Eden och Söderut

Mitt emellan Melbourne och Sydney längs New South Wales södra kust som kallas för Sapphire Coast ligger Eden. Trots sitt vykortsvackra yttre är det få som hittar hit. Vilket är bra för dig. För vem vill trängas med andra när man kan roffa åt sig allt själv? Efter en stunds vistelse är det lätt att förstå varifrån Eden fått sitt namn. Området är en sann lustgård för naturfantaster i alla dess former. Kusten är klippig med skarpa linjer. Långt nere syns vattnet välla in, skummigt och krämvitt. Eden ligger vid Great Dividing Ranges och naturen är spektakulär och fridfull.

Timmerindustrin har varit en viktig beståndsdel i området. Länge livnärde sig invånarna på skogens tillgångar. Men även närheten till havet utnyttjades. En lokal valfångsstation användes mellan 1828 och 1930. Under åren växte ett speciellt förhållande fram mellan en av späckhuggarna och arbetarna. Späckhuggaren fick namnet Old Tom, och han hjälpte till att jaga in bardvalar. Hans skelett kan ses på det lokala museet. Kopplingen till havsdjuren finns kvar i dag, om än på ett mer fredfullt sätt. Eden är en perfekt plats att se valar som migrerar. Varje vår syns knölvalar förflytta sig utanför kusten i vad som kallas humpback highway. Har du tur kan du se bjässarna från land med hjälp av kikare. Annars kan du följa med ut på en guidad tur. Lokala guider har arbetat sedan 1980-talet och kan sin sak. Varje oktober arrangeras Eden Whale Festival för att fira de majestätiska djuren. Förutom valar finns många olika fågelarter att se. En favorit är lyrfågeln som samlar på sig uttryck och härmar sin omgivning genom sång.

Fisket är fortfarande viktigt i sydost. Och vattnen kryllar av liv. Längs kusten finns massor av ostronodlingar utspridda. Det finns därför goda möjligheter att ta del av havets läckerheter. Följ med ut på en tur och lär dig fånga dina egna skaldjur. Dyk ner och plocka ostron och musslor och fånga färska räkor. Tillaga maten tillsammans med kockar och avnjut maten tillsammans. Eden är omringat av Ben Boyd National Park i norr och söder, det är vacker natur vart du än vänder dig. Ge dig ut på en flerdagarsvandring i Ben Boyd eller det vilda naturreservatet Nadgee. Sov i en fyrvaktares gamla stuga och blicka ut över den vilda kusten.

Sevärdheter och upplevelser

Upptäck och utforska

Snorkla bland Sapphire Coasts finaste vatten och lär dig hur man fångar räkor. Eller ännu bättre, gör bägge två och ät sedan upp din fångst som tillagas av kunniga kockar. Skaldjuren kombineras sedan med lokal öl, vin och ost hos Australia’s Coastal Wilderness Adventures (acwadventures.com) vid 16 View Street.

Eden är en av de bästa platserna i landet att se valar. Åk ut på en tur tillsammans med Cat Balou Cruises (catbalou.com.au) De anordnar fyra olika varianter, varav valskådningsturen är den mest populära. Från mitten av september till slutet av november kan du se knölvalar utanför Eden. Förutom valar kan du också upptäcka Edens sevärdheter som pekas ut. Har du tur kanske några delfiner eller sälar dyker upp.

Ben Boyd National Park (nationalparks.nsw.gov.au/visit-a-park/parks/Ben-Boyd-National-Park) har två delar där Eden ligger i mitten. Inträde gäller endast för den södra delen av parken. Ben Boyd National Park har fått sitt namn efter en lokal entreprenör som spelat stor roll för områdets framväxt. Parken kantas av karga klippor, fantasifulla stenformationer och vackra vikar. Här kan du bland annat fiska, vandra och speja efter valar. Du kan också campa inom parken.

En populär aktivitet är att ge sig ut på den 31 kilometer långa Light to Light Walk (nationalparks.nsw.gov.au/things-to-do/Walking-tracks/Light-to-Light-walk). Vandringen går från Boyds Tower och följer kusten söderut innan den slutar vid Green Cape Lighthouse. Det 23 meter höga tornet Ben Boyd Tower byggdes 1847 och var tänkt att användas som en fyr. Är tornet öppet kan du klättra upp till toppen. Därifrån får du en vacker utsikt. Green Cape Lighthouse hittar du allra längst ut på landtungan Green Cape. Vägen ut till fyren är inte asfalterad och kan vara lite skumpig.

Två fina badplatser inom Ben Boyd är Bittangabee Bay och Saltwater Creek. Vid Bittangabee kan du se lyrfågeln som skickligt härmar läten samtidigt som den utför en speciell dans. Viken är vacker och skyddad och vattnet är kristallklart (nationalparks.nsw.gov.au/things-to-do/Swimming-spots/Bittangabee-Bay). Saltwater Creek har grunda laguner och en fin strand. Det är en bra plats att prova fiskelyckan.

En bit inåt kusten ligger berget Imlay inom nationalparken med samma namn (nationalparks.nsw.gov.au/things-to-do/Walking-tracks/Mount-Imlay-Summit-walking-track). Utmana kroppen och bestig berget. Upp och ner är det sex kilometer som tar mellan två och fyra timmar. Det krävs lite flås för att klara av det. Du får kravla dig över stora stenbumlingar och förbi vassa buskar. Men du blir riktligt belönad uppe på toppen.

