Outback Queensland

Queensland är synonymt med salta stränder och tropisk regnskog. Vilken resenär har inte hört talas om platser som Cairns, Stora Barriärrevet, Brisbane, Fraser Island och Whitsundays? Kusten är en solkysst sträcka där evighetsblått möter glimmande guld vid strandkanten. Men grönskan och den frodiga lummigheten som kännetecknar Queensland håller sig främst till kusten. Inlandet är något helt annat. Lanskapet skiftar ständigt och färgskalan går från grönt till rött, gult och brunt. En betydande del är öken. Du behöver inte åka särskilt långt från kusten för att märka av skillnaden. Grönskan är en idyll som snart tynar bort. Det hårda livet som väntar ute i öknen avskräcker många, men låt inte de höga temperaturerna hindra dig. Det är en del av upplevelsen. En resa hit är fullt möjlig, så länge du kommer förberedd. Köp en vägkarta, en extra bensindunk och en hel massa dricksvatten så är du redo.

Här finns flera städer som härstammar från 1850-talets guldrusch. En del av dem är spökstäder, tomma skal av sitt forna jag. Medan andra fortfarande lever och frodas. Besök någon av dem för att förstå hur livet har sett ut för gruvarbetare genom åren. Väster om outbackstaden Emerald finns flera fält där ädelstenar hittats. Om du skaffar tillstånd kan du gräva här och leta efter stenar på egen hand, även som turist. Efter all dammig jord och obarmhärtig sol är det överraskande att stöta på nationalparker. Men de finns. Delstatens innanmäte är inte bara torrt och ogästvänligt. Bland dem finns djupa raviner i Carnarvon National Park med härliga vattenhål att svalka sig i. Ursprungsbefolkningen har starka band till landskapet, något som syns tydligt under en genomresa. I Carnarvon National Park pryder uråldriga handmålningar klippväggarna. De berättar en fascinerande historia om hur livet såg ut för tusentals år sedan. Låt en guide hjälpa dig förstå dess mysterier.

För miljontals år sedan var västra Queensland hem åt dinosaurier. Kring staden Winton i mitten av delstaten har flera dinosaurieben hittats. Mer och mer grävs ut, och som besökare kan du hjälpa till i arbetet. Bergskedjan Great Dividing Range löper från norr till söder genom området. I sydväst gränsar landet till South Australia och Northern Territory. Landskapet skiftar återigen och domineras av öken i blodrött och brinnande gult. Precis vid gränsen till South Australia träder Simpson Desert fram, med böljande sanddyner och torra små buskar.

Överblick

Carnarvon National Park (npsr.qld.gov.au/parks/carnarvon-gorge) är en oas i det torra landskapet. Är du ute på en längre resa bör du göra ett stopp här, men tänk på att det krävs egen transport för att göra det. Parken är uppdelad i flera delar, varav Carnarvon Gorge är den vackraste. Ta del av uråldrig aboriginsk konst som målats på grott- och klippväggar. Här finns fossiler, vattenhål och vandringsleder. Det går bra att tillbringa natten i tält om man så önskar.

Sanddynen Big Red är en lekplats för fyrhjulsdrivna fordon. Den utgör startskotten för Simpson Desert som fortsätter in i South Australia och är den högsta sanddynen. Här finns fantastiska fotomöjligheter när ljuset är mjukt och dansar över den röda sanden. I samma område anordnas varje vinter country- och rockfestivalen Big Red Bash (bigredbash.com.au/bigredbash/index) utanför Birdsville, som ligger i utkanten av Simpson Desert. En härlig festival mitt i den blodröda öknen, på gränsen till South Australia. Det är inte lätt att ta sig hit, räkna med ett par dagars körning från Brisbane, men det är också en del av äventyret. Mat och dryck finns att köpa. Glöm inte att ta med tältet. Camping är gratis.

Winton är en stad som många australier känner till. Förutom att vara födeleseorten för flygbolaget Qantas skrevs den inofficiella nationalsången Waltzing Matilda här. Och inte nog med det, Winton har varit hem åt dinosaurier för miljontals år sedan. Om du har pengarna kan du vara med om att gräva fram dinosaurieben ur jorden. Under en vecka får du jobba ute på fält och ta del av den lokala historian.

200 kilometer väster om Rockhampton ligger Blackdown Tableland National Park (npsr.qld.gov.au/parks/blackdown-tableland). Nationalparken skjuter upp över det flacka landet och erbjuder skogar av eukalyptus, undangömda vattenhål att svalka sig i och vattenfall att beundra. Naturen känns oförstörd och det finns många vandringsleder att prova på. Det går bra att campa inom parken men du måste klara dig på egen hand och ha med dig all proviant.

Ytterligare en nationalpark värd en visit är Bunya Mountains National Park (npsr.qld.gov.au/parks/bunya-mountains). I parken finns massor av djurliv och särskilt många fågelarter vilket bidrar till skogens egen melodi. Det finns också gott om naturlig skönhet. Från parken har du utsikt över Darling Downs jordbruksslätter.

