Svenskt kaffe med dopp på Australia Day?

En vindpust alltför varm för att ha någon avkylande effekt bär med sig den rökiga doften från BBQ:n och får det att vattnas i munnen på mig. Korvar och honungsmarinerade köttstycken fräser på gasolgrillens heta stekyta medan friska kalla vattenmeloner och gulröda mangos dukas upp på picnicbordet. Mellan skratten hörs upprepande ljudet av ölkapsyler som poppar och gästernas ”cheers mate” eller ”Happy Australia Day”.
Australia

Ett barns uppspelta viftande får den lilla flaggans röd-vita tecken att flimra mot den mörkblåa bottnen innan en lekkompis dyker upp och startar ett vattenkrig under tjut och skrik. Man gör vad man kan för att mildra effekterna av den australienska sommarhettan. Åtminstone är det så för mig, en svensk som minst sagt undviker de hetaste dagarna här ute i Sydneys västra förort.

Jag minns när jag flyttade till Australien för snart åtta år sedan, när min partners pappa nästan genast frågade efter min hatt. För att vara utan hatt i Australien är som att åka till en skidort utan mössa. Eller den där första gången kepsen dopppades i en hink med vatten för att sedan raskt sättas på mitt huvud, ett säkert sätt att mildra den brännande solens strålar. Nu för tiden dyker vattanslangen upp lite då och då, både roande och ett effektivt sätt att kyla ned de lekande barnen på (och en själv ibland). Självklart får man anpassa vattenlek och annat vattnande efter vattenrestriktioner och man bör följa Water Wise Rules.

Australiens nationaldag är en helgdag som årligen firas den 26:e januari och markerar dagen då den första brittiska flottan anlände i Sydney Cove samt upprättandet av den första europeiska bosättningen som skedde år 1788 vid Port Jackson, New South Wales. Dåtida guvernör Arthur Phillips var den första att uppföra den brittiska flaggan på den nya kontinenten. Sedan år 1984 är Advance Australia Fair Australiens nationalsång.

Vad gör svenskarna i Australien?

Så förutom det här med att vara förberedd på en eventuell värmebölja, vad mer kan man tänkas göra på Australia Day den 26:e januari? Nyfiken som jag är frågade jag i några Facebook-grupper; Svenskar i Sydney, Svenskar Boendes i Australien och Swedes In Australia, vad andra svenskar gör på Australia Day och resultatet var tämligen intressant!

Vare sig de befann sig i Sydney NSW, Sunshine Coast eller Brisbane QLD, Melbourne VIC, Barossa Valley SA, Alice Spring NT, så verkar planerna luta åt att grilla, dricka iskall champagne, öl eller vin och någon form av poolparty eller dopp vid stranden tillsammans med goda vänner. Sedan har vi de värmetåliga camparna i Brisbane och Goondiwindi som får svalka ned sig i floden och så har vi de sportiga gängen som planerar spela cricket (väldigt australien-typiskt, imponerande)!

I Warburton, Melbourne hoppas man på att slippa ett totalt eldningsförbud så att en fyrverkerishow kan bli möjlig tillsammans med bästa svenska vännerna på besök. Dessutom verkar Triple J Hottest 100 vara en ”hit”, ett radioprogram som enbart sänds under Australia Day och många lyssnar på. (Hittade själv just en Triple J Hottest 100 limited edition collectors box som tillhör min aussie partner)! Något väldigt svenskt tittar självklart fram under dagen, den svenska cidern med ostbricka förstås. Några saker som nämndes på facebook som kan vara värda att lägga på minnet inför Australia Day ifall ni inte varit i Australien speciellt länge är; stubbies och muscato, BBQ/Barbie, Happy ”Straya Day” och Cheers mate! Oavsett vart ni befinner er håller jag tummarna för att alla får en fin och härlig dag!

Men jag vill gärna veta vad mer svenskarna tar sig för! Om ni har lust skulle jag gärna se er på instagram, tagga med #swedesinoz ( + tagga med @swedesinoz ) och dela med er!

Australia Flag

Betydelsen av nationaldagen Australia Day

Vad betyder då Australia Day för en svensk australiensisk medborgare som mig? Att vara bosatt i det vackra och vänliga Australien får mig helt klart att vilja fira dagen lika mycket som min aussie partner och australienska familj. Ibland undrar jag om det kanske även är viktigare för mig. För känslan att tillhöra två länder är märklig, det är nästan som om Australien måste leva upp till ryktet av två länder istället för ett. Som om det måste kompensera för allt det jag saknar från mitt barndomens Sverige istället för att bara vara Australien. På något sätt måste jag stilla min längtan från Sverige. Och visst finns det massor av härliga aktiviteter jag kan göra här som liknar de i Sverige, men med sin alldeldes egna lilla aussie twist.

Om jag ska stanna på temat värme, ta då till exempel vanan att mötas upp i en lokal park här. Man släpar med sig en välfylld esky på hjul där både dryck, mat och tillbehör täcks av påsar med kristallklar is uppköpt på närmaste mack. Filtar, solstolar, cyklar eller scootrar dras fram och barnen släpps fria att busa runt bland eukalyptusträd, sandlådor, klätterställningar eller cykelvägar. I sommarvärmen måste förstås den genomsvenska traditionen att överallt kånka med sig hett kaffe i termos modifieras något. I mitt fall byts den ut mot en isfylld termos med vatten jag säkert konsumerar hinkvis tror jag! Och det svenska kaffet med ”dopp” ersätts utav en helt annan slags ”dopp” (vad som helst som kan tänkas svalka ned en)! Och då är det praktiskt att flera parker erbjuder gratis ”splash-park” med fontäner för både stora som små :).

Australia Golden Wattle

Mångkulturella Australien

En annan detalj jag tycker passar bra att nämna i andan av Australia Day är hur fritt kulturer blandas i Sydneys västra förort. Omringad av allehanda matdofter känns min svensk-inspirerade köttbullesmörgås helt rätt, den passar fint in i den internationella trenden. En doft av nybakat indiskt naan-bröd som doppas i en krämig och aromatisk masala når fram, lite längre bort skymtar jag färsk japansk sushi på ett täcke av is, ett annat par som avnjuter ångande varma kinsesiska dumplings direkt ur foliet och en man bredvid mig frossar i sirap-indränkt nötig Baklava från mellanöstern. Och så finns förstås den klassika aussie hamburgaren med ägg, bacon och rödbeta! En dag att njuta tillsammans med vänner eller att stifta nya bekantskaper på. Som Sverige fast ”något varmare”, kanske vad gäller både väder och socialt klimat?

Så på Australia Day i år går nog mina tankar till hur tacksam jag är åt Australiens mångkulturella miljö, något som får mig som utlandssvensk att känna mig varmt välkommen och utan behov att minska på min”svenskhet”. Dessutom höjer jag glaset för Australien som är unikt på sitt alldeles egna sätt med eykalyptusträd, papegojor och pungdjur! Happy Australia Day till ER alla!

/Therese Larsson, Quakers Hill, NSW

Håll utkik efter…

Varje år på Australia Day utdelas den ärofyllda utmärkelsen Australian of the year Awards. De vinnande bidragen ska vara högt respekterade medborgare i samhället, personer som antänder till diskussion och förändringar i frågor av nationell betydelse. Helt enkelt personer som inspirerar och utmanar för att skapa ett bättre Australien. Australian of the Year Awards ger alla australier med möjlighet att nominera någon som gör dem stolt i fyra kategorier: Australian of the Year, Senior Australian of the Year (i åldern 65 år eller äldre), Young Australian of the Year (åldrar 16 till 30) och Australian Local Hero.