Orange

Orange är en annorlunda del av Australien. Staden med 40 000 invånare ligger inbäddad bland Great Dividing Ranges böljande kullar, tre timmar från Sydney. Omringat av grönfluffiga parker och vildvuxet buskage är det en ovanligt lummig stad. Orange ligger på hög höjd vilket bidrar till stadens gynnsamma klimat. Höjden innebär en svalare temperatur. Här finns fyra skilda årstider. Vår, sommar, höst och vinter. Varje årstid förvandlar Orange. Hösten innebär ett spektakulärt färgspel över lövverken som glöder i toner av koppar och guld. Under vintern kan det bli kallt och det händer att ett täcke snö bäddar in staden. Den höga höjden tillsammans med rikligt solsken gör regionen exemplarisk för vinodling. Detta märks tydligt under en genomresa. Kring Orange finns ett fyrtiotal vingårdar utspridda över fälten. Här odlas Shiraz, Cabernet Sauvignon, Chardonnay och Sauvignon Blanc. Men också Pinot Noir, Pinot Gris och Merlot. Många vingårdar välkomnar besökare till deras vinkällare. Så missa inte ett tillfälle att prova på något nytt och lär dig om kunskapen och hantverket som ligger bakom dryckerna.

I Orange finns också ett överflöd av fruktträdgårdar. Men trots namnet finns ingen koppling till varken frukten apelsin eller färgen orange. Staden har i stället namngetts efter en prins. Däremot finns det gott om saftiga körsbär, äpplen och vindruvor. Det ger också möjligheter till säsongsarbete som fruktplockare. Kärleken till de lokala råvarorna mynnar ut i de två årliga mat- och vinfestivalerna. Orange Food Week som hålls i april och den två veckor långa Orange Wine Festival som hålls under oktober.

Att besöka Orange är en resa för gommen. Regionen är berömd för sina färskvaror av högsta kvalitet. Och mycket kretsar kring mat och dryck. Stadens kockar är stolta över att arbeta med lokala råvaror. Orange är på många sätt en stad där invånarna lever i symbios med varandra. Här hyllas det enkla, men goda livet. Staden är vacker och pryds av byggnader i kolonial stil. Det finns många småbutiker att besöka. Du behöver ingen bil för att ta dig runt inom stadskärnan, däremot om du planerar att åka lite längre ut kan det vara en bra idé med bil eller cykel. Runt hörnet väntar de natursköna omgivningarna. Med Mount Canobolas, en inaktiv vulkan som sticker upp i skyn. Aktivera kroppen genom att vandra, cykla eller simma. Och somna sedan på något av alla bed and breakfasts som finns kring staden.

Sevärdheter och upplevelser

Sevärdheter

Inom staden finns en hel del affärer att titta närmare på. Besök informationscentret om du vill ha hjälp med att lägga upp en lämplig rutt för din vistelse i Orange. Mitt i staden ligger Cook Park. Parken spänner över fyra och en halv hektar. Trädkronorna skapar gott om skuggiga platser att slå sig ner på för en picknick. Det finns också sittbänkar utplacerade om du vill vila benen en stund. Parken har några dammar och det finns tillgång till toaletter. Under hösten är parken en särskilt vacker plats att se trädens löv skifta i glödande färger. En liten bit utanför stadskärnan ligger Lake Canobolas. Det är en vacker sjö som får sitt vatten från Molong Creek. Under somrarna kan man bada i sjön eller paddla kanot. Det går också bra att fiska. Från den norra sidan av sjön börjar en led som delas mellan cyklister och fotgängare. Leden går i en slinga över Molong Creek och sedan tillbaka igen. Att vandra hela slingan tar ungefär en halvtimme.

Sväng av från Pinnacle Road och följ sedan leden uppför kullen. Efter en brant stigning kommer du till utsiktsplatsen Pinnacle Lookout där du får en magnifik utsikt över området. Mount Canobolas är den högsta toppen inom området. Det är en inaktiv vulkan på 1 395 meters höjd (nationalparks.nsw.gov.au/things-to-do/Walking-tracks/Summits-walking-track/visitor-info). Du kan följa en vandringsled för att nå bergstoppen. Annars finns det lättare leder att följa inom Mount Canobolas State Conservation Area. En gång i månaden anordnas Orange Farmers Markets (orangefarmersmarket.org.au). Den andra lördagen varje månad dukas lokala läckerheter upp längs långa bord. Pyramider av färsk frukt men också ägg, bröd, öl, ost, kött, nötter, saft och såser. Varorna varierar beroende på säsong. Även marknadens placering skiftar under året. Kika därför in på hemsidan för att se vad som gäller. Inträdet ligger kring någon dollar.

Vingårdar

Det finns massor av vingårdar kring Orange. Att välja ut några är ingen lätt uppgift. Om du har några specifika önskemål om vinsorter kan det vara värt att läsa på innan ett besök. Philip Shaw Winery (philipshaw.com.au) ligger vid 100 Shiralee Road och är väl värt ett besök. Den högsta punkten inom vingården Koomooloo ligger på 900 meter över havet. Endast ett fåtal av Australiens vingårdar ligger på hög höjd, vilket gör denna vingård unik. Öppet mellan 11 och 17 varje dag. Sitt utomhus och provsmaka viner, från kryddig Shiraz till krispig Chardonnay. Fantastisk utsikt över de böljande kullarna. Heifer Station (heiferstation.com) vid 1034 The Escort Way har öppet fem dagar i veckan mellan onsdag till söndag. 2009 köptes vingården av paret Stivens som genomförde en fullskalig upprustning. De har vunnit pris för sin Shiraz. Kända för att blanda sina sorter, där rosévinet består av Merlot och Shiraz. Provsmakningar sker i en hundraårig omgjord lada. Som maskot har de en miniponny som vandrar omkring på ägorna och gärna hälsar på besökare.

