Noosa

Noosa är en given semesterfavorit bland australier och andra soltörstande turister. Staden ligger halvvägs mellan Brisbane och Hervey Bay i sydöstra Queensland. Noosa hittar du längs med kusten med det passande namnet Sunshine Coast. Den hundra kilometer långa kuststräckan består av gyllene stränder med perfekt skulpterade välvningar. Området har ett fuktigt subtropiskt klimat, typiskt för södra Queensland med långa soliga dagar. Eftersom staden ligger vid vattnet så är det sällan olidligt varmt och nästan aldrig kallare än att man behöver sätta på sig en tunn kofta. Under sommarmånaderna kan det förekomma storm och åska som drar förbi lika snabbt som det kom. Surfare älskar Noosa som har precis rätt förhållanden för sporten. Även nybörjare kan lära sig att stå på en bräda tack vare de lokala surfskolorna. Varje år hyllas surfingkulturen med en veckolång festival som uppskattas av både utövare och påhejare där till och med hundar ses testa på vågorna.

Staden har ett invånarantal kring 40 000 och är vidsträckt. Vid huvudstråket Hastings Street finner du små klädbutiker som ligger vägg i vägg med mysiga kaféer och glassbarer. Ett hopp närmare stranden finner du restaurangerna som serverar rätter gjorda av lokala råvaror vilka får det att vattnas i munnen. Det bästa med Noosa är att havet bokstavligt talat ligger ett stenkast bort. Den största stranden är bred och välbesökt, men det finns fler alternativ att välja mellan om du orkar gå en bit eller om du är villig att ta kollektivtrafiken till hjälp. Också frilufsare kan få sitt lystmäte då den lilla nationalparken Noosa National Park är en kort promenad bort. Förutom att få hjärtat att pumpa längs parkens promenadstråk kan du med lite tur se både koala och delfin och garanterat magiska utsiktsplatser.

Förr var skogsbruket den främsta inkomstkällan men nu spelar turismen en viktig roll i ekonomin. I dag är Noosa en modern semesterort som fortfarande saknar de vräkiga hotellkomplexen som ofta kommer på köpet. Noosa må vara välbesökt men trots det finns det lugn och ro att finna i området. Känner du dig äventyrlig kan du ge dig i väg till Noosa Everglades vars sumpmarker påminner starkt om Floridas variant men med den distinkta skillnaden att alligatorerna saknas. Här kan du hyra en kajak och sakta paddla dig genom spegelblankt vatten som täcks av tusentals näckrosor och se många olika fågelarter.

Sevärdheter och upplevelser

Upptäck och utforska

Hastings Street är huvudstråket i Noosa och ligger ett stenkast från stranden. Längs gatan finns många kaféer, barer och butiker att besöka. Flera av dem är inbäddade i grönska från träden som kantar gatan. Det är även trevligt att promenera kring Noosas kanal som ligger fem minuters gångväg från stranden. Här finns många hus som väcker avund. Mer shopping väntar söderut från Hastings Street vid Noosa Junction. Att ta sig dit till fots tar ungefär 20 minuter. Det är hit långdistansbussarna anländer. Här finns surfbutiker, mindre klädbutiker och inredningsaffärer, men också bio och mataffärer.

Vill du se natur så kan du ta en tur i den lilla men vackra nationalparken Noosa National Park (nprsr.qld.gov.au/parks/noosa). Från The Main Beach är det gångavstånd och det tar ungefär en kvart att gå österut. Det är gratis inträde och på vägen dit får du en fin utsikt över havet. Har du tur så kanske delfinerna ses hoppa omkring. I parken finns chans att se koala och andra spännande djur. Noosa National Park är perfekt för promenader och joggingturer. När solen bränner kan du köpa en glass och vila benen i skuggan. Missa inte att ta dig upp till Laguna Lookout för att blicka ut över området. Utsiktsplatsen är bäst när solen står som lägst.

För den golfintresserade finns Tewantin Noosa Golf Club (noosagolf.com.au) vars reception öppnar klockan 10 varje dag. Golfbanan är välskött och omtyckt. Som besökare kan du spela nio hål för 30 dollar eller 18 hål för 50 dollar. Klubben serverar lunch alla dagar i veckan och middag tisdag och fredag. Adressen är 46 Cooroy Noosa Road.

Missa inte att besöka Noosa Everglades. Du kanske är mer bekant med de subtropiska våtmarkerna i Florida, men dess motsvarighet finns även i Noosa. Hyr en dubbelkajak och få tillgång till all utrustning eller följ med på en guidad tur över flera dagar där camping ingår (wotif.com/things-to-do/2-day-self-guided-noosa-everglades-kayaking-tour.a437032.activity-details). Våtmarkerna täcks av ett grönt lager med växter. Från fågelperspektiv bildar genomfarterna långa streck i det grunda vattnet. Vattendraget ringlar sig 60 kilometer långt. Everglades känns orört och uråldrigt. Här finns gott om fåglar och djur som skapar ett särskilt ljud.

