som Britannia on William (hotelscombined.com/Hotel/Britannia_on_William.htm) och  The Old Swan Baracks (hotelscombined.com/Hotel/The_Old_Swan_Barracks.htm) är populära bland backpackers för deras prisvärdhet. På The Old Swan Baracks ingår även frukost i priset. Inne i centrum finns Globe Backpackers (hotelscombined.com/Hotel/Globe_Backpackers_and_City_Oasis.htm) som är ett av de billigaste vandrarhemmen i Perth.

Vad gäller camping är Perth Central Caravan Park (hotelscombined.com/Hotel/Central_Caravan_Park.htm) ett av de närmaste alternativen och ligger sju kilometer från Perth. Semesteranläggningen vänder sig till de som vill tälta, ställa upp sin husbil eller hyra en stuga. Pool, tvättmöjligheter och kök är några av de faciliteter som finns att tillgå.

Österut i vindistriktet Swan Valley ligger Discovery Parks Perth Vineyards (hotelscombined.com/Hotel/Discovery_Parks_Swan_Valley.htm). Att köra in till centrala Perth tar omkring 20 minuter. Har du eget fordon och planerar att upptäcka vingårdarna är detta en bra bas.

Riverview på Mount street är ett utmärkt hotell för resenärer med en större budget. Här kan man även sätta sig ner i lugn och ro på hotellets uteservering för att avnjuta sin frukost (hotelscombined.com/Hotel/Riverview_on_Mount_Street_Apartment_Perth.htm) (www.riverviewhotel.com.au). Ett annat alternativ beläget i partydistriktet Northbridge är Above Bored B & B (hotelscombined.com/Hotel/Above_Bored_Bed_and_Breakfast.htm). Också Lakeside B&B (hotelscombined.com/Hotel/Lakeside_Bed_Breakfast.htm) precis intill Lake Monger i West Leederville är ett fint alternativ om man är beredd att betala lite mer för sitt boende.

En lördag i Perth

07:00 – Havsdoft och saltstänk

Din dag startar vid havet, precis som det ska vara. Stig upp tidigt. Från Perth tar du tåget längs Fremantle Line och hoppar av vid Cottesloe Station. Sväng in på Vans Cafe (vanscafe.com.au/#welcome) vid 1 Napoleon Street som ligger alldeles i närheten. Maten är färgrik, men orkar du inte äta något kan du bara köpa en kaffe att ta med. Promenera sedan ner mot stranden. Eftersom du är ute i god tid finns gott om plats för din badhandduk i skuggan av rumsgranarna.

11:00 – Tillbaka till konsten

När du badat i det turkosblå vattnet och håret är stelt av salt kan du bege dig tillbaka mot staden igen. Ta tåg eller buss in till Perth. Från tågstationen är det en kort promenad till Perth Cultural Centre. Torget är populärt bland gatumusikanter och performancekonstnärer. Besök Art Gallery of Western Australia (artgallery.wa.gov.au) som har gratis inträde men som gärna tar emot en symbolisk summa.

13:00 – En smak av Vietnam

Förflytta dig en liten bit söderut för nästa mål mat. Vid 80 Barrack Street, i Bon Marche Arcades lokaler väntar Le Vietnam (levietnam.com.au). Här finns asiatisk snabbmat som är snäll mot plånboken men samtidigt otroligt smakrik. Allt kretsar kring Banh Mi på detta lilla kafé som ändrar ingredienser lite då och då. Prova vietnamesiskt kaffe med kondenserad mjölk för en äkta upplevelse.

16:00 – Filmvisning i parken

Du beger dig mot stadens gigantiska grönområde Kings Park. Benen värker lite efter alla promenader men utsikten som bjuds är mödan värd. Lyckligtvis har du även packat en liten picknick med dig ifall du skulle bli hungrig. Blicka ut över de glimrande ljusen från både skyskraporna och båtar som då och då seglar över Swan River. Är det sommar kanske någon film visas i parken så varför inte stanna en stund (moonlight.com.au/perth/program).

20:00 – Cocktail O’Clock

Kvällen avslutas i Northbridge. Här är det mycket folk, mycket skratt och väldigt god stämning. Atmosfären är ung och de äldre resenärerna anammar sin ungdom igen. Om du mot förmodan känner att det blir för mycket folk vandrar du vidare till Frisk Small Bar (frisksmallbar.com.au) som specialiserar sig på ginbaserade drinkar. Eller ta ett glas på The Classroom (theclassroom.com.au) i norra Perth som garanterat ger dig flashbacks till skoltiden.

Karta

Google Maps