Området väster om Emerald kallas för Gemfields. Ädelstenen safir har hittats på en yta av 900 kvadratkilometer. I hjärtat av Gemfields ligger staden Rubyvale. Här kretar mycket av det lokala livet kring ädelstenar. Följ med på en organiserad tur där du får chans att leta värdefulla fynd. Hinkar med jord ställs fram som du får leta igenom. Vill du hellre göra grovjobbet på egen hand är det också möjligt. Det finns dessutom ett observatorium där du kan titta närmare på stjärnhimlen.

Mount Isa är ingen vacker bergstopp. Det är namnet på en gruvstad i norra delen av Queensland. Röken stiger från industrierna i staden som ligger långt ifrån allt annat. På många sätt är det en gammaldags stad som har ett stort inflöde av arbetskraft. Jorden är full av mineraler som utvinns. Den största händelsen i staden är den årligen rodeon som anordnas i augusti och som är landets största (isarodeo.com.au).

Praktisk information

Planering och förberedelser

Undvik sommaren om möjligt. Förutom extrema temperaturer är det också högsäsong för stormar som drar in. Ihärdig nederbörd hinner inte absorberas av den torra marken och skapar lätt översvämningar. Det kan leda till att vägar stängs av i dagar och till och med veckor. Många hotell och researrangörer håller stängt under sommaren. Regnet är dock positivt för växtligheten som blomstrar med full kraft. Vintern är en bra tid att besöka västra Queensland, dagarna är fortfarande varma medan nätterna är svalare. Kolla in sidan Outback Queensland för mer inspiration (outbackqueensland.com.au).

Transport

Det går bussar med bland annat Greyhound (greyhound.com.au) och Bus Queensland Outback (busqldoutback.com.au). Funderar du på att bila rekommenderas fyrhjulsdrift om du vill kunna ta dig fram obehindrat (wotif.com/Car-Hire). Se till att du har en karta, tillräckligt med dricksvatten och extra bränsle. Ofta rekommenderas även satellittelefon vid en resa långt ut. Läs mer på Department of Transport and Main Roads (tmr.qld.gov.au). Tänk på att det är lätt att missbedöma avstånden.

Ett spännande och helt klart lyxigare sätt att upptäcka Queenslands öken är genom att åka tåg i stället för att ta bilen. Tåget Spirit of the Outback kör mellan Brisbane och Longreach i norra Queensland. Resan är på 1 325 kilometer och tar 26 timmar. Eller så kan du ta the Westlander från Brisbane till Charleville. Den resan är på 777 kilometer och tar 17 timmar. Från Townsville går the Inlander 977 kilometer till Mt Isa. Det tar 21 timmar att komma fram. Mer information finns på Great Southern Rails hemsida (greatsouthernrail.com.au).

Utforska

Att köra från Brisbane till Birdsville är en mäkta upplevelse, men i stället för att köra raka spåret så tar du en omväg. Hyr en fyrhjulsdriven bil (du kommer tacka dig själv längre fram) och packa all proviant. Ta med lite extra ifall något skulle hända. Du vill ju inte bli strandad i öknen utan varken mat eller vatten. Lämna sedan storstaden och kör västerut. Efter tre timmar bör du vara framme vid Bunya Mountains och dess nationalpark. Vandra omkring, lyssna till fågelkvitter och slappna av i naturen. Tillbringa natten i tält och fortsätt sedan mot Roma (hotelscombined.com/Place/Roma.htm). Stanna till i staden och ta dig sedan sista biten till Carnarvon Gorge. Där stannar du några dagar för att bada i klara vattenhål och hajka genom den täta skogen.

Får du inte nog av natur kan du sedan ta dig mot Blackdown Tablelands. Eller så väljer du i stället att vika av och besöka Gemfields. På med solhatt. Här ska tålamodet testas. Leta efter ädelstenar bland hinkar med jord eller bryt mark på egen hand. Det är upp till dig. Har du tur kanske du kan tjäna en hacka. Rubyvale är en trevlig stad att vila ut i. Besök hotellet och låt lokalborna underhålla dig med gamla rövarhistorier (hotelscombined.com/Hotel/Rubyvale_Motel_Holiday_Units.htm.

Efter ytterligare fyra timmar färd kommer du till Longreach. 180 kilometer norrut ligger dinosauriestaden Winton (hotelscombined.com/Place/Winton.htm). Därifrån kan du antingen köra ännu längre norrut till Mount Isa (hotelscombined.com/Hotel/Isa_Hotel_Mt_Isa.htm), eller så viker du av söderut och börjar köra mot Birdsville. Den sista etappen är alldeles för lång för att köra i ett svep. Att bila från Longreach till Birdsville tar minst 15 timmar. Dela upp resan i Boulia eller Bedourie. Städerna är små och ligger i ingenmansland omgivna av röd torr sand. Sedan kör du sista biten till Birdsville.