Unikt utbud lockar den nyfikna till Newtown

Stora Australienmanualen

Missa inte vår handbok: Stora Australienmanualen!

Nu kan du glömma allt du hört om att det är svårt, krångligt och farligt att resa till Australien på egen hand. I vår handbok har vi samlat 7 års läsarfrågor om hur du förbereder din resa.
www.australienmanualen.se.

Få en glimt av stadsdelen Newtown med sitt breda utbud av livemusik, mat, grafittikonst och balla människor. Läs om vegetariska och veganska matställen, eller få tips om vart en trivsam fika kan intas. I texten nedan delar Lynn Quiroz med sig av sina personliga foton som får hennes inspirerande ord att få liv. Vi på SwedesInAustralia.com välkomnar varmt Lynn Quiroz tillbaks som månadens gästkrönikör. Trevlig läsning! Vill du förresten själv gästblogga här på SwedesInAustralia.com? Skicka i så fall ett mail till Therese Larsson så ser vi till att få dig publicerad. :-)

Parken i Newtown, foto Lynn Quiroz.

Hej igen!

Nu har jag bott i Sydney i tio månader tillsammans med min man. Vill du veta historien bakom hur jag hamnade här så kan du läsa här https://www.swedesinaustralia.com/tararna-ledde-till-ny-livsstil-i-australien/.

Kan restaurangernas Bring your own (BYO) kompensera för bristen på service?

Jag tenderar att göra mycket jämförelser med Sverige emellanåt. När det gäller jobb till exempel, upplever jag att Australien generellt sett har ett annat förhållningssätt. Backpackerkulturen tillåter tillfälliga jobberbjudanden vilket är en klar fördel för backpackern som vill tjäna extra pengar, men jag tycker mig se en viss nedgång i till exempel serviceyrken. Ibland har vi besökt restauranger där jag tydligt observerat ett stresspåslag hos servicepersonalen. Efter upprepade försök att påkalla uppmärksamhet, slutar det med att jag får sitta med mitt tomma glas vin hela middagen. Istället for att bli sur, så tycker jag lite synd om personalen som inte har tid att ta hand om sina gäster. Kanske har det att göra med att restaurangen inte tjänar multum på alkohol som restaurangerna i Sverige. Priset på alkohol per glas, i åtminstone Stockholm, är nästan dubbelt i jämförelse med här. Bring your own (BYO) som många restauranger erbjuder i Australien, känns som en omöjlighet i Sverige i skrivande stund.

Avocadomacka, foto Lynn Quiroz.

När vegan-maten helt enkelt är FÖR övertygande

Sydneys variation av matupplevelser är i många fall fantastisk. Jag och min man är vegetarianer sedan en tid tillbaka (ibland slinker det dock ner en fisk för min del ska erkännas). Vi har en favoritstadsdel som heter Newtown som kryllar av vegetariska och veganska restauranger med riktigt hög klass. Några exempel är vietnamesiska Golden Lotus samt volontärdrivna Lentil as Anything där du väljer hur mycket du vill donera för maten. Golden Lotus erbjuder veganska sojabaserade kötträtter och låt mig säga såhär: vi hörde en vegan som uttryckligen hade problem att gå dit och äta för att det helt enkelt är för övertygande!

Newtown festival, foto Lynn Quiroz.

Newtowns unika utbud ger en glimt av vad som en gång varit

Newtown har en intressant historia som grundar sig i arbetarklass och brett kulturutbud. Här finns brett utbud av livemusik, mat, grafittikonst och balla människor. Från Newtown station delar sig stora gatan King street i två, håll till vänster och ta en titt på Princes Highways’ speciella butiker.

Audioaffär i Newtown, foto Lynn Quiroz.

Medan många locals menar att Newtown tappat sin charm med alla moderna lattefik och klädbutiker, tycker jag mig ändå se glimtar av något som en gång varit. Secondhandbutiker med stilfulla karaktärer som försäljare, en hel butik med bara knappar, you name it.

Typisk graffitivägg i Newtown, foto Lynn Quiroz.

Hög trivselnivå för kaffe-älskaren

Södergående från Newtown ligger Marrickville, en stadsdel som med åren blivit allt mer trendigt, men som inte nått samma popularitet som Newtown – än. Förutom billig vietnamesisk mat, finns här ett urval av riktigt schyssta ställen för frukost/brunch. Two Chaps och Roastville Coffee har en utmärkt känsla av enkelhet men serverar rätter värda att komma tillbaka för. Bara vägen till Two Chaps är lite förvirrande eftersom stället ligger mitt i ett industriområde. Vi som gillar kaffe kommer trivas bra här.

Stora Australienmanualen

Vår praktiska handbok: Stora Australienmanualen

* Så går du tillväga för att plugga utomlands.
* Så sätter du ihop din egen Working Holiday-paketresa.
* Så förbereder du jobbsökandet redan innan du lämnat Sverige.
www.australienmanualen.se.

Nu höll jag nästan på att glömma det viktigaste: Fika! Sydney har ett för mig nytt fenomen nämligen dessertrestauranger. Istället for att rutinmässigt ta en efterrätt på restaurangen du precis ätit middag på, ta dig till The Pie Tin i Newtown och låt dig förföras av deras hemgjorda pajer.

Nu håller vi oss mätta ett tag tror jag.
Hej så länge!

Kaffe för den vetgiriga återfinns på Brewtown i Newton, foto Lynn Quiroz.

Vill du veta mer? Besök Lynnes hemsida eller Instagram @thelynnway där hon publicerar ett urval av foton och skriver om sina äventyr som fotograf.

Parken i Newtown - räkna med spontanbesök från lösa hundar! Foto Lynn Quiroz.
Läs mer i serien Gästbloggare.<< Reser du med barn? Äventyret väntar!Vad svenska-australiska vänner gör när suget efter Sverige slår till! >>
Resa till Australien

Vår reseguide: Resa till Australien

* Vart bör du stanna längs Great Ocean Road för att klättra bland trädtoppar?
* Vilket café serverar bästa frukosten i Byron Bay?
* Hur tar du dig enklast till Uluru?
www.australienmanualen.se.