Northern Territory

Populära destinationer i Northern Territory

Här hittar du en introduktion till några av de mest populära resmålen och aktiviteterna i Northern Territory. Mer inspiration och värdefulla tips inför en resa till just ditt drömresmål hittar du genom att följa länkarna under respektive destination. Men först, de populäraste topp fem destinationerna i Northern Territory följt av fler tips på resmål, samt vad du bör tänka på vid en resa i delstaten.

  • Uluru-Kata Tjuta National Park, The Red Centre; Brännande solstrålar över ökensand och brunrött damm som ständigt hänger i luften. De mest envisa och tåligaste växterna brer ut sig som gulgröna färgklickar i landskapet. Ur den platta Simpsonöknen reser sig den massiva röda sandstensklippan Uluru (Ayers Rock) hela 348 meter upp. Berget är särskilt vackert i soluppgång och solnedgång då färgen skiftar i mjuka nyanser. Det här är helig mark och hem för det aboriginska folket Anangu som bott här i över 30 000 år. Här kan du lära dig mer om aboriginernas historia och kultur (wotif.com/discover/australia/northern-territory/petermann/uluru.d6054666).
  • Kakadu National Park, Top End; Australiens största nationalpark och den näst största i världen. Landskapet är fullt av kontraster och spektakulära sevärdheter. Våtmarker, imponerande vattenfall, hällristningar, otroliga vandringsleder och campingplatser mitt i naturens under. En plats att kvällstid vila ut och samlas på för att berätta historier runt eldens falnande sken. Parken är listad som ett världsarv på grund av sitt kulturella arv men också det stora antalet sällsynta arter av växter och djur man hittar här. Skaffa ett tillstånd och ta dig vidare till spirituella Arnhem Land, Australiens mest svårtillgängliga naturområde och gör ett kulturstopp via nationalparkens besökcenter i Jabiru.
  • Darwin, Top End; Testa krokodilkryssning, mata vilda fiskar, se aboriginsk konst eller lär dig mer om staden Darwins dramatiska historia under andra världskriget. Provsmaka spännande maträtter från världens alla hörn och strosa runt i en botanisk trädgård eller på marknaden vid stranden medan solen sänker sina strålar över havet (wotif.com/discover/australia/northern-territory/darwin.d6131317). Darwin är en bra utgångspunkt för äventyr till nationalparkerna Kakadu och Litchfield. I nationalparkerna kan du kan uppleva allt från tropisk monsunregnskog till öppen skogsmark, gigantiska termitstackar, svindlande raviner och röd vittrad sandsten bland vattenfall omringad av grönskande växtlighet.
  • Karlu Karlu (Devils Marbles) Conservation Reserve, Tennant Creek; De mystiska Karlu Karlu som också kallas Devils Marbles ligger utspridda som en hög överdimensionerade stenkulor 40 mil norr om Alice Springs utmed Stuart Highway. De jättelika röda bumlingarna i granit har bildats genom erosion och finns i varierande storlekar varav de största är över fem meter breda. Vissa av bumlingarna balanserar ovanpå varandra, andra har spruckit itu. För urbefolkningen är detta en helig plats, och det går bra att campa här bara man respekterar detta och varken skräpar ner eller klättrar på stenarna.
  • Alice springs; Sällan blir man inkastad på okänd mark på samma sätt som när man sätter sina fötter i en ökenstad. I söder kantas Alice Springs av bergskedjan MacDonnel Ranges, i alla andra väderstreck sträcker sig röd sand ut i ett till synes oändligt, böljande ökenhav. I staden finns gott om god mat, mysiga fik och trevliga uteställen. Att köra ut i öknen med en fyrhjulsdriven bil (wotif.com/things-to-do/palm-valley-outback-safari-4×4-day-tour.a228487.activity-details) eller att åka luftballong är populära aktiviteter för både turister och bofasta. Staden ligger runt en halv dagsresa från attraktioner så som Uluru, MacDonnell Ranges och Kings Canyon


Inledning

Med sitt uråldriga landskap, isolerade och vidsträckta sandslätter präglade av en obarmhärtig sol och ett råbarkat klimat möter du de karaktärer som många förknippar med Australien. Om du aldrig kan få nog av natur och söker en plats med otaliga nationalparker att upptäcka, kanske ett besök till Northern Territory kan passa. Du kan få stora doser av glesbefolkade områden, öken och stillhet. För naturälskaren finns det mycket att upptäcka; Den gigantiska röda klippan Uluru, ökensandens böljande sanddyner, vandringsleder, camping vid fiskerika vatten, forsande vattenfall, unika väggmålningar och hällristningar i det fria, ödsliga våtmarker, monsunregnskog, svindlande raviner och förutom tornande termithögar en mängd vilda djur att se.

