New South Wales Sydkust

Kuststräckan söder om Sydney är en av landets bäst bevarade hemligheter. Denna del av New South Wales besöks inte i samma grad som dess nordliga motsvarighet. De flesta besökare har siktet inställt på att nå upp mot Queensland och dess tropiska breddgrader. Och de hinner inte med en tur söderut. Det är synd, för det finns minst lika fina smultronställen i söder som i norr. Det bästa av allt är att man dessutom slipper folkmassorna. Så är du trött på att samsas med tusentals backpackers vart du än går så har du kommit helt rätt. Den 400 kilometer långa kusten från Wollongong till Eden utgör legendariskt roadtripmaterial. Tänk soldränkta semesterorter, slingerkrokiga vägar som följer havets kurva och skummande vågor som väller in. Du är aldrig långt borta från havet och utsikten längs vägen är magisk.

Kusten är uppdelad i tre områden. Shoalhaven Coast i norr, Eurobodalla Coast i mitten och Sapphire Coast i söder. Princes Highway följer kusten. Vägen går hela vägen från Sydney ner mot Victorias delstatsgräns. Och den fortsätter ännu längre bort mot Melbourne. Du kan förslagsvis starta resan i Sydney och sedan köra söderut i din egen takt. Stanna när du känner för det och åk vidare när det inte passar. Kusten kantas av havsbrusets stränder och ljummet vatten. Lite längre inåt landet ligger de södra högländerna med många mysiga småstäder och historiska orter att botanisera bland. Med härliga restauranger, flotta fik och charmiga butiker.

Knölvalarna är stambesökare längs sydkusten. Mellan maj och november kan du se dem under deras årliga färd i jakt på varmare vatten och föda. Under dessa månader passerar de området vilket gjort sträckan känd som Humpback Highway. Se dem på egen hand från någon utsiktsplats eller följ med ut på en guidad havstur för att komma lite närmare de imponerande bjässarna. Stora delar av kusten tillhör nationalparker. Naturen har på så vis kunnat fortsätta vara oförstörd. Och stundtals är det otämjd vildmark. Med andra ord är det en perfekt plats att leta fram semesterkänslan efter Sydneys uttröttande stadsliv. Eden, Batesmans Bay och Jervis Bay är några riktiga guldkorn längs kusten. Orterna ligger ett stenkast från Tasmanhavet som inbjuder till alla tänkbara vattenaktiviteter. Kajakpaddling, surfing och snorkling för att nämna några stycken. Låt solen bli din klocka och stanna uppe så länge den skiner. Avsluta sedan dagarna i tält, på ett bed and breakfast eller på hotell. Det finns boendeformer för alla plånböcker.

Överblick

Upplevelser och sevärdheter

Wollongong är en industristad som ligger 80 kilometer söder om Sydney. Kol och stål har länge varit viktiga handelsvaror för staden som är New South Wales tredje största. Håll dig borta från stadens centrum och välj att tillbringa tiden närmare vattnet i stället. De många stränderna är populära för surfing. Det finns också konstgalleri, en fyr och botanisk trädgård. I Wollongong kan du prova på fallskärmshoppning (skydivethebeach.com.au/en/sydney-wollongong). Gör ett av de högsta hoppen i landet och kasta dig ut från ett litet flygplan, från 14 000 fot upp i luften vilket är strax över 4 200 meters. Landa sedan säkert på stranden.

Kiama är en pittoresk semesterort lite längre söderut med fotovänliga omgivningar. Känd för sina blåshål, där vindarna piskar upp vatten som pressars genom stengrottor. Trycket ger ett karaktäristiskt ljud och vatten sprutar ut som en gejser. Det finns två sådana platser kring Kiama. Några andra sevärdheter är Cathedral Rocks och Bombo Headlands. Deras vassa stenblock skjuter upp och ramas in av de argsinta vågorna som piskar. Klipporna är av basalt, en mörk vulkanisk bergart. I närheten finns en populär strand för surfing.

Narooma är en utspridd stad som omringas av stränder. Staden är känd för sina färska ostron. De har till och med en festival för att fira dem (naroomaoysterfestival.com). Men det finns också gott om andra pinfärska skaldjur att avnjuta. Besök någon av restaurangerna kring vattnet för ett smakprov. Paddla kajak kring Wagonga Inlet och besök någon av de vidsträckta stränderna. Surf Beach ramas in av urgamla stenformationer som är ett arv av den vulkaniska aktiviteten som ägt rum för miljontals år sedan. Narooma är också en språngbräda till ön Montague Island. Ön är karg och med några tussar av låga buskar. Mellan vår och sommar bebos ön av en stor sälkoloni som är förtjusta i att lata sig på klipporna. Du kan dessutom hoppa i vattnet och snorkla eller dyka för att komma närmare sälarna. Under denna tid har du också chans att se knölvalar simma förbi under sin årliga vandring. För fågelskådaren är detta ett måste. Fler än 90 arter har setts kring ön. Bland annat finns en pingvinkoloni på ön.

