New South Wales Nordkust

Alla resenärer vet att vägen norrut lovar mycket. Ingen kan ha undgått berättelser om den norra kustens lockande stränder och livliga städer. Lär dig varför New South Wales är den främsta delstaten bland turister genom att ge dig ut på en härlig bilresa med Stilla Havet som fond.

Värmen stiger ju längre norrut du reser. Och i takt med att klimatet blir alltmer tropiskt så skymtar bananplantager och sockerrörsodlingar utefter vägbanan. På vägen möter du också skyddade vikar, kraschande vågor och säkerligen en del knasiga människor. Från Byron Bays hippiesamfund och ekologiska förkämpar till Newcastle där invånarna borstar bort kolet medan staden sakta genomgår en omvandling från grå industristad till ett hippt ställe. Övergången är inte särskilt smärtsam med idylliska sandstränder ett stenkast bort.

Överblick

Sträckan mellan Byron och Newcastle är ungefär 630 kilometer lång och täcker in större delen av vägen som kallas The Legendary Pacific Coast Drive. Med Sydney och Gold Coast i varsin ände slingrar sig vägen mestadels nära kusten och bjuder på en kavalkad av vackra vyer som kallar på uppmärksamhet. Räkna med en hel del klippiga uddar och massor av vackra utsiktsplatser. Precis som för sydkusten kan valar ses mellan maj och november då de vandrar upp och ner längs kusten.

Den norra östkusten har blivit en storfavorit bland backpackers. En vanlig resa börjar i Sydney och slutar i Cairns. Detta medför att vissa delar stundtals känns lite väl turisttäta. Den ökade turismen har fått städer som Port Macquarie, Coffs Harbour, Port Stephens och Byron Bay att blomstra. Och nu finns ett brett utbud av boenden, restauranger och pubar. Närheten till havet utnyttjas och det finns ett stort fokus på vattenaktiviteter såsom surfing, dykning och kajakpaddling. Flera orter har några av världens bästa surfingställen. Inåt landet lurar Great Dividing Ranges knaggliga toppar med nationalparker och friska vattenfall som ”göder” floder. Naturen visar upp hela sitt register med breda stränder, lummiga regnskogar och glittrande stilla hav.

Du möter också några australiska skulpturikoner på resan. Exempelvis den stora bananen i Coffs Harbour och jätteräkan i Ballina. Fascinationen över stora saker är lite speciell. Det råder delade meningar om vad som kom först, men det sägs att allt började med Coffs Harbours banan. Sedan dess har det spårat ur och nu finns över 100 olika konstverk runt om i landet. Alla på temat stort. En aning märkligt. Men väldigt australiskt.

Newcastle har gått från att vara en ointressant industristad till att bli ett attraktivt stopp (wotif.com/discover/australia/new-south-wales/newcastle.d6047788). Fler flyttar in till staden och upptäcker närheten till sandstränderna. Kol- och stålindustrin är fortfarande viktig, men turismen har också börjat ta fart. Newcastle har länge stått i Sydneys skugga men på senare tid börjat blomstra och ses som attraktiv. ANZAC Memorial Walk är en 450 meter lång promenadväg som byggts över kustklipporna till minnet av de som stred under världskrigen. En minst sagt slående utsikt väntar längs vägen som går mellan Strzelecki Lookout och Bar Beach. Surfing är stort kring Newcastle och varje år anordnas en stor surfingfestival. Stränder som Merewether, Nobbys och Susan Gilmore Beach lockar också besökare.

Port Stephens passar för den som älskar havet (wotif.com/things-to-do/search?location=Port+Stephens). Med bra surfing, fiske och kajakpaddling. Nelson Bay är huvudort. De gulligaste invånarna är definitivt delfinerna som bor strax utanför kusten. Följ med ut på en dagstur till havs. Se delfinerna från båten eller hoppa i vattnet med snorkel och våtdräkt samtidigt som du håller i dig i katamaranen som rör sig framåt. Har du tur kommer delfinerna fram för att leka och följer båtens färd runt omkring dig. Ute på udden Tomaree Head kan du svettas uppför Mount Tomaree för en underbar utsikt. Woirimi Conservation Lands (worimiconservationlands.com) består av höga sanddyner nära kusten och löper sydväst om Port Stephens. Woirimi tillhör det aboriginska folket så du behöver tillstånd för att besöka. Du behöver också fyrhjulsdrift, så länge du inte följer med på en dagstur med något företag.

Strax norr om Newcastle ligger Myall Lakes National Park (nationalparks.nsw.gov.au/visit-a-park/parks/myall-lakes-national-park). I parken finns campingplatser, vandringsleder och goda möjligheter till fiske. Port Macquarie ligger vid floden Hastings mynning. Omgärdad av klippiga uddar och med flertalet nationalparker inom räckhåll. Likt de flesta orter längs kusten vurmas det för vattenaktiviteter. Port Macquarie har fina långa stränder och en semesterkänsla som tilltalar barnfamiljer (wotif.com/discover/australia/new-south-wales/port-macquarie.d6140201). Du kan promenera längs kusten och se havet och klipporna. Koala Hospital (koalahospital.org.au) är värt ett besök, där sjuka koalor tas om hand av volontärer. Gratis inträde.

