När engelska språket raserar ens drömmar

Tänk dig att din gymnasielärare tar dig åt sidan för att prata med dig. Du är en osäker tonåring med ett självförtroende som lätt kan raseras. När så din lärare ser dig i ögonen med en fullständigt likgiltig blick och kallt utbrister ”du kommer antagligen aldrig att kunna göra något som har med engelska att göra”. Hur skulle du då känna? Speciellt som din dröm är att kombinera resa och arbete…

Det här hände Yenny Stromgren i Hälsingland. På riktigt. Tvekar kanske just du med att resa till Australien på grund av dina knappa engelska-kunskaper? Nedan finner du en berättelse om Yennys upplevelser och hur hon lyckades gå vidare trots de hårda orden.  Kanske kan Yennys ord vara vad just du behöver höra? Läs om hur engelska språket gjort henne modigare, om otroligt tuffa tider och vilka råd hon har att ge. Text skriven av Therese Larsson i samarbete med Yenny Stromgren.

Foto: Yenny Stromgren, podcaster.

Minnet av lärarens hårda ord

Som du kanske kan ana så var Yenny en av alla de skoltrötta tonåringarna som kände att hon aldrig passade in i systemet och valde att hoppa av gymnasiet.  Därefter följde några års arbete. Så småningom kom inspirationen att plugga upp betygen och Sigtuna folkhögskola blev nästa steg. En chansning som visade sig bli en ny start för Yenny. Hon var en av de lyckliga att få ett års stipendium för att åka till University Of Wisconsin – Eau-Claire (USA). Hon tog steget vilket resulterade i att självförtroendet i engelska språket sakta men säkert byggdes upp. Men än fanns minnet av lärarens hårda ord om att Yenny inte kunde. När tiden för stipendiet var slut återvände hon till Sverige där mer studier och arbete väntade.

Från Doktorn kan komma till verklighetens Australien

Yennys tankar upptogs allt mer av drömmen om att kunna kombinera resa med arbete. En av vännernas positiva och exotiska berättelse om mötet med koalor och kängurur fick Yenny att ta sikte på Australien. Men skulle det fungera med engelskan? Det fick tiden utvisa. Hon blundande och pekade på kartan över Australien. Fingret hamnade på Townsville i norra Queensland. Väskan packades och Yenny sa hej då till sitt kalla Sverige inklusive jobbet inom hemtjänsten och tanten som brukade titta på Doktorn kan komma/Flying doctors, TV-serien där solen ständigt tycktes skina.

Doktor Martins byts ut mot lätta sandaler

Året var 1999. Yenny var så förväntansfull! När hon steg ut från flygplatsen i Cairnes väntade en chock. Det var som att komma till en bastu, så varmt och fuktigt att hon nästan svimmade. Iförd sina Doktor Martins kängor och reskläder passande ett minst sagt svalare klimat, lyckades hon i alla fall få tag på en taxi. Taxichauffören skrattade när Yennys första impuls var att gräva fram sina sandaler från den fullpackade resväskan. Men vädret var inte den enda chocken. Den australienska engelska var svårförstådd och flera gånger undrade Yenny om hon gjort rätt.

I bagaget fanns både det ena och det andra…

Med sig i bagaget hade Yenny den inpräntade synen på att inte vara mer än någon annan. Jantelagen. Hon kände sig pressad på att lyckas och var väldigt stressad när hon kom till Australien. Men efter att ha mött sina rumskamrater som hade en avslappnad attityd lättade det något. De hade väldigt roligt tillsammans och Yenny träffade folk från hela världen. Precis vad hon hoppats på. De planerade tre åren av studier blev till fyra.

Men allt var inte en dans på rosor. Hemlängtan och en helt ny kultur att ta till sig. Äckliga kackerlackor som fick det att rassla i väggarna och spindlar stora som händer. För Yenny tog det nog tre år innan hon kände sig riktigt hemma i Australien. (Och nog underlättade det när Yenny fick veta att vissa spindlar så som Huntsman faktiskt äter kackerlackor)! Och vad gäller engelskan så tog det ett år innan hon var bekväm med det australienska uttalet.

Att aldrig låta sig nedslås

Yenny bevisade för sig själv att trots engelskan och mötet med en ny kultur kunde hon. Bara hon ville. Det blev examen inom Bachelor in Photography with honors. Efter sin utbildning blev Yenny kvar i landet och träffade sin dåvarande man. Det var runt den här tiden som Yenny kände att något förändrats inom henne. En förändring i attityd. Hon började ta det lugnt, varva ned lite. Ta det ”lite som”. Hon och maken flyttade till Melbourne som visade sig var otroligt annorlunda gentemot norra Queenslands tropiska klimat. Melbourne med alla sina gallerier och härliga caféer kändes nästan europeiskt. En helt annan miljö som Yenny gladdes mycket åt i sitt arbete som fotograf. Det blev bilder åt svenska månads tidningar, australisk press, privat mm.