Jervis Bay är ett litet semesterparadis. Kring bukten ligger massor av semesterbostäder. Det finns flera blygsamma restauranger och som serverar mat av högsta kvalitet. Och inte att förglömma, stränderna. Med kanske världens vitaste sand som sköljs av kristallklart vatten. Den breda stranden Hyams Beach är mångas favorit. Det finns ett rikt djurliv, både under ytan och i skogarna. Jervis Bay är perfekt för snorkling och dykning då vattnen är skyddade som marin naturpark.

Från Corunna slingrar sig Princes Highway inåt landet, genom eukalyptusklädda skogar. I närheten av Bega ligger Mimosa Rocks National Park (nationalparks.nsw.gov.au/visit-a-park/parks/mimosa-rocks-national-park). Nationalparken är ett stort grönområde som sträcker sig ut mot kusten. Vandra i skogarna, testa på de orörda sandstränderna och tälta några nätter på enklare campingplatser inom parken. Lite längre söderut sticker Merimbula ut. Stranden Merimbula Beach löper lång och är vidsträckt. När vinden för med sig höga vågor samlas surfare längs stranden.

En halvtimmes färd söderut och du kommer till Eden. Detta är en lustgård för botaniker och alla som vurmar för praktfull natur och spektakulära vyer. I norr och söder väntar sedan Ben Boyd National Park (nationalparks.nsw.gov.au/visit-a-park/parks/ben-boyd-national-park).

Praktisk information

Planering och förberedelser

Bestäm i förväg vad det är du vill ha ut av din resa till sydkusten. Sommarmånaderna mellan december och februari är hektiska med många besökare (om än inte lika många besökare som sträckan norr om Sydney har). Mellan maj och november har du störst chans att se valar som simmar utmed kusten. Solen lyser oftast i denna region och även om vintern kan vara lite sval med kyliga vindar så är det inga minusgrader det är tal om.

Transport

För att göra sydkusten rättvisa rekommenderas egen transport. De största närliggande städerna är Sydney och Canberra. Från Sydney kan du köra längs det som kommit att kallas för Grand Pacific Drive (grandpacificdrive.com.au). Ett PR-trick, javisst, men rutten är väl värt namnet. Detta är inget annat än en spektakulär sträcka. Wollongong når du efter ett par timmar. Men det går också utmärkt att ta sig till de flesta orter genom att kombinera tåg och buss. Transport NSW (transportnsw.info) kör tåg från Sydney till bland annat Wollongong, Shellharbour och Kiama. Sista stoppet görs i Nowra. Premier Transport Group (premierms.com.au/newhome/home.asp) kör bussar mellan Eden och Sydney och gör flera stopp längs vägen.

Utforska

Att köra mellan Wollongong och Eden bör ta sin tid. Räkna med åtminstone fyra dagars resa för att hinna stanna upp och ägna dig åt några aktiviteter. Startar du i Sydney så styr du kosan söderut mot Wollongong. Ett par timmar senare är du framme, kanske lite senare än så om du stannar längs vägen. Följ Princes Highway, den vackraste vägen som går längs havsbandet större delen av sträckan. Men passa på att göra en avstickare eller två för att upptäckta vad som döljer sig inåt landet. Möt fruktbara marker och odlingar. Boskap som tuggar gräs och små sömniga fiskebyar. Tempot har dragits ner några snäpp. Men det är just det som är charmen med sydkusten.

Undkom stora resorter och lyxhotell. Förhållandena är enkla och okonstlade. Precis rätt förutsättningar för en avkopplande resa med magnifik utsikt över omgivningarna. Är det sommar så passa på att njuta av sol och bad. Glöm inte badkläder, solskydd och kamera. Om du kommer under vinter eller höst kan du spana ut över vattnet för att leta efter valar. Du har också nära till Snowy Mountains, och möjligheten att förlänga resan norrut, västerut eller söderut. Du kan exempelvis korsa gränsen mot Victoria och fortsätta hela vägen till Melbourne.

Hoppa fallskärm i Wollongong och prova på surfarstränderna. Se blåshålen i Kiama och de vulkaniska bergarternas taggiga klippor. Frossa i färska skaldjur som fångats utanför kusten. Res ut till Montague Island för att leta efter fågelarter och hälsa på pingvinerna. Snorkla eller dyk ner under ytan bland stora sälkolonier. Sov över i fyrvaktarstugan. I Jervis bay får du inte missa kritvita Hyams Beach där det finns mysiga semesterstugor att bo i. Och sist men inte minst gör du ett stopp i Eden. Besök späckhuggarmuseet. Vandra i Ben Boyd National Park och ge dig ut på flerdagarstur. Tälta nära skyddade vikar och paddla i kristallklara vatten.