För den som föredrar stadslivet och närheten till bekvämligheter är huvudstaden Darwin värt ett besök. En multikulturell smältdegel där spännande maträtter från jordens alla hörn serveras. Möt den aboriginska kulturen på ett konstgalleri. Lär dig om Darwins historia som under andra världskriget bombades av japanerna, eller om politik under ett besök på Parliament House. Börja dagen i staden med shopping och marknader, varva ned genom att strosa omkring i en liten regnskog där du kan njuta av exotiska växter och fågelliv och avsluta dagen på casino eller nattklubb.

Får du inte nog av aboriginsk kultur drar du till ett av flera konstgallerier nära den lilla staden Katherine. I landets mitt, omringad av karg röd öken hittar du Alice Springs, en stad med varierat utbud av diverse aktiviteter. För ännu mer öken kan du ta dig till den femte största staden i Northern Territory, en lantlig stad med hela 3 000 invånare som ligger mitt ute i ingenstans. Det här är en plats för de som vill komma iväg från stadslivet och få känna på livet i ödemarken men med tillgång till bostad och vissa bekvämligheter.

Destinationer i Northern Territory

Ta dig till och runt inom regionen

Man kan ta sig till huvudstaden Darwin via bil, flyg, tåg, buss eller båt. Det finns goda förbindelser till Asien med flyg om du vill ta dig vidare ut i världen från Darwin. Mellan flera resemål, framförallt via Darwin och de mindre städerna, går det att ta sig med buss, bil, tåg eller flyg. Var bara beredd på att resorna inte går varje dag och kan vara långa. Det finns guidade turer för gammal som ung, från budget till lyx, passande familjer eller ensamresande, valet är ditt. Men väljer du att bila gäller det att ha gott om tid och tålamod, samt en bra fyrhjulsdrift om du ska kunna ta dig runt i vissa nationalparker. Fundera även på möjligheten att ha husbil gjord för tuffa vägar för en bekvämare resa. Motorvägen Stuart Highway och i städerna fungerar det bra för de som färdas med vanlig personbil. Mer information hittar du under respektive destination. Vill du veta mer om kollektivtrafik eller att hyra bil och vilka budgetvarianter det finns hittar du tips och länkar under Resa inom Australien respektive Hyra eller köpa bil.

Tänk på

För den som tänker bege sig till Northern Territory är det viktigt att undersöka gällande temperaturer och väder. Gör ett omsorgsfullt val som passar din stil. Undersök vilken säsong som passar ditt val av aktivitet och vad som krävs för att genomföra det – packa därefter! Om du tar dig runt i Northern Territorys Top End är det viktigt att tänka på att detta är en en plats som kan förvandlas från att vara landets torraste delstat med temperaturer på över 40°C till en plats med potentiellt farliga störtfloder när regnperioden brakar loss. Tropiska stormar eller cykloner kan dyka upp året runt. Tar du dig runt The Red Center är det istället svårtillgänglig och ogästvänlig öken som väntar. Planering är A och O. Är du osäker, ta dig runt med guidade turer och håll dig till de attraktioner som är något mer lättillgängliga eller kustnära där befolkningen är som tätast.

Att bege sig ut på egen hand i okänt territorium kan innnebära flera risker. Några att nämna förutom störtfloder och avstängda vägar är risken för värmeslag och solsting, att få brist på förnödenheter eller att omedvetet uppehålla sig på riskfyllda platser. Se upp för saltvattenkrokodilen som kan bli uppemot sex meter lång och är mycket farligare än sötvattenkrokodilen. Läs ALLTID alla regler och säkerhetsinstruktioner. En tillförlitlig fyrhjulsdrift är ett måste. Om du planerar att campa tar vissa nationalparker bara kontanter, och det är först till kvarn som gäller. Duschen får ibland vänta på sig. Det finns en mängd skyddade nationalparker och flertal flodsystem som rinner genom delstaten och bidrar till ett rikt djurliv. Återigen, ta reda på vad som är tillåtet inom respektive område om du turistar på egen hand.

Det finns platser som tillhör ursprungsbefolkningen där det krävs tillstånd att komma in i på grund av områdets spirituella värde. Arnhem Land och Tiwi Islands är två områden värda att nämna. För att få tillstånd krävs specificerat syfte, men lättaste alternativet är att följa med en arrangör eller ta en guidad tur. Två spektakulära bergsformationer är Uluru (Ayers Rock) och Kata Tjuta (The Olgas). Dessa är stora turistattraktioner men då de är heliga platser för aboriginerna förekommer restriktioner. Ta reda på vad som gäller i respektive område och respektera aboriginernas tro. Och undvik att bestiga Uluru. Från och med den 26:e oktober 2019 är det förbjudet att bestiga monoliten Uluru.