Längst söderut, strax innan gränsen till Victoria ligger Nadgee Nature Reserve (nationalparks.nsw.gov.au/visit-a-park/parks/Nadgee-Nature-Reserve). En vindsvept plats med natur som känns orörd. Här finns vida stränder som är omgivna av vassa klippblock. Det är en perfekt plats för fotografi och fågelskådning. Hit kan du bege dig för att få lite lugn och ro.

Historia

Vid Killer Whale Museum (killerwhalemuseum.com.au) berättas historien om Eden och dess valfångststation som fanns här förr i tiden. Se skelettet från Old Tom, en späckhuggare som levde utanför Edens vatten och hjälpte valfångare att jaga in bardvalar. Som tack för hjälpen fick Old Tom äta en del av bardvalarnas kött.

Uteliv

Det finns några bra matställen i Eden. Wharfside Café ligger vid kajen. De har öppet för frukost och lunch och serverar skaldjur. Kommer du i tid kan du sitta utomhus och njuta av utsikten. Lite lättare måltider finns hos Sprout (sprouteden.com.au) vid 134 Imlay Street. De lagar fräsch mat gjord på lokala råvaror. De strävar efter att minimera sitt avfall och använder råvaror som annars skulle kasseras på grund av utseendet. Kaffet är inhemskt.

Great Southern Inn är en lokal pub och restaurang vid 158 Imlay Street. Lunch och middag serveras dagligen. Kom hit för deras närande måltider som surf and turf. Och stanna för ett glas eller två i baren.

Bra att veta

Turistinformation

Eden Gateway Visistor Information Centre ligger i hörnet av Mitchell Street och Imlay Street. De har även den hjälpsamma hemsidan Visit Eden (visiteden.com.au) som du kan kolla in. Sapphire Coast är en annan bra sida att använda sig av (sapphirecoast.com.au).

Varningar och förberedelser

Du kan besöka Eden och Sapphire Coast året om. Somrarna är varma, med temperaturer omkring 30 grader. Under våren kan du se knölvalar som migrerar längs kusten. Störst chans att se dem är från mitten av september till slutet av november. Vintertid ligger temperaturen mellan 5 och 17 grader. Ibland drar stormar in vintertid, och kastar upp vildsinta vågor längs kustens klippor.

Om du är intresserad av att leta efter djur på egen hand, glöm då inte kikaren hemma. Det finns massor av bra platser kring Eden för fågelskådning.

Transport

Eden ligger mittemellan Melbourne och Sydney, och närmsta storstad är Canberra. Du kan ta dig fram med tåg (transportnsw.info), buss eller flyg (www.wotif.com/Flights). Från Melbourne och Sydney tar det omkring sex och en halv timme att köra bil till Eden (wotif.com/Car-Hire). Från Canberra tar det hälften så lång tid. För att komma till nationalparkerna Ben Boyd, Mount Imlay och Nadgee rekommenderas egen transport.

Boende

Under sommar och påsk är många boenden uppbokade. Hör av dig i god tid om du planerar en visit under dessa tider. Under andra delar av året brukar det gå bra att dyka upp och boka på plats. Inom Nationalparken Ben Boyd finns campingplatser vid Bittangabee Bay (nationalparks.nsw.gov.au/camping-and-accommodation/campgrounds/bittangabee-campground) och Saltwater Creek (nationalparks.nsw.gov.au/camping-and-accommodation/campgrounds/saltwater-creek-campground). Boka helst långt i förväg för att säkra en plats, särskilt om det är under långhelg eller sommar. Det går att boka ett år i förväg.
Ska du vandra Light to Light Walk är dessa campingplatser bra alternativ att stanna till vid.

Längst ut på Green Cape har tre fyrvaktarstugor restaurerats och hyrs numera ut till gäster (hotelscombined.com/Hotel/Green_Cape_Lightstation_Cottages.htm). Stugorna är utrustade med kök och eldstad och har inretts i marin stil. Passa på att tillbringa ett par nätter med fantastisk natur runt husknuten. Varje stuga har plats för upp till fem eller sex personer. De har också en varsin veranda där du kan sitta och ta in utsikten med en kopp te.

Det finns prisvärda budgetrum att hyra i Eden som passar både familjer och ensamma resenärer. I Eden Gateway Holiday Park (hotelscombined.com/Hotel/Eden_Gateway_Holiday_Park.htm) har man för en billig penning tillgång till bland annat pool, BBQ, lekplats och gratis WiFi. Det finns många bra bed and breakfasts kring Eden (hotelscombined.com/Place/Eden.htm) för rimliga priser. För en något högre summa kan man bo på bekvämt avstånd till Eden Golf course på Golf View Motel Eden  (hotelscombined.com/Hotel/Golf_View_Motel_Eden.htm). Vill man slå på stort och unna sig något extra kan man stanna till vid  The Seahorse Inn (hotelscombined.com/Hotel/The_Seahorse_Inn.htm) för tillgång till tennisbana  och golfbana på plats. För total avkoppling finns roomservice och jacuzzi på rummen.