Stränder och surfing

Det är svårt att missa Main Beach. Det är en bred och välstädad strand ett stenkast från Hastings Street. Här kan du boka in surflektioner och testa på havets vågor (wotif.com/things-to-do/noosa-surfing-lesson.a280429.activity-details). På vägen till nationalparken passerar du Little Cove, en liten strand som omges av stenbumlingar och är något lugnare. Vågorna är mindre och färre folk hittar hit än till Main Beach. Little Cove är en uppskattad strand bland lokalbefolkningen. Det är mycket familjevänligt och duschar finns tillgängliga. Sunshine Beach är en annan favorit i området. Även här kan du lära dig surfa och det finns restauranger där du kan fylla på batterierna efter en dags aktivitet. Stranden börjar vid nationalparkens sydöstra del och löper sedan söderut. Du kan gå hit från Hastings Street på ungefär 50 minuter eller ta en buss med TransLink (translink.com.au) som kortar ner resan avsevärt.

Underhållning och evenemang

Två årliga evenemang är Noosa Food and Wine (noosafoodandwine.com.au) samt Noosa Festival of Surfing (noosafestivalofsurfing.com). Noosa Food and Wine anordnas i Noosa Woods, skogspartiet väster om Hastings Street och evenemanget kretsar kring god mat, dryck och levande musik. I mars anordnas Noosa Festival of Surfing och under en vecka kretsar allt kring sporten. Denna festival är till för alla och visar upp varierande surfstilar. Även om du inte är en fena själv kan du delta i någon av tävlingarna eller bara heja på från strandkanten.

Shopping

Varje onsdag och lördag har Eumundi Markets öppet (eumundimarkets.com.au). Här kan du botanisera bland allsköns hantverk och konstverk. Möbler, skulpturer, smycken och kläder. Testa en ny maträtt och lyssna till den levande musiken. Marknaden har hållit igång sedan 1979. Under lördagar är det öppet mellan 07 och 14 och onsdagar mellan 08 och 13:30. Med över 600 olika stånd är det en av landets största hantverksmarknader. Du hittar marknaden i centrala Eumundi, 20 kilometer sydväst om Noosa.

Uteliv

Noosa har gott om restauranger och kaféer. Längs med vattnet så finns det lite flottare alternativ med exklusiva viner och dyra men mycket goda maträtter. Vill du inte lägga alla dina dollar på mat så kan du göra en bra deal på Noosa Heads Surf Club (noosasurfclub.com.au) som ligger precis vid 69 Hastings Street. Ett frukostställe att rekommendera är Cafe Le Monde (cafelemonde.com.au) som ligger på Hastings Street. De har goda juicer, ägg- och baconmackor samt gott kaffe. Det finns även en bra barnmeny. Le Monde serverar även lunch och middag och priserna är rimliga. Mitt på dagen kan du gå till Noosas Foodcourt i mitten av Hastings Street. Där finns ett brett urval av snabbmat som kebab och sushi. Det finns också gott om glasskiosker och juicebarer längs Hastings Street som exempelvis Gelatiamo och Boost Juice. Glassbaren Nitrogenie (nitrogenie.com) är kanske den mest spännande. De gör nämligen sin glass med hjälp av flytande kväve.

Bra att veta

Turistinformation

Den lokala turistbyrån ligger vid 61 Hastings Street och kan hjälpa dig med de flesta frågor. De har öppet mellan 09 och 17 varje dag. Du kan även besöka deras hemsida Visit Noosa (visitnoosa.com.au) och bland annat ladda ner kartor över området. För att boka aktiviteter kan du även titta in på wotifs hemsida (wotif.com/discover/australia/queensland/noosa.d6053076).

Transport

De flesta långdistansbussar, exempelvis Greyhound, stannar vid Noosa Junction. Kontakta ditt boende i förväg för att be om hjälp med upphämtning vid busstationen. Närmsta flygplats är Sunshine Coast Airport som ligger 30 kilometer söder om Noosa (wotif.com/Flights). Flygplatsen i Brisbane är betydligt större men ligger längre bort.
Planerar du att använda dig mycket av kollektivtrafiken i södra Queensland bör du skaffa ett Go Card (translink.com.au/tickets-and-fares/go-card). De finns till försäljning i de flesta kiosker och på en del buss- och tågstationer. Du laddar på en summa på kortet som du sedan kan använda till resor i regionen som körs av TransLink (translink.com.au). Åker du mer sällan kan du köpa enkelbiljetter i automater vid tåg- eller busstationer.