Coffs Harbour associeras ofta med The Big Banana, en stor gul bananskulptur, en av Australiens många Big Things (wotif.com/discover/australia/new-south-wales/coffs-harbour/big-banana-fun-park.d6193825). Coffs Harbour är kanske inte den charmigaste staden, men det finns mycket att se i närheten (wotif.com/discover/australia/new-south-wales/coffs-harbour.d815). Inom staden kan du besöka botaniska trädgården och testa på de lokala fiken. Tio minuters bilfärd utanför staden tar dig till Forest Sky Pier. Precis som namnet antyder är det en pir som sticker ut över skogarna högt upp i skyn. Molnfria dagar kan du se många långa mil bort. I området finns också några vandringsleder att välja bland. En timme från Coffs Harbour ligger Dorrigo National Park (nationalparks.nsw.gov.au/visit-a-park/parks/dorrigo-national-park). Parken är full av tät skog och fina leder. Jaga vattenfall och spana efter fåglar, omkring 120 olika arter har setts kring Dorrigo. För dykning är Solitary Islands Marine Park helt rätt plats. Det sjuder av liv i vattnen kring de karga öarna.

Lennox Head är lugnet för stormen i turistiga Byron. Med fina stränder utan folkströmmar är det en bra plats att vila upp sig efter en lång resa. Här finns några av de bästa surfställena i världen. Dessutom finns ett bra utbud av restauranger av oväntat hög klass. Byron Bay har en eklektisk mix av invånare. Länge har landets mest östliga punk haft en stadig fanbase bland batikklädda backpackers, hurtiga hippies och alternativa artister. Stränderna är bra för surfing och lämpar sig även för nybörjare. Staden är extremt populär bland skandinaver. Utöva morgonyoga, gå på marknad och besök fyren längst ut på udden. Och besök någon restaurang som serverar färska skaldjur (wotif.com/discover/australia/new-south-wales/byron-bay.d6138873).

Praktisk information

Planering och förberedelser

Den norra delen av New South Wales kust är avsevärt mycket populärare än den södra delen. Det innebär att det kan vara bra att boka boende i förväg då många reser upp och ner längs denna del av landet. Sommar är högsäsong, och mellan maj och november kan du se knölvalar som vandrar längs kusten.

Transport

Motorvägen Pacific Highway går mellan Sydney och Byron Bay och vidare norrut. Delar av sträckan kallas The Legendary Pacific Coast Drive. Och det bästa sättet att se mer av kusten är självklart genom att hyra egen bil (wotif.com/Car-Hire). Det är ca 630 kilometer mellan Newcastle och Byron Bay. Det innebär att det är fullt möjligt att avverka sträckan på en dag, men låt det hellre ta tre, fyra dagar. Har du inte möjlighet att hyra bil så går det ändå bra med bussar upp och ner längs kusten. Exempelvis med Greyhound. Det går också att kombinera buss och tåg med Transport NSW (nswtrainlink.info).

Utforska

Följ The Legendary Pacific Coast Drive, närmare bestämt Pacific Highway. Om du kommer från Sydney kan du börja med att ta dig till Newcastle. Prova på stränderna och fotografera längs ANZAC Memorial Walk. Från Newcastle kan du göra en avstickare till Hunter Valleys vinregioner (wotif.com/discover/australia/new-south-wales/hunter-valley.d6034269). Det tar ungefär en timme att köra dit. Prova lite vin och sov över en natt. Bege dig sen ut på vägarna igen och stanna i Port Stephens. Botanisera bland Nelson Bays restaurangutbud och följ med ut på en båttur. Simma med vilda delfiner, och om det är säsong kanske du får syn på en och annan knölval som rör sig utanför kusten.

Norr om Port Stephens kommer du till Bulahdelah. Strax norr om staden kan du svänga av från motorvägen och köra in på Lakes Way. Det är ett lite mer naturskönt alternativ då vägen följer vattendragen som slingrar sig fram mot havet. Vid Rainbow Flat kan du sedan återvända till motorvägen igen. Nästa stopp görs i Port Macquarie. Här kan du prova fiskelyckan eller slappa på stranden. Missa inte Koala Hospital där sjuka koalor tas om hand och rehabiliteras av engagerade volontärer.

I Coffs Harbour kan du börja din vistelse med att ta en selfie med The Big Banana som bakgrund. Dyk kring Solitary Islands och upptäck livet som döljer sig under ytan. Åk sedan till Forest Sky Pier för att blicka ut över trädkronorna. Från Coffs Harbour kör du vidare norrut. Vägen avviker snart från kusten och leder inåt landet. Gör ett stopp i Grafton där de breda gatorna kantas av de lilablommande jakarandaträden. Kika i antikvitetsaffärer och ta en fika. Avsluta sedan bilresan i Byron Bay. Strosa längs Belongil Beach och prova på vanlig surfing eller paddelsurfing. Vandra ut mot Cape Byron Lighthouse som är fastlandets östligaste punkt (wotif.com/discover/australia/new-south-wales/byron-bay/cape-byron-lighthouse.d6086977). Gå på marknad och besök fina matställen och härliga pubar.