Country & Outback NSW

Ett äkta australiskt äventyr väntar västerut i New South Wales. Bortom Sydneys urbana betongdjungel och kustremsans vältrande vågor ligger den inre kärnan av landet. Här dominerar karg och knölig vildmark. Lite slarvigt brukar bergskedjan Great Dividing Range användas som gränsdragning för var öknen börjar och slutar i delstaten. Men i sanningens namn är det inte förrän du tillryggalägger ytterligare ett par hundra kilometer som den slår till med full kraft. Snart avfolkas landet och du nås av dammiga slätter och öppna vidder. En djupblå himmel kontrasterar starkt till den blodröda sanden och ramar in det ödesmättade landskapet. Uttorkade ökenbuskar bryts loss från sina rötter och tumlar runt i vinden.

Ta del av skyhöga temperaturer och finkornig ökensand som får ögonen att tåras. Ge dig ut på en spektakulär resa. Bila längs mindre asfalterade vägar och kringelkrokiga vägar bestående av hårt packad sand. Kör en skruffig bil från öst till väst eller från norr till söder. Susa fram genom monotonin. Blicka bak i backspegeln och se gruset lämna en bolmande svans efter däcken. En plats utan slut där gränser suddats ut. Längs vägkanten lär du stöta på en rad nyfikna djur som undrar vad det är som stör deras tillvaro. Dricksvatten, en dunk bensin och gott om tid är dina viktigaste kompanjoner. Avstånden är skrattretande långa. Men det döljer sig en del guldkorn i öknen. Upptäck gamla gruvstäder med nyvunnet kulturellt kapital som Bourke och Broken Hill. Där konsten fått chans att breda ut sig.

Vandra över grönskande marker som blivit nationalpark. Se platser där aboriginsk historia ristats in i klippväggarna. Flyt längs Darling River, landets tredje längsta flod som livnär området. Som en orm av vatten ringlar den över 1 400 kilometer tills den slutligen flätas samman med Murray River vid Wentworth. I närheten kan du besöka den knasiga opalstaden Lightning Ridge, där excentriker lever på drömmen om att tjäna sig en hacka under jorden. Det nordvästra hörnet av delstaten kallas Corner Country. Inom de spikraka gränserna ligger den avlägsna staden Tibooburra. Huden steks i solen och antar snart en mörkare nyans. Staden har nämligen välsignats med extrema temperaturer. Strax intill finns Sturt National Park som lättar upp med sin grönska. Corner Country gränsar mot Queensland i norr och South Australia i väst. Runtom längs delstatens landsbygd finns spökstäder kvar, lämnade åt sitt öde som vittnar om svunna storhetstider.

Överblick

Att besöka New South Wales landsbygd brukar sällan stå högt på turisters att-göra-listor. Kanske beror det på att få ens vet vad som finns att se. Eller för att det krävs lite ansträngningar för att nå dit. Men låt inte det stoppa dig. Följ med på en guidad tur genom landets inre delar, eller hyr en bil och splitta kostnaden med andra. Regionen kretsar kring naturen och livet på landsbygden.

Broken Hill är en av de större städerna med omkring 18 000 invånare. Som en oas syns stadens siluett resa sig i det flacka ökenlandskapet. Broken Hill är närmare Adelaide än Sydney men det tar ändå åtminstone en heldag bakom ratten att ta sig hit. Staden livnärde sig länge på gruvarbete. Särskilt silver, bly och zink. Därav smeknamnet Silver City. Gruvorna används än i dag och du kan följa med på en guidad tur. Ullindustrin har dock blivit minst lika viktig. Även kulturen har tagit fart med flera konstutställningar och museum. Tolv skulpturer har ställts ut i naturen att beundra. När du ändå är på plats kan du passa på att lära dig mer om Royal Flying Doctor Services arbete i regionen.

Ytterligare några kilometer västerut, strax innan du når South Australia ligger Silverton. Stadens invånarantal har stadigt sjunkit, från 3 000 under glansdagarna till dagens blygsamma 50. Likt Broken Hill är detta en stad byggd på silver. Nu är det inte mer än en spännande spökstad som ger dig ett smakprov på livet i utkanten. Puben på det lokala Silverton Hotel fortsätter att liva upp stämningen och är ett välkommet inslag där du kan sova, stilla hungern och släcka törsten. Mellan Mildura och Balranald, invid Lake Mungo ligger Mungo National Park (nationalparks.nsw.gov.au/visit-a-park/parks/mungo-national-park). Vinden sveper över sanden och skapar de höga sanddynerna Walls of China som parken är känd för. Du kan köra Mungo Loop Track genom parken och övernatta i tält. Här krävs tillgång till egen bil eller att du följer med på en dagstur.