Ett annat sätt att prova på de lokala vinerna är tillsammans med Orange Wine Tours (orangewinetours.com.au). Följ med på en rundtur bland vingårdarna där vinprovning ingår. Eller lägg till lite extra så får du lunch serverad. De kan också skräddarsy en rundtur efter dina önskemål. Och om du vill kan du hyra en elcykel och ta dig runt på egen hand.

Restauranger

I Orange finns ett generöst utbud av matställen. Från lågmälda kaféer till flotta restauranger. Här tas det verkligen tillvara på regionens tillgångar. Scrumptious on Summer (scrumptiousonsummer.com.au) vid 142-146 Summer Street är en storfavorit bland besökare. Allt är hemgjort och de använder främst lokala råvaror. Slå dig ner eller ta en takeaway. Öppet alla dagar i veckan för frukost, lunch och middag. Stadens bästa restaurang är Lolli Redini (lolliredini.com.au) vid 48 Sale Street. Denna flotta restaurang bör du inte missa under ditt besök. De har moderna genomtänkta rätter baserade på lokala råvaror. Har du beslutsångest kan du välja trerättersmiddagen. Att förboka är ett måste.

Festivaler

Med sitt överflöd av färskvaror och viner är det inte konstigt att lokalborna vill hylla sina tillgångar. Två årliga event som kretsar kring mat och vin är Orange Food Week (orangefoodweek.com.au) i april och Orange Wine Festival i oktober (orangewinefestival.com.au). Bägge festivaler är en chans för lokala tillverkare och odlare att visa upp sig samtidigt som besökare får ta del av vad regionen har att erbjuda.

Bra att veta

Turistinformation

Orange Information Centre ligger vid 151 Byng Street. Här finns massor av information om vad du kan göra och var du kan bo under din vistelse. De hjälper gärna till med bokningar och att lägga upp en lämplig resrutt. De har öppet mellan 09 och 17 alla dagar i veckan.

Säsonger och arbete

Äpplen, körsbär och vindruvor odlas kring Orange. Kontakta informationscentret om du vill ha hjälp med att skaffa säsongsarbete som fruktplockare eller läs mer på Harvest Trail (jobsearch.gov.au/harvest). Mellan februari och maj är det äppelsäsong och körsbären är redo att plockas mellan november och januari. Vindruvor plockas mellan februari och april. Mellan juni och augusti beskärs rankorna.

Transport

Att ta sig till Orange är enkelt. Orange flygplats ligger 15 kilometer från centrum (wotif.com/Flights). Lättast är att ta en taxi till och från flygplatsen. Hit går flyg till och från Sydney med Regional Express. Ska du flyga till någon annan stad får du byta plan i Sydney. Mellan Orange och Canberra är det 280 kilometer och mellan Orange och Sydney är det 254 kilometer. Du kan ta buss med Australia Wide Coaches (austwidecoaches.com.au) som kör mellan Orange och Sydney via Bathurst, men det går även tåg. Hyra bil går förstås också bra (wotif.com/Car-Hire).

Boende

Om du inte har något emot att bo en bit ifrån centrum kan du tälta gratis inom Mount Canobolas State Conservation Area. Platsen heter Federal Falls Campground (nationalparks.nsw.gov.au/camping-and-accommodation/campgrounds/Federal-Falls-campground) och ligger I hörnet av Mount Canobolas Road och Towac Way. Det finns inga skyltade platser utan det är bara att slå upp sitt tält där man känner för det. Du kan inte förboka plats utan det är först till kvarn som gäller. Härifrån har du sedan nära till exempelvis Federal Falls walk, Snowgum track och Hopetoun Falls track.

Budgetrum finns hos Rocky Rest (hotelscombined.com/Hotel/Rocky_Rest.htm). Här kan du få ett rum från 100 dollar per natt och frukost som ingår. För en något högre penning finns Town Square Motel (hotelscombined.com/Hotel/Town_Square_Motel.htm). Detta gammalmodiga hotell är enkelt och prisvärt. Hotellet har 29 rum med eget badrum. Det är rent och prydligt och har ett perfekt läge.

De Russie Boutique Hotel (hotelscombined.com/Hotel/De_Russie_Boutique_Hotel.htm) har 25 sviter att hyra ut. Samtliga har hög standard. Detta är ett av de lyxigaste alternativen kring Orange. Priserna varierar kraftigt och kan stiga uppemot 400 dollar per natt. Men kolla hemsidan för sista-minuten-erbjudanden för att komma åt ett rum från 150 dollar natten. Kontinental frukost ingår. Hotellet ligger centralt vid 72 Hill Street. Det finns också gott om bed and breakfasts runtom Orange. Har du tillgång till bil kan det vara ett trevligare alternativ än att bo på hotell. Black Sheep Inn (hotelscombined.com/Hotel/Black_Sheep_Inn_Borenore.htm) har gjorts om från lada till prisvinnande b&b. Här bor du en bit utanför staden med naturen runt husknuten, omgärdad av de gröna kullarna. Ägarna är kunniga och sitter på massor av kunskap om Orange och regionen som de gärna delar med sig av.

Karta

Google Maps