Hon kunde kombinera arbete med resa, precis vad Yenny alltid velat göra. Drömmen hade blivit verklighet. Tack vara att hon aldrig lät sig nedslås eller låta negativa åsikter ta över.

Foto: Yenny Stromgren. Utsikt från Noosa National Park över Sunshine beach.

Kan man finna styrka när hoppet falnar?

Så kom nästa äventyr. Det blev barn och Yenny med make flyttade till Noosa.  Men trots att allt verkat ha gått hennes väg blev det skilsmässa och en tung tid väntade. Yenny blev förlossnings deprimerad och livet kändes hopplöst. Vad var meningen med livet egentligen? Att nå botten fick Yenny att agera. För om livet lärt henne något så var det att inte ge upp utan kämpa vidare. Hon försökte hitta vägen tillbaks till sig själv och finna lyckan. Det första steget blev att börja intervjua personer med positiv anda för att själv bli glad. Omringa sig med skratt. Och det lyckades. Så det ena ledde till det andra. Vad som startade med försöket att pigga upp sig själv utvecklades till en podcast. En podcast på Itunes (everyday light warrios) om själavård, om att ta hand om sig själv. Att hjälpa och inspirera andra som själva har det tungt.

Engelska språket har gjort Yenny modigare

Tack vare en positiv anda arbetar Yenny numer med att intervjua personer på engelska, hon har startat ytterligare en podcast som handlar om Noosa (Noosa stories). Där kan man få höra intressanta berättelser från lokalbefolkningen, om hur det är att flytta till Noosa och annat smått och gott hon delar med sig av. Yenny gör även workshops om hur det är att starta sin egen podcast. Hon känner sig lugn. Har landat. Yenny menar att ”det engelska språket och den australienska kulturen har gjort mig modigare.” Den svenska synen om att man inte ska tro sig vara mer än någon annan höll henne tillbaka i flera år, men den tiden är nu förbi. ”Det är lättare att starta eget i Australien”, menar hon. I motsats till Sverige sätter byråkratin inte hinder för en och det är ekonomiskt fördelaktigt på flera vis att vara egenföretagare i Australien. Det är lättare helt enkelt.

Mellan magiska stränder och gröna skogar

Men visst längtar Yenny tillbaks till Sverige ibland. Till vänner och familj. Till Hälsinglands gröna skogar. Efter 20 år i Australien känner hon sig lika mycket svensk som australiensk. När jag frågar Yenny vilken hennes favoritplats i Australien är blir svaret genast Noosa. Hon älskar att sitta och lyssna på vågorna vid Noosa Main beach. Strosa genom samhället.  Med sitt speciella ljus, den friska havsdoften och de glada skratten som hörs känns platsen lika magisk som den där första gången för flera år sedan. Och att själv bli tagen för en turist på grund av sin svenska brytning är härligt och ger henne ett gott skratt.

Foto: Yenny Stromgren tillsammans med sonen Caspian på Main beach Noosa.

Yenny som fick höra från sin lärare i gymnasiet att hon aldrig skulle kunna arbeta med engelska. I ett land där jantelagens ord om att man inte ska tro sig vara förmer rådde. Minst sagt ett hinder som flera skulle backa undan ifrån. Men inte Yenny.

Kanske var det hennes trygga uppväxt på landet i det lilla samhället Röste som lyfte henne. Där alla uppmuntrades, man som kvinna att testa på att spela fotboll, fiska och våga upptäcka vad livet har att erbjuda.  Och det är precis vad hon skulle rekommendera. ”För mig är det viktigt att testa saker i livet som gör mig obekväm. Det är då man utvecklas som människa”, säger Yenny. Hon tipsar också om att ”bästa sättet att lära sig humor, människor, kulturen och den australienska slangen är att titta på Australienska filmer och tv-serier. ”Det är dessutom bra att ha om man blir inbjuden på BBQ!” menar hon.

Australienska filmer som Yenny rekommenderar:

Muriels Wedding

The Castle

Getting Square

Lantana

The Oyster Farmer

Two Hands

Red Dog

Australienska TV-serier:

Love My Way 

The Moodies

 

Hoppas att ni som jag kan finna inspiration i Yennys historia. Om DU där ute har varit med om något som du vill dela med dig av, skicka i så fall ett mail till Therese Larsson så ser jag till att få dig publicerad. :-)