Staden Bourke ligger tätt intill floden Darling River. Under vintermånaderna kan du flyta nerför floden på båten PV Janda. Bourke har etsats in i australiernas minne i och med uttrycket Back O’Bourke som syftar på dess avlägsna placering. Man menar att startskottet för vad som är outback inte börjar förrän man passerat staden. 30 kilometer österut väntar opalstaden Lightning Ridge, den största producenten av den extravaganta svarta opalen som är värd multum. Här bor många udda typer som jobbar hårt för brödfödan. Precis som i Coober Pedy har man grävt neråt för att söka svalka under marken (wotif.com/things-to-do/desert-cave-opal-field-tour.a477679.activity-details). Strax söderut ligger Gundabooka National Park (nationalparks.nsw.gov.au/visit-a-park/parks/gundabooka-national-park) som har aboriginska härristningar och grottmålningar.

Med lite målmedvetenhet kan du ta dig till Corner Country, namnet på det nordöstra hörnet av delstatens gränser, med gräns mot Northern Territory och South Australia. Huvudorten heter Tibooburra och är den mest avlägsna platsen i delstaten. Tibooburra är också välsignad med den högsta temperaturen. Staden är en inkörsport till Sturt National Park. Ett högt staket löper längs delstatsgränserna och håller vild dingo borta. Det är ödsligt och storslaget. Något för den fotointresserade som inte bryr sig om att få skit under naglarna. Strax utanför staden Cubba längs en skrovlig väg ligger Mount Grenfell Historic Site. Detta har under tusentals år varit en viktig plats för den aboriginska stammen Ngiyampaa. Här syns deras berättelser inristade i grottväggar. Följ sedan en av parkens vandringsleder för att nå vackra utsiktsplatser.

Praktisk information

I Broken Hill finns ett informationscenter i hörnet av Blende och Bromide Street (travelin.com.au/go/broken-hill). De har öppet mellan 08:30 och någon gång mellan 15 och 17. Det finns också informationscenter i Bourke vid Kidman Way (visitbourke.com.au) och i Lightning Ridge vid Bill O’Brien Way. Du kan också läsa mer på Visit New South Wales hemsida (visitnsw.com).

Säsonger

Mellan november och februari är det sommar. Temperaturen ligger då närmare 40 grader, ofta ännu högre. Därför är det klokt att undvika att planera in ett besök under denna tid. Dessutom är många sevärdheter stängda under sommaren. Kom då hellre under vintern som infaller mellan juni och september. Då är temperaturen betydligt behagligare. Kommer du under hösten får du se området i all sin prakt då sommarens regn väckt liv i landskapet igen.

Att tänka på

Ge dig inte ut på egen hand i öknen, det kan vara livsfarligt. Det kan gå dagar utan att du stöter på en annan människa. Telefontäckningen är ofta bristfällig. Lägg också till en olidlig hetta och väldigt lite skugga. Var säker på att du har med dig det du behöver för att klara dig, som exempelvis reservdäck, en extra dunk bränsle och mycket dricksvatten. Öknen innebär extrema skiftningar i temperatur. Trots att dagarna är heta så kan nätterna vara iskalla. Så fort solen går ner blir sanden sval och sedan kall. Fyrhjulsdrift är att rekommendera om du vill köra längs vägar som inte blivit asfalterade.

Utforska

För att inte snåla på upplevelserna hyr du en bil med fyrhjulsdrift (wotif.com/Car-Hire). Kanske tillsammans med tre, fyra andra personer. Fyll tanken ordentligt och glöm för guds skull inte att ta med lite extra av allt. Särskilt dricksvatten, bränsle och tid. En bilresa i dessa trakter bör inte påskyndas. Oavsett var du börjar så är Broken Hill en stad du inte får köra förbi. Med öknens bästa utbud av restauranger och kaféer bör du passa på att unna dig allt möjligt gott innan du ger dig ut på långresa. Kika in på Flying Doctors största besökscenter i hela landet. Från Broken Hill har du heller inte långt till Silverton. Denna fotobombade lilla stad i utkanten av världen står kvar efter dess forna glansdagar. Tusentals har flyttat från staden men några tappra själar bor här än. Besök den lokala puben som är en favorit bland ortsbefolkningen. Där kan du också vila huvudet för natten och äta en bit mat.

Silver City Highway leder dig norrut. Men låt dig inte luras av det eleganta namnet. Detta är en skumpig och ojämn väg som bara delvis är asfalterad. Och det tar många långa timmar att köra. Ställ in siktet på Tibooburra. Därifrån kan du köra upp till Sturt National Park där du kan campa för natten. Du kan också ta dig upp till hörnet av delstaten. Nästa dag kör du österut till Bourke via Wanaaring. Detta är en lång väg som inte är asfalterad, så se till att du har vad som krävs med dig innan du försöker. När du kommit till Bourke kan du glida längs Darling River på en båt, äta middag under stjärnorna samtidigt som du lyssnar på musik blandat med poesi. Sist men inte minst åker du till Lightning Ridge. Följ med på en guidad tur långt under marken. Testa lyckan på egen hand. Gräv igenom jordhögar och leta efter skatter.