Boende

Reser du på en tajt budget och vill lägga så lite pengar som möjligt på boende men samtidigt ställa lite krav på kvaliteten finns både Nomads (hotelscombined.com/Hotel/Nomads_Noosa.htm) och YHA i Noosa. YHA (hotelscombined.com/Hotel/Halse_Lodge_Guesthouse_YHA.htm) ligger bara några minuter från Hastings Street och har ett hundratal meter till stranden. Kvällarna är lika med fest och aktivitet. YHA erbjuder upphämtning vid busstationen i Noosa Junction. Priserna varierar. Ett rum i en sovsal kostar strax under 30 dollar per natt. Vill du hellre ha ett dubbelrum kostar detta runt 80 dollar per natt. Nomads (hotelscombined.com/Hotel/Nomads_Noosa.htm) är ett annat populärt vandrarhem som ligger nära strand och shopping. De har gratis wifi och tillgång till pool och spelhall. Välj mellan sovsalar med åtta eller 16 sängar i varje rum. Det finns också separata sovsalar för tjejer och killar. På Nomads kostar den billigaste bädden 20 dollar.

För de som är ute och campar med egen bil, tält eller med husvagn så finns Noosa Caravan Park (hotelscombined.com/Hotel/Noosa_Tewantin_Caravan_Park.htm) Anläggningen ligger vid 143 Moorindil Street i Tewantin, en mil väster om Noosa. Campingplatserna kostar från 41 dollar per natt men det finns också stugor att hyra från 119 dollar. Kontoret har öppet mellan 07:30 och 18.
Är ni fler som reser kanske ni kan tänka er att hyra en lägenhet eller boka in er på ett hotell. Mantra French Quarter Noosa (hotelscombined.com/Hotel/Mantra_French_Quarter.htm) är ett rent och fräscht lägenhetshotell som ligger fem minuter från Main Beach. Standarden är hög och servicen utmärkt. Hotellet har två pooler. Lägenheterna har fullt utrustade kök, badrum och sovrum. Luftkonditionering finns och de flesta lägenheter har balkong och badkar. Priserna varierar efter säsong men kostar från 250 dollar per natt för två personer.

Sunset Cove Resort (hotelscombined.com/Hotel/Sunset_Cove_Noosa.htm) är ett annat hotell som hyr ut lägenheter men också stugor. Hotellet ligger 50 meter från floden och en tiominuterspromenad från Hastings Street. Lägenheterna har upp till tre rum. Du måste boka minst två nätters boende. Priserna startar från runt 160 dollar för en enrummare per natt.

En lördag i Noosa

08:00 – Grunda på Season

Vakna upp till en ledig lördag och bege dig sedan till Season Restaurant (seasonrestaurant.com.au/breakfast) vid 25 Hastings Street för en välsmakande frukostmåltid. Förhoppningsvis har du hunnit jobba upp en aptit. Ingredienserna skiftar med årstiderna. Här kan du sitta länge och njuta av utsikten över vattnet.

11:00 – Sol och bad på en mindre strand

Ta ditt pick och pack och besök Little Cove som ligger fem minuter öster om Main Beach. Där brukar det inte vara lika mycket folk och vågorna är mindre skräckinjagande. I närheten finns ett litet kafé där du kan köpa elvakaffet om andan faller på. Vila på stranden och läs en bok eller doppa dig i vattnet. Får du nog av lugn och ro kan du boka in en surflektion på den större stranden.

13:00 – Burgare på Betty’s

När det kurrar i magen kan du bege dig till 50 Hastings Street där Betty’s Burgers & Concrete Co ligger. De har prisvärda burgare som kostar från tio dollar och uppåt, men på menyn finns också sallader, pommes, thick shakes, glass, vin och öl. Efter en redig måltid fyller du upp en vattenflaska så att du är redo för resten av dagen.

16:00 – Shopping och koalor

När du ändå är ute och strosar längs Hastings Street kan du kolla in de lokala butikerna som kantar gatan medan du smälter maten. Därefter beger du dig österut mot nationalparken. Följ leden som löper utmed kusten. I närheten av Tee Trea Bay syns ofta koalor sittandes i träden, så glöm inte att lyfta blicken under din vandring. Vid Alexandria Bay kan du få syn på delfiner om du har tur.

18:00 – Sushi Yah-Man

Middagsdags! Det finns många mysiga och fina restauranger att välja mellan. Men vi gör det enkelt för dig. Besök den opretentiösa sushirestaurangen Sushi Yah-Man vid 7 Sunshine Beach Road vid Noosa Junction. Här finns alternativ som passar även för vegetarianer och veganer. Oroa dig inte, du kan enkelt ta en buss tillbaka till Hastings Street när du är klar. Vill du hellre dinera nära vattnet finns många alternativ.

20:00 – Kvällsmys med cocktails

Efter maten och kanske några drinkar beger du dig tillbaka mot Hastings Street. Ta en promenad längs med vattnet medan stjärnorna tänds. Besök Miss Moneypenny’s för välkomponerade cocktails eller Noosa Surf Club (noosasurfclub.com.au) för avslappnat häng med fantastisk utsikt.

Karta

Google Maps