Tatuerare inspirerad av Sverige och nordisk mytologi

Stora Australienmanualen

Missa inte vår handbok: Stora Australienmanualen!

Nu kan du glömma allt du hört om att det är svårt, krångligt och farligt att resa till Australien på egen hand. I vår handbok har vi samlat 7 års läsarfrågor om hur du förbereder din resa.
www.australienmanualen.se.

Med sin 12-åriga erfarenhet inom yrket som tatuerare bestämde sig svenska Carl Sebastian för att det var dags att öppna sin egna studio i Bondi Junction. Processen att öppna studion visade sig bli mycket svårare än vad Carl förväntat sig. Min nyfikenhet vaknade till liv och jag undrade förstås, vilka tips kan Carl Sebastian dela med sig av till den svensk-australiska gemenskapen? Och eftersom Valhalla tattoo studio är den enda svensk-ägda studion i området som drar inspiration från skandinavisk kultur och nordisk mytologi blev det en tur till Oxford Street nära Westfield i Bondi Junction för mig.

Text nedan skriven av Therese Larsson, efter intervju av Carl Sebastian. Vill du förresten själv gästblogga eller bli intervjuad för SwedesInAustralia.com? Skicka i så fall ett mail till Therese Larsson så ser vi till att få dig publicerad. :-)

Teamet utanför Valhalla Tattoo Studio, belägen på 195 Oxford St, Bondi Junction.

Skräddarsydda tatueringar ger kunden unika val

Redan utanför studion välkomnar skylten mig med sina svenska färger och väggarna stoltserar med färggranna artistiska bilder på tatueringar, alla designade av teamet på Valhalla Tattoo. I studion råder en avslappnad stämning där ett par kunder ivrigt förklarar sina önskemål för Carl som genast är med på noterna och bollar idéer med dem. Kunderna bemöts på ett avslappnad och öppet sätt och slår sig efter en stund ned i den hemtrevliga hörnan med soffa och TV där de bläddrar igenom ett urval kataloger. Teamet på Valhalla Tattoo erbjuder dem både färdiga förslag eller specialdesignade tatueringar, med standardfärger eller plantbaserade färger, allt efter önskemål.

Carl Sebastian med sin breda erfarenhet gör tatueringar av alla de slag, men lyser upp extra när hans japanska designer eller tatueringar med tema nordisk mytologi kommer på tal.

En avslappnad attityd med community-känsla

I denna studio behöver man verkligen inte känna sig stressad, för valet av tatuering är viktigt och man får ta den tid man behöver menar Carl Sebastian när vi får chansen att prata. ”Jag vill att min studio ska kännas som en community. En plats dit man kan gå för att snacka eller hänga.” Och med en hemtrevlig inredning, pratsamma tatuerare samt en grönskande blombutik som granne känner jag mig otroligt avslappnad i soff-hörnan. Det känns helt naturligt att sitta och snacka med Carl Sebastian om hans komplicerade resa med att öppna upp studion.

Från vänster; Gab, piercing artist och tatuerar-lärling som gärna gör neo-traditionella tatueringar. I mitten; svenska Carl som hoppas få se sin studio fylld av nyfikna människor av alla de slag. Till höger; Sean, piercing- och tatuerar lärling på god väg på att utveckla sin egna stil.

När man inte får klara svar

”Jag hade verkligen inte räknat med att det skulle vara så svårt att få raka svar från kommunen”, menar Carl. ”Jag fick olika svar beroende på vem jag pratade med. Ingen kunde verifiera vilka tillstånd, ansökningar eller planritningar jag måste genomgå för att få studion godkänd”, fortsätter han och berättar frustrerat om processen. Det blev en hel massa tid som gick åt att bara ringa runt för att få svar. Till slut satte det fart och Carl fyllde i sin DA (Development Application) med planritningar, sökte tillstånd och väntade. Och väntade.

När teamet får chansen jobbar de på nya designer eller specialbeställningar från sina kunder.

Det finns genvägar att ta

Till slut vände sig Carl till en private certifier och snart var processen ett minne blott. Trots att priset var det dubbla menar han att det var värt det. ”Mitt tips till de som funderar på att öppna egen studio eller en shop är att ta reda på alla tillstånd, vilka myndigheter man måsta kontakta och räkna med en långsam process. Framförallt vara beredda på att priset säkerligen kommer bli det dubbla mot vad man tänkt sig! Att dubbelkolla allt är ett måste. Och se till att få allting skriftligt. Ibland är det bättre att välja ett dyrare alternativ så som en private certifier. Då sparar man en massa tid som annars skulle innebära utgifter i form av hyra av själva lokalen.”

Tatuering inspirerad från skandinavisk kultur och nordisk mytologi.

Tatuerare inspirerad från Sverige och nordisk mytologi

Enligt Carl så var det oväntat att det skulle vara så komplicerat och dyrt att öppna upp en studio. ”Om jag jämför med en studio i Sverige så kostade det mig nog dubbelt så mycket här i Australien.” Men nu har Carl äntligen uppnått sin dröm om en egen studio i Australien. En studio han kan forma efter sina egna visioner. Med inspiration från Sverige och nordisk mytologi, en hemtrevligt inredd studio och en välkomnande och öppen attityd – jag tror Carl har hittat sin alldeles egna unika nisch inom tatuerar-världen. En plats värd ett besök för den nyfikna! Vill du veta mer gå in på Carl Sebastians hemsida Valhalla Tattoo.

Stora Australienmanualen

Vår praktiska handbok: Stora Australienmanualen

* Så går du tillväga för att plugga utomlands.
* Så sätter du ihop din egen Working Holiday-paketresa.
* Så förbereder du jobbsökandet redan innan du lämnat Sverige.
www.australienmanualen.se.

Tatuering från Valhalla Tattoo studio.
Tatuering från Valhalla Tattoo studio.
Läs mer i serien Gästbloggare.<< Mötet med den aboriginska kulturenTårarna ledde till ny livsstil i Australien >>
Stora Australienmanualen

Vår praktiska handbok: Stora Australienmanualen

* Om vardagen: att hyra lägenhet, skaffa telefon och att köra bil.
* Den svenska kolonin: så träffar du andra australiensvenskar.
* Förberedelserna inför resan: vad får du inte glömma att packa?
www.australienmanualen.se.